Kärsitkö astmasta tai epäiletkö astmaa? Hengitä syvään; myös astmaatikko voi elää normaalia ja täysipainoista elämää. Me Olo-apteekissa haluamme auttaa sinua tunnistamaan astman oireet ja seuraamaan itse vointiasi tehostaen näin yhteistyötä hoitavan lääkärisi kanssa. Piipahtaessasi Olo-apteekki Graniittitalossa voit nyt tehdä maksuttoman spirometria- eli puhallusmittauksen, joka auttaa sinua kartoittamaan keuhkojesi tämänhetkisen tilanteen. Tarjoamme spirometriamittausta yhteistyössä KAMU Healthin kanssa.

Astmaa sairastaa noin joka kymmenes suomalainen. Astmaa voidaan epäillä, jos ilmenee jatkuvaa yskää, limaneritystä tai hengitysvaikeuksia, kuten vinkumista tai hengenahdistusta. Hyvän hoidon avulla astmaatikko voi nauttia elämästä kaikilla aisteilla. Astman omatoiminen tarkkailu ja seuranta on hyvinvoinnin kannalta ensiarvoisen tärkeää.Yhdessä hoitohenkilökunnan kanssa voikin oppia tuntemaan omaa astmaa ja sen vaihtelevaa oireilua entistä paremmin ja tarkemmin, mikä johtaa parempaan oireiden tunnistamiseen, ennaltaehkäisevään hoitoon ja parempaan oloon päivittäisessä arjessa.

Olo-apteekissa voit testata KAMUn palvelua ja samalla keuhkojesi tilan spirometriamittauksella. Voit tulla mittaukseen milloin tahansa ilman ajanvarausta apteekkikäynnin ohessa. Puhallusmittaus sopii esimerkiksi astmaatikoille, keuhkoahtaumatautipotilaille ja niille, jotka haluavat seurata keuhkojen tilaa. Mittaukseen voi tulla kuka tahansa keuhkojensa tilasta kiinnostunut. Jos kokee oireita, kuten jatkuvaa yskää tai hengästymistä, mittaustuloksen voi ottaa mukaan lääkärin vastaanotolle, jossa astma voidaan diagnosoida.

Astmapotilaan kohdalla toimii usein vertaus sammakosta vesikattilassa. Kun vesi kuumenee pikkuhiljaa, sammakko ei hoksaa muutosta, eikä ymmärrä hypätä pois kattilasta, vaikka vesi käy vaarallisen kuumaksi. Samoin voi käydä astmaatikolla, joka ei huomaa tilansa vähittäistä heikentymistä, vaan alkaa pitää huonoa oloa normaalina. Siksi keuhkojen säännöllinen mittaaminen hoitotasapainon löytämiseksi on hyödyllistä,” kertoo KAMU Healthin perustajaosakas Seppo Salorinne.

Mitä spirometriamittauksessa tapahtuu?

Olo-apteekin spirometriamittauksessa mitataan keuhkojen kuntoa puhaltamalla kolme kertaa voimakkaasti mittalaitteeseen. Keuhkojen toimintakoe mittaa, kuinka hyvin ilman saa puhallettua keuhkoista ulos, ja mikä keuhkojen kokonaistilavuus on. Olo-apteekin farmaseutit opastavat sinua mittauksen tekemisessä sekä tulosten saamisessa. Mittausraportti antaa tietoa astman tilasta, sekä auttaa ymmärtämään ja kuuntelemaan oman astman tilaa. Voit tilata raportin myös sähköpostiisi ja yhdessä lääkärin kanssa verrata tulosta viitearvoihin sekä omaan olotilaasi.

Oman astman tunteminen on avain sen pitkäaikaiseen hallintaan. Kannattaa ottaa selvää siitä, millaisia tuloksia saa spirometriamittauksesta silloin, kun vointi on paras mahdollinen. Omien ihannearvojen tietäminen auttaa astman seurannassa ja mahdollistaa sellaisen hoitotasapainon löytämisen, että vointi pysyy parhaana mahdollisena”, Salorinne sanoo.

Tutustu spirometriamittaukseen sekä muihin Olo-apteekin palveluihin!