Kurkkukipu

View as Ruudukko Luettelo
Aseta nousevaan järjestykseen
View as Ruudukko Luettelo
Aseta nousevaan järjestykseen
View as Ruudukko Luettelo
Aseta nousevaan järjestykseen

Kurkkukipu

Vaivaako sinua kurkkukipu? Kyseessä on epämiellyttävä vaiva, jota valtaosa meistä kokee jossain vaiheessa kun flunssa pääsee niskan päälle. Kurkkukivun taustalla olevat syyt ovat yleensä hoidettavissa. Me Olo-apteekissaa tarjoamme kurkkukipuasi helpottavia tuotteita hyvinvointisi tueksi. Meiltä löydät erilaiset kurkkupastillit, -karkit, -tipat ja monet muut tuotteet oloasi helpottamaan.

Alla opit lisää siitä, mitä kurkkukipu on, mistä se johtuu ja miten voit hoitaa sitä kotona. Lisäksi käymme läpi, milloin kivun kanssa olisi hyvä lähteä lääkäriin. Mikäli sinulla herää kysymyksiä tai tarvitset apua sopivimman tuotteen löytämisessä juuri sinulle, niin kysythän lisää asiakaspalvelustamme. 

Mitä on kurkkukipu ja mistä se johtuu?

Kurkkukipu tarkoittaa nimensä mukaan kipuoiretta kurkussa, eli nielun ja kaulan alueella. Kurkkukivun yleisimpiä syitä ovat flunssa sekä tukkoisesta nenästä johtuva suun kautta hengittäminen ja kurkun kuivuminen, arkuus ja kipu. Kurkkukipua voivat aiheuttaa myös nielun ja nielurisojen virus- ja bakteeritulehdukset sekä muut kaulan alueen ja hampaiston tulehdukset. Joskus kurkkukivun taustalla voi olla myös kurkkua ärsyttävä kemikaali, tupakka, pöly tai allergia. Muita harvinaisempia syitä ovat erilaiset kurkkuun tarttuneet vierasesineet sekä kurkun ja lähialueiden kasvaimet. Nielun alueen kipuun voi liittyä myös kivun säteilemistä korviin, vaikka korvat olisivat täysin terveet

Milloin kurkkukivun vuoksi tulee lähteä lääkäriin?

Mikäli kurkkukipu ei helpota omahoidolla, kipu on poikkeuksellisen voimakasta tai toispuoleista sinun kannattaa hakeutua lääkäriin. Myös silloin tulee hakeutua lääkäriin, jos yleistilasi on laskussa, kurkkukipuun liittyy korkeaa kuumetta, hengitysvaikeuksia tai muutoin sellainen vointi, joka on poikkeuksellisen huono tai et pärjää sen kanssa kotona.

Hakeudu lääkäriin myös, jos sinulla on vaikeutta avata suuta tai niellä, kurkkukivun taustalla nieluun mennyt vierasesine tai syövyttävä aine tai oireilu on pitkittynyt, eli kestänyt yli viikon. Mikäli olet epävarma, älä epäröi soittaa omalle terveysasemallesi, työterveyteesi tai muuhun terveydenhuollon yksikköön kysyäksesi neuvoa, onko sinun tarpeen mennä lääkäriin. 

Kurkkukivun omahoito

Mikäli yleisvointisi on hyvä, eikä kurkkukipuun liity yllä kuvattuja hälyttäviä oireita, voit hoitaa tilannetta kotona. Kipua kurkussa voit hillitä erilaisilla kurkkupastilleilla, kipua lievittävillä suihkeilla ja muilla luontaistuotteilla, joita löytyy valikoimistamme. Myös lämpimien juomien juominen sekä ärsytystä lisäävien tekijöiden, kuten tupakan, välttäminen voi helpottaa oireita. Lisäksi kipua helpottavat kipulääkkeet, kuten parasetamoli ja tulehduskipulääkkeet. Mikäli olet epävarma itsehoitovalmisteiden sopivuudesta sinulle, kysy apua lääkäriltäsi.