Närästys

Aseta nousevaan järjestykseen
Sivu

1-24 / 32

Tilaamasi tuotteet

 1. GAVISCON 400 ml oraalisuspensio
  16,39 € 17,25 €
 2. RENNIE LAKRITSI 24 fol imeskelytabletti
  5,21 € 5,85 €
 3. RENNIE PEPPERMINT 48 fol imeskelytabletti
  8,32 € 9,35 €
 4. RENNIE SPEARMINT 24 fol imeskelytabletti
  5,21 € 5,85 €
 5. RENNIE PEPPERMINT 96 fol imeskelytabletti
  15,01 € 15,80 €
 6. RENNIE SPEARMINT 96 fol imeskelytabletti
  14,06 € 15,80 €
 7. RENNIE LAKRITSI 96 fol imeskelytabletti
  14,06 € 15,80 €
 8. RENNIE ORANGE 48 fol imeskelytabletti
  8,32 € 9,35 €
 9. SOMAC CONTROL 20 mg 14 fol enterotabletti
  15,58 € 16,40 €
 10. RENNIE PEPPERMINT 24 fol imeskelytabletti
  5,21 € 5,85 €
 11. GAVISCON 20 fol purutabletti
  6,85 € 7,21 €
 12. MAGNESIAMAITO 82,5 mg/ml 200 ml oraalisuspensio
  10,65 € 11,21 €
 13. OMEPRAZOL RATIOPHARM 20 mg 14 kpl enterokapseli, kova
  7,97 € 8,39 €
 14. GAVISCON 120 fol purutabletti
  25,38 € 26,72 €
 15. LOSEC 20 mg 14 fol enterotabletti
  13,76 € 14,48 €
 16. ACIDAL 20 mg 14 fol enterokapseli, kova
  8,07 € 8,49 €
 17. PEPCID 10 mg 24 fol tabletti, kalvopäällysteinen
  16,08 € 16,93 €
 18. PEPCID DUO 10/165/800 mg 12 fol purutabletti
  10,31 € 10,85 €
 19. PEPCID DUO 10/165/800 mg 24 fol purutabletti
  17,04 € 17,94 €
 20. ANTEPSIN 1 g 30 fol tabletti
  11,05 € 11,63 €
 21. GALIEVE 500/213/325 mg 12 x 10 ml oraalisuspensio, annospussi
  8,17 € 8,60 €
 22. PEPCID 10 mg 12 fol tabletti, kalvopäällysteinen
  9,48 € 9,98 €
 23. GALIEVE PEPPERMINT 250/133,5/80 mg 24 fol purutabletti
  5,88 € 6,19 €
 24. BALANCID NOVUM 30 fol purutabletti
  4,50 € 4,74 €
Aseta nousevaan järjestykseen
Sivu

1-24 / 32

Tilaamasi tuotteet

Närästys: oireet ja hoito 

Närästyksellä tarkoitetaan polttavaa kipua tai epämiellyttävää tuntemusta rintalastan takana. Yleensä polte tuntuu rintalastan alaosassa, mutta se voi tuntua myös ylempänä tai säteillä kaulalle. 

Närästyksen aiheuttajana on happaman mahanesteen nousu ruokatorveen. Joskus nieluun tuntuu nousevan hapanta nestettä.

Kova närästys etenkin silloin kun se jatkuu pitkään, voi olla merkki muusta sairaudesta. Tällöin kannattaa käydä lääkärin vastaanotolla, jotta voi selvittää, onko närästyksen taustalla esimerkiksi dyspepsia, mahahaava, refluksitauti tai sydänperäinen syy kuten sepelvaltimotauti.

Tarvittaessa lääkäri voi ohjata mahalaukun tähystykseen tai vatsan ultraäänitutkimukseen. Refluksitaudin oireet, kuten närästys, voi johtua myös palleatyrästä.

Närästys tarkoittaa sitä, että mahalaukusta nousee hapanta massaa ruokatorven puolelle. Närästys voi ilmetä monena erilaisena oireena, kuten poltteena rintalastan takana tai röyhtäilynä. Mahan sisältö voi myös nousta jopa suuhun asti. 

Suomalaisista jopa 30% esiintyy närästysoireita silloin tällöin. Närästystä on arvioitu esiintyvän päivittäin 10 %:lla, viikoittain 15 %:lla ja kuukausittain keskimäärin joka viidennellä ihmisellä.

Vauvoillakin voi esiintyä närästyksen tapaisia oireita, ja mahansisällön nousua nieluun. Vauvojen oireet eivät välttämättä johdu ravinnosta, vaan siitä, että ruoansulatuskanavassa on rakenteellisesti vielä löysyyttä.

