Rauta

Aseta nousevaan järjestykseen
Sivu

1-24 / 62

Tilaamasi tuotteet

 1. SiderAL FORTE rauta 30mg 20 kaps
  Arvio:
  96%
  18,90 €
 2. SiderAL Folic 30mg rauta 20 annospussia
  Arvio:
  90%
  18,90 €
 3. SiderAL Forte rauta kampanjapakkaus 3x20 kaps 30 mg
  Arvio:
  94%
  53,90 €
 4. SiderAL Folic rauta kampanjapakkaus 3x20 pss 30 mg
  Arvio:
  96%
  54,40 €
 5. SiderAL Junior rauta 14 mg 20 pss
  Arvio:
  100%
  17,00 €
 6. Ferrodan Fe2+ 100 mg 120 tabl
  Arvio:
  95%
  14,10 €
 7. Puhdas+ Rauta & Folaatti 60 kaps
  Arvio:
  98%
  11,50 €
 8. SiderAL Forte rauta kampanjapakkaus 6x20 kaps 30 mg
  Arvio:
  98%
  105,40 €
 9. SiderAL Junior rauta kampanjapakkaus 3x20 pss 14 mg
  Arvio:
  94%
  42,70 €
 10. Ferrodan Fe2+ 100 mg 60 tabl
  Arvio:
  92%
  7,20 €
 11. Ferrion 100 tabl 100 mg
  Arvio:
  77%
  15,40 €
 12. SiderAL Folic rauta kampanjapakkaus 6x20 pss 30 mg
  Arvio:
  93%
  107,80 €
 13. Ainoa Rauta 100mg + C 100 kaps
  Arvio:
  80%
  20,30 €
 14. Pharma Tripla Rauta kapseli 50 kpl 50 kaps
  Arvio:
  100%
  15,50 €
 15. OBSIDAN FE++ 100 mg 50 fol kapseli, kova
  9,49 € 9,99 €
 16. APTEEKKI Rautasuihke 50 ml
  Arvio:
  100%
  14,70 €
 17. Ferrodan Fe2+ 50 mg 120 tabl
  Arvio:
  100%
  10,60 €
 18. Vitaali Laktoferriini + C 60 kaps
  Arvio:
  84%
  34,90 €
 19. Ferrion 50 tabl 100 mg
  Arvio:
  100%
  8,10 €
 20. SiderAL Junior rauta kampanjapakkaus 2x20 pss 14 mg
  Arvio:
  90%
  32,00 €
 21. Nordic Health Vahva Rauta -suihke 25 ml
  Arvio:
  90%
  19,20 €
 22. bertils Hemoglobiini 60 tabl
  11,30 €
 23. Vitaali Rauta 100 mg salmiakinmaku 500 ml
  26,80 €
 24. Iron Vital F 500 ml
  23,70 €
Aseta nousevaan järjestykseen
Sivu

1-24 / 62

Tilaamasi tuotteet

Rautalisät kaikkiin tarpeisiin - raskausajan rauta, vegaaninen rautalisä tai vatsaystävällinen rauta

Olo-apteekin kattavasta valikoimasta löydät rautavalmisteet ja rautalisät kaikkiin tarpeisiin sekä lääkkeettöminä että itsehoitolääkkeinä saatavina valmisteina. 

Mihin rautaa tarvitaan?

Rauta on tärkeä osa elimistömme toimintaa. Raudalla on monta tehtävää, ja niistä tärkein on hapen kuljettaminen elimistössä, etenkin sydämeen ja lihaksiin. 

Yksi raudan tärkeistä tehtävistä on sen rooli veren punasoluissa olevan hemoglobiinin muodostumisessa. Se myös suojelee soluja haitallisilta aineilta, tuottaa muun muassa DNAta, ja muodostaa aivojen välittäjäaineita. 

