Allergian hoito

Allergian hoito
Aseta nousevaan järjestykseen
Sivu

97-98 / 98

Tilaamasi tuotteet

Aseta nousevaan järjestykseen
Sivu

97-98 / 98

Tilaamasi tuotteet

Allergialääkkeistä apua sujuvaan arkeen

Allergia on todennäköisesti monelle meistä yksi arkisimmista apteekkikäynneistä. Allergia on elimistön immuunijärjestelmän reaktio johonkin aineeseen, jolle se on yliherkkä. Yliherkkyys tarkoittaa, että immuunijärjestelmä reagoi liian herkästi tai liian voimakkaasti. Allergiaoireita on erilaisia, ja ne voivat riippua sekä ihmisestä että allergeenista.

Erilaisia allergeeneja on monia, ja ihminen voi teoriassa olla allerginen melkein mille vain. Yleisimpiä allergeeneja ovat ruoka-aineet, eläinpölyt, siitepölyt, ja huonepöly. Allergia on myös perinnöllinen sairaus; jos vanhemmalla on jokin allergia, on myös suuret todennäköisyydet sille, että lapsikin sairastuu allergiaan. 

Allergian hoidon aloittaminen ajoissa oireiden alkamisen jälkeen on tärkeää, niin allergia ei rajoita elämää liikaa. Allergiaa on mahdollista hoitaa paikallisesti käytettävien tuotteiden avulla siellä, missä oireet ensiksi ilmaantuvat. Olo-apteekin valikoimassa on kattavasti itsehoitolääkkeitä allergian hoitoon. Esimerkiksi nenäsumute allergiaan tai silmätipat kutinaan ja punoitukseen ovat hyviä paikallishoidon tuotteita. Paikallisvalmisteiden lisäksi allergian hoidossa voi käyttää antihistamiinitabletteja sekä allergiseen ihottumaan hydrokortisonivoidetta

 

Allergian oireet

Allergiat voivat olla todellinen riesa, joten on tärkeää tuntea yleiset oireet, joita kannattaa varoa. Nenän tukkoisuus ja vuotaminen (joka voi olla kirkasta tai vetistä), aivastelu, kutina, punoitus ja silmien vuotaminen ovat kaikki klassisia allergian merkkejä. Muita oireita ovat väsymys, ihottumat, yskänärsytys ja allerginen yskä. 

Astmaatikoilla voi esiintyä myös astman kaltaisia oireita, kuten hengenahdistusta tai astman pahenemista. Jos sinulla on jokin näistä oireista useampana kuin muutamana päivänä peräkkäin, se voi viitata taustalla olevaan allergiaongelmaan, johon on puututtava sen mukaisesti.

 

Siitepölyallergia oireet

Jopa 20% suomalaisista kärsii siitepölyallergiasta, ja etenkin heille kevät-syyskausi voi olla haasteellista aikaa, kun heinät ja puut kukkivat. Siitepölyallergiasta kärsiville tyypillistä onkin kausiluonteinen allerginen nuha. Siitepölyn määrään vaikuttaa vuosittain ilmasto ja sääolosuhteet. 

Lämpimät säät etelässä tarkoittavat, että siitepölykausi alkaa aikaisemmin kuin pohjoisessa. Muutaman viikon kuluessa siitepöly kulkeutuu tyypillisesti pohjoiseen tuulten mukana. Herkimmät allergikot voivatkin kokea oireita jo helmikuussa, kun etelästä kulkeutunut siitepöly saapuu Suomeen.

Suomessa puut ja heinät kukkivat eri aikoihin, joten jokaisella henkilöllä oireet voivat alkaa yksilökohtaisesti riippuen siitä, mille on allerginen. Oireisiin myös vaikuttaa siitepölyn määrä ja sää. Aurinkoisella ja tuulisella säällä siitepölyä on ilmassa enemmän, kun sateisella säällä ilma on puhtaampaa ja siitepölyä leijailee ilmassa vähemmän.

 

Siitepölyallergia oireilee monin tavoin, yleisimpiä oireita ovat: 

  • Nenän kutina, aivastelu, vuoto, tukkoisuus
  • Silmien kutina, vuoto, turvotus, sidekalvojen punoitus
  • Vinkuva hengitys, yskä, hengitysvaikeudet, paineentunne rinnassa
  • Muita oireita voi olla päänsärky, huono unenlaatu, väsymys, ihottuma

 

Allerginen ihottuma

Allerginen kosketusihottuma jaetaan kahteen eri päätyyppiin, hitaaseen ja nopeaan allergiaan. Hidas allerginen reaktio iholla ilmaantuu 1-7 päivässä siitä, kun allergian aiheuttaja (allergeeni) on ollut kosketuksissa ihon kanssa. Hidasta allergista reaktiota aiheuttaa muun muassa nikkeli, hajusteet, säilytteet ja kukat. Hitaan allergian oireita ovat kutina, ihon punoitus, lievä turvotus sekä pienet, noin yhden millimetrin kokoiset vesikellot.

Nopea allerginen reaktio iholla taas ilmenee parinkymmenen minuutin sisällä siitä, kun allergeeni on koskettanut ihoa. Iho-oireita ovat nokkosihottuma tai altistuksen toistuessa ekseema. Nopeaa allergiaa tulee esimerkiksi ruoka-aineista, luonnonkumista tai eläimistä. Nopea allergia oireilee kutinalla, punoituksella ja nokkospaukamilla. Paukamat häviävät 15-30 minuutissa.

