Raskaustestit

Aseta nousevaan järjestykseen
 1. RFSU Raskaustestiliuska 8 kpl
  10,60 €
 2. MediGoo Herkkä raskaustesti liuska 2 kpl
  4,00 €
 3. Clearblue Digital raskaustesti 1 kpl viikkonäytöllä
  14,40 €
 4. Apteekkarin raskaustesti 2 kpl
  7,20 €
 5. Apteekkarin raskaustesti 1 kpl
  4,30 €
 6. Clearblue digitaalinen ovulaatiotesti 10 kpl kahden hormonin tasot
  50,00 €
 7. Clearblue raskaustesti 1 kpl
  10,40 €
 8. Clearblue early detection raskaustesti 1 kpl
  13,10 €
Aseta nousevaan järjestykseen

Raskaustesti

Ovatko kuukautisesi myöhässä tai onko sinulla raskauden oireita, kuten aamupahoinvointia tai heikotusta? Haluaisitko selvittää kätevästi kotona, oletko raskaana? Meiltä Olo-apteekista löydät luotettavat ja laadukkaat raskaustestit, joiden avulla voit selvittää oletko raskaana.

Alla opit lisää siitä, mitä raskaustestit ovat, mihin ne perustuvat, miten eri testit eroavat toisistaan ja miten tuloksia tulkitaan. 

Mitä ovat raskaustestit ja mihin ne perustuvat?

Raskaustestit perustuvat istukkahormonin, eli hCG:n pitoisuuden mittaamiseen. Istukka erittää tätä hormonia, joten mikäli et ole raskaana, tätä hormonia ei juuri koskaan erity. Sen sijaan raskaudessa hCG:n eritys edesauttaa raskauden etenemistä ja sikiön kehitystä.

Istukkahormonia alkaa erittyä noin viikko hedelmöittymisen jälkeen. Raskaustesti on suositeltavaa tehdä sinä päivänä, jolloin kuukautisten on määrä alkaa, mikäli kuukautiset ovat myöhässä. Mikäli testi on negatiivinen, mutta kuukautisia ei kuulu, suosittelemme uuden testin tekemistä sillä toisinaan hCG:n pitoisuus on niin matala, ettei se vielä näy testissä. Testi kannattaa tehdä aamullla, jolloin virtsan hCG-pitoisuus on suurimmillaan.

Miten raskaustestit eroavat toisistaan

Kaikki kotikäyttöön tarkoitetut raskaustestimme mittaavat hCG-pitoisuutta virtsasta, eli testien toimintamekanismi on sama. Eroja esiintyy siinä, kuinka matalia hCG-pitoisuuksia testi voi tunnistaa, eli kuinka aikaisessa vaiheessa testi havaitsee raskauden. Olennainen ero käytön kannalta on myös se, onko testi digitaalinen, eli ilmoittaako se tuloksen näytöllä vai näyttämällä plussaa tai miinusta. Digitaalisista testeistä osa arvioi myös raskausviikkojen määrän. Muita eroja ovat testin merkki, hinta ja pakkauskoko.

Raskaustestin käyttö ja tulos

Raskaustestit sopivat hedelmällisessä iässä oleville raskautta suunnitteleville tai epäileville henkilöille. Testi tehdään naisen virtsasta ja sen avulla voidaan selvittää, onko henkilö raskaana. Tyypillisesti testi antaa raskauden merkiksi joko kaksi viivaa, plus-merkin tai tekstin, joka kertoo, että olet raskaana. Osa testeistä antaa myös arvion raskausviikosta. Negatiivinen testi sen sijaan on joko yksi viiva, miinus-merkki tai tekstiä, joka kertoo, ettet ole raskaana.

Mikäli yritätte vauvaa, on hyvä muistaa, että on täysin normaalia, ettei raskaus usein ala ensimmäisellä yrittämällä. Koettakaa siis olla ahdistumatta ja jatkaa yrittämistä, vaikkei ensimmäisellä kerralla tärppäisikään. Halutessanne voitte käyttää apuna valikoimastamme löytyviä ovulaatiotestejä, jotka auttavat selvittämään otollisimmat päivät raskauden käynnistymiselle.

Mikäli raskaustesti on positiivinen, olethan yhteydessä terveydenhuollon tarjoajaan, joka voi järjestää tarvittavat seurannat ja tutkimukset raskauden ajaksi. Toisaalta, mikäli raskautta ei yrittämisestä huolimatta kuulu, saatatte myös haluta hakeutua terveydenhuollon ammattilaisen pakeille selvittämään, mistä lapsettomuus johtuu.