Hiivatulehdus

View as Ruudukko Luettelo
Aseta nousevaan järjestykseen
  1. CANESTEST 1 KPL in-vitro self-test
    8,90 €
View as Ruudukko Luettelo
Aseta nousevaan järjestykseen

Hiivatulehdus

Hiivatulehdus on yksi yleisimpiä emättimen tulehduksia. Se voi olla ikävä ja kiusallinen vaiva, mutta se ei kuitenkaan yleensä ole vaarallinen.

Mistä hiivatulehdus johtuu?

Hiivatulehduksen aiheuttaa hiivasieni, joka on osa emättimen tavallista bakteerikantaa. Hiivatulehduksesta puhutaan silloin, kun hiivasieni on kasvanut tavallista enemmän. Kasvu voi johtua monesta eri syystä. Moni terveydentila altistaa hiivatulehdukselle, kuten raskaus, antibioottikuuri, hormonaalisen ehkäisyn käyttö, immuunijärjestelmän vajaatoiminta, tietyt immuunijärjestelmään vaikuttavat lääkkeet, tai diabetes. Hiivatulehdus voi myös laueta liian tiukista vaatteista tai terveyssiteistä jotka eivät hengitä kunnolla, stressistä, runsaasti sokeripitoisesta ruokavaliosta, vierasesineestä, tai uuden kumppanin ihobakteerikannan yhteensopivuudesta. Tulehduksen tarkkaa syytä ei aina voida tunnistaa.

Mistä tunnistan hiivatulehduksen?

Hiivatulehduksen tyypillisin oire on emättimen kutina, mutta kutina ei aina viittaa hiivatulehdukseen. Muita tulehduksen oireita ovat kirvely, kokkareinen ja tuoksuton vuoto, sekä ulkosynnyttimien punoitus. Kaikilla ei ole aina kaikkia oireita.

Miten hoidan hiivatulehdusta?

Jos oireet esiintyvät ensimmäistä kertaa, et ole täysin varma, olet raskaana, tai sinulla on hiivatulehduksen oireiden lisäksi muita oireita, kannattaa hakeutua lääkäärin. Jos olet varma, että kyseessä on hiivatulehdus, voit hoitaa sen helposti itsehoitolääkkeillä.

Yleisimmät käytössä olevat lääkkeet ovat emätinpuikot ja lääkekapselit. Jos kutina on voimakasta, voit käyttää myös sienivoiteita ulkoisesti.