Haavanhoito ja ensiapu

Aseta nousevaan järjestykseen
Sivu

1-24 / 313

Tilaamasi tuotteet

Aseta nousevaan järjestykseen
Sivu

1-24 / 313

Tilaamasi tuotteet

Haavanhoito ja ensiapu - suojaa haavat oikein

Haavat ovat osa elämää, mutta niitä ei tarvitse sietää. Olipa kyseessä naarmu, nirhauma tai syvempi haava, meillä on sinulle ratkaisu. Valikoimastamme löydät kaiken, mitä tarvitset haavojen hoitoon ja ehkäisyyn. 

Haavanhoito on tärkeä osa päivittäistä terveydenhuoltoa. Haavan kunnollinen hoito auttaa sitä parantumaan nopeammin, vähentää infektioriskiä ja ehkäisee arpeutumista. Tarjoamme erilaisia haavanhoitotuotteita, kuten laastareita, sidetaitteita, antiseptisiä aineita ja haavavoiteita. Valikoimastamme löydät tuotteet kaikenlaisiin haavoihin, olipa kyseessä sitten pieni naarmu, palovamma tai syvempi haava.

 

Miksi haava on tärkeää suojata?

Haavan asianmukainen suojaaminen on ensiarvoisen tärkeää paranemisprosessin kannalta. Avoin ja suojaamaton haava on alttiina infektioille, turvotukselle sekä muille haavan paranemista hidastaville tekijöille. 

Etenkin henkilöiden, joiden immuunijärjestelmä on heikentynyt, on oltava erittäin valppaina haavojen suhteen, koska heillä on suurempi riski saada haavatulehduksia. Tämä koskee erityisesti niitä, jotka kärsivät immuunijärjestelmää alentavista, infektioista johtuvista tai diabetesperäisistä sairauksista.

Bakteerit pääsevät vaivatta haavan läpi kehoon ja voivat aiheuttaa tulehduksen. Avoimen haavan kautta ne voivat myös tunkeutua syvälle ihon alle, missä ne voivat aiheuttaa vakavan, hankalasti hoidettavan infektion. Tällainen infektio ei ainoastaan jarruta paranemisprosessia, vaan voi myös levitä ja tuoda mukanaan lisäongelmia.

On siis olennaista suojata haava asianmukaisesti, jotta bakteereilta suljetaan pääsy kehoon. Tämä ei ainoastaan nopeuta paranemista, vaan myös minimoi riskin mahdollisille komplikaatioille. Haavan suojauksen avulla estetään myös ylimääräinen kosketus ja kitka, jotka saattavat ärsyttää haavaa ja hidastaa paranemista. Lisäksi suojaus pitää haavan puhtaana ja suojattuna ulkoisilta tekijöiltä, kuten lialta, pölyltä ja vedeltä.

Haavan suojaaminen on siis olennainen osa haavanhoitoa. Suojattu haava parantuu nopeammin ja kivuttomammin, ja se minimoi mahdollisten komplikaatioiden riskiä.

 

Tulehtuneen haavan hoito

Haavan tulehtuminen on usein merkki siitä, että haava on saanut seurakseen ei-toivottuja vieraita, kuten bakteereja tai muita mikrobeja. Tulehtunut haava voi olla ihovaurio tai limakalvojen vaurio, joka on reagoinut mikrobien aiheuttamaan ärsytykseen. Bakteerien aiheuttama haavatulehdus esiintyy tuoreessa haavassa noin viikon jälkeen.

Tulehtuneen haavan hoitoon liittyvät toimenpiteet vaihtelevat haavan syvyyden, laajuuden ja sijainnin mukaan, sekä tulehduksen asteen perusteella. Yleisesti ottaen, tulehtuneen haavan hoito etenee seuraavin askelin:

 

  • Haavan puhdistaminen vedellä ja hellävaraisella saippualla tai antiseptisella aineella.
  • Mahdollisten vieraiden esineiden, kuten lasinpalasten tai roskien, poistaminen haavasta.
  • Haavan peittäminen puhtaalla sidetaitoksella tai laastarilla, ja sidoksen päivittäinen vaihto tai vaihto tarpeen mukaan.
  • Kipulääkkeiden, kuten parasetamolin tai ibuprofeenin, käyttö tarvittaessa.
  • Lääkärin puoleen kääntyminen, jos haava on syvä, laaja tai likainen, tai jos ilmenee seuraavia oireita: kuumetta, punoitusta, turvotusta, märkäistä eritettä, kipua tai pahoinvointia.

 

Tulehtuneiden haavojen ennaltaehkäisyssä on keskeistä hyvä käsihygienia, rokotukset ja haavojen nopea hoito. Tulehtuneet haavat voivat johtaa vakaviin komplikaatioihin, kuten verenmyrkytykseen tai luutulehdukseen, joten niiden hoitoon tulee suhtautua vakavasti. Tämän vuoksi on tärkeää, ettei haavan hoitoa lykätä.

