Hampaiden valkaisu

View as Ruudukko Luettelo
Aseta nousevaan järjestykseen
View as Ruudukko Luettelo
Aseta nousevaan järjestykseen

Hampaiden valkaisu onnistuu kotona

Hampaiden valkaisu onnistuu myös kotona, ja valittavana on monta tapaa kirkastaa hampaiden pintaa. Hampaiden pinnan värjäytymiseen vaikuttavat monet tekijät, kuten perimä, elintavat, suun terveydentila ja ikääntyminen. Yleisesti tunnettuja hampaiden värjäytymisen ja tummentumien aiheuttajia ovat muun muassa tupakka, kolajuomat, punaviini, kahvi, tee ja mustikka.

Hampaiden pinnan värjäytymistä voi ehkäistä välttämällä näiden värjäävien juomien ja ruokien nauttimista sekä tupakointia. Koska joitakin näistä värjäävistä elintarvikkeista kuitenkin nautitaan usein jopa päivittäin, on luonnollista, että ajan mittaan hampaiden pinta värjäytyy ja tummuu.Hampaiden päivittäinen puhdistaminen ei välttämättä riitä poistamaan tummentumia kokonaan.

Monia menetelmiä hampaiden kotivalkaisuun

Hampaiden tummuneita pintoja voi puhdistaa ja hampaiden värjäytymiä vaalentaa kotona, apteekista saatavilla valkaisuun tarkoitetuilla hammastahnoilla ja muilla hampaiden valkaisuun tarkoitetuilla tuotteilla. Myös hammaslääkärit ja suuhygienistit voivat suorittaa ammattimaista hampaiden valkaisua, tai opastaa kotivalkaisun toteuttamisessa. Tietoa valkaisutuotteiden oikeasta käytöstä voi kysyä myös apteekin henkilökunnalta. Kotikäyttöön tarkoitettujen valkaisuaineiden käytöstä voi keskustella suun terveyden ammattilaisten kanssa. Kotona tehtäviä valkaisutapoja ovat joko hammaslääkärin ohjauksessa tapahtuva kotivalkaisu tai esimerkiksi apteekista saatavat valkaisutuotteet.

Valkaisutuotteita on saatavilla useissa eri muodoissa, kuten geelinä, hammastahnana, siveltävinä tuotteina tai valkaisuliuskoina. Lisäksi kotona tapahtuvaan valkaisuun löytyy apteekista mm. karbamidiperoksidia, fluoria, kalsiumia ja fosfaatteja sisältäviä valkaisukyniä, jotka samalla reminineralisoivat hammaskiillettä.

Hampaiden valkaisuun tarkoitettujen tuotteiden tummentumia ja värjäytymiä poistava teho perustuu usein joko hankaaviin tai valkaiseviin aineisiin. Monissa valkaisevissa tuotteissa vaikuttavana aineena on karbamidiperoksidia. Karbamidiperoksidi hajoaa vetyperoksidiksi ja ureaksi sekä lopulta hapeksi, vedeksi, ammoniakiksi ja hiilidioksidiksi. Sen suurempi pitoisuus lisää tuotteen valkaisutehoa.

Valkaisuliuskat ovat muutaman päivän kuurina käytettävä hampaidenvalkaisukeino. Helppokäyttöiset valkaisuliuskat asetetaan hampaiden pinnalle, ja ne sulavat suuhun jättäen samalla suun raikkaaksi.

Kotona voi käyttää myös omaan suuhun muotoutuvia hammasmuotteja, joihin valkaisuaine annostellaan. Valkaisumuotin avulla suoritettava valkaisu auttaa tasaisen lopputuloksen saavuttamisessa, kun toimenpiteet toistetaan aamuin illoin noin viikon ajan.

Valkaiseva hammastahna sopii päivittäiseen käyttöön

Hammastahnojen valkaisuteho voi perustua erilaisiin teknologioihin. Optiseen valkaisuteknologiaan perustuvien tahnojen vaikutus näkyy saman tien, mutta on hyvä huomata, että optinen vaikutus on lyhytaikainen ja häviää päivän mittaan, ja sen kestoon vaikuttavat harjauksen jälkeen nautitut ruoat ja juomat. Valkaisevassa hammastahnnassa voi olla myös karbamidiperoksidia, fluoria, kalsiumia ja fosfaatteja, jotka samalla reminineralisoivat hammaskiillettä sekä ehkäisevät kariesta.

Valkaisevia hammastahnoja voi käyttää myös säännölliseen hampaiden puhdistukseen. Lisäksi hyvin hellävaraisesti valkaisevan hammastahnan vaikutus voi perustua hankauksen sijasta esimerkiksi papaiinientsyymiin, joka hajottaa värjäytymät kemiallisesti kiillettä tai ientä vaurioittamatta.

Hampaiden valkaisutuotteet tehoavat aina elävään hampaaseen. Valkaisuaineet eivät tehoa paikkoihin, implantteihin tai hammasproteeseihin. Myynnissä on monenlaisia tuotteita kotikäyttöön, ja etenkin verkosta ostaessa tuotteiden laatuun tulee kiinnittää erityistä huomiota. Tuotetta ostaessa kannattaa tarkistaa, että siitä löytyy CE-merkintä, joka on merkki siitä että se täyttää EU:n laatustandardit. Myös apteekissa asioidessa voi luottaa siihen, että tuote on valittu huolella, ja on turvallinen käyttää.

Valkaisu terveeseen suuhun 

Ennen hampaiden kotivalkaisun aloittamista kannattaa kiinnittää huomiota muutamiin asioihin. Valkaisu tulee tehdä aina terveeseen suuhun. On hyvä hoitaa mahdollinen ientulehdus tai reikiintyneet hampaat ja hammaskiven poisto ennen valkaisua.

Joillekin hampaiden valkaisu aiheuttaa hampaiden vihlontaa. Vihlontaa voi ennaltaehkäistä käyttämällä herkille hampaille tarkoitettua hammastahnaa pari viikkoa ennen valkaisun aloittamista. Myös happamien juomien tai suuvesien käyttöä kannattaa välttää muutama päivä ennen valkaisua.

Hampaiden valkaisutulos on aina yksilöllinen. Jos hampaat ovat jo ennestään vaaleat, voi sävyero valkaisun jälkeen olla vähäinen. Hampaiden kotivalkaisun voi toistaa oman tarpeen mukaan. On hyvä huomioida, että valkaisevia hampaidenhoitotuotteita ei suositella lasten hampaiden hoitoon tai raskaana oleville.