Matolääkkeet

Aseta nousevaan järjestykseen
Sivu

1-24 / 30

Tilaamasi tuotteet

Aseta nousevaan järjestykseen
Sivu

1-24 / 30

Tilaamasi tuotteet

Lemmikkien matolääkkeet

Matojen tarttuminen lemmikkeihin on yleistä ja se voi aiheuttaa monia terveysongelmia. Madot voivat aiheuttaa oireita kuten laihtumista, oksentelua, ripulia ja anemiaa. Joissakin tapauksissa madot voivat olla hengenvaarallisia lemmikeille. Madot kannattaakin hoitaa mahdollisimman pian lääkkeillä, jotka tappavat matoja ja estävät niiden lisääntymisen.

Olo-apteekki tarjoaa laajan valikoiman matolääkkeitä lemmikeille. Valikoimasta löytyy erilaisia matolääkkeitä niin koirille kuin kissoillekin. Olo-apteekin valikoimasta löytyy esimerkiksi Axilur-tabletteja, Dronspot-paikallisvaleluliuosta, Dronbits-tabletteja, Flubenol-oraalipastaa ja monia muita tuotteita.

 

Miten madot tarttuvat koiriin?

Madot ovat yleisiä loisia, jotka voivat tarttua koiriin monin eri tavoin. Yleisimpiä matoja ovat suolinkaiset, hakamadot, heisimadot ja sydänmadot. Suolinkaiset ja hakamadot tarttuvat koiriin yleensä pentuina, kun ne saavat niitä emoltaan maitoa juodessaan tai syödessään saastunutta ulostetta tai raakaa lihaa. 

Heisimadot tarttuvat koiriin, kun ne syövät heisimatoja kantavia väli-isäntiä, kuten jyrsijöitä, lintuja tai kirppuja. Sydänmadot ovat harvinaisia suomessa, mutta ne tarttuvat koiriin, kun niitä puree sydänmatoja levittävä hyttynen.

Madot voivat aiheuttaa koirille erilaisia oireita ja terveysongelmia riippuen niiden lajista ja määrästä. Yleisiä oireita ovat laihtuminen, ruokahaluttomuus, oksentelu, ripuli, anemia, karvapeitteen huonontuminen, vatsan turpoaminen ja yskä. 

Joissakin tapauksissa madot voivat olla hengenvaarallisia koirille, jos ne aiheuttavat suoliston tukkeutumisen, maksan tai munuaisten vaurioitumisen tai sydämen vajaatoiminnan.

 

Madot voidaan todeta koirilta ulostenäytteestä tai verikokeesta. Madot voidaan myös nähdä paljain silmin ulosteessa tai oksennuksessa. Madot kannattaa hoitaa mahdollisimman pian eläinlääkärin määräämillä lääkkeillä, jotka tappavat matoja ja estävät niiden lisääntymisen. Madot voidaan myös ehkäistä säännöllisellä madotuksella ja hyvällä hygienialla. 

Matojen tartuntaa voidaan ehkäistä asianmukaisilla toimilla:

  • Koirien ulosteet tulee kerätä pois ja hävittää asianmukaisesti. 
  • Koirien ruokintaan tulee käyttää vain laadukasta ja kypsennettyä ruokaa. 
  • Koirien pääsyä väli-isäntien (esim. jyrsijät) luo tulee estää tai rajoittaa. 

 

Koiran matolääkkeet

Koiran matolääkitys on tärkeä osa lemmikin terveydenhuoltoa. Koiran madotus tulisi aloittaa jo pentuiässä, sillä sisäloiset siirtyvät helposti nartusta pentuihin. Koiranpennun madotus on erityisen tärkeää, sillä pennut ovat aikuisia koiria alttiimpia loistartunnoille.

Yleisimpiä koiran sisäloisia ovat suolinkaiset, hakamatot, piiskamadot ja heisimadot. Niiden oireita voivat olla mm. laihtuminen, turkin huono kunto, vatsan turvotus, oksentelu ja ripuli.