Lue lisää raudasta, siitä kuinka paljon sitä tarvitaan sekä mistä rautaa saadaan ruokavaliossa. Tarvittaessa voit täydentää päivittäistä raudan saantia rautavalmisteiden, kuten rautatabletin, -suihkeen tai nestemäisen rautavalmisteen avulla.

Kuinka paljon rautaa tarvitaan?

Keho ei tuota rautaa itsestään, vaan sitä pitää saada ruokavaliosta päivittäin. Raudan tarve vaihtelee elämän aikana sekä naisten ja miesten välillä. 

Miehillä saantisuositus on 9 mg vuorokaudessa, ja hedelmällisessä iässä olevilla naisilla 15 mg vuorokaudessa. Vaihdevuosien jälkeen naisten raudan tarve laskee samalle tasolle miesten kanssa. 

Joskus kuukautiset voivat olla niin runsaat, että naisen raudan tarve on yleistä suositusta korkeampi. Myös raskaus ja imetys voivat nostaa raudan tarvetta. Raudanpuute voi johtua myös esimerkiksi mahalaukun tai suoliston verenvuodosta, peräpukamien aiheuttamasta verenvuodosta tai onnettomuuden seurauksena syntyneestä verenvuodosta.    

Raudanpuute on maailman yleisin ravitsemuksen puutostila. Useimmiten raudan puute johtuu runsaista kuukautisista, raudan vähäisestä saannista ravinnossa tai sairauksista ja imeytymishäiriöistä, kuten keliakiasta.

Jos raudan puute johtuu sen vähäisestä määrästä ravinnossa, on kiinnitettävä huomiota erityisesti ruokavalioon. Mistä saa rautaa ruoassa? Ruokavaliossa rautaa saa muun muassa:

 • lihatuotteista
 • maksasta
 • verituotteista
 • leseistä
 • suurimoista
 • linsseistä ja 
 • pavuista.

Punainen liha ja sisäelimet ovat erinomaisia raudan lähteitä. Kasvisruokavaliota noudattavien ja vegaanien on hyvä kiinnittää erityistä huomiota raudan riittävään saamiseen, sillä lihan ja kalan hemirauta imeytyy paremmin kuin kasvisten sisältämä rauta. 

Kuinka voin tehostaa raudan imeytymistä?

Raudan imeytymistä voi tehostaa nauttimalla rautapitoisen ruoan kanssa samanaikaisesti myös C-vitamiinipitoisia ruokia, ja toisaalta välttämällä samaan aikaan rautaa sisältävän ruoan kanssa kalsiumpitoisia maitotuotteita. Raudan imeytymiseksi on syytä lisäksi välttää samanaikaisesti kofeiinia sisältävää teetä ja kahvia. 

Raudan imeytymistä tehostaa myös laktoferriini.

Laktoferriini – raudan paras kaveri

Laktoferriini on lehmän- ja äidinmaidossa esiintyvä, luonnollinen maidon ainesosa. Raudan imeytymisen tehostamisen lisäksi laktoferriini toimii osana ihmiskehon luonnollista puolustusjärjestelmää

Laktoferriiniä voimmekin kutsua raudan parhaaksi kaveriksi, sillä jos rautalisä ei imeydy kunnolla elimistöön, se ei pysty tekemään työtään kuten pitäisi.

Erittäin vatsaystävällinen Puhdistamo Pharman Tripla Rauta on vahva rautavalmiste, joka sisältää raudan ja C-vitamiinin lisäksi uniikkina komponenttina laktoferriiniä.

Saanko tarpeeksi rautaa ravinnosta? 

Raudanpuute voi johtua joko niukasta raudan saannista tai raudan huonosta imeytymisestä. Imeytymistä heikentävät muun muassa kahvi, tee ja kalsium sekä jotkin lääkevalmisteet. Sen sijaan C-vitamiini edistää raudan imeytymistä. 

Rautavalmisteita ei kannata ottaa samanaikaisesti kalsiumvalmisteiden tai maitotuotteiden kanssa, koska nämä heikentävät raudan imeytymistä. Rautavalmiste kannattaa nauttia sen sijaan mieluummin C-vitamiinia sisältävän ruuan kanssa. 

