Rauta

View as Ruudukko Luettelo
Aseta nousevaan järjestykseen
View as Ruudukko Luettelo
Aseta nousevaan järjestykseen
View as Ruudukko Luettelo
Aseta nousevaan järjestykseen

Rauta

Rauta on paitsi yleisin alkuaine maapallolla, myös hyvin tärkeä osa elimistömme toimintaa. Raudalla on monta tehtävää, ja niistä tärkein on hapen kuljettaminen kautta elimistön, etenkin sydämeen ja lihaksiin. Rauta myös suojelee soluja haitallisilta aineilta, tuottaa muun muassa DNAta, ja muodostaa aivojen välittäjäaineita.

Kuinka paljon rautaa tarvitsen?

Kehomme ei tuota rautaa itsestään, joten sitä pitää saada ruokavaliosta päivittäin. Raudanpuute on maailman yleisin ravinnon puutostila. Raudan tarve vaihtelee elämän aikana. Esimerkiksi runsaat kuukautiset aiheuttavat korkeamman raudantarpeen. Aikuisten saantisuositus on noin 9-15 mg vuorokaudessa. Joskus kuukautiset voivat olla niin runsaat, että raudan tarve on vielä tätä korkeampi. Myös raskaus ja imetys sekä keliakia ja muut imeytymishäiriöt voivat nostaa raudan tarvetta.

Ruokavaliossa rautaa saa muun muassa lihatuotteista, maksasta, verituotteista, sekä leseistä, suurimoista, linsseistä, ja pavuista.

Saanko tarpeeksi rautaa?

Raudanpuute voi johtua joko niukasta raudan saannista tai raudan huonosta imeytymisestä. Imeytymistä heikentävät muun muassa kalsium, kahvi ja tee, sekä jotkin lääkevalmisteet. Sen sijaan C-vitamiini edistää raudan imeytymistä. Rautavalmisteita ei kannata ottaa samanaikaisesti kalsiumvalmisteiden tai maitotuotteiden kanssa, vaan mieluummin C-vitamiinipitoisen ruuan kanssa. 

Raudanpuute voi oireilla monella eri tavalla. Se voi aiheuttaa väsymystä, masentuneisuutta, heikotusta, kalpeutta, hajamielisyyttä, päänsärkyä, ruokahaluttomuutta, hengästymistä, sydämentykytystä, kynsien halkeilua tai hiusten haurastumista.

Rautaa voi myös saada liikaa

Harvinaisissa tapauksissa rautaa voi myös saada liikaa. Tämä ei yleensä johdu ravinnosta, vaan imeytymishäiriöstä tai rautavalmisteiden yliannostuksesta. Noudata aina rautavalmisteen tuoteselosteen annostusohjeita.

Liiallisen raudansaannin oireita ovat vatsa- ja nivelkivut, sydänongelmat, libidon laskeminen, ihon tummuminen, oksentelu ja verinen ripuli. Jos epäilet rautamyrkytystä, lopeta rautavalmisteiden käyttö välittömästi ja kysy neuvoa terveydenhuollon ammatilaiselta.