Hiustenkasvu

1-16 / 21

tuotetta

View as Ruudukko Luettelo
Sivu:
Sivu
 1. BIORION HOITOAINE 100 ml
  6,25 €
 2. BIORION STIMULOIVA HOITONESTE 150 ML
  23,15 €
 3. Biorion Shampoo 100 ml
  6,25 €
 4. BIORION HOITOAINE 250 ml -16.72%
  BIORION HOITOAINE 250 ml
  Kampanjahinta 12,20 € Normaali hinta 14,65 €
 5. BIORION SHAMPOO 250 ML -16.72%
  BIORION SHAMPOO 250 ML
  Kampanjahinta 12,20 € Normaali hinta 14,65 €
 6. SYSTEM 4 BIO BOTANICAL SERUM 200 ML
  21,45 €
 7. SYSTEM 4 BIO BOTANICAL SHAMPOO 200 ML
  21,45 €

1-16 / 21

tuotetta

View as Ruudukko Luettelo
Sivu:
Sivu

Hiustenlähtö ja kaljuuntuminen

Hiustenlähtöön ja kaljuuntumiseen saattaa olla monia eri syitä. Siksi niitä voidaan myös hoitaa monin eri tavoin. Miesten ja naisten kohdalla hiustenlähdön ja kaljuuntumisen syyt eroavat toisistaan, mutta esimerkiksi stressi, ikääntyminen ja perintötekijät ovat yleisiä syitä hiustenlähtöön molemmilla sukupuolilla. 

Naisten hiustenlähdön taustalla voi lisäksi olla esimerkiksi raskaus tai hormonaalinen ehkäisy. Miehillä yleisin syy hiustenlähtöön on perinnöllinen. Kaljuuntuminen tai tukan harveneminen voi alkaa jo parikymppisenä. Lähes kaikkia hiustenlähdön syitä voidaan hoitaa jollain tapaa. Jos huomaat itselläsi poikkeuksellista hiustenlähtöä, kannattaa sen syy selvittää ajoissa. Näin vaivaa päästään hoitamaan nopeasti ja siihen pystytään todennäköisemmin vaikuttamaan. Tämä on tärkeää, sillä jos hiustupet kuolevat hiustenlähdön yhteydessä, ei uusia hiuksia ole enää hoidoilla mahdollista saada kasvamaan kaljuuntuneille alueille.

Miten hiukset kasvavat?

Ihmisellä on 100 000 – 250 000 hiusta ja hiukset kasvavat sykleissä. Lapsilla hiuksen kasvamisen syklin pituus voi olla jopa kahdeksan vuotta, mutta iän myötä sykli nopeutuu. Myöhäisessä keski-iässä sykli saattaa olla lyhimmillään enää puoli vuotta. Syklin pituuden lyheneminen vaikuttaa myös hiusten maksimipituuteen. 

Hiusten elinkaaren ensimmäistä vaihetta kutsutaan kasvuvaiheeksi (anageeni). Tällöin hius kasvaa noin 0,3-0,5 millimetriä päivässä. Kasvuvaihetta seuraavan lepovaiheen (telogeeni) aikana hiuksen kasvu loppuu ja hius irtoaa.

Normaalitilanteessa ihmisellä on ympäri päätä kasvunsa eri vaiheessa olevia hiuksia. Näin hiuksia irtoaa koko ajan tasaisesti eri puolilta päätä. 

Tukistuskoe auttaa selvittämään onko hiustenlähtö normaalia

Koska hiukset ovat jatkuvasti erivaiheissa elinkaartaan, meiltä kaikilta irtoaa hiuksia päivittäin. Aikuiselta irtoaa päivittäin noin 50-100 hiusta. Hiustenpesun yhteydessä hiuksia saattaa kerralla irrota vielä reilusti enemmän.

Hiustenlähdöstä ei ole syytä huolestua, ellei se ole normaalia runsaampaa tai aiheuta päänahkaan selkeitä kaljuja laikkuja. 

Kun hiuksia kerran irtoaa päivittäin, on usein vaikea hahmottaa, milloin hiuksia sitten irtoaa epätavallisen paljon. Jos epäilet, että kärsit poikkeavasta hiustenlähdöstä, voit selvittää asiaa kotona yksinkertaisella tukistuskokeella.

