Närästys

Suodata
Tuoteryhmä
Brändi
Aseta nousevaan järjestykseen
Aseta nousevaan järjestykseen

Närästys

Närästys eli refluksi tarkoittaa sitä, että mahalaukusta nousee hapanta massaa ruokatorven puolelle. Närästys voi ilmetä monena erilaisena oireena, kuten poltteena rintalastan takana tai röyhtäilynä. Mahan sisältö voi myös nousta jopa suuhun asti. Närästykseen voi liittyä myös oireita, joita ei tavallisesti mielletä närästykseksi, kuten käheä ääni, yskä, hampaiden kiillevauriot, tai rintakipu.

Mistä närästys johtuu?

Normaaliin mahalaukun toimintaan kuuluu muutamasta eri lihaksesta muodostuva sulkijalihasjärjestelmä, joka estää mahalaukun sisältöä pääsemästä takaisin ruokatorveen. Joillain ihmisillä tämä järjestelmä ei aina toimi, mikä aiheuttaa närästystä. Myös mahalaukun suolahapon eritys lisää närästystä, samoin stressi, kahvinjuonti ja tupakointi. Ylipaino ja kumartaminenkin nostavat mahalaukun painetta, mikä saattaa lisätä närästystä.

Mikä avuksi närästykseen?

Satunnainen närästys on tavallista, mutta joillain ihmisillä sitä esiintyy niin usein tai niin voimakkaasti, että se haittaa jokapäiväistä elämää. Silloin saa apua närästyslääkkeistä, jotka neutralisoivat vatsahappoja ja lieventävät oireita.

Närästystä voi ehkäistä myös muuttamalla ruokatottumuksia. Ähkyyn syöminen, rasvaiset tai käristetyt ruuat, kahvi, väkevä alkoholi ja happamat mehut voivat lisätä närästystä.