Vaikka kesä on ihanaa aikaa, tarkoittaa se monelle suomalaiselle myös vuotavaa nenää ja kutiavaa ihoa. Timotei, koiranheinä, raiheinä ja muut heinät voivat aiheuttaa oireita, mikäli heinäallergia on syynä. Seuraavaksi kerromme, kuinka selätät heinänuhan kotikonstein.

Timotei ja muut heinät allergian aiheuttajana

Heinälajeja on paljon erilaisia – niistä ainakin 40 lajia on allergisoivia. Heinäallergiasta kärsivä saa yleensä oireita kaikista eri heinälajeista. Suomessa varsin yleisiä heinäkasveja ovat esimerkiksi seuraavat:

  • Timotei (Phleum pratense) on yksi yleisimmistä heinälajeista, joka aiheuttaa allergiaoireita. Se on yleinen etenkin niityillä ja laitumilla. Timotei on yksi heinälaji, joka tuottaa runsaasti allergeenista siitepölyä. Tämän vuoksi timotei onkin voimakas oireiden aiheuttaja. 
  • Koiranheinä (Lolium perenne) on yleinen nurmikasvi. Sen siitepöly voi aiheuttaa allergiaoireita heinänuhasta kärsiville.
  • Raiheinä (Lolium multiflorum) on koiranheinän tapaan yleinen nurmikasvi, joka voi laukaista allergisen reaktion.

Vaikka voidaankin sanoa heinien aiheuttavan allergiaa, on perimmäinen syy kuitenkin kehon immuunijärjestelmän toiminnassa. Kaikki eivät kärsi heinäallergiasta. 

Mistä heinäallergia tai heinänuha johtuu?

Heinäallergia tai heinänuha on siitepölyallergiaa. Heinäkasveista irtoaa ilmaan siitepölyä, joka kulkeutuu nenään ja keuhkoihin. Kehon immuunijärjestelmä tulkitsee siitepölyn allergeenina eli haitallisena aineena. Tämän vuoksi keho alkaa tuottaa vasta-ainetta, joka saa aikaan erilaisia oireita, kuten aivastelua, nuhaa ja nenän tukkoisuutta.

Kun allerginen henkilö altistuu heinäkasvien siitepölylle, immuunijärjestelmä reagoi virheellisesti ja käynnistää allergisen reaktion. Jos heinäallergiaa poteva henkilö hengittää tai joutuu kosketuksiin siitepölyn kanssa, immuunijärjestelmä havaitsee sen vierasaineena ja reagoi. Immuunijärjestelmän aktivoituminen vapauttaa tulehdusreaktioita aiheuttavia kemikaaleja, kuten histamiinia. Allergiaoireet johtuvat juurikin tästä tulehdusreaktiosta.

Heinäallergian oireet

Heinäallergian tunnistaminen voi olla helppoa, mutta toisaalta myös hankalaa – monet siitepölyä tuottavat kasvit aiheuttavat samankaltaisia oireita. Osa ihmisistä saa heinästä ainoastaan lieviä oireita, kun taas toiset kärsivät oireista enemmän. Heinäallergian oireet voivat vaihdella yksilöllisesti, mutta yleisimpiä oireita ovat muun muassa:

  • Aivastelu: Heinäallergian yleinen oire on toistuva aivastelu, erityisesti altistuessa heinäkasvien siitepölylle. 
  • Nuha ja nenän tukkoisuus: Nenän tukkoisuus tai vuotaminen, kutina ja liman eritys voivat olla osa allergista reaktiota.
  • Silmien ärsytys: Silmien kutina, punoitus, vetistys ja kirvely voivat olla tyypillisiä oireita heinänuhasta.
  • Kurkun kutina: Kurkun kutina ja ärsytys voivat olla läsnä allergisen ihmisen arjessa, ja joskus voi esiintyä myös lievää kurkkukipua.
  • Yskä: Yskä voi olla seurausta kurkun ärsytyksestä tai liman valumisesta kurkkuun.
  • Hengitysvaikeudet: Joillain allergikoilla voi esiintyä hengitysvaikeuksia, kuten hengenahdistusta tai hengityksen vinkumista. Allergia voi pahentaa astmaa.
  • Iho-oireet: Heinäallergia saattaa aiheuttaa ihon kutinaa ja punoitusta. Allergia voi myös pahentaa esimerkiksi atooppista ihottumaa.
  • Väsymys ja heikkous: Allergiaoireiden seurauksena voi ilmetä myös yleistä väsymystä ja voimattomuutta.

Heinäallergiasta kärsivä saa usein oireita etenkin lämpiminä ja tuulisina päivinä. Lämpimät, kuivat ja tuuliset päivät voivat lisätä siitepölyn määrää ilmassa ja levittää sitä laajemmalle alueelle. Sateiset säät voivat puolestaan puhdistaa siitepölyä ilmasta.

Milloin heinäallergia alkaa?

