Jälkiehkäisy

Suodata
Rajaa:
Ominaisuudet
Suojakerroin
Käyttäjä
Aseta nousevaan järjestykseen
 1. ELLAONE 30 mg 1 fol tabletti, kalvopäällysteinen
  26,40 €
 2. NORLEVO 1,5 mg 1 fol tabletti
  16,91 €
 3. LEVODONNA 1,5 mg 1 fol tabletti
  14,91 €
  Ei saatavilla
Aseta nousevaan järjestykseen

Ehkäisy ja jälkiehkäisy

Haluatko vapauden suunnitella elämääsi ja mahdollista perheenlisäystä? Toisinaan elämässä voi olla tilanteita, joihin raskaus ja perheenlisäys eivät sovi, tai ehkäisymenetelmä on syystä tai toisesta pettänyt. Haluamme olla tukenasi näissä tilanteissa, ja tarjota sinulle vaihtoehtoja raskauden sekä sukupuolitautien ehkäisyyn. Olo-apteekin valikoimassa on itsehoitolääkkeitä jälkiehkäisyyn.

Seuraavaksi opit, mitä ehkäisy tarkoittaa ja millaisia ehkäisyvaihtoehtoja on olemassa. Mikäli sinulla herää kysymyksiä ehkäisyasioista, kannattaa myös rohkeasti hakeutua lääkärin tai asiaan perehtyneen hoitajan vastaanotolle.

Mitä tarkoittaa ehkäisy ja mihin sitä käytetään?

Ehkäisy tarkoittaa erilaisia tapoja ehkäistä raskaaksi tulemista. Raskauden ohella jotkin ehkäisymenetelmät, kuten kondomi, estävät myös sukupuolitautien tarttumista. Ehkäisyvalmisteet voidaan jakaa hormonittomaan ja hormonaaliseen sekä ilman reseptiä ja reseptillä saataviin vaihtoehtoihin. Halutessasi maksimaalisen ehkäisytehon, voit yhdistää kaksi ehkäisymenetelmää, kuten kondomin ja hormonaalisen ehkäisyn.

Mitä ehkäisyvälineitä on saatavilla ilman reseptiä?

Ilman reseptiä saatavia ehkäisyvalmisteita ovat kondomit sekä jälkiehkäisytabletit. Kondomi on peniksen päälle sukupuolikontaktin, kuten yhdynnän ajaksi vedettävä suojus, joka oikein käytettynä suojaa raskaudelta ja sukupuolitaudeilta sekä voi parhaimmillaan lisätä seksin nautinnollisuutta. Kondomia valitessa kiinnitä huomiota kondomin kokoon ja muotoiluun, halutessasi voit kiinnittää huomiota myös materiaaliin, makuun, tuoksuun, hintaan, merkkiin ja pakkauskokoon. Opi lisää kondomeista ja niiden käytöstä tästä.

Toinen ilman reseptiä saatava ehkäisyvalmiste on jälkiehkäisypilleri. Jälkiehkäisypilleri tai kansankielisemmin katumuspilleri on hormonivalmiste, joka ehkäisee hedelmöittyneen munasolun kiinnittymistä kohdun seinämään. Jälkiehkäisy tulisi ottaa mahdollisimman pian yhdynnän jälkeen, mikäli muu ehkäisy on unohtunut tai pettänyt. Mikäli joudut turvautumaan jälkiehkäisyyn ja kuukautisesi ovat myöhässä, on suositeltavaa tehdä raskaustesti. Raskaustestit saat kauttamme ilman reseptiä.

Mitä muita ehkäisyvaihtoehtoja on olemassa?

Muita ehkäisyvaihtoehtoja ovat reseptillä saatavat hormonaaliset ehkäisytuotteet, kuten kierukat, ehkäisykapselit, ehkäisypillerit sekä ehkäisylaastarit ja -renkaat. Lisäksi reseptillä on saatavilla hormoniton vaihtoehto, kuparikierukka. Näiden ohella pysyvämpänä ehkäisyvaihtoehtona lääkäri voi suorittaa sterilisaatiotoimenpiteen, mikäli perheenlisäys ei ole suunnitelmissa myöskään tulevaisuudessa. 

Mikäli olet kiinnostunut reseptiä vaativista ehkäisyvaihtoehdoista tai sterilisaatiosta, suosittelemme hakeutumaan ehkäisy- ja seksuaalineuvontaan asiaan perehtyneelle ammattilaiselle, joka voi kartoittaa tarpeesi ja suositella juuri sinulle parhaiten sopivaa ehkäisyvaihtoehtoa.