Ota pieni tukko hiuksia peukalon ja etusormen väliin ja tukista kevyesti. Hiuksia irtoaa normaalisti 0-3 kerrallaan. Koska poikkeava hiustenlähtö ei yleensä ole tasaista päänahan kaikissa kohdissa, tee koe erikseen ainakin ohimolla, otsalla, päälaella ja takaraivolla. Jos yhdestä kohdasta irtoaa kerrallaan yli viisi hiusta, kannattaa hiustenlähtö seurata ja tutkia tarkemmin. 

Keinoja hiustenlähdön ehkäisyyn

Hiustenlähtöä voidaan hoitaa ja ehkäistä monin eri tavoin. Oikean keinon valitsemiseen vaikuttaa syy hiustenlähdön taustalla. 

Hiustenlähtöä hillitsevät shampoot, hoitoaineet ja seerumit kuorivat hiuspohjaa epäpuhtauksista ja hilseestä. Hoitavat tuotteet myös poistavat bakteereita, jotka häiritsevät hiustupen toimintaa. Lisäksi ne saattavat elvyttää pään pintaverenkiertoa. 

Ravintolisien avulla voit varmistaa, että saat kaikki hiusten kasvuun tarvittavat ravinteet. Hiusten kannalta on oleellista ennen kaikkea riittävä proteiinin saanti. Sen lisäksi hiukset tarvitsevat esimerkiksi rautaa, sinkkiä, d-vitamiinia, biotiinia ja seleeniä – sekä monia muita kehon normaalistikin tarvitsemia vitamiineja ja ravintoaineita.

Koska hiusten kasvunopeus on pääasiassa geneettinen ominaisuus, eivät ravintoaineet varsinaisesti nopeuta hiustenkasvua. Erilaisten ravinteiden puute saattaa kuitenkin vaikuttaa hiusten kykyyn kasvaa, jolloin jonkin ravintoaineen puute saattaa hidastaa hiusten kasvua. Muista siis myös hiustesi vuoksi pitää huolta monipuolisesta ravinnosta ja riittävästä ravintoaineiden saannista. 

Jos hiustenlähtö on voimakasta ja pitkäkestoista, kannattaa käydä ihotautilääkärillä. Näin saat selville hiustenlähdön syyn ja saat käyttöösi parhaat ohjeet tilanteen hoitamiseen. 

Naisten perinnöllinen hiustenlähtö ja kaljuuntuminen

Miesten ja naisten perinnöllinen hiustenlähtö on monella tavalla samanlaista. Kaljuuntumisen mekanismit kuitenkin poikkeavat toisistaan. Koska naishormoni estrogeeni suojaa hiustenlähdöltä, perinnöllinen kaljuuntuminen etenee naisilla yleensä hitaammin ja on harvinaisempaa kuin miehillä.

Perinnöllinen hiustenlähtö on naisilla usein kyseessä, jos hiukset alkavat harventua tasaisesti ohimolta ja päälaelta. Naisten kohdalla nämä alueet eivät yleensä kaljuunnu kokonaan ja vielä harvinaisempaa on, että perinnöllinen hiustenlähtö johtaa täydelliseen kaljuuntumiseen.

Koska naisten hiustenlähtö on tasaisempaa kuin miehillä, tilanteeseen havahdutaan usein vasta kun kaljuuntuminen on ehtinyt jatkua pitkään ja tukka on reilusti harventunut. 

Perinnöllistä kaljuuntumista kannattaa kuitenkin tarkkailla, sillä mitä aiemmin sen hoito päästään aloittamaan, sitä todennäköisemmin se vaikuttaa. Hoidossa tärkeää on päänahan tiheä pesu, joka vähentää päänahan mikrobien määrää. Ketokonatsolia sisältävät tai muut hilseshampoot saattavat olla hyödyllisiä.

Hiustenpesun ohella itsehoitona voi kokeilla apteekista saatavaa päänahkaan annosteltavaa minoksidiilia. Tarvittaessa lääkäri voi määrätä naisten hiustenlähdön hillitsemiseksi ja kaljuuntumiseen ehkäisemiseksi estrogeenitasoa nostavia anti-androgeenisia lääkkeitä, kuten yhdistelmähormoneita tai spironolaktonia.

