Kynsisieni

Suodata
Rajaa:
Tuoteryhmä
Aseta nousevaan järjestykseen
  1. Nalox 10 ml
    Arvio:
    70%
    30,90 €
Aseta nousevaan järjestykseen

Kynsisieni, kiusallinen ja kivulias vaiva

Kynsisieni, tai kynsisilsa on kiusallinen vaiva, jota esiintyy noin 11 prosentilla suomalaisista aikuisista. Eniten kynsisientä esiintyy keski-ikäisillä tai iäkkäillä miehillä. Lapsilla kynsisientä esiintyy erittäin harvoin. Kaikista yleisimmin kynsisieni on varpaankynsissä, useimmiten isovarpaan kynnessä, ja harvemmin sormissa.

Hoitamattomana kynsisieni voi aiheuttaa kosmeettista haittaa, tai pahimillaan kipua ja kynnen irtoamisen. 

 

Kynsisienen aiheuttajat

Lähes aina kynsisienen aiheuttaja on silsasienet, joiden ravinto koostuu kynsien, hiusten ja ihon proteiinista, kreatiinista. Kynsisienelle on monia altistavia tekijöitä, mutta yleensä kudosvammat edistävät sen syntyä ja leviämistä. 

Etenkin urheilijoilla on moninkertainen riski saada kynsisienitartunta. Kynsisienen aiheuttava onykomykoosi viihtyy kosteassa ja lämpimässä ympäristössä, jonka takia etenkin hikiset urheilukengät ovat erityisen alttiita ylläpitämään sienen kasvua. Myös erilaiset harrastukset, jotka altistavat jalkoja vammoille sisältävät suuremman riskin kynsisienelle. 

Muita riskitekijöitä ovat ahtaiden ja hankaavien jalkineiden käyttö. Lisäksi hidastunut verenkierto, diabetes ja heikentynyt immuunijärjestelmä nostavat kynsisienen riskiä. Yleisissä tiloissa, kuten uimahalleissa, pukuhuoneissa ja suihkutiloissa tulisi liikkua jonkinlaiset suojajalkineet jalassa, koska sieni tarttuu herkästi avojaloin liikkuessa. 

 

Kynsisieni oireet

Kynsisientä voi olla osassa kynttä, koko kynnen alueella tai useammassa kynnessä. Yleensä kynnen reunasta alkava kynsisieni näkyy kynnen alla muodostuvana valkoisena tai keltaisena läikkänä. 

Infektio leviää usein kynnen keskiosaan, jolloin kynsi paksuuntuu, sen väri muuttuu sameaksi tai johtaa kynnen värimuutoksiin. Joillakin kynsien väri voi myös muuttua keltaiseksi tai vihertäväksi. Kynsisienen edetessä kynsi haurastuu, ja paha kynsisieni voi aiheuttaa kipua tai kynnen irtoamisen. 

Alkava kynsisieni kannattaa hoitaa heti ensimmäisten oireiden ilmetessä, jottei se ehdi edetä kynnen tyveen asti, jolloin toimivat hoitovaihtoehdot vähenevät. Jos infektiota ei hoideta, on olemassa mahdollisuus sen leviämiseen muihin kynsiin ja kanssaihmisiin.

 

Kynsisienen itsehoito

Kynsisienen hoitotapa riippuu infektion vakavuudesta. Kynsisieni alkuvaiheessa on hoidettavissa apteekeista saatavilla itsehoitotuotteilla. Apteekista ostettavat itsehoitotuotteet ovat reseptivapaita ja turvallisia käyttää, vaikka kyseessä ei olisikaan sieni-infektio. Joten jos epäilet kyseessä olevan kynsisieni, hoito kannattaa aloittaa pikaisesti. Jos kynsisieni on ehtinyt levitä kynnen syvempiin kerroksiin, voi tuotetta joutua käyttämään pidempään ja useampaan kertaan. 

 

Olo-apteekin valikoimasta löydät tuotteita kynsisienen hoitoon eri muodoissa

 

Kynsisienen hoito vaatii kärsivällisyyttä, koska sen aiheuttama infektio on syvällä kynnen sisällä. Hoidon tulokset saadaan näkyviksi siinä kohtaa, kun uusi kynsikasvu on korvannut infektoituneen kynnen. Pitkään hoitojaksoon on siis varauduttava - varpaan kynsien kohdalla hoito voi kestää 6 kuukaudesta vuoteen. 

