Vitamiinit

1-24 / 192

tuotetta

View as Ruudukko Luettelo
Aseta nousevaan järjestykseen
Sivu:
Sivu
 1. DEVISOL 20 MIKROG 200 TABL IMESKELYTABLETTI
  Kampanjahinta 11,90 € Normaali hinta 15,70 €
 2. MINISUN 20 MIKROG METSÄMANSIKKA 200 TABL
  Kampanjahinta 12,92 € Normaali hinta 15,20 €
 3. DEVISOL STRONG 50 MIKROG 200 TABL IMESKELYTABLETTI
  Kampanjahinta 17,50 € Normaali hinta 21,80 €
 4. BETHOVER B12+FOOLIHAPPO 150+20 TABL
  25,10 €
 5. MINISUN MONIVITAMIINI VAHVA 120 TABL
  Kampanjahinta 15,90 € Normaali hinta 18,70 €
 6. MULTIVITA ASCORBIN 200 tabl 500MG
  14,20 €
 7. D-max 50 mikrog 300 tabl
  20,20 €
 8. MULTIVITA PLUS MONIVITAMIINI 200 TABL
  20,10 €
 9. MULTIVITA PLUS MONIVITAMIINI 100 TABL
  11,90 €
 10. MINISUN MULTIVITAMIN MAMA 120 TABL
  15,90 €
 11. MINISUN D-VITAMIINI 20 MIKROG 200 TABL
  15,20 €
 12. FEMIBION 1+D(800)METAFOL 28 TABL
  17,10 €
 13. Evergia Multilong 120 kaps
  21,10 €
 14. Nordic Health Boost B12 -suusuihke 25 ml
  17,00 €

1-24 / 192

tuotetta

View as Ruudukko Luettelo
Aseta nousevaan järjestykseen
Sivu:
Sivu

Vitamiinit ja niiden riittävä saanti

Vitamiinit ovat elimistömme pieninä määrinä tarvitsemia välttämättömiä yhdisteitä, joita tarvitaan esimerkiksi aineenvaihdunnan säätelyyn ja entsyymien toimintaan.

Vitamiinit ovat orgaanisia yhdisteitä, mikä erottaa ne epäorgaanisista hiven- ja kivennäisaineista. Ne jaetaan liukoisuutensa mukaan rasvaliukoisiin ja vesiliukoisiin. Ihmisen säännöllisesti tarvitsemia eri vitamiineja on yhteensä kolmetoista ja niistä kahdeksan kuuluu B-ryhmän vitamiineihin.

Vitamiineja ei voi korvata muilla aineilla, sillä ne suorittavat elimistössämme vain tiettyjä toimintoja, eikä niitä käytetä rakenneosina tai hajoteta ravintoenergiaksi. Kullakin vitamiinilla on elimistössä oma tärkeä tehtävänsä.

Vitamiinit toimivat esimerkiksi elimistön hapettumisenestoaineina tai entsyymireaktioiden apumolekyyleinä. Ensin mainittua tehtävää suorittavat esimerkiksi C- ja B1-vitamiinit (tiamiini) ja toista C- ja E-vitamiinit. Lisäksi osa vitamiineista, kuten esimerkiksi A- ja D-vitamiinit, ovat hormoneja.

Rasvaliukoiset A-, D-, E- ja K-vitamiinit

Ihmisen tarvitsemia rasvaliukoisia vitamiineja ovat A-, D-, E- ja K-vitamiinit. Rasvaliukoiset vitamiinit imeytyvät ravinnon rasvojen mukana ja varastoituvat elimistöön, joten niitä on mahdollista saada myös liikaa.

Yleisimmin elimistöön kertyy liikaa A- tai D-vitamiinia, mutta myös vesiliukoista B6 -vitamiinia saattaa suurina annoksina nautittuna päästä kertymään elimistöön liikaa. Turvallisen käytön rajat ovat kuitenkin pääosin moninkertaisia suositeltuun päiväsaantiin verrattuna.

