Raskaus ja imetys

Aseta nousevaan järjestykseen
Sivu

1-24 / 67

Tilaamasi tuotteet

  1. SiderAL Forte rauta kampanjapakkaus 3x20 kaps 30 mg
    Arvio:
    93%
    54,40 €
  2. SiderAL Forte rauta kampanjapakkaus 6x20 kaps 30 mg
    Arvio:
    97%
    107,80 €
Aseta nousevaan järjestykseen
Sivu

1-24 / 67

Tilaamasi tuotteet

Raskaus ja imetys

Haluatko tietää enemmän raskaudesta ja imetyksestä? Raskaus ja imetys ovat ainutlaatuisia aikoja naisen elämässä, ja niiden aikana on tärkeää huolehtia omasta ja vauvan hyvinvoinnista.

Raskausaikana naisen tarve vitamiineille ja kivennäisaineille kasvaa. Erityisesti D-vitamiini on tärkeä, sillä se edistää luuston normaalia kehitystä sekä vauvassa että äidissä. Myös hedelmät ja marjat ovat hyviä valintoja raskauden aikana, sillä ne sisältävät runsaasti ravinteita ja kuituja.

Raskauden suunnitteluvaiheessa on myös tärkeää kiinnittää huomiota ravinnon laatuun ja riittävään saantiin. Folaatti ja A-vitamiini ovat esimerkiksi tärkeitä synnynnäisten epämuodostumien ehkäisyssä. Liiallisina määrinä A-vitamiini voi kuitenkin olla sikiölle haitallista, jonka takia on tärkeää, ettei sitä syödä liikaa.

Raskauden aikana voi myös esiintyä hiivatulehdusta, jota voidaan hoitaa apteekista saatavilla emätinpuikoilla.

 

Tarvittavat vitamiinit ja kivennäisaineet

Raskaana oleva tarvitsee monipuolista ja terveellistä ruokavaliota, joka sisältää riittävästi erilaisia vitamiineja ja hivenaineita. Erityisen tärkeitä ovat folaatti, D-vitamiini, rauta, kalsium ja jodi. 

Nämä ravintoaineet ovat välttämättömiä sikiön kasvulle ja kehitykselle sekä äidin hyvinvoinnille. Raskausajan vitamiinitarpeen voi pääosin täyttää syömällä monipuolisesti eri ruoka-aineita, mutta joitakin vitamiineja suositellaan otettavaksi myös ravintolisänä. Näitä ovat foolihappo, jota tulisi ottaa jo ennen raskautta ja sen alkuvaiheessa, sekä D-vitamiini, jota tulisi saada 10 mikrogrammaa päivässä ympäri vuoden. 

 

Rautaa tarvitaan raskauden aikana enemmän kuin normaalisti, sillä äidin verimäärä kasvaa ja sikiö tarvitsee rautaa verisolujensa muodostukseen. Raudan saanti ruokavaliosta voi olla riittämätöntä varsinkin kasvisruokailijoilla ja runsaasti vuotavilla naisilla. 

Rautalisää suositellaan käytettäväksi tarpeen mukaan hemoglobiiniarvojen mukaan. Kalsiumia tarvitaan sikiön luuston ja hampaiden muodostumiseen. Kalsiumin saanti on yleensä riittävää, jos nauttii päivittäin maitotuotteita tai niiden kasvipohjaisia vaihtoehtoja. Jos näin ei ole, kalsiumlisää voi olla tarpeen.

 

Jodia tarvitaan kilpirauhashormonien muodostukseen, jotka ovat tärkeitä sikiön aivojen kehitykselle. Jodia saa parhaiten eläinkunnan tuotteista, erityisesti kalasta ja maitotuotteista. Jos näitä ei käytetä riittävästi, jodilisää voi harkita.

A-vitamiinia ei tulisi saada liikaa raskauden aikana, sillä se voi aiheuttaa sikiölle epämuodostumia. A-vitamiinin saanti on yleensä sopivaa normaalista ruokavaliosta, mutta maksaa ja maksatuotteita tulisi välttää.



Foolihappo ja raskaus

Raskauden suunnittelu on tärkeä vaihe naisen elämässä. Tänä aikana tulee kiinnittää huomiota terveelliseen ruokavalioon ja elintapoihin. Raskautta suunnittelevan naisen on hyvä aloittaa foolihappolisän käyttö muutama kuukausi ennen raskauden toivottua alkamista. Foolihappo auttaa ehkäisemään synnynnäisiä epämuodostumia ja vähentää ennenaikaisen synnytyksen riskiä.

