Vastuullinen Olo

Olo-apteekin verkkokaupan tehtävänä on tuottaa asiakkaillemme hyvää oloa. Vastuullinen homma! Asia on kuitenkin niin, että samalla kun toimitamme hyvinvointia asiakkaillemme, toiminnallamme on kiistämättä ympäristövaikutuksia. Pyrimme minimoimaan toimintamme ilmastovaikutuksia, ja olemme aloittaneet toimet kestävän kehityksen puolesta. Olemme matkamme alussa, ja tältä polkumme näyttää nyt. 

Olemme arvioineet toimintaamme YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden perusteella ja tunnistaneet meille oleellisimmiksi ilmastoteot, terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen sekä vastuullisen kuluttamisen ja kestävän talouskasvun edistämisen. Tavoitteemme on, että toimintamme on hiilineutraalia vuoteen 2030 mennessä. Olemme mukana Keskuskauppakamarin Ilmasto-ohjelmassa, ja ihan ensin selvitämme vuoden 2024 aikana hiilijalanjälkemme, jotta voimme jatkossa seurata edistymistä.

Hiilineutraaleja kuljetusvaihtoehtoja 

 
Verkkokaupan tilausten pakkaaminen ja toimitus ovat merkittävin osa toimintamme ilmastovaikutuksia.  

Lähetämme tilaukset Schenkerillä, Postilla, Postnordilla ja Fiugella. Postin ja Postnordin kuljetukset kotimaassa ovat 100% hiilineutraalit näiden yritysten tekemän kompensoinnin kautta. Valtaosa tilauksista toimitetaan noutopisteisiin, joka on kotiinkuljetusta ympäristöystävällisempi vaihtoehto.   

Pakkaamme tilaukset pahvilaatikoihin. Kaikki pakkauslaatikkomme ja pakkauspaperi ovat tällä hetkellä FSC-sertifioituja. FSC-sertifiointi tarkoittaa, että materiaalista vähintään 70% tulee kestävän metsänhoidon periaatteiden mukaisesti hoidetuista metsistä. Lisäksi pahvilaatikon valmistuksessa on käytetty joko kierrätettyjä materiaaleja tai FSC-kontrolloitua puuta, tai molempia. 

Hyödynnämme mahdollisuuksien mukaan pakkaustarvikkeissa kierrätysmateriaaleja esimerkiksi pakkaustäytteenä, ja käytämme meille saapuvat tuote-erien pahvilaatikoita uudelleen. Lisäksi pakkaamme tilaukset mahdollisimman tiiviisti, jotta lähetämme vain tuotteet, emme ilmaa. Olemme luopuneet paperisen tilausvahvistuksen lähettämisestä asiakkaalle säästääksemme sekä paperia että mustetta. Keskitämme siksi kaiken asiakasviestinnän sähköisiin kanaviin. 

Logistiikkakeskuksemme siirtyi ääniohjattuun keräilyyn keväällä 2022, minkä ansiosta toimintamme on lähes kokonaan paperitonta. Käytämme ainoastaan vihreää sähköä. Toiminnastamme syntyy etupäässä muovi- ja pahvijätettä, jotka kierrätämme. Olemme aktiivisuudellamme saaneet myös kiinteistön muita toimijoita kierrättämään muun muassa muovia. 

Vastuullisia valintoja ostoksilla 


Hankimme suuren osan tuotteistamme kotimaisista apteekkitukuista tai Suomessa toimivilta maahantuojilta ja valmistajilta. Olemme tarkkoja siitä millaisia tuotteita valikoimastamme löytyy, ja noudatamme Ruokaviraston ja Fimean määrittämiä markkinointiin liittyviä velvotteita.

Moni asiakkaamme etsii tuotteita vastuullisuusnäkökulmien mukaisesti. Täydennämme jatkossa tuotetietoja, jotta sertifikaattien ja ominaisuuksien löytäminen olisi entistäkin helpompaa. Tällä hetkellä voit suodattaa tuotteita mm. näillä ominaisuuksilla: kotimaiset tuotteet, vegaaniset tuotteet, luonnonkosmetiikka tai hajusteeton tuote.  

Mitä ominaisuuksia sinä toivoisit tuotetietoihin? Kerro meille [email protected]   niin otamme toiveesi huomioon kehitystyössä. 

Useilla myymillämme tuotteilla ja tuotesarjoilla on vastuullisuudesta kertovia ulkopuolisten tahojen myöntämiä sertifikaatteja, tai tuotemerkit ovat sitoutuneet noudattamaan tiettyjä vastuullisuusperiaatteita. Avaamme niistä tässä merkittävimmät. 

