Punkit ja ulkoloiset

Aseta nousevaan järjestykseen
Sivu

1-24 / 69

Tilaamasi tuotteet

Aseta nousevaan järjestykseen
Sivu

1-24 / 69

Tilaamasi tuotteet

Lemmikkien punkkien ja ulkoloisten torjunta

Monet hyönteiset voivat aiheuttaa koirien ja kissojen omistajille päänvaivaa. Pahimmillaan ne voivat levittää vakavia tauteja, jonka takia lemmikkisi pitäminen vapaana punkeista, kirpuista ja hyttysistä on erittäin tärkeää niiden terveyden kannalta. Valittavanasi on monia vaihtoehtoja loisten ehkäisyyn, kuten niskaan levitettävät liuokset, suihkeet, erilaiset punkkipannat, ja shampoot, jotka on suunniteltu torjumaan lemmikkisi loisia.

Nämä hoidot saattavat vaatia jonkin verran tutkimusta, sillä tuotteiden tehokkuus, turvallisuus ja hinta vaihtelevat. Mielenrauha, jonka saat tietäessäsi, että olet antanut parhaan mahdollisen punkkikarkote koiralle, on sen arvoista.

Olo-apteekki tarjoaa laajan valikoiman kissoille ja koirille tarkoitettuja punkkien karkotuspantoja, kuten punkkipanta, sekä niskaan siveltäviä paikallisvaleluliuoksia. Löydät valikoimastamme tunnettuja tuotemerkkejä kuten:

 

Koirille tarkoitettuja tuotteita ei saa käyttää kissoille. Tarkistathan aina lääkkeen soveltumisen lemmikillesi ennen sen käyttöä.

 

Milloin punkkikausi alkaa?

Punkit, eli puutiaiset ovat aktiivisimmillaan keväällä, kun lämpötila on yli +5 °C. Ne oleskelevat usein tiheän kasvillisuuden reunoilla ja odottavat ohikulkevia eläimiä johon tarttua. Siksi on tärkeää tarkistaa lemmikkisi jokaisen kävelyn jälkeen, sillä etenkin koirat ovat erityisen alttiita kantamaan punkkeja. 

Punkkikausi alkaa Suomessa yleensä huhtikuussa ja kestää lokakuun loppuun asti, mutta voi pidentyä pidemmäksi, jos talvet ovat lämpimiä.

 

Miksi punkkien torjunta on tärkeää?

Suomessa on kolme punkin levittämää tautia, jotka ovat uhka koirille: Anaplasmoosi, borrelioosi ja puutiaisaivotulehdus. Anaplasmoosi ja borrelioosi ovat näistä taudeista yleisimpiä Suomessa, kun taas puutiaisaivotulehdus on hyvin harvinainen. On tärkeää tiedostaa, että kaikki nämä taudit voivat tarttua ihmisiin, ja riski kasvaa, jos on ollut kosketuksissa tartunnan saaneiden punkkien kanssa. 

Ihmistartuntojen estämiseksi on suositeltavaa ryhtyä asianmukaisiin ennaltaehkäiseviin toimenpiteisiin suojellakseen itseään ja lemmikkejään punkkien välittämiltä sairauksilta, kuten hyönteiskarkotteiden käyttäminen eläimille ja pitkien vaatteiden käyttäminen kävellessään metsäisillä alueilla. Punkkien välittämät sairaudet eivät tartu lemmikistä ihmisee, mutta punkit voivat kulkeutua lemmikkien mukana kotiin esimerkiksi huonekaluihin, joista ne tarttuvat ihmiseen.

 

Borrelioosi

Borrelioosi, jonka aiheuttaa Borrelia burgdorferi -bakteeri, on tauti, joka tarttuu eläimiin tartunnan saaneiden punkkien välityksellä. Borrelian esiintyvyyden punkkien keskuudessa arvioidaan olevan 10-50 prosenttia, mutta nämä luvut voivat vaihdella suuresti maantieteellisestä sijainnista riippuen. 

Vaikka bakteerin tarttumisaste koiriin on yleensä korkeampi (5-10 %), kissat ovat vastustuskykyisempiä eivätkä yleensä sairastu yhtä paljon. Tartunta-aika punkin pureman jälkeen on 24-48 tuntia, mutta oireet voivat ilmetä vasta 2-6 kuukautta myöhemmin.

Koiran borrelioosissa hoitona käytetään yleensä antibiootteja. Jos tauti havaitaan riittävän ajoissa, ennuste on hyvä. Asianmukaisen lääkityksen ja hoidon jälkeen koirilla pitäisi alkaa näkyä merkkejä paranemisesta muutaman päivän kuluessa - on kuitenkin tärkeää huomata, että jotkut eläimet voivat jäädä viruksen kantajiksi ja alttiiksi uusiutumisille myöhemmin. Lemmikinomistajien on tarkkailtava oireita ja hakeuduttava lääkäriin, jos niitä ilmenee.