Raudanpuutosanemian yleisin syy on liian vähäinen raudansaanti. Elimistön hemoglobiini- ja ferritiinitasot kertovat, onko raudansaanti riittävää. 

Raudanpuuteanemia voidaan todeta verikokeessa hemoglobiiniarvosta. Naisilla hemoglobiinin viitearvo on 117–155 g/l ja miehillä 134–167 g/l. Hemoglobiinin lisäksi on syytä usein tutkia myös ferritiiniarvo, sillä hemoglobiini saattaa edelleen olla viitearvojen sisällä, vaikka elimistön rautavarasto olisi jo ehtymässä. Varastoraudan tilanteen kertoo näin ollen siis ferritiinilukema.  

Ferritiinitestin voi tehdä myös kotona.  

Tarvittaessa rautavajetta voi täydentää rautalisällä, sillä aina ruokavalion sisältämä rauta ei riitä tai sen imeytyminen ei ole riittävän tehokasta. Rautalisät ovat oiva apu raudanpuutteen korjaamiseksi.

Millaisia raudanpuutteen oireet ovat?

Raudanpuute voi oireilla monella eri tavalla. Mistä tunnistan raudanpuuteoireet? Tässä yleiset oireet, joita puutos tyypillisesti aiheuttaa:  

 • väsymystä
 • masentuneisuutta
 • heikotusta
 • kalpeutta
 • hajamielisyyttä
 • päänsärkyä 
 • ruokahaluttomuutta
 • korvien huminaa tai soimista 
 • sykkeen nousua
 • tavallista herkempää hengästymistä
 • sydämentykytystä
 • kynsien halkeilua tai 
 • hiusten haurastumista.

Tyypillisimmin raudanpuutos on naisten vaiva, eikä oireita aina tunnisteta nopeasti, sillä varsinkin ruuhkavuosissa olo voi olla vetämätön ja väsynyt monien kuormittavien asioiden summana. Jos yhdistelmään kuuluvat lisäksi runsaat kuukautiset, yksipuolinen ravitsemus tai jokin ravintoaineiden imeytymiseen liittyvä sairaus, on hyvä varmistaa säännöllisesti verikokein, että myös elimistön rautataso ja varastorauta ovat kunnossa.     

Rautatabletti, -suihke ja muut ravintolisät raudanpuutteeseen

Raudanpuutetta voidaan hoitaa ravitsemuksen lisäksi myös ravintolisällä. Rautaa sisältävien ravintolisien toinen yleisistä ainesosista on C-vitamiini, sillä se tehostaa raudan imeytymistä. Useat Olo-apteekin rautavalmisteista sisältävät myös C-vitamiinia. 

Rautatabletit ovat yleinen tapa lisätä raudan saantia. Rautatablettien rautapitoisuus on usein melko korkea, jolloin yleensä yksi kapseli tai tabletti päivässä riittää. Kun mukana on C-vitamiinia, rauta myös imeytyy paremmin. Yksi suosituimmista tuotteistamme on pitkävaikutteinen Ferrodan.   

Muita rautavalmisteiden muotoja ovat esimerkiksi rautasuihke ja rauta nestemäisessä muodossa. Nordic Health Rauta -suusuihke on helppo tapa saada päivittäin tarvittava rauta. Posken limakalvolle suihkutettava rauta imeytyy helposti. 

Rautavalmisteita raudanpuutteen hoitoon ja esimerkiksi ruokavalion täydentämiseen on saatavilla myös nestemäisessä muodossa. Nestemäinen rautavalmiste on helppo juoda pienenä annoksena, joka voi sisältää esimerkiksi täysmehutiivistettä, C-vitamiinia sekä muita vitamiineja ja hivenaineita. 

