Kurkkukipu

Suodata
Rajaa:
Aseta nousevaan järjestykseen
Sivu

25-32 / 32

Tilaamasi tuotteet

Aseta nousevaan järjestykseen
Sivu

25-32 / 32

Tilaamasi tuotteet

Kurkkukipu on yleensä flunssan ensioire

Kurkkukipu on yleinen vaiva. Sen aiheuttaja on useimmiten virus- tai bakteeriperäinen nielutulehdus. Syyt kurkkukipuun on hyvä selvittää, jotta vaivaa voidaan hoitaa parhaimmalla tavalla.

Me Olo-apteekissaa tarjoamme kurkkukipuasi helpottavia tuotteita hyvinvointisi tueksi. Meiltä löydät erilaiset kurkkupastillit, -karkit, -tipat, itsehoitolääkkeet sekä monet muut tuotteet oloasi helpottamaan.

 

Mitä on kurkkukipu ja mistä se johtuu?

Kurkkukipu tarkoittaa nimensä mukaan kipuoiretta kurkussa, eli nielun ja kaulan alueella. Kurkkukivun yleisimpiä syitä ovat flunssa sekä tukkoisesta nenästä johtuva suun kautta hengittäminen ja kurkun kuivuminen, arkuus ja kipu.

Kurkkukipua voivat aiheuttaa myös nielun ja nielurisojen virus- ja bakteeritulehdukset eli nielurisatulehdus sekä muut kaulan alueen ja hampaiston tulehdukset. Joskus kurkkukivun taustalla voi olla myös kurkkua ärsyttävä kemikaali, tupakka, pöly tai allergia. 

Muita harvinaisempia syitä ovat erilaiset kurkkuun tarttuneet vierasesineet sekä kurkun ja lähialueiden kasvaimet. Nielun alueen kipuun voi liittyä myös kivun säteilemistä korviin, vaikka korvat olisivat täysin terveet.

 

Flunssa on tyypillinen kurkkukivun virusperäinen aiheuttaja

Nuhakuume eli flunssa on yleisin kurkkukivun aiheuttaja. Siihen liittyy usein myös kuume, päänsärky ja nenän tukkoisuus. Flunssassa ihminen päätyy hengittämään suun kautta nenän ollessa tukossa. Tämä taas johtaa limakalvojen kuivumiseen, mikä aiheuttaa kurkkukipua nieltäessä.

 

Mononukleoosi eli pusutauti on pitkittynyt flunssa

Myös mononukleoosi on virusperäinen kuumetauti. Kurkkukivun lisäksi pusutaudin oireisiin kuuluvat korkea kuume sekä turvonneet imusolmukkeet niskassa ja kaulassa.

Pusutautiin tautiin liittyy usein myös muita oireita, kuten nielutulehdus, oireeton maksatulehdus ja imusolmukkeiden suureneminen. Mononukleoosi kestää tavallista flunssaa pidempään. Se kesto on joistakin viikoista jopa kuukausiin. Lopulta mononukleoosi kuitenkin paranee itsestään.

 

Kurkkukipu ilman flunssaa on usein angiina 

Kurkkukipu ilman flunssaa viittaa bakteeriperäiseen aiheuttajaan. Nielutulehduksen yleisin bakteeriperäinen aiheuttaja on Streptokokki A. Sen aiheuttamaa nielutulehdusta kutsutaan myös nimityksillä nielurisatulehdus, tonsilliitti tai yleiskielellä angiina.

Angiinan oireet alkavat usein äkillisesti ja siihen liittyy kuume ja turvonneet imusolmukkeet kaulassa. Kurkkuun vilkaisemalla nielussa voi näkyä valkoista peitettä, joka on angiinan tyypillinen oire.

 

Muut mahdolliset syyt kurkkukipuun

Kurkkukipu voi johtua myös allergioista tai kilpirauhasen tulehduksesta. Liian kuiva sisäilma kuivattaa suun limakalvoja, mikä voi aiheuttaa kurkun karheutta ja aamuisin kurkkukipua. 

Suun ja kurkun limakalvoja ärsyttäviä tekijöitä voivat olla myös pöly, kemikaalit ja tupakointi.

 

Toispuoleinen kurkkukipu voi olla merkki nielupaiseesta

Nielupaise eli kurkkupaise on bakteerien aiheuttama tulehdus nielussa. Se kehittyy joissain tapauksissa jälkitautina nielurisatulehduksen eli angiinan jälkeen. 

Nielupaiseen oire on voimakas, toispuolinen kurkkukipu vaikeuttaen nielemistä. Joskus kurkkukipu heijastuu myös saman puolen korvaan. Tautiin liittyy usein kuumetta ja suurentuneita, aristavia imusolmukkeita kaulassa. Tautiin ei yleensä liity nuhaa eikä yskää.

Nielupaiseen kehittymisen syytä ei tunneta tarkalleen. Jotkin nielurisatulehdukset etenevät nielupaiseeksi. Mahdollinen antibioottikuuri ei estä paiseen kehittymistä. Ennen nielupaisetta potilailla ei välttämättä ole ollut yhtään nielurisatulehdusta.

Kaikenikäiset voivat sairastua nielupaiseeseen, mutta se on tavallisin nuorilla aikuisilla. 

Nielupaise-epäilyssä pitää hakeutua nopeasti lääkäriin. Lääkärin pitää tyhjentää paise ja poistaa märkä. Hoidoksi tarvitaan lisäksi antibioottikuuri.

 

Milloin kurkkukivun vuoksi tulee lähteä lääkäriin?

Kurkkukivun pitkittyessä ja kun syynä ei ole ilmeinen itsestään paraneva tai poistettava syy, on aihetta hakeutua tutkimuksiin, jos oireet ovat kestäneet yli viikon ajan.

