Parasetamoli

Suodata
Rajaa:
Tuoteryhmä
Aseta nousevaan järjestykseen
Sivu

1-24 / 30

Tilaamasi tuotteet

Aseta nousevaan järjestykseen
Sivu

1-24 / 30

Tilaamasi tuotteet

Mitä parasetamoli on?

Parasetamoli on vatsaystävällinen, tehokas kipulääke. Parasetamoli on haittavaikutuksiltaan turvallisin kipulääke. Parasetamoli on oikein annosteltuna turvallinen lääke eikä ärsytä vatsan limakalvoa tulehduskipulääkkeiden tavoin.


Parasetamolin vaikutusmekanismia ei täysin tunneta, mutta se vaikuttaa eri tavalla kuin tulehduskipulääkkeet. Sillä ei ole tulehdusta vähentävää vaikutusta, eikä myöskään tulehduskipulääkkeille tyypillisiä haittoja. Parasetamolin käytöllä ei ole yleisiä haittavaikutuksia, jos sitä käytetään ohjeen mukaisesti.


Valikoimistamme löytyy laaja valikoima parasetamoleja ja esimerkiksi seuraavat suosittujen tuotemerkkien lääkkeet:Mihin parasetamolia käytetään?

Parasetamolia käytetään tyypillisesti päänsärkyyn, lihassärkyyn ja nivelkipuihin. Lisäksi se laskee kuumetta ja soveltuu flunssan eli nuhakuumeen ja influenssan oireiden hoitoon.


Vähäisten haittavaikutusten vuoksi parasetamoli soveltuu tilapäisen kivun ja kuumeen hoitoon myös lapsille, vanhuksille ja verenohennuslääkkeitä käyttäville. Se on ensisijainen lääke lasten ja vanhusten kivun tai kuumeen hoitoon. Pitkäaikaisesta käytöstä on aina keskusteltava lääkärin kanssa.


Parasetamoli on turvallisin kipulääkevaihtoehto

 • lapsille
 • astmaatikoille
 • sydänpotilaille
 • verenohennuslääkkeitä käyttäville ja vuotohäiriöistä kärsiville
 • mahahaavapotilaille sekä herkkävatsaisille
 • raskaana oleville ja imetyksen aikana

Parasetamolia voidaan käyttää myös yhdessä tulehduskipulääkkeiden kanssa.


Parasetamoli kivun ja kuumeen hoitoon

Parasetamolilla on kuumetta alentava vaikutus, joten sitä voi ottaa laskemaan korkeaa kuumetta esimerkiksi nuhakuumeen tai influenssan yhteydessä.


Voiko parasetamolia käyttää raskauden ja imetyksen aikana?

Parasetamolia on ensisijainen kipu- ja kuumelääke raskaana oleville ja imettäville äideille, ja sitä voidaan käyttää koko raskauden ajan. Lääkettä käytettäessä on aina huomioitava, että sitä käytetään vain todelliseen tarpeeseen, mahdollisimman lyhyen aikaa ja pienimmällä tehokkaalla annoksella.


Vaikka parasetamolin käyttö raskauden ja imetyksen aikana on lähtökohtaisesti turvallista, sitä on hyvä käyttää mahdollisimman vähäisiä määriä. Käytöstä on myös hyvä keskustella lääkärin kanssa.


Ibuprofeiini ja parasetamoli

Parasetamolia voidaan käyttää myös yhdessä tulehduskipulääkkeiden kanssa. Jos kipu on voimakasta, ibuprofeenia ja parasetamolia voi käyttää yhdistelmänä. Lääkkeiden vaikutukset voivat olla yhdessä voimakkaampia kuin yksinään. Lääkkeiden käyttö yhdessä on parempi vaihtoehto kuin esimerkiksi se, että kasvattaa tulehduskipulääkkeen annosmäärää.


Toisin kuin tulehduskipulääke ibuprofeenilla, parasetamolilla ei ole tulehdusta vähentävää vaikutusta.

Vaikutusmekanismiltaan parasetamolin on erilainen kuin tulehduskipulääkkeet, joten sillä ei näin ollen ole tulehdusoireita poistavaa vaikutusta (kuumotus, punoitus, turvotus). Toisaalta parasetamolilla ei myöskään ole tulehduskipulääkkeille tyypillisiä haittavaikutuksia.


Katso täältä ibuprofeiini ja muut tulehduskipulääkkeet.


Milloin parasetamolia ei saa käyttää?