Vähäinen ja ohimenevä närästys on normaali fysiologinen ilmiö. Refluksitaudista puhutaan, kun ilmiö on toistuva ja aiheuttaa moninaisia oireita. Olo-apteekin valikoimassa on kattavasti itsehoitolääkkeitä närästyksen hoitoon.

Närästys oireet 

Koetussa närästysoireessa on ensisijaisesti kyse polttavasta tunteesta rintalastan takana. Röyhtäys voi helpottaa oireita hetkellisesti. 

Närästys on käsitteenä laaja, ja ihmiset mieltävät närästykseksi varsin moninaisia oireita kuten 

 • rintalastan takaisen poltteen
 • taipumuksen röyhtäilyyn 
 • karvasveden tai mahan sisällön nousemisen suuhun. 

Perinteisen närästysoireen sijaan, tai sen lisäksi refluksitaudin oireita voivat olla myös 

 • äänen käheys
 • yskä
 • astmaoireiden paheneminen
 • hampaiden kiillevauriot tai
 • rintakipu.

Närästyksen oireiden syynä on se, että mahalaukun sisältö nousee ruokatorveen. Hapan mahaneste virtaa tällöin väärään suuntaan, jopa suuhun saakka, jos ruokatorven alasulkija ei toimi kunnolla.

Hapon nousua pidetään normaalina, jos se tapahtuu enintään 40 kertaa vuorokaudessa, eikä kestä kerralla kauan. Normaali haponnousu on niin pientä, että ihminen ei välttämättä edes huomaa sitä. Tuntuvia ja haittaavia oireita tulee aina hoitaa.

Mistä närästys johtuu?

Normaaliin mahalaukun toimintaan kuuluu muutamasta eri lihaksesta muodostuva sulkijalihasjärjestelmä, joka estää mahalaukun sisältöä pääsemästä takaisin ruokatorveen. Joillakin ihmisillä tämä järjestelmä ei aina toimi, mikä aiheuttaa närästystä. 

Myös mahalaukun suolahapon eritys lisää närästystä, samoin stressi, kahvinjuonti ja tupakointi. Ylipaino ja kumartaminenkin nostavat mahalaukun painetta, mikä saattaa lisätä närästystä.

Närästyksen hoito

Satunnainen närästys on tavallista, mutta joillain ihmisillä sitä esiintyy niin usein tai niin voimakkaasti, että se haittaa jokapäiväistä elämää. Närästystä voi hoitaa ja lievittää kotona monin eri tavoin. 

Hoidon tavoitteena on estäää tai ainakin vähentää mahan sisällön nousu ruokatorveen. Ensisijainen hoito on aina oireita aiheuttavien ruoka-aineiden, suurien annosten sekä rasvaisen, suolaisen ja käristetyn ruoan välttäminen. Myös kahvi, väkevä alkoholi tai happamat mehut voivat lisätä närästystä, jolloin niiden nauttimista kannattaa välttää tai vähentää.   

Närästysoireita aiheuttavat usein myös paprika, sipuli, suklaa tai kaali. Myöhään syötyjä, vain hiukan ennen nukkumaanmenoa nautittuja aterioita kannattaa myös välttää.

Tupakointi ja ylipaino lisäävät myös närästystä. Jos närästys oireilee yöllä, voi vuoteen pääpuolen voi nostaa ylemmäs.

Närästys & ruokavalio 

Ruoan ja juoman rooli on tärkeä närästyksen hoidossa. Tunnetaan useita ruoka-aineita, jotka aiheuttavat oireita. Lisäksi suuri annoskoko altistaa refluksille. 

Oireita aiheuttavia ruoka-aineita ei tarvitse hylätä kokonaan. Eri ruoka-aineita voi vähentää, ja tunnustella mikä itsellä vähentää oireita.

Tyypillisesti närästysoireita aiheuttavia ruokia ovat 

 • rasvainen, paistettu tai käristetty ruoka
 • voimakkaasti maustettu ruoka  
 • sitrushedelmät
 • vahvat mausteet
 • tomaatti
 • sipuli
 • suklaa
 • minttu
 • kahvi
 • alkoholi
 • hiilihapolliset juomat
 • happamat hedelmämehut

Närästys & raskaus 

Lähes puolet naisista kärsii närästyksestä raskauden aikana.

Raskauden aikana naisen elimistön  hormonitasoissa tapahtuu vaihtelua. Muutokset voivat aiheuttaa ruokatorven ja mahalaukun välillä sulkijalihaksen löystymistä. Tämän seurauksena mahahappoa voi nousta ylös, aiheuttaen närästystä.

Lisäksi kasvava kohtu ja vatsa lisää mahalaukkuun kohdistuvaa painetta. Myös paine voi nostaa mahahappoa ylös ruokatorveen.

Myös raskauden aikana voi pyrkiä ehkäisemään närästystä monin pienin kotikonstein. 

