Hikoilu

Hiki. Se saattaa aiheuttaa kiusaantumista ja voi tuntua epämiellyttävältä, mutta ilman sitä emme voisi elää. Hikoilu on normaalia, mutta joskus se voi muuttua ongelmaksi. Liikahikoilu, eli hyperhidroosi, tarkoittaa hikoilua, joka haittaa arkielämää. Se voi esiintyä esimerkiksi kainaloissa, käsissä tai jalkapohjissa. Liikahikoilu voi johtua monista syistä, mukaan lukien sairaudet, stressi tai tietyt lääkkeet.

Onneksi on olemassa tehokkaita tuotteita, joilla ylimääräistä hikoilua voi hillitä. Valikoimastamme löydät laajan määrän deodorantteja ja antiperspirantteja omien tarpeidesi mukaan.

Katso luonnolliset deodoranttimme tästä

Miesten deodorantit ja antiperspirantit

Naisten deodorantit ja antiperspirantit

Suodata
Rajaa:
Aseta nousevaan järjestykseen
Sivu

1-24 / 88

Tilaamasi tuotteet

 1. Absolut Torr 35 ml
  Arvio:
  90%
  11,30 €
Aseta nousevaan järjestykseen
Sivu

1-24 / 88

Tilaamasi tuotteet

Hikoilu ja liikahikoilu

Miksi hikoilemme?

Hikoilu on kehon luonnollinen tapa säädellä lämpötilaa ja päästä eroon kuona-aineista. Hikoilu tapahtuu hikirauhasten kautta, jotka sijaitsevat ihon alla. Hikirauhaset tuottavat hien, joka sisältää vettä, suoloja ja pieniä määriä muita aineita. Kun hiki tulee ihon pinnalle, se haihtuu, mikä viilentää ihoa ja auttaa ylläpitämään kehon optimaalista lämpötilaa.

Hikoiluun vaikuttavat myös sympaattisen hermoston toiminta ja hormonaaliset tekijät. Sympaattinen hermosto säätelee kehon toimintoja nopean toiminnan tilanteissa, kuten fyysisen rasituksen aikana tai stressissä. Hormonit, kuten adrenaliini ja kortisoli nostavat kehon lämpötilaa ja lisäävät samalla hien erittämisen tarvetta.

Hikoilua aiheuttavat tekijät

Hikoilu kiihtyy eri tilanteissa eri syistä, ja se on yleensä kehon tapa reagoida ulkoisiin tai sisäisiin tekijöihin.

 1. 1. Fyysinen rasitus: Hikoilu kiihtyy usein urheillessa, kuntosalilla tai muussa liikunnassa, koska kehon lihasten lisääntynyt aktiivisuus tuottaa lämpöä, joka täytyy haihtua hikoilun avulla.
 2. 2. Lämpimät olosuhteet: Kun ympäristön lämpötila nousee, hikoilu auttaa kehon lämpötilan säätelyä, jotta se pysyy tasaisena. Tämä koskee myös esimerkiksi saunomista tai auringonottoa.
 3. 3. Emotionaalinen stressi: Hikoilu voi lisääntyä myös hermostuneisuuden, ahdistuksen, jännityksen ja muiden tunneperäisten syiden takia. Sympaattinen hermosto aktivoituu stressitilanteissa ja saa hikirauhaset tuottamaan enemmän hikeä.
 4. 4. Sairaudet tai terveydentila: Tietyt sairaudet, kuten kuume, kilpirauhasen liikatoiminta tai hormonaaliset muutokset (esim. vaihdevuosien aikuisilla naisilla) voivat aiheuttaa hikoilun lisääntymistä.
 5. 5. Lääkkeet tai päihteet: Joidenkin lääkkeiden, nautintoaineiden ja stimulanttien sivuvaikutuksena voi olla voimakas hikoilu. Tällaisia aineita ovat esimerkiksi kofeiini, alkoholi, nikotiini ja jotkin lääkeaineet, kuten masennuslääkkeet ja verenpainelääkkeet.

 

Hikoilu on siis normaalia, mutta joissain tapauksissa se myös kiihtyy ilman varsinaista syytä. Tällöin puhutaan liikahikoilusta. Se voi olla hyvinkin kiusallinen vaiva, ja saattaa johtaa jopa sosiaalisten tilanteiden välttelyyn ja sitä kautta jopa masennukseen saakka. 

Liikahikoilulla ei ole tarkkaan määriteltyjä rajoja, vaan siihen lasketaan kaikki hikoilu, jonka ihminen kokee haittaavan arkielämää.  

Hikoilua voi esiintyä myös öisin jolloin puhutaan yöhikoilusta. Yöhikoilu johtuu erilaisista syistä, kuten esimerkiksi sairauksista tai liian lämpimästä ympäristöstä. Ylipainoisilla yöhikoilua esiintyy myös useammin.

Nukkuessa liian korkea lämpötila tai liian paksu peitto voivat aiheuttaa yöhikoilua. Seurauksena ovatkin muun muassa vaatteiden ja vuodevaatteiden kastuminen hiestä sekä normaalia huonommat yöunet. 

Jos liiallinen hikoilu vaivaa, tutustu Olo-apteekin valikoimaa, jossa ovat edustettuna erilaiset deodorantit ja antiperspirantit. Näiden joukossa on tuotteita monessa muodossa sekä ilman hajusteita.