Hakeudu välittömästi hoitoon, jos kipuun liittyy:

  • yleistilan heikentyminen
  • hengityksen vaikeus
  • selvästi näkyvä turvotus kaulalla tai
  • suun avaamisen vaikeus
  • puheen puuroutuminen
  • nielemisen tai sylkemisen vaikeus
  • kurkkukivun paheneminen makuulla
  • syövyttävä aine tai vierasesine nielussa

 

Hoitoon on syytä hakeutua vuorokauden kuluessa, jos kurkkukipuun liittyy korkea kuume tai jos on voimakas toispuoleinen kurkkukipu.

 

Kurkkukivun hoito kotikonstein

Mikäli yleisvointisi on hyvä, eikä kurkkukipuun liity yllä kuvattuja hälyttäviä oireita, voit hoitaa tilannetta kotona. Kipua kurkussa voit hillitä itsehoitolääkkeillä, erilaisilla kurkkupastilleilla, kipua lievittävillä suihkeilla tai luontaistuotteilla, joita löytyy valikoimistamme. Olo-apteekin valikoimassa on kattavasti itsehoitolääkkeitä kurkkukivun hoitoon.

  • Lääkkeettömistä Carmolis-tuotteista esimerkiksi Carmolis-yrttitipat, -yrttikaramellit, -yrttipastillit ja -suihkeet on tarkoitettu kurkkukivun oireiden lievittämiseen. Tuotteet sisältävät esimerkiksi eteerisiä öljyjä, hunajaa ja C-vitamiinia. Tutustu kaikkiin Carmolis-tuotteisiin.
  • Strepsils antiseptiset imeskelytabletit lievittävät suu- ja nielutulehdusten oireita. Ne vähentävät nielun arkuutta, lievittävät kipua ja helpottavat nielemisvaikeuksia. Strepsilsin vaikuttavat aineet (2,4-diklooribentsyylialkoholi ja amyylimetakresoli) ovat antiseptisiä aineita, joilla on bakteereja, sieniä ja viruksia tuhoavia sekä niiden lisääntymistä estäviä ominaisuuksia. Kaikki Streptils-tuotteet.
  • Zyx-imeskelytabletteja käytetään suun ja nielun kivun ja ärsytyksen lievittämiseen. Lisäksi valmisteella on lievä paikallispuudutevaikutus. Zyx-imeskelytablettien vaikuttava aine on bentsydamiini. 
  • Bafucin-imeskelytabletteja käytetään suun ja nielun desinfiointiin. Sen vaikuttavista aineista bentsokaiini lievittää kurkkukipua puuduttamalla kipeän kohdan paikallisesti, gramisidiini, setyylipyridiniumkloridi ja diklooribentsyylialkoholi estävät paikallisesti bakteerien toimintaa suussa ja nielussa.
  • Lämpimien juomien juominen sekä ärsytystä lisäävien tekijöiden, kuten tupakan, välttäminen voi helpottaa oireita.
  • Kipua helpottavat kipulääkkeet, kuten parasetamoli ja tulehduskipulääkkeet.

 

Mikäli olet epävarma itsehoitovalmisteiden sopivuudesta sinulle, kysy apua lääkäriltäsi.

 

Angiinan oireet ja angiinan hoito

Ei-niin-rakkaalla lapsella on monta nimeä. Angiina, nielurisatulehdus, streptokokki, tonsiliitti…

Lapsiperheet törmäävät usein angiinaan. Angiinaa esiintyy eniten 5-15 -vuotiailla lapsilla, mutta myös aikuiset voivat sairastua angiinaan.

Kaikki nielutulehdukset eivät kuitenkaan ole angiinaa, vaan noin puolet tautitapauksista on virusperäisiä. Angiina voidaan todeta nielunäytteen avulla.

 

Angiinan oireet alkavat nopeasti

Angiinan oireet alkavat usein nopeasti. Tyypillisiä oireita ovat kurkkukipu, aristus niellessä, kuume, päänsärky sekä kaulan imusolmukkeiden turvotus. Nielussa on usein valkoista tai kellertävää peitettä, jonka näkee esimerkiksi taskulampulla kurkkuun katsomalla. 

Joskus tautiin voi liittyä pahoinvointia ja oksentelua. Pikkulapsilla kuolaamisen lisääntyminen voi olla merkki angiinasta.

Angiinan kesto oireineen on yleensä noin viikon. Antibioottihoidon on todettu lyhentävän A-streptokokin aiheuttaman nielutulehduksen oireiden kestoa 2–3 päivällä.

 

Angiinan hoito: antibioottikuuri lyhentää oireita

Angiinaa hoidetaan yleensä antibiooteilla, pääsääntöisesti penisilliinillä. Antibioottihoidon avulla oireiden kesto lyhenee 2-3 päivällä. Antibioottikuuria jatketaan yleensä 10 vuorokautta, vaikka oireet häviäisivät nopeammin. Tavoitteena on hävittää streptokokki kokonaan nielusta sekä ehkäistä jälkitauteja.

Antibiooteista ei ole hyötyä, jos nielutulehduksen aiheuttaja on virus. Nielutulehduksista noin kolmasosa on A-streptokokista johtuvia ja noin puolet on virusperäisiä.

Taudin toteamiseksi otetaan yleensä nielunäyte. Se voidaan tehdä joko pikatestinä (tulokset 15 minuutissa) tai nieluviljelyllä (tulokset vuorokaudessa). Näyte otetaan nielurisojen päältä pumpulipuikolla. Näytteenotto on hyvä tehdä, sillä sen avulla vältetään turhat antibioottikuurit.