Emättimen bakteeritasapaino ja bakteerivaginoosi

Suodata
Rajaa:
Tuoteryhmä
Käyttäjä
Aseta nousevaan järjestykseen
 1. Femiflor 30 kaps
  Arvio:
  95%
  35,60 €
 2. Gynevia emätingeeli kampanjapakkaus 16x5 ML
  Arvio:
  90%
  28,60 €
 3. Lacto Lady 60 tabl
  Arvio:
  100%
  17,30 €
 4. Femisan Balance 7x5ml
  Arvio:
  50%
  12,15 € 13,50 €
Aseta nousevaan järjestykseen

Bakteerivaginoosi on emättimen bakteeritasapainon häiriö 

Vaivaako sinua kiusallinen emättimen kutina ja epämiellyttävän hajuinen valkovuoto? Emättimen oireiden syynä voi olla bakteerivaginoosi (BV), eli emättimen bakteeritasapainon häiriintyminen. Emättimen bakteeritasapaino voi häiriintyä esimerkiksi puutteellisen tai liiallisen intiimihygienian vuoksi. Bakteerivaginoosi on kiusallinen mutta tavallinen vaiva. Me Olo-apteekissa tarjoamme emättimen bakteeritasapainoa korjaavia tuotteita ongelman korjaamiseksi. 

Alla opit lisää bakteerivaginoosista, sen syistä ja hoidosta. Olo-apteekista löydät muun muassa emätinpuikkoja sekä ravintolisiä bakteerivaginoosin hoitoon ja epämiellyttävien oireiden hoitamiseen. Tutustu eri tuotteisiin ja tilaa helpotusta bakteerivaginoosiin kätevästi Olo-apteekin verkkokaupasta.

Millaisia ovat bakteerivaginoosin oireet?

Emättimen bakteeritasapaino on tärkeä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta. Bakteerivaginoosi on emättimen bakteerikannan tasapainotilan häiriö, jossa emättimen hyvät maitohappobakteerit korvautuvat muilla bakteereilla, joita alkaa kasvaa runsaasti emättimessä. 

Samanaikaisesti emättimen pH nousee ja valkovuodon haju sekä koostumus muuttuvat. Bakteerivaginoosissa valkovuoto voi muuttua harmahtavaksi tai joskus jopa vihertäväksi ja siihen tulee kalamainen haju. Lisäksi bakteerivaginoosi voi aiheuttaa kutinaa. Toisaalta tila voi olla myös oireeton. 

Mistä bakteerivaginoosi johtuu?

Bakteerivaginoosille altistavat toisaalta huono intiimihygienia ja toisaalta liian tiheät pesut ja saippuan käyttäminen emättimen pesemiseen. Lisäksi runsaat seksikontaktit voivat altistaa bakteerivaginoosille. Kyseessä ei kuitenkaan ole varsinainen sukupuolitauti, vaikkakin bakteerivaginoosin riski kasvaa seksuaalikontaktien määrän kasvaessa. Muita bakteerivaginoosille altistavia tekijöitä ovat kuparikierukkaehkäisy, tupakointi, raskaus, kuukautiset ja hormonaaliset vaihtelut. 

Emättimen pH ja sen korjaaminen

Emättimen pH on luonnollisesti melko hapan, noin 4.5. Emättimen hapan pH estää haitallisten bakteerien kasvua ja ylläpitää emättimen hyvinvointia sekä maitohappobakteereja. Tästä syystä emättimen pH arvon muutos vähemmän happamaksi on riskitekijä bakteerivaginoosille. Yksi tapa korjata emättimen pH arvoa ovat muun muassa emätinpuikot.

Voit tehdä kotona myös emätintulehdustestin, joka kertoo emättimen pH-tason.    

Bakteerivaginoosin itsehoito 

Bakteerivaginoosia voidaan hoitaa ennaltaehkäisevästi huolehtimalla hyvästä alapäähygieniasta happamia, emättimelle suunnattuja pesuaineita käyttämällä sekä edellä mainittujen altistavien tekijöiden välttämisellä. 