 

Anaplasma

Anaplasma phagocytophilum on bakteerilaji, joka aiheuttaa anaplasmoosia pääasiassa sen jälkeen, kun se on siirtynyt punkista isäntäeläimeen. Punkin on oltava kiinnittyneenä isäntäeläimeen, jotta bakteeri voi siirtyä, ja sen kesto on yleensä 24-48 tuntia. Tartunnan saaneen punkin pureman jälkeen tartunnan oireet voivat ilmetä vasta 1-2 viikkoa myöhemmin.

Tyypillisesti sairaus voi aiheuttaa kuumetta, ruokahaluttomuutta, uneliaisuutta, jäykkyyttä, lihaskipua ja apatiaa. Hoitona käytetään antibioottia ja oireet helpottuvat nopeasti, mutta eläin voi hoidosta huolimatta jäädä taudinkantajaksi.

 

Puutiaisaivokuume

Puutiaisaivokuumeen aiheuttaa virus, joka aiheuttaa tulehduksen keskushermostossa. Virus tarttuu vain muutamassa minuutissa punkin puremasta, joten punkin välitön poistaminen tai lääkitys ei suojaa tartunnalta. 

Ennaltaehkäisy on avainasemassa; punkkikarkotteiden kaltaisten tuotteiden käyttö voi auttaa suojautumaan tämän viruksen tarttumiselta. On kuitenkin huomattava, että tartunta koiriin on äärimmäisen harvinaista, eikä rokotetta ole olemassa sen ehkäisemiseksi koiraeläimillä - ainoastaan ihmisillä.

Taudin oireita ovat kuume, vapina ja tasapainohäiriöt, ja erittäin vakavissa tapauksissa se voi johtaa koiran kuolemaan alle viikossa. Tautiin ei ole olemassa parantavaa hoitoa, vaan hoitosuunnitelmat keskittyvät enemmänkin ennaltaehkäiseviin toimenpiteisiin.

 

Punkin poisto

Kiinnittyneen punkin poistaminen lemmikistä on erittäin tärkeää, koska se voi levittää tauteja. Esimerkkejä punkkien välityksellä leviävistä sairauksista ovat anaplasmoosi ja borrelioosi, jotka ovat molemmat bakteeriperäisiä infektiotauteja, ja niiden siirtyminen punkista eläimeen voi tapahtua useiden tuntien kuluttua. 

Punkkien levittämä puutiaisaivokuume on toinen mahdollinen ongelma, ja se voi tarttua muutamassa minuutissa kiinnittymisen jälkeen. Punkin varhainen poistaminen voi vaikuttaa ratkaisevasti näiden sairauksien ehkäisemiseen ja lemmikkisi terveyden suojelemiseen.

Tehokkain tapa punkin poistamiseen on käyttää punkkipihtejä; kun käsittelet punkkia, tarttumalla siihen läheltä ihoa ja kiertävällä liikkeellä varmistat, että poistat punkin mahdollisimman turvallisesti ja tehokkaasti. Tällä menetelmällä voit helposti poistaa punkin lemmikistäsi aiheuttamatta liikaa epämukavuutta.

Punkkia ei saa puristaa, sillä se voi aiheuttaa punkin sisällön tyhjentymisen lemmikkieläimeen. Punkkeja poistettaessa on tärkeää huolehtia siitä, ettei mitään osia jää ihoon, sillä tämä voi aiheuttaa punaisen laikan puremakohdan ympärille, koska elimistö reagoi vieraaseen aineeseen. Tämä on täysin normaalia eikä välttämättä merkki borrelioosista.

Poistamiseksi kunnolla ja turvallisesti käytä pinsettejä äläkä käytä rasvaa tai alkoholia, sillä punkki saattaa oksentaa, mikä lisää riskiä minkään bakteerin siirtymisestä eläimeen.

 

Punkkilääkkeet koiralle

Koiran punkkilääkkeitä on eri muodoissa, kuten paikallisesti käytettäviä liuoksia ja kauluksia tai suun kautta otettavia lääkkeitä. Näillä tuotteilla voi olla sekä karkottava että tappava vaikutus tai vain tappava vaikutus. 

Monia niistä on nykyään saatavilla käsikauppalääkkeinä, mutta voimakkaampia tuotteita varten saatat tarvita eläinlääkärin reseptin. Joka tapauksessa on tärkeää varmistaa, että lemmikkisi on asianmukaisesti suojattu punkkeja vastaan, jotta se voi hyvin.