Siitepölykausi Suomessa alkaa helmi–maaliskuussa ja päättyy syyskuussa. Heinien siitepölyä leijuu ilmassa huhtikuusta alkaen. Oireita seuraamalla voit saada selville, johtuvatko allergiaoireet kenties koivusta, vai onko syynä nimenomaan heinä. 

Mistä heinänuhan tunnistaa?

Voit tunnistaa heinänuhan oireiden ja ajankohdan perusteella. Heinäallergian oireet voivat vaihdella yksilöittäin, ja ne usein muistuttavat muita yleisiä hengitystieinfektioita tai allergioita. Jos huomaat heinänuhan oireita, kuten aivastelua, nuhaa, yskää tai iho-oireita erityisesti keväällä tai kesällä, se voi viitata heinänuhaan. Kevään ja kesän aikana heinäkasvien siitepölymäärät ovat korkeimmillaan.

Heinäallergialle altistavat tekijät

Allergia voi periytyä vanhemmalta lapselle. Perimän lisäksi myös nykyaikainen elämäntyyli ja kaupunkiasuminen altistavat etenkin lapset monille eri allergioille, kuten heinäallergialle.

Heinäallergian ja atooppisen ihottuman yhteys

Heinäallergian oireisiin kuuluu usein myös atooppisen ihottuman paheneminen. Vaikka heinänuha ja atooppinen ihottuma ovat kaksi erilaista allergista reaktiota, voivat ne laukaista toinen toisensa tai pahentaa tilaa. Tarkastele siis myös ihosi kuntoa.

Atooppinen ihottuma on krooninen ihosairaus, joka liittyy immuunijärjestelmän yliherkkään reaktioon tiettyihin ärsykkeisiin tai allergeeneihin. Se ilmenee yleensä ihon kuivuutena, kutinana, punoituksena ja tulehduksena. Atooppinen ihottuma voi pahentua altistumisen myötä tietyille allergeeneille, kuten siitepölylle. Heinäkasveista irtoaa siitepölyä.

Heinänuhan ja astman yhteys

Heinäallergian ja astman välillä on vahva yhteys. Monilla heinäallergiaa sairastavilla henkilöillä on lisäksi astma. Yhtä lailla myös monilla astmaa sairastavilla on heinäallergia. Heinäallergia voi laukaista tai pahentaa astmaoireita heinäkasvien siitepölylle altistumisen seurauksena. Siitepöly voi ärsyttää hengitysteitä ja näin myös aiheuttaa astmakohtauksen.

Heinänuhan hoitaminen on tärkeää. Hoitamaton heinäallergia lisää riskiä sairastua astmaan. 

Heinänuhan hoito

Heinänuhan aiheuttamat oireet häiritsevät arkea. Kun nenä on tukossa, silmät vuotaa ja iho kutisee, tekee todennäköisesti mieli vain jäädä sängynpohjalle makaamaan. Jotta myös heinäallergian kanssa olisi mahdollista nauttia lämpimästä kesätuulesta ja ihanasta auringonpaisteesta, kannattaa ottaa alta löytyvät vinkit talteen.

Antihistamiinit

Olo-apteekin valikoimaan kuuluvat antihistamiinit ovat yleinen lääkitys heinänuhan hallintaan. Ne estävät histamiinin vaikutusta elimistössä ja lievittävät siten allergiaoireita, kuten kutinaa, aivastelua ja nenän vuotamista. Antihistamiineja on saatavilla muun muassa tabletteina, nenäsumutteina ja silmätippoina. Saatavilla on sekä reseptillä olevia valmisteita että ilman reseptiä saatavia tuotteita.

Voit kokeillla esimerkiksi setiritsiinidihydrokloridia sisältäviä valmisteita HEINIX tai HISTEC.

Nenäsumutteet

Nenäsumutteet voivat auttaa lievittämään nenän tukkoisuutta, kutinaa ja vuotamista. Ne toimivat vähentämällä tulehdusta nenäontelossa ja estämällä allergiaoireiden kehittymistä. 

Heinänuhan hoidossa käytetään yleensä kahdenlaisia nenäsumutteita: antihistamiinipohjaisia nenäsumutteita ja kortikosteroidipohjaisia nenäsumutteita. Molemmat auttavat lievittämään nenän tukkoisuutta, kutinaa ja vuotamista, mutta niillä on hieman erilaiset toimintamekanismit. Katsotaan lyhyesti, mitä eroa valmisteilla on.

Antihistamiinipohjaiset nenäsumutteet: Antihistamiinit estävät histamiinin vaikutusta elimistössä, mikä auttaa vähentämään allergiaoireita, kuten nenän tukkoisuutta, kutinaa ja vuotamista. Nenäsumutteina antihistamiinit toimivat paikallisesti nenäontelossa, mikä tekee niistä tehokkaita paikallisesti allergian oireiden lievittämisessä. Yleensä nämä nenäsumutteet tehoavat varsin nopeasti ja voivat tarjota välitöntä helpotusta oireisiin.