Emättimen bakteeritasopainoa voidaan tasapainottaa maitohappobakteerivalmisteilla, joita voidaan käyttää suun kautta tai suoraan emättimeen. Suoraan emättimeen laitettavia valmisteita on saatavilla muun muassa geeleinä ja emätinpuikkoina. Maitohappobakteerivalmisteet tukevat hyvien, emättimen luonnollisten bakteerien kasvua ja näin ollen emättimen hyvinvointia.

Bakteerivaginoosin hoito lääkärissä 

Mikäli bakteerivaginoosi aiheuttaa vaikeita oireita tai itsehoito ei riitä korjaamaan tilannetta, on suositeltavaa hakeutua lääkäriin bakteerivaginoosi-diagnoosin varmistamiseksi sekä tehokkaamman lääkityksen saamiseksi. Suosittelemme hakeutumaan lääkäriin myös, jos olet epävarma oireiden syystä, oireita on ensimmäistä kertaa, olet raskaana, sinulla on vatsakipuja tai kuumetta, epäilet sukupuolitautia, sinulla on virtsaamisoireita tai kumppanillasi on myös oireita. Lääkäri voi tarvittaessa määrätä myös antibioottikuurin bakteerivaginoosin hoitamiseksi. 

Yksi hyvä syy bakteerivaginoosi-diagnoosin saamiselle on se, että bakteerivaginoosi voidaan usein sekoittaa hiivatulehdukseen. Koska hiivatulehdus vaatii erilaista hoitoa kuin bakteerivaginoosi, on hyvä tietää kummasta on kyse. Bakteerivaginoosin sekoittaminen hiivatulehdukseen ei kuitenkaan ole lainkaan tavatonta, sillä hiivatulehdus on yksi yleisimpiä emättimen tulehduksia, jonka oireisiin kuuluu myös kutina ja muut bakteerivaginoosiin viittaavat oireet. Myös hiivatulehdusta hoidetaan esimerkiksi emätinpuikoilla, lääkkeillä sekä voiteilla.

Tuotteet bakteerivaginoosin hoitoon

Yleisiä itsehoitotuotteita, joilla hoidetaan bakteerivaginoosia ovat emätinpuikot sekä suun kautta otettavat lääkkeet tai ravintolisät. Emätinpuikot soveltuvat sekä p​​ahanhajuisten vuotojen hoitoon että emätintulehdusten ennaltaehkäisyyn. Emätinpuikot sisältävät yleensä maitohappoa, jonka avulla on mahdollista palauttaa ja ylläpitää emättimen luonnollista pH:ta. Emätinpuikon sisältämä maitohappo myös ylläpitää emättimen hyvinvointia ja puolustuskykyä. Maitohapon vaikutus perustuu sen kykyyn palauttaa emättimelle tyypillinen pH, joka on luonnollisesti hapan. Hapan ympäristön edistää maitohappobakteerien lisääntymistä ja tämän seurauksena heikentää haitallisten bakteerien ja taudinaiheuttajien kasvamista.

Suun kautta nautittavat kapselit ja tabletit ovat toinen tapa hoitaa bakteerivaginoosia ja sen aiheuttamia ikäviä oireita. Myös emätintabletit voivat sisältää maitohappobakteeria tai maitohappoa, joiden avulla on mahdollista palauttaa emättimen bakteeri- ja pH-tasapaino sekä estää epäsuotuisten bakteerien kasvua. Pahanhajuinen, kalamainen haju, joka on yksi bakteerivaginoosin yleisistä oireista on hoidettavissa myös geelillä. Geeli estää bakteerien kasvua, mutta voidaan käyttää myös ennaltaehkäisevästi. 

Tuotteet emättimen bakteeritasapainon hoitoon Olo-apteekista

Vaikka kyseessä on kiusallinen ja epämiellyttävä vaiva, bakteerivaginoosi on hoidettavissa. Tutustu Olo-apteekin tuotteisiin ja niiden käyttöohjeisiin tarkemmin, jotta löydät omaan tarpeisiisi sopivimman tuotteen. Voit myös tarvittaessa kääntyä asiakaspalvelumme puoleen, joka auttaa sinua mielellään erilaisten tuotteiden valinnassa. Emätinpuikot, emätingeelit ja tabletit bakteerivaginoosin hoitoon löydät Olo-apteekin verkkokaupasta.