Miesten perinnöllinen hiustenlähtö ja kaljuuntuminen

Miesten perinnöllinen kaljuuntuminen eli perinnöllinen miestyyppinen hiustenlähtö on miehillä yleisin syy kaljuuntumiseen. Tätä kutsutaan myös androgeneettiseksi kaljuuntumiseksi sillä sen taustalla tärkeässä osassa ovat mieshormonit eli androgeenit.

Miestyyppinen kaljuuntuminen alkaa päälaen ja ohimoiden alueelta. Samalla miehen otsan hiusraja usein nousee. Miesten hiustenlähtö johtaa naisia useammin alueiden täydelliseen kaljuuntumiseen.                                  

Myös miestyyppisen perinnöllisen kaljuuntumisen paras hoito on päänahan säännöllinen ja tiheä, jopa päivittäinen pesu. Ketokonatsolia sisältävät tai muut hilseshampoot kerran tai kaksi viikossa saattavat auttaa. Hiusten tiheän pesemisen salaisuus on, että se pitää päänahan mikrobimäärän matalana. 

Myös miehillä apteekista ilman reseptiä saatava minoksidiili voi vähentää hiustenlähtöä tai jopa kasvattaa uusia hiuksia. Jos hiustenlähtö on runsasta, voi lääkärin kautta saada myös suun kautta otettavia valmisteita.

Akuutti telogeeninen hiustenlähtö on seurausta elimistön stressitilasta

Telogeenisessä hiustenlähdössä osa päänahan karvatupista viettää normaalia pidempää lepovaihetta, mutta niiden toiminta ei lopu kokonaan. 

Akuutti telogeeninen hiustenlähtö seuraa yleensä elimistön poikkeuksellisesta stressitilasta. Stressitilan seurauksena karvatupet siirtyvät lepovaiheeseen ennenaikaisesta. Stressitilan voi aiheuttaa esimerkiksi synnytys, voimakas laihdutuskuuri, keuhkokuume tai jokin muu voimakas infektio.

Telogeeninen hiustenlähtö saattaa aiheuttaa hiusten äkillisen irtoilun heti stressitilan alettua, mutta se saattaa ilmetä jopa kuukausien viiveellä. Siksi telogeenistä hiustenlähtöä on usein vaikea yhdistää elimistölle aiheutuneeseen stressitilaan. 

Telogeeniseen hiustenlähtöön ei ole olemassa täsmähoitoa, mutta apua voi olla esimerkiksi suun kautta otettavista lisäravinteista. Ne sisältävät hiusten hyvinvointiin vaikuttavia ravinteita, joiden käyttö voi parantaa hiusten kuntoa. Yleensä hiusten kasvu palautuu normaaliksi ja hiukset alkavat kasvaa takaisin noin puolen vuoden kuluttua. 

Pälvikalju alkaa usein äkillisesti

Pälvikalju on autoimmuunisairaus, jonka aiheuttajaa ei tarkasti tunneta. Pälvikaljusta kärsivän elimistö hylkii omia karvojaan, ja hiukset irtoavat juurineen. Päänahan iho on kuitenkin terve. Pälvikalju alkaa yleensä äkillisesti ja sen taudinkuva on arvaamaton. 

Pälvikaljun alussa hiuksiin ilmestyy yksi tai useampi pyöreähkö kalju alue. Näiden alueiden läpimitta on muutamista milleistä muutamiin sentteihin. Kaljuuntuva kohta saattaa kutista, kihelmöidä tai olla tunnoton. 

Pälvet alkavat yleensä muutamassa kuukaudessa vähitellen parantua, mutta uusia kaljuja kohtia voi kuitenkin ilmestyä eri kohtiin. Monet kärsivät pälvikaljusta ajoittain.

Kun hiukset irtoavat pälvikaljumaisesti ensimmäisen kerran, kannattaa diagnoosi tarkistaa lääkärissä. Pälvikaljuun ei ole hoitoa. Tarvittaessa lääkäri voi määrätä esimerkiksi vahvaa kortisoniliuosta, jolla voidaan yrittää nopeuttaa hiusten kasvua. Myös hiusten kasvua tukevat itsehoitolääkkeet voivat nopeuttaa hiusten kasvua. 

