A-vitamiini

Suodata
Aseta nousevaan järjestykseen
 1. Super A-Vitamiini 50 kaps 900 mikrog
  Arvio:
  100%
  9,44 € 11,80 €
 2. Bio-Karoten+E 60 kaps
  7,80 €
 3. Solgar A-vitamiini 5000 IU (retinyylipalmitaatti) 100 tabl
  Arvio:
  80%
  17,30 €
Aseta nousevaan järjestykseen

A-vitamiini

A-vitamiini on elimistöllesi tärkeä rasvaliukoinen vitamiiini, jota voit saada muun muassa maksasta, maitotuotteista ja esiasteena porkkanoista. A-vitamiinilla on keskeinen osa lukuisissa elimistösi toiminnoissa muun muassa näkökykyä ja ihon kuntoa tukemassa. Tätä vitamiinia on yleensä mahdollista saada riittävästi syömällä terveellisesti ja monipuolisesti.

Joskus terveellinen ruokavalio ja optimaalinen vitamiinien saanti saattavat kuitenkin jäädä arjen kiireen, imeytymiseen vaikuttavien sairauksien tai ruokavaliorajoitusten vuoksi vain haaveeksi ja kauniiksi aikomukseksi. Me Olo-apteekissa olemme tukenasi, tarjoamme tsemppiä näihin tilanteisiin ja myös autamme sinua saavuttamaan riittävän vitamiinien saannin tuotteidemme avulla.

Alla opit lisää siitä, mihin A-vitamiinia tarvitaan elimistössä, mitä A-vitamiinin puutostilan oireet ovat ja mitä ovat A-vitamiinivalmisteet ja kuinka niitä käytetään. Mikäli sinulle jää kysyttävää, olethan meihin yhteydessä niin kerromme mielellämme lisää vitamiineista ja vitamiinivalmisteista.

Mitä A-vitamiini on ja mihin sitä tarvitaan?

A-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, jota tarvitaan muun muassa solujen uusiutumiseen, aineenvaihdunnan prosesseihin, ihon kunnossa pysymiseen, solujen uusiutumiseen sekä näkökyvyn ylläpitoon. A-vitamiini on tärkeää myös kehittyvälle sikiölle raskauden aikana. Koska A-vitamiini on rasvaliukoista, se varastoituu rasvakudokseen. 

A-vitamiinia voidaan saada ruoasta niin A-vitamiinina, eli retinolina, kuin sen esiasteena karotenoidi-muodossa. Varsinaista A-vitamiinia on muun muassa sisäelimissä, kalassa, maitotuotteissa ja kananmunassa. Esiastemuotoa sen sijaan on kasvikunnan punaisissa ja keltaisissa kasviksissa - kuten porkkanassa ja bataatissa. 

Liian suurina määrinä nautittuna eläinperäinen A-vitamiini voi olla myrkyllistä. Sen sijaan kasvikunnasta saatavista esiasteista elimistö kehittää A-vitamiinia vain tarpeidensa mukaan ja poistaa ylimääräisen esiasteen elimistöstä virtsan mukana, eikä myrkytyksen riskiä ole. Liiallinen A-vitamiini voi aiheuttaa pahoinvointia, keltaisuutta ja hiusten lähtöä, lisäksi se on erityisen haitallista kehittyvälle sikiölle. Raskauden aikana suosittelemme käyttämään A-vitamiinin esiastetta, beetakaroteenia, sisältäviä tuotteita.

Paljonko A-vitamiinia tarvitaan, ja mistä tiedän, saanko sitä tarpeeksi?

A-vitamiinin saantisuositus ilmoitetaan retinoliekvivalentteina (RE), joiden avulla kasvikunnan ja eläinkunnan tuotteiden sekä A-vitamiinivalmisteiden A-vitamiinipitoisuudet saadaan keskenään vertailukelpoisiksi. Retinoliekvivalenttien ohella käytetään toisinaan kansainvälistä yksikköä (IU). Yksi IU vastaa 0,3 retinoliekvivalenttia.

Aikuisen saantisuositus on 700-900 RE vuorokaudessa, ja lasten suositus luokkaa 300-700 RE lapsen iästä riippuen. Mikäli A-vitamiinin saanti on puutteellista, tämä voi ilmetä moninaisina oireina, joita ovat muun muassa silmien kuivuminen, heikentynyt hämäränäkö, huulten kuivuminen, ihon ohentuminen ja immuunijärjestelmän puutteellinen toiminta.

A-vitamiinivalmisteet ja niiden erot 

A-vitamiinivalmisteet ovat helppo tapa täydentää puutteellista A-vitamiinin saantia ja korjata siihen liittyviä oireita. Vitamiinivalmiste ei korvaa terveellistä ruokavaliota, mutta sopii täydentämään sitä. 

A-vitamiinivalmisteita löydät niin veden kanssa nieltävinä kapseleina kuin tippoinakin. Muita olennaisia eroja valmisteiden välillä ovat muun muassa, kuinka paljon A-vitamiinia tuote sisältää, onko tuotteessa mukana myös muita vitamiineja, kuinka suuri pakkauskoko on, ja minkä merkkinen ja hintainen tuote on. Autamme sinua tarvittaessa valitsemaan juuri sinulle parhaiten sopivan vaihtoehdon.