Tupakoinnin lopettaminen

Suodata
Rajaa:
Tuoteryhmä
Aseta nousevaan järjestykseen
Sivu

1-24 / 81

Tilaamasi tuotteet

Aseta nousevaan järjestykseen
Sivu

1-24 / 81

Tilaamasi tuotteet

Tupakoinnin lopettaminen kannattaa

Tupakointi voi vahingoittaa lähes kaikkia ihmiskehon osia ja lisätä riskiä sairastua erilaisiin sairauksiin ja tauteihin. Yleisimmin tupakointiin liitettävät terveysriskit ovat aivohalvaus, sydänsairaudet, keuhkosyöpä ja keuhkoahtaumatauti. Tämän lisäksi tupakka sisältää syöpää aiheuttavia kemikaaleja, kuten arseenia, hiilimonoksidia ja formaldehydiä, mikä tekee siitä entistäkin vaarallisempaa terveydellemme.

Tutkimuksissa on havaittu, että riski on suurin niillä, jotka tupakoivat paljon tai pitkään; lisäksi passiivinen tupakointi lisää myös tupakoimattomien sairauksien riskiä. Koska tupakointi vaikuttaa haitallisesti yleiseen terveyteemme ja hyvinvointiimme, sen lopettaminen on entistäkin tärkeämpää.

Tupakointi on suuri uhka terveydellesi ja hyvinvoinnillesi. Tutkimukset ovat osoittaneet, että tupakoitsijoiden keskimääräinen elinajanodote voi lyhentyä jopa 10 vuodella, ja joka toinen tupakoitsija kuolee ennenaikaisesti tupakkaan liittyviin sairauksiin. Jopa joka kolmas syöpä on tupakoinnin aiheuttama. 

Tupakoinnin vaikutukset suun terveyteen ovat erityisen haitallisia; tupakoitsijoiden yleisiä sairauksia ovat ientulehdus ja kiinnityskudosten sairaudet eli parodontiitti. Lisäksi tupakointi värjää hampaat ja aiheuttaa pahanhajuista hengitystä.

Riippuvuutta aiheuttava nikotiini: vieroitusoireet ja hoito

Nikotiini on tupakkariippuvuuden ensisijainen syy, ja sitä on useimmissa tupakkatuotteissa. Se on stimulantti ja tehosteaine, mikä tarkoittaa, että säännöllisellä käytöllä elimistösi toleranssi kasvaa sen vaikutuksille. Kun elimistösi tottuu nikotiiniin, se tarvitsee sitä enemmän voidakseen tuntea samat tuntemukset kuin ennen. Kun elimistö ei saa odotettua nikotiinimäärää, voi ilmetä seuraavia vieroitusoireita:

 • ärtyisyys
 • kärsimättömyys
 • tupakanhimo
 • levottomuus
 • keskittymisvaikeudet
 • univaikeudet
 • päänsärky

Tupakoinnin lopettaminen voi vaikuttaa mahdottomalta tehtävältä, sekä se vaatii paljon motivaatiota ja itsekuria. Ensimmäinen askel lopettamiseen on päättää, että haluaa lopettaa tupakoinnin ja valmistautua onnistumiseen. Haluttaessa voidaan käyttää nikotiinikorvaustuotteita vähentämään mielihaluja ja helpottamaan koko prosessia. 

Tupakoinnin lopettamiseen tarkoitettuja nikotiinikorvaustuotteita on nykyään monissa eri muodoissa, joka voi helpottaa tuotteiden valinnassa käyttötarpeiden mukaan. Nikotiinin vieroitusoireisiin tarkoitettuja tuotteita ovat: 

Nikotiinilaastarit

Nikotiinilaastarit kiinnitetään iholla, josta ne vapauttavat pieniä määriä nikotiiniannoksia tasaisesti koko päivän ajan, jolloin nikotiinin määrä käyttäjän elimistössä vähenee hiljalleen. Nikotiinilaastaria valitessaan käyttäjien on otettava huomioon tupakointitiheys, eli riippuvuuden vahvuus. Riippuvuutta pidetään vahvana, mikäli päivittäin poltettujen savukkeiden määrä on yli 20 savuketta.

