Pahanhajuinen hengitys

Aseta nousevaan järjestykseen
Aseta nousevaan järjestykseen

Pahanhajuinen hengitys

Pahanhajuinen hengitys voi olla viheliäinen vaiva, sillä oman hengityksen hajuun tottuu. Voi siis olla, ettet itse edes tiedä kärsiväsi pahanhajuisesta hengityksestä, ellei joku huomauta asiasta.

Mistä pahanhajuinen hengitys johtuu?

Pahanhajuisella hengityksellä voi olla monta eri aiheuttajaa. Yleisin syy on huono suuhygienia, minkä vuoksi bakteeritoiminnasta erittyy tavallista enemmän pahanhajuisia yhdisteitä. Jos suuta ei puhdista kunnolla, on myös suurempi riski, että hampaiden väliin tai taakse jää esimerkiksi ruuankappaleita.

Pahanhajuista hengitystä voivat aiheuttaa myös esimerkiksi ientulehdukset tai reikiintyvään hampaaseen kerääntyvä hammasmätä eli karies. Joillakin myös kerääntyy tavallista enemmän proppuja eli nielurisoihin kertyviä paakkuja, tai tavallista enemmän katetta kielen takapinnalle. Kumpikin näistä voi aiheuttaa pahanhajuista hengitystä.

Myös tavallista kuivempi suu voi aiheuttaa pahanhajuista hengitystä, varsinkin aamuisin. Tietyt ruoka-aineet tai juomat voivat myös tehdä hengityksestä tavallista pahanhajuisempaa.

Mitä voin tehdä pahanhajuiselle hengitykselle?

Tärkeintä on pitää huolta hyvästä suuhygieniasta ja suun kosteudesta. Jos tavallinen hampaiden harjaus ei tunnu riittävän, löydät meiltä monta erilaista suuvettä, jotka auttavat pitämään hengityksen raikkaana. Löydät myös nimenomaan pahanhajuista hengitystä torjumaan suunnitellut purukumit ja suusuihkeet, joilla on pitkäkestoinen raikastava vaikutus.

Voit myös kokeilla, johtuuko pahanhajuinen hengitys ruokavaliostasi tai elintavoistasi. Yleisiä syypäitä ovat valkosipuli, alkoholi, tupakka, ja jotkut lääkeaineet.

Jos epäilet pahanhajuisen hengityksen johtuvan kuivasta suusta, voit katsoa lisäapua Tuotteet > Suun hyvinvointi > Kuiva suu.