Ikääntymisen aiheuttama hiusten oheneminen ja harveneminen

Ikääntyessä etenkin naisten hiukset harvenevat ja ohenevat, vaikka kyseessä ei olisi varsinainen hiustenlähtö. 

Ikääntyvillä naisilla hiuksen läpimitan pieneneminen ohentaa hiuksia usein enemmän kuin varsinainen hiustenlähtö. Estrogeenin väheneminen nimittäin aiheuttaa naisilla hiusten kasvun hidastumista ja hiusten rakenteellisia muutoksia. 

Iän aiheuttamaan hiusten oheneminen on pääosin perinnöllistä, eikä sitä juuri pysty estämään. Perimän suuresta vaikutuksesta huolimatta hiuksia kannattaa hoitaa hyvin ja huolehtia hiuksille tärkeiden ravintoaineiden riittävästä saannista. 

Erilaiset sairaudet syynä hiustenlähtöön

Erilaiset hiuspohjan eli päänahan sairaudet voivat lyhentää hiusten kasvuvaihetta ja heikentää hiuksia. Tällaisia sairauksia ovat esimerkiksi atooppinen ekseema ja tali-ihottuma. Silsa saa hiukset katkeamaan ja karvatuppitulehdusta aiheuttavat sairaudet harventavat hiuksia. Valepälvikalju puolestaan aiheuttaa läiskittäistä, mutta pysyvää kaljuuntumista. 

Hiustenlähtöä voivat hiuspohjan sairauksien lisäksi aiheuttaa myös muut sairaudet kuten diabetes, anemia, keliakia ja bakteeri- tai sieni-infektiot.

Hiuspohjan sairaudet sekä muut hiustenlähtöä aiheuttavat sairaudet oireilevat kuitenkin lähes aina myös muilla tavoin. Näistä johtuvaan hiustenlähtöön auttaa vain itse sairauden hoitaminen. 

Jos sinulla on hiustenlähdön lisäksi muita päänahan oireita tai epäilet että taustalla on jokin sairaus, on syytä hakeutua lääkäriin. 

Milloin lääkäriin hiustenlähdön vuoksi?

Hiustenlähdön ja kaljuuntumisen vuoksi lääkäriin kannattaa hakeutua ainakin seuraavissa tilanteissa: 

 • hiustenlähtö pitkittyy
 • hiuspohjaan muodostuu kaljuja alueita
 • epäilet hiustenlähdön taustalla sairautta
 • hiustenlähtöön liittyy hiuspohjan oireita
 • hiustenlähtö etenee hyvin nopeasti hiustenlähtö tai kaljuuntuminen haittaa päivittäistä elämääsi

OLO-APTEEKIN VERKKOKAUPPA- JA KANTA-ASIAKASREKISTERIN TIETOSUOJASELOSTE

1 REKISTERINPITÄJÄ

Olo-apteekki Oy "Olo-apteekki" (2862688-1), Rajatorpantie 41 B, 01640 Vantaa

Olo-apteekki 360 (Ympyrätalo)"Olo-apteekki 360" (2056406-5) Siltasaarenkatu 18, 00530 Helsinki 

Olo-apteekki Oy vastaa henkilötietojen käsittelystä itsehoitotuotteita koskevassa liiketoiminnassa tämän selosteen mukaisissa tarkoituksissa ja oikeusperusteilla sekä ylläpitää Olo-apteekki Oy:n verkkokauppa- ja kanta-asiakasrekisteriä.

Olo-apteekki 360 vastaa henkilötietojen käsittelystä lääkkeiden ostotietojen ja terveystietojen sekä muiden mahdollisten arkaluontoisten tietojen osalta. Olo-apteekki 360 ei luovuta näitä tietoja muutoin kuin euromääräisten summien osalta Olo-apteekki Oy:lle.   

