E-vitamiini

Suodata
Rajaa:
Tuoteryhmä
Aseta nousevaan järjestykseen
Aseta nousevaan järjestykseen

E-vitamiini

E-vitamiini on antioksidantti, mikä tarkoittaa, että se estää solujen hapettumisen. Tämä on tärkeää, sillä liika hapettuminen voi johtaa ketjureaktioihin, jotka tuhoavat soluja. Se myös hidastaa ikääntymistä ja tukee elinten normaalia toimintaa, entsyymien aktivointia, ja neurologisia toimintoja. Lisäksi E-vitamiini ehkäisee sydän- ja verisuonitauteja, tukee diabetes-hoitoa, ja helpottaa raskausajan komplikaatioita ja PMS-oireita.

E-vitamiini voi myös ehkäistä kaihia ja hoitaa muun muassa astmaoireita, hengitystieoireita, ihosairauksia ja ikääntyvää ihoa, auringonpistoksia, lapsettomuutta, impotenssia, ja kroonista väsymysoireyhtymää.

Kuinka paljon E-vitamiinia tarvitsen?

E-vitamiinin saantisuositus on noin 10 mg vuorokaudessa aikuisille, hieman enemmän raskauden ja imettämisen aikana. Lasten tarve on noin 6-7 mg vuorokaudessa. E-vitamiinin liikakäytöllä voi olla haittavaikutuksia, mutta siihen tarvittaisiin 300 mg vuorokaudessa jatkuvalla käytöllä. Satunnaiset suuret annokset eivät vielä aiheuta ongelmia.

E-vitamiinia saa luonnossa monista vihanneksista ja hedelmistä sekä esimerkiksi auringonkukansiemenistä. 

E-vitamiinin puutos on harvinaista

E-vitamiinin puutos yleensä johtuu heikosta ruokavaliosta, mutta se on suhteellisen harvinaista. Enimmäkseen sitä esiintyy alipainoisilla ihmisillä, sekä niillä, jotka ovat jatkuvasti raskaan fyysisen rasituksen alaisia, tai joilla on tavallista korkeampi rautapitoisuus. Myös pienet vastasyntyneet sekä ärtyneen suolen oireyhtymää tai kystista fibroosia sairastavat ovat alttiita puutokselle.

E-vitamiinin puutos ilmenee muun muassa näkökyvyn, tasapainon ja lihasten heikkenemisenä. Puutostila oireilee vasta, kun se on kestänyt jo useamman vuoden.