 

Matolääke koiralle valitaan yleensä loisen tyypin mukaan. On olemassa laaja-alaisia matolääkkeitä, jotka tehoavat useisiin eri loisiin, sekä erityisiä matolääkkeitä, jotka on suunniteltu tietyn loisen häätämiseen. Esimerkiksi heisimatoihin tehoavat valmisteet ovat tärkeitä, jos koira on ulkona liikkuva tai matkustaa paljon.

Ennen kuin suomalaiset koirat palaavat Suomeen, niille suositellaan annettavan sisäloishäätö, joka tehoaa heisimatoihin. Lisäksi aikuisen koiran madotus tulisi tehdä säännöllisesti, esimerkiksi 1-4 kertaa vuodessa riippuen koiran elintavoista. Koiran ulostenäytteestä voidaan myös tutkia, onko koiralla sisäloisia.

Muista, että kun madotat koirasi, suojelet samalla myös ihmisten terveyttä, sillä osa koirien sisäloisista voi tarttua myös ihmisiin.

 

Kuinka usein koira pitäisi madottaa?

Koiran madotustarve riippuu monista tekijöistä, kuten koiran iästä, rodusta, elinympäristöstä, ruokavaliosta ja matkustamisesta. Yleinen suositus on madottaa koira vähintään kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä. Jos koira on alttiimpi matoille, esimerkiksi jos se syö raakaa lihaa tai ulosteita, tai jos se matkustaa ulkomaille, madotus kannattaa tehdä useammin.

Matokuuri koiralle voidaan toteuttaa joko laajakirjoisen tai kohdennetun matolääkkeen avulla. Laajakirjoinen matolääke tehoaa useimpiin yleisiin matoihin, kuten suolinkaisiin, hakamatoihin ja piiskamatoihin. Kohdennettu matolääke tehoaa vain tiettyyn matoon, kuten heisimatoon tai sydänmatoon. Matolääkkeen valinta riippuu siitä, mitä matoja koira on todennäköisesti saanut.

Koiran madotus on helppoa ja turvallista, kun noudattaa eläinlääkärin ohjeita ja valitsee sopivan matolääkkeen. Koiran ulosteet kannattaa kerätä pois ympäristöstä, jotta matojen leviäminen estetään. Jos epäilee, että koira on saanut matoja, tai jos huomaa koiralla matojen oireita, kannattaa ottaa yhteyttä eläinlääkäriin ja tehdä madotustesti.

 

Madotusta vaativat erityistilanteet

Nartun tiineysaika ja pentuaika ovat erityisiä tilanteita, joissa madotus on tärkeää. Tiineen nartun suolinkaiset voivat siirtyä istukan tai ternimaidon kautta pentuihin. Tämä voi aiheuttaa pentujen kasvun hidastumista, aliravitsemusta ja jopa kuolemaa. Siksi tiine narttu tulisi madottaa ennen astutusta, tiineyden puolivälissä ja synnytyksen jälkeen.

Pentujen madotus aloitetaan 2-3 viikon iässä ja toistetaan 2-4 viikon välein 12 viikon ikään asti. Tämän jälkeen pentuja madotetaan samoin kuin aikuisia koiria eli 1-4 kertaa vuodessa. 

 

Kissan matolääkkeet

Sekä sisä- että ulkokissoilla on riski saada loistartuntoja, vaikka sisäkissojen riski onkin pienempi. Ihmiset voivat kuljettaa loisia sisätiloihin esimerkiksi kengissään, ja kissa voi saada tartunnan tutkiessaan näitä "terveisiä" ulkomaailmasta. Lisäksi jotkin järvikalat voivat kantaa loisia, ja kissa voi saada tartunnan syömällä näitä kaloja raakana tai puutteellisesti kypsennettyinä.

Suomessa yleisimpiä sisäloisia ovat suolinkainen ja heisimato. Suolinkaiset pääasiallisesti tarttuvat kissaan joko ulosteiden kautta tai jos kissa syö saaliseläimen, kuten hiiren tai pikkulinnun. Suolinkaiset voivat tarttua kissanpentuun jo emon maidon välityksellä, joten vastasyntyneet kissanpennut tulee madottaa jo 3 viikon iässä.

