Kondomit

Aseta nousevaan järjestykseen
Aseta nousevaan järjestykseen

Kondomit

Kondomi on kätevä väline nautinnolliseen seksiin sekä sukupuolitautien ja raskauden riskin vähentämiseen. Kerromme kuinka kondomia käytetään ja kuinka valita sopiva kondomi juuri sinulle ja partnerillesi. 

Mikä on kondomi ja mihin sitä käytetään?

Kondomi on miehen peniksen päälle sukupuolikontaktin kuten yhdynnän ajaksi vedettävä suojus, joka paitsi ehkäisee raskaaksi tulemista myös suojaa molempia osapuolia sukupuolitaudeilta. Kondomia tulisikin sen sukupuolitaudeilta suojaavan ominaisuuden vuoksi käyttää perinteisen yhdynnän ohella myös esimerkiksi suu- ja anaaliseksissä, sillä sukupuolitaudit tarttuvat limakalvokontaktissa myös muulloin kuin yhdynnässä.

Huolellisesti käytettynä kondomi suojaa raskaudelta, ja on paras ehkäisyväline ehkäisemään myös sukupuolitauteja. 

Mitkä asiat vaikuttavat kondomin valintaan?

Tärkein kondomin valintaan vaikuttava seikka on tuotteen koko, eli pituus ja leveys. Sopivankokoinen kondomi pysyy paikoillaan ja on miellyttävä käyttää. Lisätietoja kondomien mitoista löydät kunkin tuotteen tuotekuvaa klikkaamalla sekä tuotteiden pakkauksista. Mikäli sinä tai partnerisi olette allergisia lateksille tai muille muovi- tai kumimateriaaleille, myös kondomin materiaali on olennainen ero.

Muita käyttöön vaikuttavia eroja kondomien välillä ovat muotoilu, maku ja tuoksu. Valitse sopiva kondomi oman ja kumppanisi mieltymysten mukaan, kokeilemalla eri vaihtoehtoja löydätte teille sopivimman. Muotoilullisia seikkoja ovat erilaiset nautintoa lisäävät nystyt ja harjanteet, joita osassa kondomeja on sekä kondomin kumimateriaalin paksuus. Paksumpi kumimateriaali on toisaalta suojaavampi, toisaalta ohuempi materiaali parantaa tuntumaa. Kondomin maku ja tuoksu ovat yksi keino lisätä seksin elämyksellisyyttä. 

Miten kondomia käytetään?

Ensimmäinen askel kondomin käyttöön on sopivan kondomin valinta. Seuraava askel on varmistaa, että kondomin parasta ennen -päiväys ei ole vielä mennyt ja että pakkaus on ehjä. Mikäli päiväys on mennyt tai pakkaus rikkoutunut, ei tuotetta tule käyttää.

Kondomin asettaminen paikoilleen aloitetaan avaamalla pakkaus varovasti puhtain käsin ja tarkistamalla kondomin rullaussuunta. Siirrä jäykistyneen peniksen esinahka taakse ja aseta kondomi peniksen kärjen päälle. Purista kondomin kärjessä oleva pussi tyhjäksi ilmasta ja rullaa kondomi peniksen tyveen saakka. Yhdynnän jälkeen kondomi poistetaan ja hävitetään sekajätteenä, ja tuote on aina kertakäyttöinen.

Halutessasi voit käyttää kondomin kanssa apteekista saatavia silikoni- tai vesipohjaisia liukasteita. Öljypohjaiset liukasteet haurastuttavat kondomia ja heikentävät niiden tehoa, joten näitä ei tule käyttää yhtä aikaa kondomin kanssa.

Mikäli kondomi rikkoutuisi tai luiskahtaisi paikaltaan kaikesta huolellisuudestasi huolimatta, on suositeltavaa poissulkea sukupuolitautien ja raskauden mahdollisuus.