D-vitamiinia tarvitaan luuston kasvuun ja hyvinvointiin läpi elämän. Se edistää kalsiumin siirtymistä luiden rakennusaineeksi ja sillä on lisäksi tärkeä tehtävä immuunijärjestelmän ja lihasten normaalin toiminnan tukemisessa. Hyviä D-vitamiinin lähteitä ovat rasvainen kala, kananmunat ja maitotuotteet. Ravinnon lisäksi D-vitamiinia saa auringosta ja ravintolisistä.

D-vitamiinin pitkäaikainen, vakava puute voi johtaa lapsilla riisitautiin ja aikuisilla luuston pehmenemiseen. D-vitamiinista onkin hyötyä myös osteoporoosin ja sen aiheuttamien murtumien ehkäisyssä. D-vitamiinilisää suositellaan kaikille suomalaisille pimeään vuodenaikaan ja alle 17-vuotiaille sekä yli 75-vuotiaille ja raskaana oleville ympäri vuoden.

A-vitamiinia elimistö tarvitsee muun muassa silmien, ihon ja limakalvojen terveyden ylläpitämiseen, ja sitä saa monipuolisesta ruoasta. Sen pitkäaikaiseen ja runsaaseen eläinperäiseen saantiin liittyy kuitenkin terveysriskejä, joten sille on asetettu saantisuositukset, joita ei kannata ylittää.

E-vitamiinilla on solukalvojen toimintaan liittyvä tehtävä. Sen lähteinä erityisen hyviä ovat monet kasviöljyt, siemenet sekä pähkinät, mutta sitä on jonkin verran kaikissa kasviksissa. E-vitamiinia saa helposti ravinnosta, ja sen puutostila on Suomessa hyvin harvinainen.

K-vitamiini on tärkeä veren hyytymiselle. Sen varastot elimistössä ovat pienet, joten sitä tarvitaan ravinnosta säännöllisesti. Hyviä lähteitä ovat esimerkiksi parsakaali, lehtikaali ja pinaatti sekä kasviöljyt ja maksa.

Vesiliukoiset B- ja C-vitamiinit

Vesiliukoisiin vitamiineihin kuuluvat B- ja C-vitamiinit. Vesiliukoiset vitamiinit eivät B12-vitamiinia lukuun ottamatta varastoidu elimistöön, ja siksi niitä on saatava ravinnosta päivittäin.

VesiliukoisiinB-ryhmän vitamiineihin kuuluvat tiamiini (B1), riboflaviini (B2), niasiini (B3), pantoteenihappo (B5), B6-vitamiini, biotiini (B7), folaatti ja B12-vitamiini. Nykyään B-ryhmän vitamiineja kutsutaan usein omilla kemiallisilla nimillään. Niiden yhdistäminen B-ryhmäksi perustuu historiallisiin syihin, eivätkä ne lopulta muistuta toisiaan kemialliselta rakenteeltaan kovinkaan paljoa.

Useimmat B-ryhmän vitamiineista osallistuvat energiaravintoaineiden hiilihydraattien, proteiinien ja rasvojen aineenvaihduntaan sekä hermoston toimintaan. Esimerkiksi B12-vitamiinin puute voi aiheuttaa anemiaa ja hermoston oireita. Oireet voivat ilmetä lihasheikkoutena tai tunnon ja muistin häiriöinä. Hermoston oireita voi olla ennen anemian ilmenemistä.

Useimpia B-ryhmän vitamiineja saa monista erilaisista ruoka-aineista ja niitä saa helposti riittävästi syömällä monipuolisesti. Poikkeuksina folaatti, jota monet eivät saa ravinnosta tarpeeksi sekä B12-vitamiini, jota on pääosin vain eläinperäisissä tuotteissa. Sen saanti on siten vegaanisessa tai kasvispainotteisessa ruokavaliossa varmistettava vitamiinilisän avulla.

VesiliukoinenC-vitamiini eli askorbiinihappo toimii antioksidanttina. Se suojaa elimistön soluja hapettumiselta sekä tukee elimistön normaalia immuunipuolustusta. C-vitamiinia saa kasvikunnan tuotteista kuten appelsiinista, paprikasta tai perunasta.

