Rauta
Mihin rautaa tarvitaan?
Rauta on tärkeä osa elimistömme toimintaa. Raudalla on monta tehtävää, ja niistä tärkein on hapen kuljettaminen elimistössä, etenkin sydämeen ja lihaksiin. Yksi raudan tärkeistä tehtävistä on sen rooli veren punasoluissa olevan hemoglobiinin muodostumisessa. Se myös suojelee soluja haitallisilta aineilta, tuottaa muun muassa DNAta, ja muodostaa aivojen välittäjäaineita.
Lue lisää raudasta, siitä kuinka paljon sitä tarvitaan sekä mistä rautaa saadaan ruokavaliossa. Tarvittaessa voit täydentää päivittäistä raudansaantiasi rautavalmisteiden, kuten rautatabletin, -suihkeen tai nestemäisen rautavalmisteen avulla. Oikean valmisteen tarpeisiisi löydät Olo-apteekista. Tutustu tuotteisiin!
Kuinka paljon rautaa tarvitaan?
Keho ei tuota rautaa itsestään, vaan sitä pitää saada ruokavaliosta päivittäin. Raudan tarve vaihtelee elämän aikana sekä naisten ja miesten välillä.
Miehillä saantisuositus on 9 mg vuorokaudessa, ja hedelmällisessä iässä olevilla naisilla 15 mg vuorokaudessa. Vaihdevuosien jälkeen naisten raudan tarve laskee samalle tasolle miesten kanssa.
Joskus kuukautiset voivat olla niin runsaat, että naisen raudan tarve on yleistä suositusta korkeampi. Myös raskaus ja imetys voivat nostaa raudan tarvetta. Raudanpuute voi johtua myös esimerkiksi mahalaukun tai suoliston verenvuodosta, peräpukamien aiheuttamasta verenvuodosta tai onnettomuuden seurauksena syntyneestä verenvuodosta.
Raudanpuute on maailman yleisin ravitsemuksen puutostila. Useimmiten raudan puute johtuu runsaista kuukautisista, raudan vähäisestä saannista ravinnossa tai sairauksista ja imeytymishäiriöistä, kuten keliakiasta.
Jos raudan puute johtuu sen vähäisestä määrästä ravinnossa, on kiinnitettävä huomiota erityisesti ruokavalioon. Mistä saa rautaa ruoassa? Ruokavaliossa rautaa saa muun muassa
- lihatuotteista
- maksasta
- verituotteista
- leseistä
- suurimoista
- linsseistä ja
- pavuista.
Punainen liha ja sisäelimet ovat erinomaisia raudan lähteitä. Kasvisruokavaliota noudattavien ja vegaanien on hyvä kiinnittää erityistä huomiota raudan riittävään saamiseen, sillä lihan ja kalan hemirauta imeytyy paremmin kuin kasvisten sisältämä rauta.
Kuinka voin tehostaa raudan imeytymistä?
Raudan imeytymistä voi tehostaa nauttimalla rautapitoisen ruoan kanssa samanaikaisesti myös C-vitamiinipitoisia ruokia, ja toisaalta välttämällä samaan aikaan rautaa sisältävän ruoan kanssa kalsiumpitoisia maitotuotteita, sekä kofeiinia sisältävää teetä ja kahvia.
Saanko tarpeeksi rautaa ravinnosta?
Raudanpuute voi johtua joko niukasta raudan saannista tai raudan huonosta imeytymisestä. Imeytymistä heikentävät muun muassa kahvi, tee, kalsium, sekä jotkin lääkevalmisteet. Sen sijaan C-vitamiini edistää raudan imeytymistä.
Rautavalmisteita ei kannata ottaa samanaikaisesti kalsiumvalmisteiden tai maitotuotteiden kanssa, koska nämä heikentävät raudan imeytymistä. Rautavalmiste kannattaa nauttia sen sijaan mieluummin C-vitamiinia sisältävän ruuan kanssa.
Raudanpuutosanemia yleisin syy on liian vähäinen raudansaanti. Elimistön hemoglobiini- ja ferritiinitasot kertovat, onko raudansaanti riittävää.
Raudanpuuteanemia voidaan todeta verikokeessa hemoglobiiniarvosta. Naisilla hemoglobiinin viitearvo on 117–155 g/l ja miehillä 134–167 g/l. Hemoglobiinin lisäksi on syytä usein tutkia myös ferritiini arvo, sillä hemoglobiini saattaa edelleen olla viitearvojen sisällä, vaikka elimistön rautavarasto olisi jo ehtymässä. Varastoraudan tilanteen kertoo näin ollen siis ferritiinilukema.
Ferritiinitestin voi tehdä myös kotona.
Tarvittaessa rautavajetta voi täydentää rautalisällä, sillä aina ruokavalion sisältämä rauta ei riitä, tai sen imeytyminen ei ole riittävän tehokasta.
Millaisia raudanpuutteen oireet ovat?
Raudanpuute voi oireilla monella eri tavalla. Mistä tunnistan raudan puute oireet? Tässä yleiset oireet joita puutos tyypillisesti aiheuttaa:
- väsymystä
- masentuneisuutta
- heikotusta
- kalpeutta
- hajamielisyyttä
- päänsärkyä
- ruokahaluttomuutta
- korvien huminaa tai soimista
- sykkeen nousua
- tavallista herkempää hengästymistä
- sydämentykytystä
- kynsien halkeilua tai
- hiusten haurastumista.