Nikotiinipurukumi

Nikotiinipurukumin kohdalla on tärkeää tiedostaa, että sitä pureskellaan hitaammin kuin tavallista purukumia. Purukumia pureskellaan, kunnes suussa alkaa tuntua voimakas maku. Pureskelu keskeytetään ja purukumi asetetaan posken ja ikenen väliin odottamaan maun häviämistä. Nikotiini imeytyy suun limakalvojen kautta ja takaa parhaimman hoitotuloksen.  

Nikotiinipussit

Nikotiinipusseja käytetään nuuskapussien tapaan; ne asetetaan huulen alle ja niistä vapautuva nikotiini imeytyy verenkiertoon. Toisin kuin nuuska, nikotiinipussit sisältävät kuitenkin vain puhdasta nikotiinia, ja niistä onkin tullut suosittuja niiden ihmisten keskuudessa, jotka yrittävät päästä nuuskasta eroon. 

Nikotiini-inhalaattorit

Nikotiini-inhalaattoria käytetään imaisemalla sen sisältämää nikotiinia suuhun, josta se imeytyy elimistöön. Inhalaattoreiden tarkoituksena ei siis ole vetää nikotiinia henkeen, vaan annettava sen jäädä suuonteloon. Inhalaattoreista saatavan nikotiinin määrä yhdellä imaisulla on huomattavasti vähemmän kuin savukkeesta, joten riittävän nikotiinin saanti vaatii noin 8-10 imaisua enemmän savukkeeseen verrattuna. 

Nikotiini-sumute

Nikotiini-sumute on nopea ja helppokäyttöinen, pikaista helpotusta tuova vaihtoehto. Sumutteen suutin suunnataan suun limakalvoille ja suihketta sumutetaan noin 3-5 cm suun ulkopuolelta. Jo yhden annoksen pitäisi hävittää tupakanhimo, jos näin ei kuitenkaan ole, voi muutaman minuutin päästä ottaa toisen annoksen. 

Nikotiini-imeskelytabletit

Nikotiini-imeskelytabletteja imeskellään suussa siihen asti, kunnes sen maku alkaa tuntua voimakkaana. Maun heikentyessä imeskely aloitetaan uudestaan, mikäli tupakanhimo jatkuu. Tablettien annetaan liueta suussa, jolloin nikotiini imeytyy suun limakalvojen kautta verenkiertoon. 

Tupakoinnin lopettamisen hyödyt: päivä päivältä parempi olo

Tupakoinnin lopettaminen on uskomattoman hyödyllinen päätös pitkän aikavälin terveyden ja hyvinvoinnin kannalta, ja kun päivät kuluvat, lopettamisen hyödyt tulevat entistä selvemmiksi. Sydän- ja verisuoniterveys paranee, syöpäriski pienenee pitkällä aikavälillä ja fyysinen kunto paranee yleisesti, ja tupakoinnin lopettaneet voivat kokea myös henkisen suorituskyvyn parantuneen merkittävästi.

Tupakoinnin lopettamisesta on myös taloudellisia etuja, sillä rahat, jotka aiemmin käytettiin savukkeisiin, voidaan nyt käyttää paljon hyödyllisempiin tarkoituksiin. Kun aika etenee kauemmas siitä, kun tupakoitsijat lopettivat tupakoinnin, nämä myönteiset vaikutukset alkavat tulla osaksi jokapäiväistä elämää entistä konkreettisemmin.

Lopettamisen jälkeen vaikutukset alkavat näkyä jo ensimmäisten päivien aikana:

 • 20 minuutin kuluttua syke ja verenpaine laskevat normaalille tasolle
 • 8 tunnin kuluttua veren happipitoisuus palaa normaaliksi ja nikotiini- sekä hiilimonoksidipitoisuudet puolittuvat
 • 48 tunnin kuluttua keuhkojen hiilimonoksidipitoisuudet ovat normalisoituneet ja keuhkot alkavat poistaa limaa ja muita tupakan jäämiä. Kehossa ei ole enää yhtään nikotiinia sekä haju- ja makuaistit paranevat.
 • 3 päivän kuluttua hengittäminen helpottuu ja energisyys lisääntyy keuhkoputkien rentoutuessa.
 • 2-12 viikon kuluttua verenkierto paranee, jolloin fyysiset suoritukset sujuvat huomattavasti helpommin.

 

Lähde: 

https://www.webmd.com/smoking-cessation/nicotine-replacement-therapy

www.nhs.uk/better-health/quit-smoking