Allergian hoito

Aseta nousevaan järjestykseen

1-24 / 87

Tilaamasi tuotteet

Aseta nousevaan järjestykseen

1-24 / 87

Tilaamasi tuotteet

Allergia

Allergia on todennäköisesti monelle meistä yksi arkisimmista apteekkikäynneistä. Erilaisia allergeeneja on monia, ja ihminen voi teoriassa olla allerginen melkein mille vain.

Mistä allergia johtuu?

Allergia on elimistön immuunijärjestelmän reaktio johonkin aineeseen, jolle se on yliherkkä. Yliherkkyys tarkoittaa, että immuunijärjestelmä reagoi liian herkästi tai liian voimakkaasti. Allergiaoireita on erilaisia, ja ne voivat riippua sekä ihmisestä että allergeenista. Yleisiä oireita ovat ihottumat, suun kutiaminen, hengitystieoireet, ja nuha-silmäoireet.

Yleisimpiä allergeeneja ovat ruoka-aineet, eläinpölyt, siitepölyt, ja huonepöly. Allergiaa voi olla kaikenikäisillä, mutta se on yleisintä lapsilla ja nuorilla. Monet allergiat lievenevät aikuisiällä.

Allergian hoito

Suurimpaan osaan allergioista saa hoidon apteekista ilman reseptiä. Jos käytät lääkettä säännöllisesti, kannattaa kysyä lääkäriltä mahdollisuutta siirtyä reseptilääkkeeseen; säännöllisessä käytössä reseptilääke on yleensä edullisempi, ja voit varmistaa, että käytät omaan allergiaasi tehokkainta lääkettä tai lääkeyhdistelmää. Jos kyseessä on satunnainen oireilu tai altistuminen, voit hyvin käyttää apteekin vapaakauppatuotteita.

Vakava allergia voi aiheuttaa myös anafylaksian eli äkillisen ja hengenvaarallisen reaktion, jonka oireita ovat hengenahdistus, laaja nokkosihottuma, ja/tai vatsakivut. Anafylaksia voi johtaa kuolemaan jos potilas ei saa henkeä hengitysteiden supistumisen takia, tai jos verenpaine romahtaa äkillisesti. Anafylaksia on aina hätätapaus. Soita aina hätänumeroon jos epäilet, että jollain on anafylaksinen reaktio.

Tabletit

Allergiaa hoitavat tabletit ovat antihistamiineja, eli ne estävät histamiinin vapautumisen. Histamiini on aine, joka aiheuttaa allergisia reaktioita. Yleisiä antihistamiineja ovat esimerkiksi desloratadiini, ebastiini, feksofenadiini, ja setiritsiini.

Minkään yksittäisen antihistamiinin ei ole todettu vaikuttavan paremmin tai huonommin tiettyyn allergeeniin. Ihmiset ovat yksilöitä, joten jotkut saattavat huomata toisten antihistamiinien toimivan paremmin kuin toisten. Myös antihistamiinien aiheuttamat sivuoireet, kuten väsymys, voivat vaihdella ihimisestä toiseen. Jos joku antihistamiini ei siis tunnu sopivalta, kannattaa kokeilla toista vaikuttavaa ainetta.

Nenäsumutteet ja silmätipat

Allergiaa hoitavat nenäsumutteet ja silmätipat on tarkoitettu hoitamaan allergisen nuhan oireita. Oireiden määrästä ja laadusta riippuen niitä voi käyttää joko yksinään tai yhdessä tablettien kanssa.