Kuiva suu

Aseta nousevaan järjestykseen
Aseta nousevaan järjestykseen

Onko minulla kuiva suu?

Terve suu erittää tavallisesti puolesta litrasta litraan sylkeä päivittäin, enimmäkseen syömisen yhteydessä. Sylki on tärkeä osa suun terveyttä, sillä se suojaa limakalvoja mikrobeilta ja tulehduksilta sekä hampaita reikiintymiseltä. Sylki on myös olennainen osa ruuan kosteuttamista, ja se aloittaa ruuansulatuksen heti syömisen alkuvaiheessa.

Kun puhutaan kuivasta suusta, tarkoitetaan tilannetta, jossa sylkeä erittyy huomattavasti vähemmän kuin puoli litraa vuorokaudessa. Kuivalla suulla voi olla monia erilaisia vaikutuksia. Saatat huomata, että puhuminen ja syöminen on vaikeaa, tai herätä yöllä siihen että suu on niin kuiva, tai voit tuntea palan kurkussa. Suussasi saattaa olla metallin maku, ja kielesi voi olla kipeä. Suu voi olla kipeä, arka, tai kirvelevä, ja saatat huomata hiivatulehdusta suun limakalvolla. Sinulla voi olla pahanhajuinen hengitys, ikenesi saattavat tulehtua, ja hampaasi saattavat reikiintyä.

Mistä kuiva suu johtuu?

Kuiva suu liittyy yleensä ikääntymiseen, sillä syljen eritys vähenee, kun ikää tulee. Nuoremmilla ihmisillä kuiva suu on useimmiten jonkin toisen taudin tai lääkityksen sivuvaikutus. Näitä voivat olla muun muassa reumasairaudet, parkinsonin tauti, diabetes, anoreksia, tai sylkirauhasen sairaudet. Lääkkeistä kuivaa suuta aiheuttavat erityisesti tietyt psyykelääkkeet, antihistamiinit, nesteenpoistolääkkeet, ja jotkin aknen ja psoriaasin hoitoon tarkoitetut lääkkeet. Näiden lisäksi kuiva suu voi johtua esimerkiksi sädehoidosta tai muusta syöpähoidosta, raskaudesta, vaihdevuosista, nopeasta laihduttamisesta, tai siitä, että hengittää paljon suun kautta.

Miten hoidan kuivaa suuta?

Kuivan suun hoidon voi aloittaa kotona esimerkiksi juomalla paljon vettä ja välttämällä varsinkin sokeripitoisia juomia, syömällä ruokia jotka vaativat paljon pureskelua, syömällä monta kertaa päivässä, ja pureskelemalla ksylitolipurukumia. Ruuan ja purukumin pureskelu edistää syljentuotantoa. Suun pintoja voi myös kosteuttaa ruokaöljyillä, kuten rypsi- tai oliiviöljyllä.

Jos kotihoito ei auta, apteekista saa erityisesti kuivan suun hoitoon tarkoitettuja apuja. Nämä voivat olla imeskeltäviä pastilleja, geelejä, suuvesiä, erityisiä hammastahnoja, tai suihkeita. Apteekin kosteuttavia tuotteita käytetään etenkin yötä vasten, sillä ne säilyttävät kosteuden pidempään kuin kotikonstit. Eri tuotteilla voi olla hieman erilaisia käyttöaiheita ja vaikutuksia, joten tutustu tuotteeseen huolella ennen käyttöä, ja kysy neuvoa farmaseutilta, jos et ole varma.

Kuivasta suusta kärsivän ihmisen kannattaa välttää tuotteita jotka kuivattavat suuta ennestään. Tällaisia ovat esimerkiksi alkoholi ja sitä sisältävät suuvedet, runsaasti vaahtoavat hammastahnat, tupakka, ja kofeiinipitoiset juomat kuten kahvi ja tee.