Erityistä varovaisuutta on syytä noudattaa, jos sinulla on maksasairaus, maksan tai munuaisten vajaatoiminta, käytät runsaasti alkoholia tai sinulla on sydämen vajaatoiminta. Keskustele tällöin parasetamolin käytöstä lääkärin kanssa. Krapula ja parasetamoli eivät myöskään sovellu yhteen, sillä elimistössä viipyilevä alkoholi yhdessä parasetamolin kanssa voi aiheuttaa maksavaurion.

 

Mitkä ovat parasetamolin haittavaikutukset?

Parasetamolin haittavaikutukset ovat harvinaisia. Lääkettä tulee kuitenkin käyttää ohjeen mukaisilla annoksilla, jotta haittavaikutuksilta voi välttyä.


Parasetamoli yliannostus?

Yliannostus voi johtaa vakavaan maksavaurioon ja jopa hengenvaaraan. Älä siis ylitä pakkausselosteessa mainittua enimmäisannosta. Myrkytysriski kasvaa, mikäli taustalla on maksan tai munuaisten vajaatoimintaa, rasvamaksa tai maksan aineenvaihduntaan vaikuttavia muita lääkkeitä. 


Parasetamolin ja yhtäaikaisen alkoholin käyttö lisää maksavaurion riskiä. Älä siis käytä parasetamolia krapulan hoitoon, sillä alkoholia viipyy kehossa vielä seuraavana päivänä. Pahimmassa tapauksessa lääkkeen käyttö voi aiheuttaa maksallesi akuutin vajaatoiminnan.


Parasetamolin käyttö on lopetettava seuraavissa tilanteissa:


 • allerginen reaktio (kutina, ihottuma, hengitysvaikeus tai turvotusta kielen, huulten, kurkun tai kasvojen alueella)
 • haavauma suuhun 
 • epätavallista verenvuotoa tai mustelmein muodostusta
 • iho alkaa kesiä
 • hengitystievaikeuksia, joka on aiemmin ilmennyt asetyylisalisyylihappovalmisteiden käytön yhteydessä

Millaisia parasetamolivalmisteita on saatavilla?

Aikuisille valmisteista löytyy tabletteja, suussa liukenevia tabletteja, poretabletteja, jauheita ja peräpuikkoja. Akuutin kivun hoitoon soveltuvat nopeavaikutteiset jauheet, poretabletit ja osa nielaistavista tableteista. Erityisesti flunssan oireiden hoitoon soveltuvat jauhemaiset, kuumaan veteen sekoitettavat valmisteet sekä tabletit, joihin on lisätty kofeiinia. Kofeiini tehostaa parasetamolin vaikutusta.


Lapsille tarkoitettuja valmisteita löytyy parasetamoliperäpuikkoina, suussa liukenevina tabletteina, oraalisuspensiona ja nielaistavina tabletteina. Pienille vauvoille soveltuvat parhaiten peräpuikot tai oraalisuspensio.


Parasetamolin annostus

Itsehoidossa aikuisilla ja yli 12 vuotiailla lapsilla (>40 kg) annostus on yleensä 500-1000 mg 1-3 kertaa päivässä. Maksimiannos on 3 grammaa vuorokaudessa. Kivun lievittyminen ja kuumeen aleneminen ovat suhteessa parasetamolin annokseen.


Lapsilla annos suhteutetaan painoon. Tavallisesti suositellaan 10-15 mg/kg 3 kertaa vuorokaudessa. Vuorokauden kokonaisannos ei tule ylittää 45 mg/kg. Alle 4-vuotiaille lapsille suositellaan peräpuikkoja.


Annostusohje Panadol tai Para-Tabs 500 mg:n tableteille on aikuisille ½–1 tablettia 4–6 tunnin välein korkeintaan kolme kertaa vuorokaudessa. Lääkettä ei saa ottaa useammin kuin neljän tunnin välein. Yli kolmen päivän yhtäjaksoisesta käytöstä tulee keskustella lääkärin kanssa.


Parasetamolia on saatavana itsehoitolääkkeenä yhden gramman vahvuisena (Panadol Forte 1 g, Para-Tabs 1 g, Pamol 1000 mg). Näitä lääkkeitä käytetään tyypillisesti tilapäisten särky- ja kuumetilojen yhteydessä alentamaan kovaa kuumetta tai lievittämään kovaa kipua. Suurien annosten käytöstä on aina hyvä keskustella lääkärin kanssa, erityisesti jos käyttö jatkuu yli kolme päivää. 


Parasetamolin suurin suositeltu vuorokausiannos aikuiselle on 3 grammaa (eli 3000 mg:aa). Tätä vuorokausiannosta ei saa ylittää.


Reseptillä annostus aina lääkärin ohjeen mukaan.