Kortikosteroidipohjaiset nenäsumutteet: Kortikosteroidit vähentävät tulehdusta nenän limakalvoilla, mikä auttaa lievittämään nenän tukkoisuutta, kutinaa ja vuotamista.

Nenäsumutteina käytettynä kortikosteroidit vaikuttavat paikallisesti nenän limakalvoihin vähentäen tulehdusta ja allergiaoireita. Nämä nenäsumutteet eivät yleensä tarjoa välitöntä helpotusta oireisiin, vaan niiden teho voi vaatia säännöllistä käyttöä useiden päivien ajan.

Allergiasilmätipat

Allergiasilmätipat ovat hyvä vaihtoehto silloin, kun heinäallergia saa silmät vuotamaan ja kutiamaan. Allergiasilmätippojen teho perustuu yleensä antihistamiineihin. 

Antihistamiinipohjaiset silmätipat toimivat estämällä histamiinin vaikutusta silmän limakalvoilla, mikä vähentää allergiaoireita, kuten silmien kutinaa ja punoitusta.

Ne tarjoavat nopean helpotuksen allergiaoireisiin ja voivat auttaa pitämään oireet hallinnassa. Myös kromoglikaattipohjaiset silmätipat ovat hyvä vaihtoehto. Nämä silmätipat vähentävät allergisia reaktioita estämällä tulehdusta aiheuttavien aineiden vapautumista.

Ihottumavoiteet

Kuten aiemmin kerroimme, on heinäallergian ja atooppisen ihottuman välillä selvä yhteys. Mikäli heinänuha saa ihosi oireilemaan, kokeile karsia päivittäisestä ihonhoitorutiinistasi pois kaikki ylimääräinen, ja rauhoita tulehtunutta ihoa perusvoiteella. Bepanthen tai kortisonipohjainen emulsiovoide ovat hyviä vaihtoehtoja ihottuman hoidossa. 

Vältä kutisevan alueen raapimista ja kuumia suihkuja. Käytä mietoja puhdistusaineita sekä suosi hajusteettomia tuotteita. Atooppinen iho vaatii kosteutusta ja suojaa ärsykkeiltä.

Pidä siitepöly poissa kotoa

Mitä vähemmän altistut heinäkasvien siitepölylle, sen parempi oireiden hallinnan kannalta. Kesän viettäminen kotisohvalla ei kuitenkaan kuulosta kovin houkuttelevalta, jonka vuoksi kannattaa ottaa käyttöön muut keinot, joilla altistumista suurelle siitepölymäärälle voi välttää:

  • Pidä ikkunat ja ovet suljettuina siitepölymäärän ollessa korkea.
  • Kuivaa pyykit sisätiloissa siitepölykauden aikana.
  • Käy suihkussa ulkoilun päätteeksi.
  • Hyödynnä ilmanpuhdistinta sisätiloissa.
  • Huuhtele nenäkannulla allergeenit pois nenän limakalvoilta.
  • Älä päästä koiraa sänkyyn, sillä sen turkki kerää siitepölyä.

Siitepölyä voi kulkeutua sisätiloihin esimerkiksi vaatteiden, hiusten ja lemmikkieläinten mukana. Sisätiloissa altistuminen voi tapahtua myös avoimien ikkunoiden kautta, jolloin siitepölyä saattaa päästä sisään. Voit siis myös itse vaikuttaa altistumisen tasoon.

Nauti kesästä ilman heinäallergiaoireita

Heinäallergia koskettaa monia lapsia, nuoria ja aikuisia. Kirjoitimme tämän oppaan, jotta voit ymmärtää paremmin heinäallergian syitä ja saat vinkkejä, joiden avulla pystyt hallitsemaan oireita ja nauttimaan kesästä. Vietä seuraava kesä ilman rajoittavia allergiaoireita!

Heinäallergia, jota kutsutaan myös heinänuhaksi ja yleisesti siitepölyallergiaksi, johtuu yleensä altistumisesta tiettyjen heinäkasvien siitepölylle. Tämä aiheuttaa immuunijärjestelmän yliherkkyysreaktion, joka ilmenee erilaisina allergiaoireina. Tiettyjen heinälajien siitepöly voi olla erityisen voimakas allergeeni – esimerkkinä timotei.

Heinäallergian toteaminen tapahtuu oireiden perusteella. Lääkäri voi myös suositella allergiatestiä, kuten ihopistokokeita tai verikokeita. 

Heinäallergian hoidossa tärkeimmät tavoitteet ovat oireiden lievittäminen ja altistumisen välttäminen. Yleisimmät hoitomenetelmät sisältävät suun kautta otettavien antihistamiinitablettien käytön. Myös nenäsumutteet ja allergiasilmätipat voivat auttaa.

Lähde: allergia.fi