Epäillystä kynsisienestä kannattaa aina myös hakeutua lääkäriin, koska vain siellä voidaan saada varma diagnoosi. Yleensä tutkimus tapahtuu yleis- tai ihotautilääkärin vastaanotolla, ja kynsisieni varmistetaan lähes aina sieninäytteellä. Kynsisienen diagnoosin varmistuttua sitä hoidetaan paikallishoidolla tai sisäisillä lääkkeillä, paras hoitotulos saadaan molempien yhteiskäytöstä. 

 

Kynsisienen ehkäisy

Kynsien hoitaminen on tärkein tekijä kynsisienen leviämisen estämisessä. Kun pidät ne hyvin hoidettuina ja puhtaina, voit vähentää infektioiden todennäköisyyttä, sillä bakteerit ja sieni-itiöt viihtyvät likaisissa ja kosteissa ympäristöissä. Muista pestä ja kuivata kätesi säännöllisesti, erityisesti sen jälkeen, kun olet koskettanut tartunnan saaneita kynsiä tai käyttänyt hoitoa - tämä auttaa hillitsemään sienen leviämistä henkilöstä toiseen. Vaikka se voi olla vaikeaa, ole huolellinen kynsisienen hoidossa, sillä voi kestää kauan, ennen kuin uudet kynnet kasvavat ja korvaavat tartunnan saaneet kynnet kokonaan.

Kynsien hoito on tärkeää, ja kun kyseessä on kynsisieni-infektio, on vielä tärkeämpää olla tietoinen siitä, että se voi levitä. Tämän estämiseksi on hyvä olla jakamatta vaatteita, kenkiä tai vuodevaatteita muiden ihmisten kanssa, jos se on mahdollista. Kun olet koskettanut tai käyttänyt hoitoja sairastuneeseen kynteen, muista pestä myös kätesi huolellisesti! 

On myös suositeltavaa, ettet käy manikyyri- tai pedikyyrissä kun olet saanut tartunnan, sillä sieni voi levitä hoitolan laitteiden kautta. Kokeile käyttää suihkun jälkeen erillistä pyyhettä tartunta-alueelle ja toista pyyhettä muulle vartalolle. Kynsisienestä kannattaa myös kertoa läheisille, jotta he ovat tietoisia ja voivat välttää kynsisienen tarttumisen. 

Vähentääksesi sienitulehduksen riskiä, varmista, että jalkasi kuivuvat kokonaan jokaisen suihkun jälkeen. Aina kun mahdollista, jalkoja olisi hyvä tuulettaa ja antaa kuivua itsestään. Kuivat ja hyvin tuuletetut jalat ennaltaehkäisee sienitartunnan saamista. Lisäksi sukkien ja kenkien vaihtaminen usein, erityisesti urheilukenkien osalta, on erittäin tärkeää, sillä vanhoissa pareissa on yleensä enemmän sieni-itiöitä.

 

Kynsisieni tiivistettynä

  • Kynsisieni voi olla kiusallinen ja kivulias vaiva, jota sairastaa noin 11 prosenttia suomalaisista aikuisista. 
  • Kynsisieni johtuu silsasienestä ja sitä esiintyy yleisimmin varpaankynsissä. 
  • Urheilijoilla on suurempi riski sairastua kynsisieneen kostean ja lämpimän ympäristön, kudosvaurioiden tai -vammojen sekä tiukkojen tai hankaavien jalkineiden vuoksi.
  • Oireita ovat valkoinen tai keltainen laikku kynnen alla, sameus tai värimuutos, paksuuntuminen, hauraus ja kipu.
  • Apteekeista on saatavana itsehoitotuotteita infektion alkuvaiheisiin. Hoitamattomana kynsisieni voi levitä muihin kynsiin ja ihmisiin.
  • Kynsien hoito on tärkeää kynsisienen leviämisen estämiseksi; vältä vaatteiden tai vuodevaatteiden jakamista muiden kanssa, pese kädet huolellisesti, vältä manikyyrejä, kun infektio on tarttunut, käytä erillisiä pyyhkeitä suihkussa käydessä ja tuuleta jalat säännöllisesti.