Nestemäinen rauta sopii monelle ja monenlaiseen arkeen – myös kiireiseen sellaiseen. Kokeile esimerkiksi Ferronol, Salus Floradix tai Vitaali Rauta.

 

Vatsaystävällinen rauta? Onko olemassa rautaa, joka ei ärsytä vatsaa?  

Osalle käyttäjistä rautavalmisteet voivat aiheuttaa vatsaoireita, kuten ummetusta tai vatsakipua. Kokeilemalla erilaisia valmisteita löytää yleensä itselleen parhaiten sopivan.  

Saatavilla on myös uudentyyppinen sukrosomiaalinen rauta, jonka moni kokee vatsalle ystävälliseksi. Sukrosomiaalinen tekniikka suojaa rautaa ruoansulatuskanavassa, mikä vähentää tyypillisiä haittavaikutuksia, kuten suolisto-ongelmia. Kapselimuotoinen SiderAL® FORTE ja jauhemainen SiderAL® Folic ovat sukrosomiaalista rautaa.

Erittäin vatsaystävällinen rauta on myös suihkemuotoinen Nordic Health Rauta, joka ei aiheuta ummetusta. Herkälle vatsalle suosittelemme myös Puhdistamo Tripla Rauta tai vatsaystävällisessä bisglysinaattimuodossa rautaa sisältävä Ferrion.

Nämä ja muut valmisteet löydät Olo-apteekin sivuilta. Tutustu valikoimaan ja valitse itsellesi sopiva rautavalmiste sekä riittävä määrä rautaa. Jos sinulla on jokin imeytymistä vaikeuttava imeytymishäiriö, kuten keliakia tai muu vaiva, kuten anemia, kannattaa olla aina ensisijassa yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen. 

Rautaa voi myös saada liikaa

Harvinaisissa tapauksissa rautaa voi myös saada liikaa. Tämä ei yleensä johdu ravinnosta, vaan imeytymishäiriöstä tai rautavalmisteiden yliannostuksesta. Noudata aina rautavalmisteen tuoteselosteen annostusohjeita.

Liiallisen raudansaannin oireita voivat olla vatsa- ja nivelkivut, sydänongelmat, libidon laskeminen, ihon tummuminen, oksentelu ja verinen ripuli. 

Jos epäilet rautamyrkytystä, lopeta rautavalmisteiden käyttö välittömästi ja kysy neuvoa terveydenhuollon ammattilaiselta. Aina kannattaa olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen, jos raudanpuutteen taustalla on keliakia tai muut suoliston imeytymishäiriöt.

Mikä on ferritiini, ja mitä matala ferritiini tarkoittaa?  

Ferritiini on elimistössä raudan varastoproteiini. Ferritiinin pitoisuutta pidetään rautavarastojen mittarina. Alhainen ferritiinipitoisuus voi johtaa raudanpuuteanemiaan. Varastorautana tunnetun ferritiinin puutteen yleisimpiä oireita ovat väsymys ja suorituskyvyn heikkeneminen, tutummin ilmaistuna vetämätön tai saamaton olo.   

Raudanpuute todetaan verikokeilla, ja raudanpuutteen syy kannattaa aina selvittää.

Ferritiinin puutteena pidetään yleisesti tasoa, jossa ferritiiniarvo on alle 30 μg/l. Tämä on myös ferritiini kotitesti rajapyykki. Virallinen viitearvo naisilla on 10–150 µg/l ja miehillä 28–370 µg/l. 

Kiinnostuitko ferritiinistä? Lue blogistamme lisää: Mikä on ferritiini, ja mitä matala ferritiini tarkoittaa.

Rautalisät Olo-apteekista  

Rauta on hyvinvoinnin kannalta välttämätön hivenaine, jonka puutteen kehossa usein tuntee ja näkee. Kun etsit sinulle oikeaa rautavalmistetta, autamme sinua mielellämme. Olo-apteekista löydät rautatabletit, jauhemaiset rautalisät, rauta-suusuihkeet ja nestemäiset rautavalmisteet.