Punkkikarkotteet sisältävät aktiivisia ainesosia, joiden tarkoituksena on estää punkkeja kiinnittymästä eläimiin ja näiden kautta ihmisiin. Tappavat punkkilääkkeet taas tappavat punkin sen kiinnittymisen jälkeen, kun se on saanut riittävän määrän lääkettä iholta ja karvoista, tai verta imemällä.

Varotoimenpiteiden toteuttaminen on avainasemassa, kun on kyse eläinten punkkien torjunnasta. Vaikka lääkkeet voivat vähentää riskiä altistua punkeille ja niihin liittyville taudeille, ne eivät kuitenkaan tarjoa sataprosenttista suojaa punkkeja vastaan. 

Punkkitarkistuksen tekeminen riippumatta eläimen käyttämästä lääkityksestä antaa sinulle mielenrauhaa ja varmistaa pitkän aikavälin suojan punkkeja ja niihin liittyviä tauteja vastaan.

 

Punkkikarkotteet koiralle - Punkkipanta vai liuos?

Punkkipanta koiralle on yksinkertainen ja tehokas tapa suojata koiraa punkkien välittämiltä sairauksilta. Panta asetetaan koiran kaulan ympärille, josta se levittää aktiivisia ainesosia koiran turkkiin ja ihoon, jolloin punkkipanta karkottaa punkin pois eläimestä, kun se joutuu kosketuksiin punkin kanssa.

Jotta punkkipanta koiralle olisi mahdollisimman tehokas, sitä on pidettävä koiran päällä pitkiä aikoja - tämä voi vaihdella yhdestä neljään kuukauteen tuotemerkistä riippuen.

Sen lisäksi, että punkkipannat pitävät punkit tehokkaasti loitolla, monet niistä ovat myös hajusteettomia ja rasvattomia, joten lemmikkisi ei käytännössä huomaa niitä. Punkkipannat ovat saatavilla eri kokoisina, joten jokaiselle lemmikille löytyy sopiva tuote.

Punkkipantoja on saatavilla erilaisilla vaikuttavilla aineilla:

Symppis karkotepanta, jonka punkkeja karkoittava ominaisuus perustuu luonnolliseen raaka-aineeseen. Symppis karkotepanta antaa koirille jopa 4kk suojan punkkeja vastaan. Karkotepantaa on saatavilla M- ja L-XL -koossa. Tämä on erinomainen punkkipanta koiralle, joka tarvitsee pitkäkestoista suojaa.

Seresto Vet koirille tarkoitettu punkkipanta sisältää aktiivisia aineita, jotka tappavat puutiaiset ennen kuin ne ehtivät purra koiraa. Seresto Vet tarjoaa jopa 8kk suojan puutiaisia vastaan, tehden siitä erittäin tehokkaan punkkipannan koiralle.

 

Liuosmuotoiset karkotteet ovat tehokkaita koiran punkkikarkotteita, joiden aktiivinen ainesosa leviää karkottamaan punkkeja, kun sitä levitetään lemmikin iholle. Suurimman mahdollisen tehokkuuden varmistamiseksi on suositeltavaa levittää liuosta lämpötilojen noustessa keväällä, jolloin punkit tyypillisesti nousevat talviympäristöistään. Ennen kuin karkotusliuos alkaa vaikuttaa, suojaa voidaan tarvittaessa täydentää muilla tuotteilla, kuten Frontline Vet -suihkeella.

Paikallisvaleluliuoksia on tarjolla erilaisilla vaikuttavilla aineilla kuten:

Kaikkien näiden karkotteiden avulla voit löytää sopivan ratkaisun koirasi punkkisuojaukseen. On tärkeää valita oikea punkkipanta koiralle, jotta se saa parhaan mahdollisen suojan punkkien aiheuttamilta sairauksilta. Muista kuitenkin, että punkkipanta koiralle ei yksinään riitä ehkäisemään kaikkia punkkien aiheuttamia ongelmia, joten on tärkeää tarkastaa koirasi säännöllisesti punkkien varalta ja poistaa ne mahdollisimman nopeasti.

 

Kissojen punkkien ja muiden loisten torjunta

Kissan punkkien torjuminen on hyvin samanlaista kuin koirilla. Paikallisvaleluliuos on tehokas tapa torjua punkkeja ja muita loisia, vähentäen niiden levittämien tautien riskiä. Yleisesti karkoteliuokset ovat tehokkaampia punkkien torjunnassa kuin pannat.  Symppis karkoteliuos spot-on kissalle on tehokas suoja punkkeja ja muita hyönteisiä vastaan. 

Mikäli et halua käyttää karkoteliuosta, on myös punkkipanta on kissalle varteenotettava vaihtoehto. Kissoille tarkoitettuja karkoituspantoja ovat muun muassa Symppis karkotepanta sekä Seresto Vet kissoille ja koirille suunniteltu punkkipanta.