Emättimen bakteeritasapaino ja bakteerivaginoosi

View as Ruudukko Luettelo
Aseta nousevaan järjestykseen
View as Ruudukko Luettelo
Aseta nousevaan järjestykseen
View as Ruudukko Luettelo
Aseta nousevaan järjestykseen

Bakteerivaginoosi

Vaivaako sinua kiusallinen emättimen kutina ja epämiellyttävän hajuinen valkovuoto? Taustalla voi olla bakteerivaginoosi, eli emättimen bakteeritasapainon häiriintyminen. Emättimen bakteeritasapaino voi häiriintyä esimerkiksi puutteellisen tai liiallisen intiimihygienian vuoksi. Bakteerivaginoosi on kiusallinen ja epämiellyttävä vaiva, mutta me Olo-apteekilla voimme tarjota tukea sekä emättimen bakteeritasapainoa korjaavia tuotteita ongelman korjaamiseksi. 

Alla opit lisää bakteerivaginoosista ja sen taustasyistä sekä hoidosta. Mikäli sinulla herää kysymyksiä bakteerivaginoosin hoidosta tai siihen käytettävistä valmisteista, olethan yhteydessä henkilökuntaamme, autamme sinua mielellämme.

Mikä on bakteerivaginoosi?

Emättimen bakteeritasapaino on tärkeä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta. Bakteerivaginoosi on emättimen bakteerikannan tasapainotilan häiriö, jossa emättimen hyvät maitohappobakteerit korvautuvat muilla bakteereilla, joita alkaa kasvaa runsaasti emättimessä. Samanaikaisesti emättimen pH nousee ja valkovuodon haju sekä koostumus muuttuvat. Bakteerivaginoosissa valkovuoto voi muuttua harmahtavaksi tai joskus jopa vihertäväksi ja siihen tulee kalamainen haju. Lisäksi bakteerivaginoosi voi aiheuttaa kutinaa. Toisaalta tila voi olla myös oireeton.

Mistä bakteerivaginoosi johtuu?

Bakteerivaginoosille altistavat toisaalta huono intiimihygienia ja toisaalta liian tiheät pesut ja saippuan käyttäminen emättimen pesemiseen. Lisäksi runsaat seksuaalikontaktit voivat altistaa bakteerivaginoosille. Kyseessä ei kuitenkaan ole varsinainen sukupuolitauti. Muita bakteerivaginoosille altistavia tekijöitä ovat kuparikierukka ehkäisy, tupakointi, raskaus, kuukautiset ja hormonaaliset vaihtelut.

Miten bakteerivaginoosia hoidetaan?

Bakteerivaginoosia voidaan hoitaa ennaltaehkäisevästi huolehtimalla hyvästä alapäähygieniasta happamia emättimelle suunnattuja pesuaineita käyttämällä sekä edellä mainittujen altistavien tekijöiden välttämisellä. Lisäksi emättimen bakteeritasopainoa voidaan tasapainottaa maitohappobakteerivalmisteilla, joita voidaan käyttää suun kautta tai suoraan emättimeen. Suoraan emättimeen laitettavia valmisteita on saatavilla muun muassa geeleinä ja emätinpuikkoina. Maitohappobakteerivalmisteet tukevat hyvien, emättimen luonnollisten bakteerien kasvua ja näin ollen emättimen hyvinvointia.

Mikäli bakteerivaginoosi aiheuttaa vaikeita oireita tai omahoito ei riitä korjaamaan tilannetta,on suositeltavaa hakeutua lääkäriin bakteerivaginoosi-diagnoosin varmistamiseksi sekä tehokkaamman lääkityksen saamiseksi. Suosittelemme hakeutumaan lääkäriin myös, jos olet epävarma oireidesi syystä, oireita on ensimmäistä kertaa, olet raskaana, sinulla on vatsakipuja tai kuumetta, epäilet sukupuolitautia, sinulla on virtsaamisoireita tai kumppanillasi on myös oireita. Lääkäri voi tarvittaessa määrätä antibioottikuurin bakteerivaginoosin hoitamiseksi.