Jalkojen hoito

Aseta nousevaan järjestykseen
Sivu

49-72 / 167

Tilaamasi tuotteet

Aseta nousevaan järjestykseen
Sivu

49-72 / 167

Tilaamasi tuotteet

Syylät

Onko sinulla syyliä tai känsiä, joihin kaipaisit apua? Syylät ja känsät kannattaa hoitaa, erityisesti jos ne vaivaavat sinua tai aiheuttavat oireita. Meiltä löydät tuotteet syylien ja känsien hoitoon. Olo-apteekin valikoimassa on kattavasti myös itsehoitolääkkeitä jalkojen iho-ongelmien hoitoon.

Mitä syylät ja känsät ovat?

Syylät ovat hyvänlaatuisia kasvaimia ihossa. Syyliä aiheuttavat ihmisten papilloomavirukset (HPV). Koska syylän taustalla on virus, ne voivat levitä muualle ihoon ja virus voi myös tarttua  rikkinäisen ihon kautta toiseen henkilöön. Syyliä on erityisen paljon lapsilla ja nuorilla, mutta ne voivat tarttua kenelle vain iästä riippuen. Merkittävä osa ihmisistä saa syylätartunnan jossain kohtaa elämäänsä. Syyliä esiintyy tyypillisimmin jalkapohjissa ja käsissä.

Känsät, eli kovettumat tai liikavarpaat sen sijaan eivät tartu eikä niiden taustalla ole viruksia. Känsä syntyy hankauksen seurauksena esimerkiksi kengän hangatessa samaa kohtaa jalassa pitkään ja toistuvasti, jolloin voi iholle muodostua kovettuma jota kutsutaan känsäksi. Jalkojen ohella känsiä voi muodostua myös käsiin ja periaatteessa minne vain iholla, yleisimmin känsiä kuitenkin on jaloissa ja käsissä.

Syylien hoito 

Syylät eivät ole vaarallisia eikä niiden hoito ole välttämätöntä. Mikäli syylä ei vaivaa sinua, voit seurata, poistuuko se itsestään. Osa syylistä katoaa, mutta tämä voi kestää vuosia. Koska syylät voivat kuitenkin levitä ja tarttua, on ne suositeltavaa hoitaa pois.

Syylien hoitoon on tarjolla kauttamme apua erilaisten itsehoitovalmisteiden muodossa. Itsehoitotuotteita on saatavilla liuoksina, kyninä sekä geeleinä. Tyypillisesti syylien itsehoitotuotteet sisältävät erilaisia happoja, jotka saavat syylän pinnan kuoriutumaan pois ja toistettuna saavat lopulta syylän irtoamaan kokonaan. Itsehoitovalmisteita laitetaan tyypillisesti muutamia kertoja viikossa kunnes syylä on kadonnut. Hoitoa jatketaan tyypillisesti noin viikosta kuukauteen syylän sijainnista ja koosta riippuen.

Mikäli itsehoitotuotteet eivät auta riittävästi tai syyliä tulee lisää hoidosta huolimatta, lääkäri voi kirjoittaa reseptille syylien hoitoon tarkoitettua lääkettä tai tarvittaessa poistaa syylät esimerkiksi jäädyttämällä tai leikkaamalla.

Känsien hoito

Känsät ovat vaarattomia eivätkä oireettomina edellytä hoitoa. Känsät voivat kuitenkin olla kivuliaita, epämiellyttäviä ja esteettisesti ikäviä. 

Känsiä voit hoitaa lääkeaineilla, känsälaastareilla ja -tyynyillä. Känsien hoidossa käytettävät lääkkeet tyypillisesti kuorivat kovettuman pois. Känsälaastarit ja -tyynyt sen sijaan suojaavat känsää ja estävät hankausta, joka helpottaa oireisiin ja voi auttaa myös känsää häviämään pikkuhiljaa. Myös jalkineiden vaihtaminen vähemmän hankaaviin voi auttaa jalkojen alueen känsiin. Mikäli itsehoito ei auta ja känsän oireet ovat hankalia, voit tarvittaessa hakeutua lääkärin arvioon siitä, voisiko lääkäri poistaa känsäsi esimerkiksi jäädyttämällä tai leikkaamalla.