Sosiaali- ja terveysministeriö päivitti ohjeen lääkejodin käytöstä säteilyvaaratilanteessa, ja suosittelee varaamaan lääkejoditabletteja koteihin mahdollisen ydinvoimalaonnettomuuden aihauttaman vaaratilanteen varalle.  Jos tulisi tilanne, että lääkejodia on tarpeellista ottaa, antaa viranomainen asiasta kehotuksen erikseen, eli omin päin tai varmuuden vuoksi ei jodia ole koskaan syytä käyttää. 

 

Kuinka lääkejodi auttaa? 

Ydinvoimalaonnettomuudessa vapautuva, haitallinen radioaktiivinen jodi keräytyy kilpirauhaseen esimerkiksi hengityksen kautta. Haitallisinta tämä on kasvuikäisille, joilla kilpirauhasen säteilyannos voi lisätä kilpirauhassyövän riskiä. 

 

Radioaktiivisen jodin kertymistä kilpirauhaseen voi vähentää ottamalla lääkejodia. Joditabletti täyttää kilpirauhasen ei-radioaktiivisella kaliumjodilla, jolloin radioaktiivinen jodi ei pääse imeytymään kilpirauhaseen.

 

Ketä jodisuositus koskee? 

STM:n antama varautumissuositus koskee 3 - 40 -vuotiaita ja kaikkia raskaana olevia. Yli 40 -vuotiaille jodin käyttöä ei katsota aiheelliseksi. Aikuisilla ei ole havaittu yhteyttä radioaktiiviselle jodille altistumisen ja kilpirauhassyövän välillä, eikä joditabletteja sen vuoksi suositella yli 40-vuotiaille. 

 

Kilpirauhaspotilaiden suositus poikkeaa muusta väestöstä. Jodia ei suositella jos kilpirauhanen on poistettu, tai henkilöllä on kilpirauhasen liikatoimintaa. 


Miksi jodisuositus päivitettiin? 

Aikaisempaa jodisuositusta oli syytä päivittää uuden tutkimustiedon valossa. Uuden suosituksen keskeisin muutos on, että yli 40-vuotiaille lääkejodia ei enää suositella. Tutkimustiedon valossa yli 40-vuotiaat eivät tarvitse kipirauhasen suojaksi lääkejodiannosta säteilyvaaratilanteessa. Tätä nuorempien, ja kaikkien raskaana olevien kilpirauhasta lääkejodin antama suoja sen sijaan hyödyttää.   

 

Milloin jodi pitää ottaa? 

Joditablettia ei pidä ottaa omin päin tai varmuuden vuoksi, vaan ainoastaan silloin kun viranomainen niin kehottaa. Viranomainen tiedottaa kansalaisia, jos jodin ottaminen on tarpeellista. Tällainen tilanne voisi olla vakavan ydinonnettomuuden jälkeen säteilyvaaratilanne, kun ilmaan vapautuu haitallista radioaktiivista jodia. 

 

Lääkejodin kilpirauhasta suojaava vaikutus saadaan vain, jos ajoitus on oikea. Aikaikkuna jodin ottamiselle on tällöin suhteellisen lyhyt. 

 

Lääkejodi estää radioaktiivisen jodin kertymistä kilpirauhaseen kun annos otetaan välittömästi, kun tieto radioaktiivisesta laskeumasta saadaan. Jos joditabletin otto viivästyy 3–4 tuntia, suojavaikutus on noin puolet. Suojavaikutus kestää yhdestä kahteen vuorokautta. 

 

Liian aikaisin tai myöhään otettuna joditabletin suojavaikutus heikkenee. 

 

Mikä on Jodix lääkejodin ja ravintolisäjodin ero?

Suomessa on myynnissä yksi säteilyhaittojen ehkäisemiseen tarkoitettu lääkejodi, jota myydään apteekissa Jodix-kauppanimellä. Oikean jodivalmisteen tunnistaa “lääke”-merkinnästä, ja ostopaikka on aina apteekki. Lääkejodi kuuluu myös Olo-apteekin valikoimaan.   

