Raskaustestit

View as Ruudukko Luettelo
Aseta nousevaan järjestykseen
 1. Apteekkarin raskaustesti 2 kpl
  7,00 €
 2. Apteekkarin raskaustesti 1 kpl
  3,90 €
 3. Predictor Early 1 st raskaustesti 1 kpl
  11,80 €
 4. Clearblue raskaustesti 1 kpl
  10,40 €
 5. Clearblue raskaustesti 2 kpl
  15,20 €
View as Ruudukko Luettelo
Aseta nousevaan järjestykseen

Milloin kannattaa tehdä raskaustesti?

Raskaustesti kannattaa tehdä heti kun epäilet, että saatat olla raskaana. Tee raskaustesti jos:

 • kuukautisesi ovat myöhässä tai jäävät väliin.
 • tunnet kuukautiskipujen kaltaisia kramppeja, mutta kuukautiset eivät tule. Sikiön kiinnittyminen kohdun seinämään saattaa aiheuttaa kramppeja.
 • rintasi ovat kipeät.
 • voit huonosti, ruokatottumuksesi muuttuvat, olet tavallista väsyneempi, tai virtsaat tavallista useammin.

Mikään näistä ei varmuudella tarkoita raskautta, mutta kaikki ovat myös yleisiä varhaisen raskauden merkkejä. Muista, että joskus ehkäisy pettää. Siksi raskaustesti kannattaa tehdä aina kun epäilet raskautta, vaikka olet käyttänyt ehkäisyä. Raskaustesti kannattaa myös aina tehdä jos huomaat kondomin hajonneen, tai jos olet syönyt e-pillereitä epäsäännöllisesti aikana, jolloin olet myös harrastanut mahdollisesti raskauteen johtavaa seksiä.

Raskaustesti havaitsee istukkahormonia pääasiallisesti virtsasta. Joidenkin testien päälle virtsataan suoraan, toisia käytetään virtsaamalla ensin kuppiin ja jättämällä testi virtsaan hetkeksi aikaa. Varmista siis aina ohjeista, miten testisi toimii.

Kuinka aikaisin voin tehdä raskaustestin?

Istukkahormonin erittyminen alkaa noin kuuden päivän jälkeen hedelmöittymisestä, mutta ihan alkuvaiheessa hormonitasot voivat olla niin matalia, etteivät testit niitä vielä havaitse. Näin aikaisessa vaiheessa testi kannattaa tehdä aamulla, jolloin virtsa on tiivistynyt yön yli. Silloin pienikin määrä on helpommin testin havaittavissa.

Varmimman tuloksen saa, kun testin tekee sinä päivänä, jolloin kuukautisten olisi tarkoitus alkaa, tai tämän ajankohdan jälkeen. Jos kuukautiskiertosi tapaa olla epäsäännöllinen, varmoja tuloksia varten kannattaa odottaa 21 päivää suojaamattoman yhdynnän jälkeen. Jos teet testin ennen kuin kuukautisten piti alkaa ja tulos on negatiivinen, mutta uskot silti olevasi raskaana, odota kierron alkupäivää ja tee testi uudestaan. Positiivinen tulos on yleensä oikeassa, mutta varsinkin hyvin aikaisin tehdyn testin negatiivinen tulos voi olla väärässä.

Raskaustestin toiminta perustuu hormoneihin

Istukkahormoni eli hCG muodostuu elimistössä raskauden aikana. Sen tehtävä on suojata sikiötä ja edistää progesteronin toimintaa. Progesteroni kasvattaa kohtuun paksun vuoren, joka tukee sikiön kehitystä raskauden aikana.

Tein testin, mitä nyt?

Jos teet raskaustestin ja saat positiivisen tuloksen, varaa aika neuvolaan mahdollisimman pian.

Jos raskaustesti on positiivinen mutta kuukautiset alkavat sen jälkeen, ota aina varmuuden vuoksi yhteys lääkäriin. Syy saattaa olla harmiton, mutta istukkahormoni ilman raskautta saattaa myös olla merkki vakavasta ongelmasta, kuten kasvaimesta tai kohdunulkoisesta raskaudesta. Siksi asia kannattaa aina selvittää lääkärin kanssa.