Kesäisin allergista kosketusihottumaa voi myös kokea hyönteisten pistosten seurauksena. Hyttysen pistoksen tai paarman pureman seurauksena on allerginen reaktio iholla, jolloin iholle nousee isoja paukamia ja pistoalueen lähellä esiintyy allergista ihottumaa.

Voit kokeilla allergisen ihottuman hoidossa Hydrocortison tai hydrokortisonia sisältäviä Pantyson voiteita. Allergisen reaktion ja ihottuman hoidossa on tärkeää myös välttää kosketusta allergeenin kanssa, kunnes iho on parantunut.

 

Allergian hoito

Allergiaa saa hoidettua hyvin apteekista saatavilla itsehoitotuotteilla, joita voi ostaa ilman reseptiä. Jos käytät lääkettä säännöllisesti, kannattaa kysyä lääkäriltä mahdollisuutta siirtyä reseptilääkkeeseen; säännöllisessä käytössä reseptilääke on yleensä edullisempi, ja voit varmistaa, että käytät omaan allergiaasi tehokkainta lääkettä tai lääkeyhdistelmää. Jos kyseessä on satunnainen oireilu tai altistuminen, voit hyvin käyttää apteekin vapaakauppatuotteita.

Vakava allergia voi aiheuttaa myös anafylaksian eli äkillisen ja hengenvaarallisen reaktion, jonka oireita ovat hengenahdistus, laaja nokkosihottuma, ja/tai vatsakivut. Anafylaksia voi johtaa kuolemaan jos potilas ei saa henkeä hengitysteiden supistumisen takia, tai jos verenpaine romahtaa äkillisesti. Anafylaksia on aina hätätapaus. Soita aina hätänumeroon jos epäilet, että jollain on anafylaksinen reaktio.

Siitepölyallergian hoito tulisi aloittaa mahdollisimman pian ensimmäisten oireiden ilmaantumisesta. 

Nenä- ja silmäoireita voi lievittää avaavilla ja hoitavilla nenäsumutteilla tai kutinaa ja punoitusta lievittävillä silmätipoilla. Paras lääke monipuoliseen allergian hoitoon on antihistamiini, joka tehoaa hyvin allergisen nuhan oireisiin. Mikäli allergialääkkeet eivät lievitä oireita riittävästi tai on epäselvää, mikä oireet aiheuttaa, on lääkäriin hyvä ottaa yhteyttä. Esimerkiksi allergiakauden aikana esiintyvä yskä ja hengenahdistus voivat viitata astmaan. 

Allerginen ihottuma paranee muutamassa viikossa, kunhan vältetään kosketusta allergian aiheuttajan kanssa. Itsehoitona ihottuman parantumista voi myös nopeuttaa hydrokortisonivoiteilla. Jos epäilet jonkin aineen aiheuttavan ihottumaa, on syytä hakea lääkärin tutkimukseen mahdollisimman nopeasti. Allerginen käsiekseema voi kroonistua kolmessa kuukaudessa, joten hoitoon tulee hakeutua viivyttelemättä. 

 

Tabletit

Allergiaa hoitavat tabletit ovat antihistamiineja, eli ne estävät histamiinin vapautumisen. Histamiini on aine, joka aiheuttaa allergisia reaktioita. Yleisiä antihistamiineja ovat esimerkiksi desloratadiini, ebastiini, feksofenadiini, ja setiritsiini.

Minkään yksittäisen antihistamiinin ei ole todettu vaikuttavan paremmin tai huonommin tiettyyn allergeeniin. Ihmiset ovat yksilöitä, joten jotkut saattavat huomata toisten antihistamiinien toimivan paremmin kuin toisten. Myös antihistamiinien aiheuttamat sivuoireet, kuten väsymys, voivat vaihdella ihmisestä toiseen. Jos joku antihistamiini ei siis tunnu sopivalta, kannattaa kokeilla toista vaikuttavaa ainetta. 

Mikäli etsinnässä on allergialääke lapselle, tutustuthan tarkasti lääkkeen ainesosiin sekä annostusohjeistukseen.

 

Nenäsumutteet ja silmätipat

Allergista nuhaa voidaan hoitaa tehokkaasti lääkkeillä, kuten kortisonia sisältävillä nenäsuihkeilla. Kortisoninenäsumute on hyvä valinta allergiaan, koska ne auttavat tehokkaasti vähentämään turvotusta, tulehdusta ja yleistä epämukavuutta, joka johtuu tilasta. 

Nenäsumutteista on hyötyä erityisesti niille, jotka kärsivät kausiluonteisesta allergisesta nuhasta. Kortisonisumutteet lievittävät tämäntyyppiseen allergiaan liittyviä oireita ja voivat myös estää tulehduksen lisääntymistä

Siitepölyallergiasta kärsivillä voi esiintyä oireita, kuten vetisiä, kutisevia tai punoittavia silmiä. Antihistamiinisilmätipat ovat tehokkaita allergiaan liittyvien silmäoireiden lievittämiseen. Tipat auttavat torjumaan näitä häiritseviä silmäoireita ja tarjoavat tarvittavaa helpotusta. Näiden tippojen käyttö aamuin illoin siitepölykauden aikana voi auttaa pitämään oireet hallinnassa. Vaikeammissa allergisen sidekalvotulehduksen tapauksissa voidaan tarvita natriumkromoglikaattia sisältäviä silmätippoja.

Oireiden määrästä ja laadusta riippuen niitä voi käyttää joko yksinään tai yhdessä tablettien kanssa.