Kissa saa todennäköisimmin heisimadon tai harvinaisemman hakamadon tartunnan pyydystäessään jyrsijöitä ulkona.

 

Aikuisen kissan madotus tulisi tehdä säännöllisesti, vähintään kaksi kertaa vuodessa. Matolääke kissalle valitaan loisen tyypin ja kissan iän mukaan. On olemassa laaja-alaisia matolääkkeitä, jotka tehoavat useisiin eri loisiin, sekä erityisiä matolääkkeitä, jotka on suunniteltu tietyn loisen häätämiseen.

Kissan loishäätöä tulisi tehdä säännöllisesti, sillä sisäloiset voivat tarttua myös ihmisiin. Erityisesti sisäkissan ja ulkokissan madotuksen eroavaisuudet tulisi ottaa huomioon. Ulkona liikkuvien kissojen riski saada loistartuntoja on suurempi, joten niiden madotus tulisi tehdä useammin.

 

Kissanpentujen madotus

Kissanpentujen madotus on erityisen tärkeää, sillä ne ovat alttiita saamaan matotartuntoja. Kasvattajan vastuulla on madottaa alle luovutusikäiset pennut useita kertoja. Kun pennut siirtyvät uuden omistajan hoiviin, heidän tulisi madottaa pennut ensimmäistä kertaa 1-2 viikkoa ennen rokotuksia.

 

Aikuisten kissojen madotus

Aikuisen kissan madotuksen tarve määräytyy pitkälti kissan elämäntapojen perusteella: onko kissa ulkona liikkuva, saalistaako se vai viettääkö se aikansa sisätiloissa? Ulkona liikkuvat ja saalistavat kissat tulisi madottaa kuukausittain.

Kytkettynä ulkoileville kissoille suositellaan tehtävän loishäätö vähintään kaksi kertaa vuodessa. Monet sisäkissojen omistajat ovat päättäneet välttää tarpeetonta madotusta ja antavat eläinlääkärin määrittää sisäkissan loishäätötarpeen ulostenäytteen avulla.

 

Matolääkkeen antaminen

Matolääkkeitä on saatavilla sekä tablettimuodossa että tahnamuodossa. Ne voidaan sekoittaa lemmikin suosikkiruokaan, mutta lemmikin hajuaistia ei voi pettää! Jos lemmikilläsi on kuitenkin hyvä ruokahalu, voit kokeilla antaa matolääkkeen tällä tavalla.

Lääkettä sisältävä herkullinen ateria kannattaa tarjota silloin, kun lemmikki on erityisen nälkäinen. Ennen matolääkkeen antamista on tärkeää punnita lemmikki ja tarkistaa annosteluohjeet lääkepakkauksesta. Useimmat tablettimuotoiset matolääkkeet voidaan murskata jauheeksi morttelilla ja sekoittaa sitten lemmikin ruokaan.

 

Voiko samoja lääkkeitä antaa koirille ja kissoille?

Joitakin matolääkkeitä voidaan käyttää sekä koirille että kissoille, mutta annostus ja käyttöohjeet voivat vaihdella. On tärkeää huomata, että jotkut koirille tarkoitetut lääkkeet voivat olla myrkyllisiä kissoille, koska koirien ja kissojen aineenvaihdunta eroaa toisistaan.

Siksi on erittäin tärkeää, että et koskaan anna koiralle tarkoitettua lääkettä kissalle tai päinvastoin ilman eläinlääkärin suostumusta. Aina kun annat lemmikillesi lääkkeitä, on tärkeää noudattaa eläinlääkärin ohjeita ja tarkistaa lääkkeen etiketti huolellisesti.

 

Jos sinulla on sekä koiria että kissoja ja haluat käyttää samaa matolääkettä molemmille, keskustele asiasta eläinlääkärin kanssa. He voivat suositella sopivaa lääkettä ja antaa ohjeet sen turvalliseen käyttöön.