Vitamiinien riittävän saannin varmistaminen

Ihmisen elimistö ei tuota suurinta osaa vitamiineista lainkaan. Poikkeuksia ovat K-vitamiini, biotiini ja pantoteenihappo, joita suolistobakteerit pystyvät muodostamaan pieniä määriä. Niidenkään tuotanto ei kuitenkaan pelkästään riitä vaan myös niitä on saatava lisäksi ravinnosta.

Elimistössä syntyy myös jonkin verran D-vitamiinia auringonvalon vaikutuksesta, mutta senkään tuotanto ei etenkään pohjoisella pallonpuoliskolla ole sellaisenaan riittävää.

Koska elimistö ei tuota mitään vitamiinia riittävästi ihmisen tarpeeseen nähden, niiden saantiin on syytä kiinnittää huomiota. Parasta on huolehtia vitamiinien riittävästä saannista monipuolisen ruokavalion avulla.

Jos ravinto on syystä tai toisesta yksipuolista tai ei jostain muusta syystä takaa vitamiinien riittävää saantia, on ruokavaliota hyvä täydentää sopivilla vitamiinilisillä.

Etenkin lapsilla ja vanhuksilla tietyt vitamiinilisät ovat tärkeitä terveyden ja hyvinvoinnin kannalta. Monet sairaudet saattavat heikentää tai haitata vitamiinien imeytymistä, jolloin riittävistä päiväannoksista huolehtiminen on erityisen tärkeää.

Jos oman ruokavalion monipuolisuus epäilyttää, ovat esimerkiksi monivitamiinivalmisteet ohjeen mukaan käytettynä helppo ja turvallinen tapa varmistaa eri vitamiinien riittävä saanti kiireisessä arjessa. Muista, että monipuolista ruokavaliota niiden avulla ei kuitenkaan voi korvata.

Terveellisen ruokavalion merkitys

Koska tiettyjä vitamiineja on paljon vain tietyissä ruoka-aineissa, on monipuolinen ja vaihteleva ruokavalio paras tapa kaikkien niiden sopivan saannin varmistamiseen.

Esimerkiksi C-vitamiinia on paljon useissa kasviksissa, hedelmissä, marjoissa ja juureksissa, mutta sitä ei ole ihmisen tarpeeseen riittävästi esimerkiksi lihoissa, maitotuotteissa tai viljoissa.

B12-vitamiineja taas ei ole käytännössä lainkaan kasviksissa tai muissa kasviperäisissä ruuissa. Siksi B12-vitamiinilisä on tärkeä erityisesti kasvispainotteista tai vegaanista ruokavaliota noudattaville.

B5-vitamiinia ihminen saa tarpeeksi kaikissa ruokavalioissa, eikä sen puutostiloja käytännössä esiinny juuri lainkaan.

Folaatin saanti sen sijaan on ruokavaliosta riippumatta heikkoa ja vain noin viisi prosenttia naisista ja kaksikymmentä prosenttia miehistä saa sitä ravinnosta riittävästi. Suomessa foolihapon tärkeimpiä lähteitä ovat kasvikset sekä liha- ja viljatuotteet.

Vitamiinit ja raskausaika

Raskaana oleville riittävä folaatin saanti on erityisen tärkeää, sillä sen merkitys sikiön hermoston kehityksessä on suuri. Folaatti osallistuu solujen DNA:n synteesiin eli sillä on merkitystä geenien aktivoitumisen kannalta. Tämä saattaa käytännössä vaikuttaa esimerkiksi tiettyjen sairauksien ilmenemiseen.

Foolihappolisän käyttöä suositellaankin jo silloin, kun raskautta aletaan suunnitella. Myös ravinnosta saatavaan folaatin määrään kannattaa silloin kiinnittää erityistä huomiota.

Raskausaikana myös monien muiden vitamiinien tarve lisääntyy, joten niiden saantiin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota ja tarvittaessa lisätä ruokavalioon sopivia vitamiinilisiä. D-vitamiinia suositellaan raskaana oleville ympäri vuotiseen käyttöön.

Kannattaa kuitenkin pitää mielessä myös vitamiinien saantisuositukset, sillä esimerkiksi A-vitamiinin yliannostus voi olla sikiölle haitallinen – juuri tästä syystä esimerkiksi maksa on raskauden aikana vältettävien ruokien listalla.