Suun hyvinvointi

Suodata
Rajaa:
Käyttäjä
Aseta nousevaan järjestykseen
Sivu

1-24 / 308

Tilaamasi tuotteet

Aseta nousevaan järjestykseen
Sivu

1-24 / 308

Tilaamasi tuotteet

Suun hyvinvointi

Terve ja hyvinvoiva suu edistää ja tukee koko kehon terveyttä ja hyvinvointia. Jos suuhygienia pääsee lipsumaan, voivat huonon suuhygienian aiheuttamat tulehdukset voi levitä muuallekin kehoon. Olo-apteekin valikoimassa on kattavasti lääkkeettömiä valmisteita ja itsehoitolääkkeitä suunhoitoon.

Päivittäinen suunhoito

Tärkein jokapäiväinen suunhoito on hampaiden harjaus ja puhdistaminen aamuin illoin. Huolellisella hampaiden ja hammasvälien puhdistuksella voidaan ehkäistä hammaskiven muodostumista ja hampaiden reikiintymistä eli kariesta. Apteekin valikoima kattaa hammaharjat, hammastahnat ja hammasvälituotteet lapsille ja aikuisille, sekä suun erityistarpeisiin. Valikoimassamme on muassa pehmeitä hammasharjoja sekä hammasväliharjoja, joilla varmistat, ettei ruokaa jää mihinkään hampaankoloon!

Valitse itsellesi sopiva hammastahna oman tarpeesi mukaan. Valikoimasta löydät päivittäiseen käyttöön sopivia fluoritahnoja, valkaisevia hammastahnoja, vihlontaan auttavia, herkkiä hampaita suojaavia sekä esimerkiksi vaahtoamattomia tahnoja.

Kuiva suu

Kun puhutaan kuivasta suusta, tarkoitetaan tilannetta, jossa sylkeä erittyy reilusti vähemmän kuin puoli litraa vuorokaudessa. Kuivalla suulla voi olla monia arkea hankaloittavia vaikutuksia. Saatat huomata, että puhuminen ja syöminen on vaikeaa, tai herätä yöllä siihen että suu on kuiva, tai voit tuntea palan kurkussa. Suussa saattaa olla metallin maku, ja kieli voi tuntua kipeältä. Suu voi myös olla kivulias, aristava tai kirvelevä, ja myös hiivatulehdusta voi ilmaantua suun limakalvolle. Vaivaan liittyvät myös pahanhajuinen hengitys, ientulehdus ja hampaiden reikiintyminen.

Apteekista löydät kuivan suun hoitoon tarkoitettuja apukeinoja. Kuivan suun aiheuttamia vaivoja helpottavat mm. imeskeltävät pastillit, geelit, suuvesi, erityishammastahnat ja suusuihkeet. Kosteuttavia tuotteita käytetään usein yötä vasten.

Ienongelmat

Ientulehdus on yleinen ienten sairauden alkuaste, joka johtuu yleensä plakista jota kerääntyy hampaiden pinnalle. Ientulehdus voi alkaa jopa muutamassa päivässä, jos plakki pääsee kerääntymään hampaiden pinnalle eikä sitä harjata pois.

Ientulehdus itsessään ei ole vaarallinen, mutta hoitamattomana se voi kehittyä vakavaksi parodontiitiksi, jonka seurauksena voi olla vaikeimmissa tapauksissa jopa hampaiden menettäminen.

Ientulehdusta voi hoitaa ja ennaltaehkäistä pitämällä huolta hyvästä suuhygieniasta. Jos tuntuu, että hampaiden harjaaminen ja hammasväliharjojen käyttäminen ei riitä, löydät lisäksi erilaisia suuvesiä ja hammastahnoja, joiden raikastava koostumus on suunniteltu nimenomaan torjumaan plakkia ja ehkäisemään ientulehduksia.

Pahanhajuinen hengitys

Pahanhajuinen hengitys voi olla viheliäinen vaiva, sillä oman hengityksen hajuun tottuu. Voi siis olla, ettei itse tiedä kärsiväsi pahanhajuisesta hengityksestä, ellei joku huomauta asiasta.

Tärkeintä pahanhajuisen hengityksen ehkäisemisessä on pitää huolta hyvästä suuhygieniasta ja suun kosteudesta. Jos tavallinen hampaiden harjaus ei tunnu riittävän, löydät apteekista erilaisia suuvesiä, jotka auttavat pitämään hengityksen raikkaana. Pahanhajuista hengitystä torjuvilla purukumeilla ja suusuihkeilla on pitkäkestoinen raikastava vaikutus. 

Voit myös kokeilla, johtuuko pahanhajuinen hengitys ruokavaliostasi tai elintavoistasi. Yleisiä syypäitä ovat valkosipuli, alkoholi, tupakka ja jotkin lääkeaineet.

Aftat ja suun haavaumat

Afta on pieni suun haavauma. Suun limakalvo on muuta ihoa hauraampaa, ja siksi myös altis haavaumille. Aftat ovat yleisiä, ja niitä esiintyy noin viidesosalla ihmisistä. Jos aftoja on kerran tullut, ne yleensä uusiutuvat.

Aftoihin ei ole varsinaista parannuskeinoa, mutta niitä voi hoitaa. Aftojen aiheuttamaa kipua voi lieventää tulehduskipulääkkeillä tai kipusuihkeilla, ja sen tarjolla on laaja valikoima tuotteita, joilla voi luoda suojakalvon aftan päälle. Tämä lieventää kipuja ja suojaa aftaa esimerkiksi ruokailuvälineiltä, syljeltä, ruualta ja hampailta.

Hampaiden valkaisu

Esimerkiksi pitkäaikainen kahvinjuonti tai tupakointi voivat aiheuttaa hampaiden tummumista. Vaikka tummentuneet hampaat eivät sinänsä ole merkki mistään vaarallisesta, ne voivat tuntua epämukavalta. Hampaiden valkaisuun löytyy turvallisia ja helppoja vaihtoehtoja, kuten esimerkiksi valkaisevia hammastahnoja.