Kuivat silmät

Aseta nousevaan järjestykseen
Sivu

1-24 / 63

Tilaamasi tuotteet

Aseta nousevaan järjestykseen
Sivu

1-24 / 63

Tilaamasi tuotteet

Kuivat silmät

Ovatko silmäsi kuivat, kutiavat tai vetistävät? Pahenevatko oireet päätetyön, ilmastoinnin, pakkasen tai tuulen myötä? Mikäli vastasit näihin kyllä, saatat kärsiä kuivasilmäisyydestä. Silmien kuivuminen on ikävä, mutta onneksi yleensä harmiton vaiva. Älä turhaan kärsi kuivasilmäisyydestäsi, sillä tähän vaivaan voit saada tehokkaan avun valikoimastamme löytyvillä tuotteilla - kuten tipoilla ja voiteilla, jotka on suunniteltu kuivasilmäisyyden hoitoon.

Alla opit lisää kuivasilmäisyydestä sekä sen hoitoon käytettävistä valmisteista sekä siitä, miten juuri sinä voit saada parhaan helpotuksen silmiesi kuivumiseen. Olo-apteekin valikoimassa on kattavasti itsehoitolääkkeitä ja lääkkeettömiä silmätippoja silmien hoitoon.

Miten kuivasilmäisyys oireilee ja mistä se johtuu?

Kuivasilmäisyys tarkoittaa silmän pinnan kuivumista ja siitä aiheutuvia epämiellyttäviä oireita, joita ovat muun muassa kuivuuden, roskan tai hiekan tunne silmissä, kutina ja vetistely, silmien väsyminen sekä palautuvat näkökyvyn muutokset. Näitä oireita voivat pahentaa esimerkiksi päätteellä työskentely, kylmä ilma ja tuuli, kuiva sisäilma ja koneellinen ilmastointi. Oireet ovat tyypillisesti pahimmillaan iltapäivisin ja iltaisin työpäivän jälkeen sekä aamuisin. Kuivasilmäisyyden taustalla voi olla kyynelnesteen erityksen vähyys tai koostumuksen muutos - toisaalta myös se, ettei silmiä räpytellä tarpeeksi esimerkiksi päätetyössä voi aiheuttaa kuivumista.

Kuivasilmäisyyttä epäiltäessä on suositeltavaa käydä ainakin kertaalleen lääkärissä varmistamassa, että oireiden taustalla todella ovat kuivat silmät. Lääkärin käynnillä voidaan myös tutkia, löytyykö kuivasilmäisyydelle syytä. Kuivasilmäisyys voi johtua erilaisista sairauksista, kuten harvinaisesta Sjögrenin syndroomasta tai olla lääkityksen haittavaikutus - esimerkiksi allergioiden hoitoon käytettävät antihistamiinit aiheuttavat silmien kuivumista. Näissä tapauksissa kuivasilmäisyyden ensisijainen hoito on taustalla olevan sairauden hoitaminen tai mahdollisuuksien mukaan lääkityksen muuttaminen lääkärin ohjeen mukaisesti. Mikäli erityistä syytä ei löydy tai oire ei poistu syyn hoitamisen myötä, on suositeltavaa lähteä hoitamaan kuivasilmäisyyttä siihen tarkoitetuilla valmisteilla. Osa kuivasilmäisyydestä syntyy ilman erityistä syytä eikä tästä tarvitse olla huolissaan.

Miten kuivasilmäisyyttä hoidetaan?

Kuivasilmäisyyden oireita voidaan helpottaa välttämällä altistavia tekijöitä. Silmien riittävästä räpyttelystä huolehtiminen, tuuletuksen vähentäminen ja ilman kosteuden lisääminen voivat auttaa.

Kuivasilmäisyyttä voidaan hoitaa myös sen hoitoon tarkoitetuilla silmätipoilla, -voiteilla ja -suihkeilla. Kaikkia näitä löydät Olo-apteekista. Kuiville silmille ei ole parantavaa hoitoa, mutta oireiden hoitoon tarkoitetut valmisteet voivat lievittää oireita tehokkaasti säännöllisesti käytettynä. 

Kuinka valita parhaiten sopiva valmiste kuivasilmäisyyden hoitoon?

Olo-apteekista saatavat kosteuttavat tipat, suihkeet sopivat päivittäin käytettäviksi myös pitkäaikaiseen käyttöön. Tipat ja suihkeet sopivat käytettäviksi useita kertoja päivässä - jopa 15-30 minuutin välein 1-2 tippaa tai suihkausta kerrallaan, mikäli oireet ovat hankalat. Valitse säilöntäaineeton valmiste, jos käytät piilolinssejä, olet yliherkkä säilöntäaineille tai käytät myös muita tippoja esimerkiksi allergian hoitoon samanaikaisesti. Voiteita käytettäessä annostelu yhdestä muutamaan kertaan päivässä yleensä riittää.

Voidemaiset valmisteet kosteuttavat pidemmän aikaa, mutta ne voivat aiheuttaa hetkellistä näön sumentumista, kunnes valmiste on kokonaisuudessaan imeytynyt. Voidemaisesta valmisteesta saatava apu kestää pidempään kuin tipoista tai suihkeista. Tarvittaessa voit käyttää geelimäistä valmistetta esimerkiksi yöksi ja tippaa tai suihketta päivällä.

Ennen kaikkia silmiin laitettavien valmisteiden käyttöä muista käsien pesu! Tiputa kosteuttavat silmätipat alaluomen luomitaskuun yksitellen parin sentin päästä silmästä. Tämän jälkeen paina hetki sormella silmän sisäkulmaa, jotta tipat eivät valu kyynelkanavaa pitkin nenääsi. Näin saat parhaan tehon tipoista. Silmävoiteet annostellaan alaluomen luomitaskuun noin yhden senttimetrin matkalle.

Testaa eri tuotteita ja valitse pidempiaikaiseen käyttöön sellainen, jota sinusta on miellyttävä käyttää, ja jonka koet auttavan parhaiten oireisiisi. Tehokkain valmiste on nimittäin se, jota muistat ja haluat käyttää.