 

Haavanhoitotuotteet

Haavan desinfiointi

Haavan asianmukainen hoito on välttämätöntä nopean paranemisen sekä mahdollisten tulehdusten estämiseksi. Tämän prosessin olennainen osa on haavan desinfiointi, jossa käytetään monenlaisia haavanpuhdistusaineita, kuten desinfiointisuihketta, desinfiointiliuosta, vetyperoksidia tai paikallisantiseptiä.

Paikallisantiseptit ovat tarkoitettu ensiavuksi tilanteissa jossa joko haava tai hiertymä tarvitsee puhdistusta tai desinfiointia. Nämä aineet ovat erittäin tehokkaita tuoreen haavan puhdistamisessa, koska ne auttavat estämään bakteerien kasvua haavassa. 

On kuitenkin tärkeää huomata, että haavan desinfiointiaineen liiallinen käyttö saattaa hidastaa haavan paranemista, koska ne voivat kuivattaa haavaa ja vahingoittaa paranemisprosessissa tarvittavia soluja. Siksi näitä aineita tulisi käyttää maltillisesti, ja sen jälkeen, kun haava on puhdistettu, sen hoitoon riittää usein kehonlämpöinen vesi.

 

Antisepteista Betadine on yksi yleisimmistä tuotteista. Sen vaikuttava aine on jodattu povidoni, joka on laajakirjoinen ja nopeavaikutteinen mikrobisidi. Betadine-paikallisantiseptiliuosta käytetään haavojen, hiertymien ja palovammojen hoitoon sekä bakteerien ja sienten aiheuttamien ihon ja limakalvojen erilaisten tulehdusten hoitoon.

Antiseptista suihketta on saatavilla myös kirvelemättömänä, joka sopii erityisen hyvin esimerkiksi lapsien naarmujen puhdistukseen. 

Haavan huuhteluun suositellaan käyttämään kehonlämpöistä puhdasta hanavettä tai keittosuolaliuosta. Haavaa tulisi suihkuttaa 1-2 minuutin ajan ja sen jälkeen se kuivataan kevyesti puhtaalla pyyhkeellä tai paperilla. Tarvittaessa haava voidaan puhdistaa antiseptisella liuoksella.

Likaisia haavoja tulisi aluksi puhdistaa päivittäin. Jos haava alkaa märkiä, sen puhdistukseen voidaan käyttää vetyperoksidiliuosta, joka lopuksi huuhdellaan pois. Tällaiset toimenpiteet auttavat varmistamaan haavan puhtauden ja edistämään sen paranemista.

 

Laastarit

Laastarit ovat välttämättömiä välineitä haavanhoidossa, ja niitä on saatavilla monissa eri muodoissa vastaamaan erilaisiin tarpeisiin. Oikeanlaisen laastarin valitseminen on myös tärkeässä osassa haavan paranemisessa. 

Haava paranee parhaiten, kun se on puhdas ja suojattu. Haava pitää siis suojata asianmukaisesti esimerkiksi sidetaitoksella, laastarilla tai haavavoiteella puhdistuksen jälkeen. Tämä estää bakteereita pääsemästä haavaan ja varmistaa, että haava paranee mahdollisimman nopeasti ja ilman komplikaatioita.

 

Perhoslaastari

Perhoslaastari on erityisen hyödyllinen väline pienten, mutta syvien haavojen hoidossa. Sen muotoilun ansiosta se pitää haavan reunat yhdessä ja edistää näin paranemista, samalla kun se suojaa haavaa likaantumiselta ja bakteereilta.

 

Rakkolaastarit

Rakkolaastarit ovat tärkeässä roolissa rakkojen ja hiertymien hoidossa, jotka tekevät niistä lähes pakolliset jokaisen paljon liikkuvan kassiin. Ne auttavat vähentämään kitkaa ja painetta, mikä voi helpottaa kipua ja nopeuttaa paranemista.

 

Sideharso

Sideharso on erittäin monipuolinen haavanhoitotuote, jota voidaan käyttää monenlaisten haavojen suojaamiseen ja niistä erittyvän nesteen imeyttämiseen. Sitä voidaan käyttää myös painesiteenä esimerkiksi verenvuodon hillitsemiseen. Sideharso on yleensä steriili ja ihoystävällinen, joten se ei aiheuta ärsytystä tai allergisia reaktioita.

 

Haavavoide

Haavavoidetta voidaan käyttää monenlaisten haavojen hoidossa. Se muodostaa haavan pinnalle suojakerroksen, joka estää bakteerien pääsyn haavaan ja auttaa pitämään haavan puhtaana. Haavavoidetta voidaan käyttää esimerkiksi palovammoihin, hiertymiin, naarmuihin tai leikkaushaavoihin. Joissakin haavavoiteissa on myös antimikrobisia aineita, jotka voivat auttaa ehkäisemään tai hoitamaan haavainfektioita.