Akne

1-16 / 38

tuotetta

View as Ruudukko Luettelo
Sivu:
Sivu
 1. ACO RESCUE MIST 75 ml
  14,70 €
 2. Mizon Bye Bye Pimple Patch -finnilaastarit
  Rating:
  100%
  7,05 €
 3. Mizon Snail Recovery Gel Cream 45ml
  Kampanjahinta 13,64 € Normaali hinta 17,05 €
 4. Avene Cleanance Comedomed 30 ml
  17,40 €
 5. Avene Cleanance Triacneal EXPERT 30 ml
  20,00 €
 6. ACNEX LIUOS 150 ML
  10,20 €
 7. BASIRON AC WASH 5 % 100 g geeli
  19,90 €
 8. BASIRON AC 5 % 40 g geeli
  16,50 €
 9. LRP EFFACLAR H PUHDISTUSVOIDE ME2 200 ML
  16,00 €
 10. LRP EFFACLAR MAT HOITOVOIDE ME2 40 ML
  18,00 €

1-16 / 38

tuotetta

View as Ruudukko Luettelo
Sivu:
Sivu

Mitä akne on?

Akne on ihon pitkäaikaissairaus, jossa kuolleet ihosolut ja ihon rasva tukkivat karvatupin. Nimensä mukaan karvatuppi on osa ihoa, joka ympäröi ihokarvan juurta. Karvatuppeja sijaitsee lähes kaikkialla kehossa, mutta aknea esiintyy useimmiten paikoissa, joissa on paljon talirauhasia, kuten kasvoissa, selässä, hartioissa, ja rinnassa. Aknea saattaa myös esiintyä paikoissa, jotka tukkeutuvat usein ulkoisten tekijöiden takia, kuten esimerkiksi kypärän hihnan alla.

Akne voi esiintyä mustapäinä, valkopäinä, tai finneinä, ja se saattaa jättää jälkeensä arpeutumista. Vaikeimmissa tapauksissa ihon alle saattaa muodostua kipeitä kyhmyjä, ja akne saattaa myös aiheuttaa tulehduksia. Aknen aiheuttamien ulkonäkömuutosten on todettu johtavan ahdistukseen, itsetunnon laskuun, ja joskus jopa masennukseen.

Akne alkaa usein murrosiässä, mutta sitä voi esiintyä pitkälti sen jälkeen; noin puolilla aknea sairastavista on oireita vielä 30 ikävuoden paikkeilla, ja osalla vielä nelikymppisinä. Joidenkin arvioiden mukaan jopa 90% länsimaisista teineistä kärsii aknesta jossain vaiheessa; vuonna 2015 raportoitiin, että aknesta kärsi maailmanlaajuisesti 633 miljoonaa ihmistä, mikä teki siitä silloin maailman kahdeksanneksi yleisimmän sairauden. Et siis ole yksin.

Aknen syitä ja taustatekijöitä

Akne on usein geneettistä. Yhtään yksittäistä ‘aknegeeniä’ ei ole löydetty, vaan taudilla uskotaan sen sijaan olevan useampi altistava geeni. Tämän takia aknen periytymistä ei voida kaavoittaa yhtä tarkasti, kuin esimerkiksi veriryhmiä tai silmien väriä. Mitään muita riskitekijöitä ei ole voitu täysin varmistaa, mutta mahdollisten altistavien tekijöiden joukossa ovat muun muassa tupakointi, ruokavalio, hormonit, stressi, ja muut kehon tulehdukset.

Murrosiässä keho alkaa erittää enemmän hormoneja, kuten androgeenejä. Androgeenit muun muassa lisäävät talin tuottoa, mikä altistaa aknelle. Androgeenien lisäksi vahvasti akneen liitetty hormoni on kasvuhormoni. Nämä hormonit ovat normaali osa kasvua ja kehitystä kaikissa ihmisissä, joilla ei ole tiettyjä harvinaisia hormoneihin liittyviä tauteja — ei siis ihme, että akne on niin yleistä.

Normaalin kasvun ja kehityksen lisäksi jotkut sairaudet aiheuttavat tavallista korkeamman määrän androgeenejä kehossa. Tämän takia esimerkiksi munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (PCOS) —jota esiintyy jopa kymmenellä prosentilla ihmisistä, joilla on munasarjat — voi aiheuttaa tavallista runsaampaa aknea. Androgeenien tuotanto kiihtyy myös raskauden aikana. Joskus aknen taustalla voi olla myös ihmisen ottamat hormonit, kuten testosteronikorvaushoito tai anabolisten steroidien käyttö.

Aknen hoitoon paljon apukeinoja

Aknen hoitoon on olemassa monenlaisia ratkaisuja. Joissain tapauksissa elämäntapamuutokset riittävät. Useiden tutkimusten mukaan esimerkiksi sokerin vähentäminen ruokavaliossa voi vähentää akneoireita. Myös maitotuotteiden vähentäminen saattaa helpottaa oireita, vaikka tästä onkin vähemmän tutkimustietoa. Suklaata, suolaa tai rasvaa ei sen sijaan ole tutkimusperäisesti voitu yhdistää akneen, ei myöskään ylipainoa.

Useimpien suositusten mukaan akneihoa ei kannata pestä useammin kuin kaksi kertaa päivässä, koska se voi ärsyttää ihoa. Hajusteettomat kosteusvoiteet voivat rauhoittaa ihoa. Akneihon pesuun suositellaan ei-komedogeenisiä, öljyttömiä puhdistusaineita, jotka eivät tuki ihohuokosia.

Jos elämäntapamuutokset eivät auta akneen, tai jos tapaus on tarpeeksi vaikea, voidaan tarvita lääkehoitoa, joko itsehoitona tai reseptilääkkeillä. Hoidon ensimmäinen askel on usein aknevoide tai muu vastaava suoraan iholla käytettävä hoito; jos nämä eivät tehoa, on myös olemassa suun kautta otettavia lääkkeitä. Usein käytettyjä lääkeaineita ovat atselaiinihappo, salisyylihappo, bentsoyyliperoksidi, retinoidit, ja jotkin antibiootit. Joissain tapauksissa hormonaalinen ehkäisy voi myös lieventää akneoireita. Aknelääkkeillä voi olla vakaviakin sivuvaikutuksia, kuten vahvasti lisääntynyt herkkyys auringolle. Keskustele aina uuden hoidon aloittamisesta lääkärin, farmaseutin, tai muun terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.