 

Hedelmällisyys ja ovulaatio

Hedelmöitys tapahtuu yleensä naisen kuukautiskierron aikana ovulaation yhteydessä. Ovulaatio on naisen hedelmällisin päivä, jolloin munasolu vapautuu munasarjasta. 

Oman kuukautiskierron pituutta ja kehon merkkejä, kuten limakalvon koostumusta ja peruslämpötilaa tulisi seurata, jotta voi laskea hedelmällisimmän päivän ja parhaat mahdollisuudet raskaudelle. Ovulaatiotesti voi auttaa testaamaan Hedelmällisintä päivää voi auttaa luteinisoivan hormonin (LH)

 

Raskaustesti on helppo ja luotettava tapa selvittää, onko nainen raskaana. Raskaustesti mittaa virtsasta ihmisen kooriongonadotropiinia (hCG), jota tuotetaan raskauden aikana. 

Raskaustesti kannattaa tehdä aikaisintaan ensimmäisenä päivänä, jolloin kuukautisten olisi pitänyt alkaa. Raskaustestin tulos on positiivinen, jos virtsassa on hCG:tä. 

 

Raskauden eri vaiheet

Raskaus kestää keskimäärin yhdeksän kuukautta, ja se jaetaan kolmeen raskausjaksoon: alkuraskaus, keskiraskaus ja loppuraskaus. Jokaisella raskausviikolla tapahtuu sikiön kehityksen kannalta tärkeitä asioita. Esimerkiksi 12. raskausviikolla sikiö kehittyy nopeasti ja sen elimet alkavat muodostua.

 

Raskausajan ruokavalio

Raskauden aikana ruokavalioon tulisi kiinnittää erityistä huomiota. On tärkeää syödä monipuolisesti ja saada riittävästi ravintoaineita niin omalle terveydelle kuin sikiön kehitykselle. Hedelmät ja marjat ovat erinomainen valinta, sillä ne sisältävät tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita. Myös riittävä proteiinin, raudan, ja kalsiumin saanti on tärkeää.

 

Raskauden ajan kohonneet riskit

Raskauden aikana on tärkeää tiedostaa erilaiset riskitekijät ja noudattaa varotoimia. Esimerkiksi ummetus raskauden aikana on yleinen ongelma, josta monet voivat kärsiä. Raskaus ja närästys ovat myös yleinen yhdistelmä, sillä raskauden aikana hormonit ja kasvava kohtu aiheuttavat muutoksia ruoansulatuskanavassa. 

Närästys tarkoittaa polttavaa tunnetta rintalastan takana, joka johtuu mahahapon nousemisesta ruokatorveen. Närästystä voidaan hoitaa itsehoitotuotteilla. Muistathan varmistaa, että tuotteet sopivat käytettäväksi raskauden aikana. 

 

Joillekin taas peräpukamat ovat raskauden riesa. Näiden ehkäisemiseksi tulisi välttää pitkiä istumisia ja pyrkiä liikkumaan säännöllisesti sekä syömään kuitupitoista ruokaa.

Hiivatulehdus on myös yleinen vaiva raskauden aikana, sillä hormonien epätasapaino lisää hiivasienen liikakasvua emättimessä. Hiivatulehduksen oireita ovat voimakas kutina, kirvely ja vaalea, kokkareinen valkovuoto. 

 

Hiivatulehdus ei ole vaarallinen raskaudelle, mutta se voi aiheuttaa epämukavuutta ja heikentää elämänlaatua. Hiivatulehdusta voi hoitaa apteekista saatavilla emätinpuikoilla, jotka ovat turvallisia käyttää raskauden aikana. Jos oireet ovat selkeät, voit kokeilla lääkehoitoa ilman lääkärin määräystä. Jos oireet eivät helpota tai uusiutuvat usein, hakeudu lääkärin tutkimuksiin.

 

Imetys

Imetys on luonnollisin tapa ravita vastasyntynyttä vauvaa. Se tarjoaa optimaalisen ravitsemuksen ja suojaa vastasyntynyttä infektioilta ja sairauksilta. Lisäksi imettäminen vahvistaa äidin ja vauvan välistä tunnesidettä. Imetysajan tulisi kestää vähintään kuusi kuukautta, ja sen jälkeen voidaan siirtyä lisäruokien tarjoamiseen.

 

Imetysajan ravitsemus

Imetysaikana äidin ravitsemuksella on suuri merkitys sekä äidin että vauvan terveydelle. On tärkeää syödä monipuolisesti ja saada riittävästi ravintoaineita, jotka tukevat imetyksen jatkumista ja maidon tuotantoa. Esimerkiksi riittävä kalsiumin, raudan ja D-vitamiinin saanti on tärkeää. Myös veden juominen on tärkeää, sillä imetys voi lisätä äidin nesteen tarvetta.