2 YHTEYSHENKILÖ REKISTEREITÄ KOSKEVISSA ASIOISSA

Olo-apteekki Oy: Aleksi Routama, puhelinvaihde 020 44511

Olo-apteekki 360 (Ympyrätalo): Tiina Vaitomaa, puhelin 029 340 0680

3 REKISTERIN NIMI

Olo-apteekin verkkokauppa- ja kanta-asiakasrekisteri

4 HENKILÖTIETOJEN TARKOITUS JA TIETOSISÄLTÖ

OLO-APTEEKIN KERTA-ASIAKKAAT

Olo-apteekin kerta-asiakkaita ovat Olo-apteekin verkkokaupasta ostoksia tekevät asiakkaat, jotka eivät ole liittyneet kanta-asiakkaiksi. Kerta-asiakkaiden henkilötietoja käsitellään seuraavissa käyttötarkoituksissa ja oikeusperusteilla:

Kerta-asiakkaan kanssa solmitun asiakassopimuksen täytäntöönpanemiseksi, eli tilausten täytäntöönpanoon, esim. tuotteiden ja palvelujen toimittamiseen ja toimitusten valvontaan; maksujen toteuttamiseen, laskutukseen ja perintään

Asiakassuhteeseen perustuvan rekisterinpitäjien oikeutetun edun mukaisesti

  • markkina-, mielipide- tai asiakastyytyväisyystutkimuksiin, 
  • verkkopalvelun sisällön ja mainonnan personointiin ja kohdentamiseen sivuston evästesuostumuksen perusteella
  • verkkopalvelun ja muiden tuotteiden ja palvelujen kehittämiseen ja parantamiseen 

Kerta-asiakkaista käsitellään seuraavia tietoja:

 1. Perustiedot: sukunimi, etunimet, osoite ja muut yhteystiedot, asiointikieli
 2. Asiakassuhteeseen hoitamiseksi tarpeelliset tiedot
  • Asiakassopimukseen, tilaukseen, ostettuihin tuotteisiin ja palveluihin, toimitukseen ja maksuihin liittyvät tiedot
  • mobiiliapplikaatioiden, verkko- sekä muiden palvelujen käyttötiedot 
  • asiakkaan mahdollinen alennusetu sekä muut asiakasedut
  • asiakkaan suostumuksella evästeiden avulla tai muulla vastaavalla tavalla kerätyt Olo-apteekin verkkokaupan ja verkkopalvelujen (esim. selaushistoria) käyttötiedot sekä asiakkaan päätelaitteen IP-osoite ja muut tekniset tiedot

OLO-APTEEKIN REKISTERÖITYNEET ASIAKKAAT

Olo-apteekin rekisteröityneet asiakkaat ovat Olo-apteekin sähköisellä tai paperisella asiakastietolomakkeella liittyneet kanta-asiakkaat. Kanta-asiakkaiden henkilötietoja käsitellään seuraavissa käyttötarkoituksissa ja oikeusperusteilla:

Kanta-asiakkaan kanssa solmitun asiakassopimuksen täytäntöönpanemiseksi, eli kanta-asiakas-etujen, -palvelujen, oikeuksien ja velvollisuuksien toteuttamiseen sekä tilausten täytäntöönpanoon, esim. tuotteiden ja palvelujen toimittamiseen ja toimitusten valvontaan; maksujen toteuttamiseen, laskutukseen ja perintään

Kanta-asiakassuhteeseen perustuvan rekisterinpitäjien oikeutetun edun mukaisesti

  • asiakassuhteen hoitamiseen, kehittämiseen ja ylläpitämiseen mukaan lukien kirjeitse, puhelimella, sähköpostilla, tekstiviestillä tai muilla sähköisillä välineillä tapahtuvaan asiakasviestintään, tiedottamiseen, uutiskirjeen toimittamiseen ja asiakastyytyväisyystutkimukseen sekä yhteydenottojen hoitamiseen;
  • kirjeitse, puhelimitse, sähköpostitse sekä erillisellä luvalla tekstiviestillä tai muilla sähköisillä välineillä tapahtuvaan suoramarkkinointiin ja sen kohdentamiseen, markkina-, mielipide yms. tutkimuksiin, 
  • verkkopalvelun sisällön ja mainonnan personointiin ja kohdentamiseen sivuston evästesuostumuksen perusteella
  • verkkopalvelun ja muiden tuotteiden ja palvelujen kehittämiseen ja parantamiseen; 
  • analysointiin, profilointiin ja segmentointiin edellä mainittujen käyttötarkoitusten toteuttamiseksi 

Kanta-asiakkaista käsitellään seuraavia tietoja:

