C-vitamiini

Aseta nousevaan järjestykseen
  1. Minisun Super Defence vadelma-hunaja 60 tabl
    13,40 €
  2. Solgar Ester-C® Plus 1000 mg 90 tabl
    Rating:
    100%
    36,72 € 45,90 €
Aseta nousevaan järjestykseen

C-vitamiini

Askorbiinihappo eli C-vitamiini on vesiliukoinen vitamiini, joka edistää kehossa muun muassa luuston, hampaiden, ihon ja muiden kudosten kasvua ja uusiutumista. Koska C-vitamiini on vesiliukoinen, se ei varastoidu kehoon, ja sen takia sitä on tärkeä saada tarpeeksi päivittäin.

Kudosten kasvun ja uusimisen lisäksi C-vitamiini on antioksidantti, mikä tarkoittaa, että se estää solujen hapettumisen. Tämä on tärkeää, sillä liika hapettuminen voi johtaa ketjureaktioihin, jotka tuhoavat soluja. C-vitamiini on myös tärkeä osa kehon immuniteettia eli vastustuskykyä, minkä vuoksi sen saannista kannattaa olla tarkkana etenkin syksyllä ja talvella, kun kausiflunssat leviävät.

C-vitamiini myös edistää hermoston normaalia toimintaa, edistää kollageenin muodostumista ja sitä kautta esimerkiksi ihon ja ienten terveyttä, edistää aineenvaihduntaa, edistää normaaleja psykologisia toimintoja, ja vähentää uupumusta.

Kuinka paljon C-vitamiinia tarvitsen?

Useimpien ihmisten C-vitamiinin tarve on melko maltillinen: vauvoilla noin 30 mg/vrk, lapsilla noin 40-50 mg/vrk, ja teineillä ja sitä vanhemmilla 75 mg/vrk. Tarve on kuitenkin korkeampi, jos imetät, olet raskaana, tupakoit, tai asut taloudessa, jossa muut tupakoivat.

Sadan gramman appelsiini sisältää n. 55 mg C-vitamiinia, ja vastaava määrä parsakaalia n. 90 mg. Syömällä monipuolisesti hedelmiä ja vihanneksia voit siis huolehtia C-vitamiinitarpeistasi helposti.

C-vitamiinia saa muun muassa sitrushedelmistä, parsakaalista, ruusukaalista, paprikasta, tomaatista, ja mansikoista. Kannattaa huomioida, että kuumentaminen ja kypsentäminen saattaa vähentää ruoan C-vitamiinipitoisuutta, joten on tärkeää syödä tarpeeksi tuoreita hedelmiä ja vihanneksia. Joihinkin tuotteisiin myös lisätään C-vitamiinia, kuten Suomessa esimerkiksi moniin tuoremehuihin. C-vitamiinin saantia voi tukea myös apteekista saatavilla valmisteilla.

C-vitamiinin puutos: mikä on keripukki?

C-vitamiinin puutostilan yleisimmät oireet ovat väsymys ja uupumus, ja se saattaa esiintyä runsaana sairasteluna, jos vastustuskyky on heikolla tasolla.

Vakava C-vitamiinin puutostila aiheuttaa keripukin. Keripukki on tauti, jonka oireita ovat muun muassa veren punasolujen katoaminen, heikkous, ientaudit, hiustenkasvun muutos, ja haavojen hidas paraneminen. Keripukki on vakava tauti joka voi johtaa jopa kuolemaan, ellei sitä hoida, mutta hyvä uutinen on, että keripukin voi parantaa pienelläkin määrällä C-vitamiinia, ja sen voi estää syömällä tarpeeksi C-vitamiinia päivittäin. Muutaman päivän huono ruokavalio ei myöskään aiheuta keripukkia, vaan siihen vaaditaan suunnilleen kuukausi kokonaan ilman C-vitamiinipitoista ruokaa.

Suomessa useimmat ihmiset saavat tarpeeksi C-vitamiinia omasta ruokavaliostaan kiinnittämättä siihen enempää huomiota. Keripukkia esiintyykin käytännössä vain ihmisillä, joilla on esimerkiksi mielenterveysongelmien, alkoholismin, dementian, tai muun vastaavan syyn takia epäsäännöllisen tai muuten varsin huono ja yksipuolinen ruokavalio, tai ruoansulatusjärjestelmän häiriö, joka estää ravintoaineiden imeytymisen.