Syö pieniä aterioita, mutta useammin. Syö päivän pääateria hyvissä ajoin joko lounaalla, tai noin 2 - 3 tuntia ennen nukkumaanmenoa. Näin rtuoka ehtii kulkea mahalaukun läpi ennen nukkumaanmenoa. 

Aterioi rauhassa. Hotkiminen voi lisätä närästystä.

Vältä ruoka-aineita, joiden tunnistat aiheuttavan närästystä. Älä käy makuulle heti aterian jälkeen.

Juo nestettä pieninä määrinä pitkin päivää. Älä juo isoja nesteannoksia ruokailun yhteydessä. 

Närästyksen oireita voi lievittää lääkkeiden avulla, mutta lääkärin kanssa on syytä keskustella aina raskauden aikaisesta lääkityksestä ja erityisesti silloin, jos käytössä on ennestään jokin säännöllinen lääkitys.

Närästyslääke

Itsehoito elin- ja ruokailutapoja muuttaminen on aina ensisijainen keino närästysoireiden lievittämiseksi. Jos nämä keinot eivät tuo riittävästi helpostusta, saa apua närästyslääkkeistä. Närästyslääke neutralisoi vatsahappoja ja lievittää oireita. 

Satunnaista apua kaipaava voi käyttää närästykseen antasideja, jotka sitovat ja neutraloivat mahahappoja. Jos närästys vaivaa usein ja oireet kestävät kerralla pitkään, voi oireita lievittää happoa vähentävillä lääkkeillä, H2-salpaajilla tai protonipumpun estäjillä. 

Antasidit nopea apu närästykseen 

Antasidit ovat mahahappoa neutraloivia närästyslääkkeitä. Antasidit vaikuttavat oireisiin ruokailun jälkeen otettuna nopeasti, noin 10–15 minuutissa. 

Antasidi-lääkkeet eivät estä mahanesteen nousua ruokatorveen. Ne kuitenkin vähentävät nesteen happamuutta, minkä ansiosta ruokatorven ärsytys lievenee. Antasidivalmisteita on saatavilla mm. kauppanimellä Rennie.

Tyhjässä vatsassa antasidi-valmisteiden vaikutus kestää noin puoli tuntia. Ruokailun yhteydessä lääkkeet vaikuttavat pari tuntia. Antasidi-närästyslääkettä voi käyttää useita kertoja vuorokaudessa, ruokailujen jälkeen ja yöksi. 

Huomioitavaa: antasidit heikentävät tai voivat estää joidenkin lääkkeiden imeytymistä. Tämän vuoksi antasidien sopivuus tai annosteluajankohta on hyvä varmistaa, jos käytössä on muita säännöllisiä lääkkeitä

Happosalpaajat tuovat pitkäkestoisempaa apua närästykseen  

Mahahapon eritystä estävät närästyslääkkeet ovat tehokkaampia ja myös pitkävaikutteisempia antasideihin verrattuna. Näiden niin kutsuttujen happosalpaajalääkkeiden vaikutus alkaa 1-2 tunnissa ja kestää noin puolesta vuorokaudesta (famotidiini, ranitidiini) vuorokauteen asti (omepratsoli, pantopratsoli, lansopratsoli). Famotidiini-lääkettä myydään mm. kauppanimellä Pepcid.  

Tehokkain itsehoitolääke närästykseen ovat protonipumpun estäjät eli PPI-lääkkeet, jotka estävät mahahapon eritystä. Näitä lääkkeitä myydään kauppanimillä 

Itsehoidossa mahahapon eritystä estäviä happosalpaajalääkkeitä voi käyttää enintään kaksi viikkoa yhtäjaksoisesti. Myös mahahapon eritystä estävillä lääkkeillä saattaa olla yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa, siksi yhteiskäytön sopivuus tulee varmistaa apteekin henkilökunnalta.

Närästys vai sydänoire? 

Närästys voi toisinaan oireilla samankaltaisesti kuin sydänsairaus, eikä oireita ole välttämättä helppo itse erottaa toisistaan. Sepelvaltimotautiin liittyvä rasitusrintakipu voi joskus sekoittua närästykseen. Sepelvaltimotautioireet kuuluvat aina heti lääkäriin hoidettaviksi. 

Jos satunnaiset närästysoireet eivät itsehoitolääkkeiden avulla hellitä,  tai oireet uusiutuvat lääkkeiden lopettamisen jälkeen, on hyvä käydä tarkistuttamassa asia lääkärillä.

Lääkäriin tulee hakeutua jo aiemmin, jos närästysoireiden yhteydessä ilmenee veristä oksentelua, veristä ulostetta, nielemisvaikeuksia tai jos yli 50-vuotiaalla on närästysoireita ensimmäistä kertaa.