 1. Perustiedot: sukunimi, etunimet, henkilötunnus, osoite ja muut yhteystiedot, sukupuoli, asiointikieli. Lisäksi ammattilaisverkkokauppaan rekisteröityneiden osalta työnantaja, työtehtävä, ammattiryhmä.
 2. Asiakassuhteeseen hoitamiseksi tarpeelliset tiedot
  • Asiakassopimukseen, tilaukseen, ostettuihin tuotteisiin ja palveluihin, toimitukseen ja maksuihin liittyvät tiedot mukaan lukien tuotteiden ostohistoria. Reseptilääkkeiden ostohistoriatietoja käsittelee vain Olo-apteekki 360. Tämä lisäksi Olo-apteekki 360 voi käsitellä reseptiostoihin liittyen myös seuraavia tietoja:
   • kaikki reseptille tallennettavat tiedot
   • maksusitoumustieto, työpaikkakassatieto
   • Kela-korvaustiedot, Kelan maksuosuus
   • mahdolliset apteekkisopimustiedot
   • reseptilääketoimituksen kannalta muut olennaiset tiedot
  • uutiskirjeen, mobiiliapplikaatioiden, verkko- sekä muiden palvelujen käyttötiedot 
  • asiakkaan itse ilmoittamat kiinnostuksen kohteet
  • käyttäjätunnukset
  • Kanta-asiakkuuden tiedot: asiakasnumero ja asiakkuuden voimassaoloa ja kestoa koskevat tiedot; asiakkaan mahdolliset asiakasryhmät.
  • asiakkaan mahdollinen alennusetu sekä muut asiakasedut
  • asiakkaan suostumuksella evästeiden avulla tai muulla vastaavalla tavalla kerätyt Olo-apteekin verkkokaupan ja verkkopalvelujen (esim. selaushistoria) käyttötiedot sekä asiakkaan päätelaitteen IP-osoite ja muut tekniset tiedot
  • tiedot tarjouksista, palautteista ja muusta yhteydenpidosta asiakkaan kanssa 
  • asiakkaan antamat suostumukset, luvat, kiellot ja valtuutukset
  • kuluttajatutkimuslaitosten suorittamiin kuluttajatutkimuksiin sekä Väestörekisterikeskuksen ja Tilastokeskuksen tilastoihin perustuvat luokitukset, segmentit ja analyysit 
  • edellä mainittujen tietojen analysointiin perustuvat asiakassuhdetta ja asiakasta koskevat analyysit ja luokitukset

Olo-apteekki voi evätä rekisteröitymisen ammattilaisverkkokauppaan mikäli verkkokauppaan liittymisen ehdot eivät Olo-apteekin näkemyksen mukaan täyty.

OLO-APTEEKIN UUTISKIRJEEN TILAAJAT

Henkilötietojen käsittelyn ensisijaisena perusteena on asiakkaan suostumus. Uutiskirjeen tilaajista käsitellään tietoina sähköpostiosoitetta ja uutiskirjeen ja sen vastaanottajan analysointiin liittyviä tietoja.

5 HENKILÖTIETOJEN SÄILYTYSAIKA

Olo-apteekki säilyttää henkilötietoja niin kauan kuin sopimukseen tai asiakassuhteen hoitamiseen perustuen on tarpeen. Tiedot poistetaan kun asiakassuhde ja siihen liittyvät molemminpuoliset velvoitteet ovat päättyneet, kuitenkin viimeistään 24 kuukauden kuluttua ostotapahtumasta.  Uutiskirjeen tilaajan osalta tiedot poistetaan, kun tilaaja peruuttaa uutiskirjeen.

Olo-apteekki 360 säilyttää tiedot reseptilääkeostojen osalta lakisääteisten velvotteiden mukaisesti.

6 SÄÄNNÖNMUKAISET TIETOLÄHTEET

Tietoja saadaan ensisijaisesti seuraavista lähteistä: rekisteröity itse ja rekisteröidyn asiakkuuteen, palveluiden käyttöön, viestintään sekä asiointiin liittyvät tapahtumat. Tunnistamis-, varmennus-, osoite-, päivitys-, luottotieto- tai muuta vastaavaa palvelua tarjoava osapuoli. Reseptilääkeostojen yhteydessä reseptitiedot saadaan Kanta-palvelusta.

