Kuume

View as Ruudukko Luettelo
Aseta nousevaan järjestykseen
View as Ruudukko Luettelo
Aseta nousevaan järjestykseen

Kuume

Kuume tarkoittaa sitä, että ruumiinlämpötila on tavallista korkeampi, ja on yleensä merkki jostain sairaudesta. Tavallisimmin kuume johtuu flunssasta tai tulehduksesta. Kuumetta voi aiheuttaa myös esimerkiksi ruokamyrkytys tai paikallinen tulehdus jos esimerkiksi haava on päässyt tulehtumaan. Myös jotkut vakavammat sairaudet, kuten sidekudossairaudet ja jotkut syöpämuodot, voivat aiheuttaa kuumetta; näissä tapauksissa kuume nousee hitaasti ja kestää pitkään.

Mikä lasketaan kuumeeksi?

Normaalilämpötila riippuu ihmisestä, ja se voi myös vaihdella päivän aika. Normaalilämpötilaksi luetaan keskimäärin 36,5-37,5 astetta, ja monella meistä lämpötila illalla voi olla jopa puoli astetta korkeampi kuin aamulla. Selväksi kuumeeksi lasketaan yli 37,5 asteen lämpötila, ja korkeaksi kuumeeksi yli 38,5.

Kuumeen itsehoito

Kuumetta voi hoitaa kotona tulehduskipulääkkeillä ja parasetamolivalmisteilla. Valikoimastamme löytyy näitä lääkkeitä sekä tabletteina että jauheina, jotka voi sekoittaa kuumaan veteen. Monessa lääkejauheessa on myös muita vaikuttavia aineita, jotka auttavat muihin flunssan oireisiin.

Kuumeisena tulee välttää rasitusta ja huolehtia, että juo tarpeeksi nesteitä. Kuumeessa ruuminlämpötila on tavallista korkeampi, mikä tarkoittaa, että kehosta haihtuu nestettä tavallista enemmän.

Jos lepo ja itsehoitolääkkeet eivät auta, tai jos kuume nousee 42 asteeseen tai on useamman päivän yli 40 astetta, tulee hakeutua lääkäriin. Tällöin kuumee todennäköisesti johtuu muusta, kuin flunssasta, ja on tärkeää selvittää sen syy.