 

Joditabletteja myydään myös ravintolisänä. Jodi ravintolisänä on tarkoitettu ruokavalion tueksi, jos jodin saanti ruoasta on vähäistä. Nämä ravintolisät eivät ole tarkoitettu käytettäväksi radioaktiivisen laskeuman haittojen ehkäisemiseksi. Ravintolilisäjodissa on paljon vähemmän jodia kuin lääketableteissa, eivätkä ne sovi käytettäväksi säteilyvaaratilanteessa.

 

Mikä on oikea annos? 

Yksi kerta-annos säteilyhaittojen ehkäisemiseksi on aikuiselle ja yli 12 -vuotiaille yksi 130 mg jodi tabletti. 

3 - 12 -vuotiaille lapsille kerta-annos on puolikas tabletti.  

 

Mistä jodia saa ostaa? 

Lääkejodia on myynnissä vain apteekissa. Suomessa on saatavilla yksi lääkejodivalmiste, jonka kauppanimi on Jodix

 

Mitä on radioaktiivinen jodi? 

Radioaktiivista jodia voi päästä ympäristöön ydinonnettomuuden yhteydessä. Radioaktiivinen jodi kertyy hengitysilman kautta kilpirauhaseen, ja voi aiheuttaa kilpirauhasen vajaatoimintaa tai lisätä kilpirauhassyövän ja -kasvainten riskiä. 

Säteilyn aiheuttamalta vaaralta suojaudutaan ottamalla joditabletti oikea-aikaisesti, viranomaisten ohjeiden mukaisesti. 

 

Mihin jodia tarvitaan ravitsemuksessa?  

Jodi on yksi elimistölle tärkeistä hivenaineista, jota saadaan ravitsemuksessa etupäässä ruuista, jotka sisältävät jodioitua suolaa, maitotuotteista, kalasta ja kananmunasta. Jodi vaikuttaa kilpirauhasen toimintaan. Kilpirauhasen tuottamilla hormoneilla on rooli normaalissa kasvussa ja kehityksessä. Jodin puutos voi johtaa kilpirauhasen laajentumiseen ja struumaan. 

 

Mikä on jodin saantisuositus ravitsemuksessa? 

Normaalisti aikuisilla jodin tarve ravitsemuksessa on keskimäärin 150 mikrogrammaa vuorokaudessa. Suurinta tarve on imettävillä ja raskaana olevilla, ja saantisuositus vaihtelee hieman muun muassa iän ja sukupuolen mukaan.

 

Mikä on minulle oikea jodi - apteekki auttaa 

  • Jos hankit lääkejodia varautuaksesi säteilyhaittojen ehkäisemiseen, oikea valmiste on Jodix-lääkejoditabletti. 
  • Jos tarvitset jodia päivittäisen ravitsemuksen täydentämiseen tarkoitettuna ravintolisänä, osta ravintolisäjodia. 

 

Koska Jodix lääkejodia on seuraavan kerran saatavilla? 

Viranomaisen uusi varautumissuositus aiheutti kovan kysyntäpiikin, ja jodin saatavuudessa oli lyhyt saatavuuskatskos. Tällä hetkelä Jodix-valmistetta on jälleen saatavilla.

Tuotteet löydät täältä: 

 

Mikäli tuotteelle tulisi uusi saatavuuskatkos, ja haluat tiedon välittömästi, kun lääkejodi tulee jälleen saataville Olo-apteekin verkkokaupassa, voit käydä täyttämässä tuotekortilla sähköpostiosoitteesi ja tilata ilmoituksen, niin saat tiedon välittömästi kun tuote on seuraavan kerran ostettavissa.  

 

Kuinka toimin säteilyvaaratilanteessa? 

Jos Suomessa tulisi tilanne suojautua säteilyvaaratilanteessa, viranomaiset ohjeistavat kansalaisia. 

Ensisijainen toimi säteilyvaaralta suojautumiseen on pysytellä sisätiloissa, ja toissijainen toimi on ottaa lääkejoditabletti viranomaisen niin ohjeistaessa. Akuutissa säteilyvaaratilanteessa tulee siis ehdottomasti pysytellä sisällä, eikä lähteä apteekkiin ostamaan jodia. Siksi jodia suositellaan varattavaksi koteihin varmuudeksi. Joditabletit säilyvät käyttökelpoisina vuosia. 

 

Blogisisällön asiantuntijana toimi Olo-apteekin proviisori Lauri Pudas.