Maitohappobakteerit
- You're currently reading page 1
- Sivu 2
- Sivu 3
- Sivu Seuraava
- You're currently reading page 1
- Sivu 2
- Sivu 3
- Sivu Seuraava
Maitohappobakeerit
Jokaisen suolistossa on yksilöllinen bakteerikanta, joka on osa suoliston normaalia toimintaa. Bakteerikannasta osa on perinnöllinen, ja osa muodostuu esimerkiksi ympäristön vaikutuksesta. Suoliston bakteerit muun muassa osallistuvat ruuansulatustoimintaan ja tuottavat vitamiineja ruuasta.
Osa maitohappobakteereista on niin kutsuttuja probiootteja, eli bakteereja, jotka edistävät terveyttä. Bakteeri lasketaan probiootiksi vain, jos sen terveyttä edistävä vaikutus on voitu todistaa tutkimuksissa.
Minkä maitohappobakteerin valitsen?
Maitohappobakteerikantoja on erilaisia, ja eri bakteerikannat toimivat hieman eri tavalla. Probioottia valitessa kannattaa suosia sellaisia, joista on eniten tutkimusta. Näitä ovat etenkin Lactobacillus ja Bifidobacterium -maitohappobakteerit, sekä Saccharomyces boulardii -hiiva.
Kaikki apteekeissa myytävät maitohappobakteerit on todettu turvallisiksi ja tehokkaiksi.
Mihin maitohappobakteeria käytetään?
Maitohappobakteereja voi käyttää säännöllisesti osana päivittäistä rutiinia pitämään yllä suoliston bakteerikantaa. Koska jokaisen suolisto on erilainen, kaikki maitohappobakteerit eivät välttämättä toimi samalla tavalla jokaisella.
Moni kokee maitohappobakteerin auttavan suoliston oireisiin, kuten ripuliin. Aikuisilla maitohappobakteerin on todistettu auttavan antibioottikuurin aiheuttamaan ripuliin, ja lapsilla maitohappobakteerin on osoitettu lyhentävän ripulin kestoa.
Maitohappobakteereja suositellaan yleisesti käytettäväksi antibioottikuurin aikana, sillä ne suojaavat vatsaa ja pitävät huolta, että suoliston terveellinen bakteerikanta ei kärsi antibiootin vaikutuksista. Maitohappobakteereja kannattaa käyttää etenkin pitkän antibioottikuurin kanssa (yli 10 päivää), jos antibioottikuuri on ennenkin aiheuttanut ripulia, tai jos vaihdat antibiootista toiseen lyhyen ajan sisällä.
Maitohappobakteereja voi käyttää myös matkaillessa ehkäisemään turistiripulia ja muita vieraan bakteerikannan seurauksia. Näissä tapauksissa maitohappobakteerin käyttö kannattaa aloittaa vähintään viikko ennen suunniteltua matkaa.