Mistä liikahikoilu johtuu?

Joskus hikoilemme tilanteissa, joissa emme sitä voi hallita. Runsaasti hikoilevilla onkin yleensä liikahikoilua, tai tarkemmalta nimeltään hyperhidroosi. Kainaloiden liikahikoilu on yleisintä, mutta sitä voi myös esiintyä kämmenessä tai jalkapohjassa. 

Jos taustalla on jokin vakavampi vaiva, josta liikahikoilu on vain yksi oire (esimerkiksi kilpirauhasen liikatoiminta), kannattaa kääntyä terveydenhuollon asiantuntijan, kuten lääkärin, puoleen. Myös stressistä ja erilaisista mielenterveydenhäiriöistä johtuvaan liikahikoiluun kannattaa hakea apua.

Liikahikoilun hoito 

Ensihätään kannattaa vaihtaa deodorantti tehokkaaseen antiperspiranttiin. Jos kuitenkaan se ei tunnu tehoavan, kannattaa liikahikoiluun kokeilla erikseen erityisesti sitä varten suunniteltuja, apteekista ostettavia tuotteita.

Huomioithan, että nämä valmisteet voivat aiheuttaa ihon alueella kirvelyä tai ärsytystä. Ärsytystä voi lievittää levittämällä kainaloihin perusvoidetta ennen tuotteiden käyttöä. 

Kannattaa myös huomata antiperspirantin ja deodorantin ero. Antiperspirantit vähentävät hikoilua esimerkiksi kainaloon levitettynä. Deodorantti puolestaan ei ehkäise hikoilua, mutta peittää siitä syntyvää hajua. 

Kuten näiden kahden tuotteen nimistä voi päätellä, deodorantti ja antiperspirantti toimivat eri tavalla: deodorantti tarkoittaa kirjaimellisesti hajunpoistajaa (“de” ja “odor”). Antiperspirantti viittaa kosteuden vastustamiseen (“anti” ja “perspiration”).

Kainalohikoilun estäminen

Kainalohikoilu on monille ihmisille yleinen vaiva, joka voi aiheuttaa epämukavuutta ja hajuhaittoja. Onneksi siihen on olemassa monenlaisia tuotteita deodoranteista ja antiperspiranteista eri muodoissa, jotta jokaiselle löytyy toimiva ratkaisu. 

Antiperspirantit ja deodorantit

Antiperspirantit ja deodorantit ovat kaksi eri tyyppistä tuotetta, joita käytetään hikoilun ja hajuhaittojen hallintaan. Näiden kahden tuotteen ymmärtäminen ja valitseminen oikein auttaa sinua pitämään kainalosi kuivina ja raikkaina.

Antiperspirantit

Antiperspirantit ovat suunniteltu estämään hikoilua ja vähentämään kosteutta kainaloalueella. Ne sisältävät alumiinisilikaatteja, jotka sulkevat hikirauhasten suuaukot ja estävät hienerityksen, pitäen kainalot kuivina. 

Monilla antiperspiranteilla on myös deodoranttiominaisuuksia, joiden tarkoituksena on neutraloida hien tuottamia epämiellyttäviä hajuja. Antiperspirantteja on saatavana erilaisissa tuotemuodoissa, kuten roll-oneinaspraynavoiteina ja suihkeina.

Deodorantit

Deodorantit eivät estä hikoilua, vaan niiden tarkoituksena on peittää siitä aiheutuva haju. Ne sisältävät usein antimikrobisia aineita, jotka tappavat hien hajua aiheuttavia bakteereja. Yleensä deodorantit sisältävät myös hajusteita, jotka peittävät epämiellyttävät hajut.

Deodorantit ovat saatavilla useassa eri muodossa, kuten roll-oneinaraikastavina suihkeina ja jauheina. Joillekin ihmisille voi sopia paremmin hajusteettomat deodorantit, erityisesti herkälle iholle tai allergioista kärsiville.

Valikoimaamme kuuluvat myös luonnolliset tuotteet, kuten mineraalideodorantti, jonka teho perustuu sen iholle jättämään suolakerrokseen. 

Pukeudu oikein välttääksesi kiusalliset hikitahrat

Oikein pukeutumalla voit auttaa pitämään kainalot kuivempina ja raikkaampina päivän aikana. Seuraavat vinkit auttavat sinua valitsemaan oikeat vaatteet hikoilun estämiseksi:

 1. 1. Valitse hengittävät materiaalit: Käytä vaatteita, jotka on valmistettu luonnonmateriaaleista, kuten puuvillasta, pellavasta tai bambusta. Nämä materiaalit hengittävät paremmin kuin synteettiset kuidut ja auttavat pitämään kainalot kuivempina.
 2. 2. Vältä liian tiukkoja vaatteita: Liian tiukat vaatteet voivat estää ilmankiertoa ja lisätä hikoilua. Valitse mieluummin väljempiä vaatteita, jotka antavat ilman kiertää vapaasti ja estävät kosteuden kertymistä kainaloihin.
 3. 3. Kerrospukeutuminen: Noudattamalla kerrospukeutumisen periaatteita voit säätää vaatetustasi tarpeen mukaan ja välttää kuumuudesta johtuvaa hikoilua. Esimerkiksi pukeudu ohuempiin kerroksiin ja lisää tai vähennä kerroksia, kun olosuhteet ja lämpötilat muuttuvat.