Hikoilu

1-24 / 53

tuotetta

View as Ruudukko Luettelo
Aseta nousevaan järjestykseen

1-24 / 53

tuotetta

View as Ruudukko Luettelo
Aseta nousevaan järjestykseen

1-24 / 53

tuotetta

View as Ruudukko Luettelo
Aseta nousevaan järjestykseen

Hikoilu

Hikoilu on normaali ja välttämätön ruumiin toiminto. Ihmiset ovat tasalämpöisiä, mikä tarkoittaa, että pyrimme pitämään elimistömme lämpötilan mahdollisimman tasaisena. Hiki auttaa tässä, sillä hiki sitoo haihtuessaan lämpöenergiaa. Tämän vuoksi hikoilu kiihtyykin esimerkiksi urheillessa ja lämpimissä ympäristöissä. Myös jotkin elimistön kuona-aineet poistuvat hien mukana.

Hikoilu on siis normaalia, mutta joissain tapauksissa hikoilu kiihtyy ilman varsinaista syytä. Tällöin puhutaan liikahikoilusta. Liikahikoilu voi olla hyvinkin kiusallinen vaiva, ja saattaa johtaa jopa sosiaalisten tilanteiden välttelyyn ja sitä kautta jopa masennukseen saakka. Liikahikoilulla ei ole tarkkaan määriteltyjä rajoja, vaan liikahikoiluksi lasketaan kaikki hikoilu, jonka ihminen kokee haittaavan arkielämää.

Mistä liikahikoilu johtuu?

Kehon liiallinen hikoilu voi johtua monesta eri tekijästä, ja se voi olla väliaikaista tai pitkäaikaista. Hikoilua voi aiheuttaa esimerkiksi painonnousu, mausteinen ruoka, kahvi ja muu kofeiini, päihteiden käyttö, jotkin lääkitykset, raskaus, taustalla oleva sairaus tai stressi tai jännittävät tilanteet.

Mitä voin tehdä?

Tilapäiseen liikahikoiluun voivat auttaa elämäntapamuutokset, kuten mausteisen ruuan tai kahvin välttely. Hikoilun vähentämisen lisäksi hikoilua voi myös hoitaa esimerkiksi käyttämällä kevyitä ja hengittäviä tai kosteutta imeviä vaatteita.

Apteekista saat tehokkaita antiperspirantteja, jotka vähentävät hieneritystä kainaloissa. Laajasta valikoimasta löydät varmasti itsellesi mieluisan vaihtoehdon. Perinteisten roll-on antiperspiranttien lisäksi valikoimassa on voiteita ja spray-antiperspirantteja. Antiperspirantit toimivat hikoilua ehkäisevinä tehokkaammin kuin hajuja sitovat deodorantit, ja niiden vaikutus kestää pidempään. Valitse itsellesi parhaiten sopiva tuote joko miedosti hajustettuna tai hajusteettomana.