Punkkirokote

Puutiaisaivotulehdusrokotteet antavat suojan puutiaisaivotulehdusta (tick-borne encephalitis, TBE) vastaan. TBE-virus aiheuttaa aivokuumeen, josta voi jäädä elämänlaatua alentavia pysyviä keskushermostollisia jälkioireita. Punkit levittävät myös borrelioosia eli Lymen tautia, joka on eri sairaus kuin puutiaisaivotulehdus. Borrelioosiin ei ole rokotetta. Suomessa TBE-virustartunnan voi saada punkin puremasta maantieteellisesti rajatuilla alueilla, erityisesti Ahvenanmaalla ja muilla rannikkoseuduilla lumettomana aikana.

Punkkirokote ei suojaa punkeilta, eikä estä punkkia tarttumasta ihoon. Punkit levittävät yleisimmin borrelioosia, jota vastaan ei ole rokotetta. Puutiaisaivotulehdusrokotteen saaneen kannattaa siis suojautua punkeilta myös oikeanlaisin vaatetuksin. Suojautuminen tapahtuu pukeutumalla pitkähihaiseen ja -lahkeiseen vaatetukseen ja käyttämällä punkkikarkotetta paljaaksi jäävällä ihoalueella. Päivittäinen vartalon punkkitarkastus on punkkialueella oleskellessa tarpeen.

Perusrokotussarjaan kuuluu kolme rokotusta. Toinen annos annetaan 1–3 kuukauden päästä ensimmäisestä annoksesta. Kolmas annos annetaan 9–12 kuukauden päästä toisesta annoksesta. Jos suojaa tarvitaan nopeasti, toinen annos voidaan antaa jo kahden viikon kuluttua ensimmäisestä. Myös tällöin kolmas annos annetaan 9–12 kuukauden päästä toisesta annoksesta. Aloitettua rokotussarjaa voidaan tarvittaessa jatkaa myös toisella TBE-rokotevalmisteella.

Punkkirokotteen hinta on 64 €/yksi rokotuskäynti. Hinta rokotuskäyntiä kohden on kokonaishinta, joka sisältää rokotteen, pistoksen ja palvelumaksun.

Saatavilla
64,00 €
Kirjoita arvostelu
Olet arvostelemassa:Punkkirokote
Arviosi
Tuotetiedot
SKU service_100018
Palveluntarjoaja Terveystalo
Kategoriat