Kanta-asiakkaiden, kerta-asiakkaiden ja uutiskirjeen tilaajien tiedot ja niiden muutokset saadaan asiakkaalta asiakastietolomakkeella tai muilla asiakkaan ilmoituksilla. Tiedot asiakkaan käyttämistä tai ostamista tuotteista ja palveluista sekä ostojen loppusummat saadaan Olo-apteekin tietojärjestelmistä. Asiakastietoja voidaan rikastaa kuluttajatutkimuslaitosten suorittamilla kuluttajatutkimuksilla sekä Väestörekisterikeskuksen, Postin, Tilastokeskuksen ja vastaavien yritysten ja viranomaisten tilastoihin perustuvilla luokituksilla, segmentoinneilla sekä analyyseillä.

7 TIETOJEN SÄÄNNÖNMUKAISET LUOVUTUKSET JA TIETOJEN SIIRTO EUROOPAN UNIONIN TAI EUROOPAN TALOUSALUEEN ULKOPUOLELLE

Verkkokauppa- ja kanta-asiakasrekisteriin tallennettujen tietojen käsittely on aina luottamuksellista. Rekisterinpitäjät voivat luovuttaa kuljetusyrityksille niiden tarvitsemat tiedot asiakkaan ostamien tuotteiden perille toimittamiseksi sekä pankeille ja muille maksunvälittäjille sekä perintäyhtiöille tiedot, jotka ne tarvitsevat asiakkaan maksutapahtumien toteuttamiseksi ja maksujen perimiseksi. Rekisterinpitäjät eivät luovuta rekisteritietoja kolmansille osapuolille markkinointi- tai muihin tarkoituksiin.

Rekisterinpitäjät voivat käyttää tämän selosteen mukaisten ICT-, markkinointi-, viestintä- yms. tehtävien hoitamiseen alihankkijoita. Sitä varten rekisterin tietoja voidaan siirtää käsiteltäväksi EU-/ETA:n alueen ulkopuolisiin maihin. Alihankkijoiden kanssa tehdään kirjalliset sopimukset Euroopan Komission hyväksymillä vakiosopimusehdoilla (päätös C(2010)593), joilla varmistetaan asianmukainen tietosuoja.

8 KUVAUS REKISTERIN SUOJAUKSEN PERIAATTEISTA

Mahdollinen manuaalinen aineisto säilytetään lukitussa tilassa, jonne on pääsy vain erikseen oikeuden saaneilla henkilöillä. Digitaaliseen aineistoon on pääsy vain siihen oikeutetun työntekijän, ammatinharjoittajan tai yhteistyökumppanin henkilökohtaisella käyttäjätunnuksella ja salasanalla. Käyttöoikeuksia on eritasoisia ja kullekin käyttäjälle annetaan tehtävän hoitamisen kannalta riittävä, mutta mahdollisimman suppea käyttöoikeus.

9 HENKILÖTIETOJEN KÄSITTELYYN LIITTYVÄT REKISTERÖIDYN OIKEUDET

Rekisteröidyn oikeus saada pääsy tietoihin (tarkastusoikeus):

Rekisteröidyn oikeus vaatia tiedon oikaisemista, poistamista tai käsittelyn rajoittamista:

Rekisteröidyn oikeus siirtää tiedot järjestelmästä toiseen:

Rekisteröidyn oikeus tehdä valitus valvontaviranomaiselle:

Muut oikeudet:

10 YHTEYDENOTOT

Kaikissa henkilötietojen käsittelyyn liittyvissä kysymyksissä ja omien oikeuksien käyttämiseen liittyvissä tilanteissa rekisteröidyn tulee ottaa yhteyttä Olo-apteekkiin sähköpostitse osoitteeseen info@oloapteekki.fi , Olo-apteekin toimipisteessä tai postitse osoitteeseen: Olo-apteekki Oy / Tietosuoja, Rajatorpantie 41 B, 01640 Vantaa. Olo-apteekki voi tarvittaessa pyytää rekisteröityä täsmentämään pyyntöään kirjallisesti ja rekisteröidyn henkilöllisyys voidaan tarpeen vaatiessa varmistaa ennen muihin toimenpiteisiin ryhtymistä.