Tyypillisimmin raudanpuutos on naisten vaiva, eikä oireita aina tunnisteta nopeasti, sillä varsinkin ruuhkavuosissa olo voi olla vetämätön ja väsynyt monien kuormittavien asioiden summana. Jos yhdistelmään kuuluvat lisäksi runsaat kuukautiset, yksipuolinen ravitsemus tai jokin ravintoaineiden imeytymiseen liittyvä sairaus, on hyvä varmistaa säännöllisesti verikokein, että myös elimistön rautataso ja varastorauta ovat kunnossa.
Rautatabletti, -suihke ja muut ravintolisät raudanpuutteeseen
Raudanpuutetta voidaan hoitaa ravitsemuksen lisäksi myös ravintolisällä. Toinen rautaa sisältävien ravintolisien yleisistä ainesosista on C-vitamiini, sillä se tehostaa raudan imeytymistä. Useat Olo-apteekin rautavalmisteista sisältävät myös C-vitamiinia.
Rautatablettien rautapitoisuus on usein melko korkea, jolloin yleensä yksi kapseli tai tabletti päivässä riittää. Kun mukana on C-vitamiinia, rauta myös imeytyy paremmin. Yksi suosituosta valmisteista on mm. Ferrodan.
Muita rautavalmisteiden muotoja ovat esimerkiksi rautasuihke ja rauta nestemäisessä muodossa. Rautasuihke on helppo tapa saada päivittäin tarvittava rauta. Posken limakalvoille suihkautettava rauta imeytyy helposti.
Rautavalmisteita raudanpuutteen hoitoon ja esimerkiksi ruokavalion täydentämiseen on saatavilla myös nestemäisessä muodossa. Nestemäinen rautavalmiste on helppo juoda pienenä annoksena, joka voi sisältää esimerkiksi täysmehutiivistettä, C-vitamiinia sekä muita vitamiineja ja hivenaineita.
Vatsaystävällinen rauta? Onko sellaista olemassakaan joka ei ärsytä vatsaa?
Osalle käyttäjistä rautavalmisteet voivat aiheuttaa vatsaoireita, kuten ummetusta tai vatsakipua. Kokeilemalla erilaisia valmisteita löytää yleensä itselleen parhaiten sopivan.
Myynnissä on myös uudentyyppinen sukrosomiaalinen rauta, jonka moni kokee vatsalle ystävälliseksi. Sukrosomiaalinen tekniikka suojaa rautaa ruoansulatuskanavassa, mikä vähentää tyypillisiä haittavaikutuksia, kuten suolisto-ongelmia. Nämä uudella tekniikalla valmistetut tuotteet löytyvät rautavalmiste Sideral-tuoteperheestä.
Nämä ja muut valmisteet löydät Olo-apteekin sivuilta. Tutustu valikoimaan ja valitse itsellesi sopiva rautavalmiste sekä riittävä määrä rautaa. Jos sinulla on jokin imeytymistä vaikeuttava imeytymishäiriö, kuten keliakia tai muu vaiva, kuten anemia, kannattaa olla aina ensisijassa yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen.
Rautaa voi myös saada liikaa
Harvinaisissa tapauksissa rautaa voi myös saada liikaa. Tämä ei yleensä johdu ravinnosta, vaan imeytymishäiriöstä tai rautavalmisteiden yliannostuksesta. Noudata aina rautavalmisteen tuoteselosteen annostusohjeita.
Liiallisen raudansaannin oireita voivat olla vatsa- ja nivelkivut, sydänongelmat, libidon laskeminen, ihon tummuminen, oksentelu ja verinen ripuli. Jos epäilet rautamyrkytystä, lopeta rautavalmisteiden käyttö välittömästi ja kysy neuvoa terveydenhuollon ammatilaiselta. Aina kannattaa olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen, jos raudanpuutteen taustalla on keliakia ja muut suoliston imeytymishäiriöt.
Mikä on ferritiini ja mitä matala ferritiini tarkoittaa?
Ferritiini on elimistössä raudan varastoproteiini. Ferritiinin pitoisuutta pidetään rautavarastojen mittarina. Alhainen ferritiinipitoisuus voi johtaa raudanpuuteanemiaan. Varastorautana tunnetun ferritiinin puutteen yleisimpiä oireita ovat väsymys ja suorituskyvyn heikkeneminen, tutummin ilmaistuna vetämätön tai saamaton olo.
Raudanpuute todetaan verikokeilla, ja raudanpuutteen syy kannattaa aina selvittää.
Ferritiinin puutteena pidetään yleisesti tasoa, jossa ferritiiniarvo on alle 30 μg/l, ja tämä on myös ferritiini kotitesti rajapyykki. Virallinen viitearvo naisilla on 10–150 µg/l ja miehillä 28–370 µg/l.
Kiinnostuitko ferritiinistä? Lue blogistamme lisää Mikä on ferritiini, ja mitä matala ferritiini tarkoittaa.