Avainlippu 

Avainlippu on rekisteröity yhteisömerkki. Merkki kertoo, että tuote on valmistettu tai palvelu on tuotettu Suomessa ja työllistää Suomessa. Avainlipputuotteita löydät mm. näistä tuotesarjoista: Atopik, Bellavita, Orion melatoniini, Nolla, Puhdas+, Detria, Lunette, Vitabalans, Elivo, Biorion, Nasolin, Ice Power, Aqualan, Favora, Fiilus, Devisol, Luonkos, Terveyskaista, Bioteekin, ja Puhdistamo

COSMOS 

Cosmos-standardin taustalla on joukko eurooppalaisia luonnonmukaisten tuotteiden sertifioijia. COSMOS-sertifiointi kertoo luomulaatuisten raaka-aineiden käyttämisestä. Cosmos-sertifiointi löytyy valikoimastamme mm. Joik, Taika ja Urtekram -sarjoilta. 

ECOCERT 

Ecocert on Euroopan ja kansainvälisesti suurin riippumaton sertifiointitaho. Ecocert valvoo ja tarkastaa tuotteiden sisällön, raaka-aineet, tuotantoprosessin ja pakkauksen, ja myöntää sertifiointeja mm. luonnonkosmetiikalle. Ecocert-sertifioituja sarjoa ovat valikoimassamme mm. Evolve, Madara, Lavera, Mossa, Biosolis, Urtekram, Whamisa, Joik, Novexpert, Taika ja osa Whamisan tuotteista. 

Fi-Natura

FI-Natura on suomalainen yhdistys, jonka jäsenet ovat sitoutuneet luonnonkosmetiikan periaatteisiin. FI-Natura -merkillä varustetut tuotteet on valmistettu vähintään 95% luonnollisista raaka-aineista, ja kriteeristö painottaa myös raaka-aineiden lähituotantoa. Fi-Natura-tuotteita ovat mm. kotimaiset Atopik, Circulove, Luonkos ja Murumuru. 

Friend of the Sea

Ostamalla Friend of the Sea -sertifioituja tuotteita autat ylläpitämään luonnon kalakantoja ja edistämään kalastusta, joka tapahtuu kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Sertifiointi varmistaa ympäristöystävällisen kalastuksen, uhanalaisten kalojen säilyttämisen, 100 % jäljitettävyyden ja kokonaisvaltaisen vastuullisuuden. Friend of the Sea tuotteita ovat mm. Puhdas+ Omega3 -tuotteet. 

Leaping Bunny 

Leaping Bunny -merkki takaa, että missään tuotekehityksen vaiheessa ei tehdä eläinkokeita. Leaping Bunny -tuotteita löydät mm. Murumuru, Atopik ja Mark Birch -sarjoista.  

Vegan 

Vegan Societyn Vegan-kukkalogo takaa, ettei tuotteessa ole käytetty eläinperäisiä raaka-aineita. Tämä merkki löytyy Evolve, Urtekram ja Mark Birch -tuotteista. 

Vinkit vastuulliseen verkko-ostamiseen 

 • Osta harkittuun tarpeeseen ja käytä tuotteet viimeiseen pisaraan.
 • Valitsemalla tuotteita outlet-kategoriasta, pelastat erien viimeisiä päätymästä hävikkiin.
 • Suosi tilaamista noutopisteeseen, ja hae paketti jalkaisin tai pyöräillen aina kun mahdollista.
 • Jos ostamasi ihonhoitotuote uhkaa jäädä syystä tai toisesta käyttämättä, mieti voisitko käyttää kasvotuotteen vaikkapa käsi- tai vartalotuotteena. Usein vartalon alueet sietävät erilaisia kosmetiikkatuotteita kasvojen herkempää ihoa paremmin.
 • Luovuudella mahdollinen hutiostoskin voi päätyä hyvään käyttöön eikä hävikkiin. Tarjoa hutiostos vaikka kaverille!  


Kierrätä tuotteiden pakkausmateriaalit 

 • Kartonkipakkauskeräykseen: Tuotteiden kartonkipakkaukset sekä tilauksesi pahvilaatikko ja täytepaperi. Muistathan litistää pahvit ja tarvittaessa huuhdella ja irrottaa esimerkiksi pakkausten muoviosat.
 • Muovinkeräykseen: Tyhjät muoviset shampoo, pesuaine- ja saippuapullot ja muut muovipakkaukset. Huuhtaise tuotejäämät pienellä kylmällä vesimäärällä  ja irrota pakkausten korkit ja kannet erikseen. Jos pakkaus on todella likainen, voit laittaa sen energiajakeeseen.  
 • Lasinkeräykseen: Värilliset ja värittömät lasiset pullot ja purkit. Huuhtaise tarvittaessa ensin kylmällä vedellä ja irrota korkit ja kannet.
 • Metallinkeräykseen: Täysin tyhjät aerosolipullot, tuotteiden metalliset kannet ja korkit.
 • Sekajätteeseen: Hygieniatuotteet, kuten kuukautissuojat, puhdistuspyyhkeet ja kangasnaamiot.
 • Vaaralliseen jätteeseen: Aerosolipullot jos ne eivät ole tyhjiä, elohopeaa sisältävät kuumemittarit.
 • Muistathan, että käyttämättä jääneet lääkkeet kierrätetään aina apteekissa, ei koskaan muun jätteen seassa.
  Täältä voit lukea lisää kierrätysvinkkejä.