Couperosa ihon päivävoiteet

View as Ruudukko Luettelo
Aseta laskevaan järjestykseen
View as Ruudukko Luettelo
Aseta laskevaan järjestykseen

Couperosa

Ruusufinni eli rosacea on ihosairaus, joka aiheuttaa kasvojen punoitusta ja joskus myös märkänäppylöitä. Ruusufinnin aiheuttama punoitus johtuu osittain ihon pienten hiussuonien laajentumisesta ja velttoisuudesta; joskus hiussuonet myös katkeavat. Ruusufinnin uskotaan olevan perinnöllinen, ja monet tekijät voivat pahentaa sitä, kuten esimerkiksi alkoholi, viima, mausteinen ruoka, urheilu, auringonvalo, vaihdevuodet tai stressi. Ruusufinniä esiintyy useammin naisilla kuin miehillä, ja useimmiten 30-50 vuoden iässä.

Couperosa on kosmetiikassa käytetty termi, jolla tarkoitetaan ruusufinnin lievää astetta. Couperosa voi kehittyä ja pahentua ruusufinniksi, jolloin punoitus lisääntyy ja iholle voi muodostua näppylöitä. Couperosaa esiintyy yleisemmin ohuella ja herkällä iholla, joka on suomalaistenkin yleisin ihotyyppi.

Couperosaihon hoito

Couperosaa ei voi varsinaisesti parantaa, mutta sen oireita voidaan hoitaa niin, ettei se vaikuta arkielämään juuri lainkaan. Coupesora-iholle on saatavilla laadukkaita hoitotuotteita, jotka on suunniteltu juuri couperosaihon tarpeisiin. Couperosa-ihotyypin omaavan kannattaakin tutustua juuri tälle ihotyypille tarkoitettuihin tuotteisiin, sillä tavalliset kosmetiikkatuotteet voivat pahentaa couperosaa, ja hoitamaton couperosa voi kehittyä ruusufinniksi.

Yksi keskeisimpiä tapoja hoitaa couperosaa on ihon päivävoiteet. Lisäksi voi käyttää esimerkiksi rauhoittavia kasvonaamioita. Tarkoitukseen suunnitellut tuotteet auttavat vahvistamaan ihon hiussuonia ja rauhoittavat punoitusta. Couperosan aiheuttamaa punoitusta voi myös peittää meikeillä. Muista puhdistaa ihoa ja meikki tuotteilla, jotka eivät ärsytä ihoa.

Couperosaiho kannattaa puhdistaa tuotteilla, joita ei tarvitse huuhtoa vedellä, ja puhdistuksen jälkeen on usein hyvä käyttää esimerkiksi alkoholitonta kasvovettä.

Ihon hoidossa tärkeintä on säännöllisyys ja sinnikkyys. Couperosa ei parane, mutta säännöllisellä hoidolla sen voi pitää hyvin aisoissa eikä sen tarvitse vaikuttaa arkielämään.