Hiivatulehdus

Aseta nousevaan järjestykseen
Aseta nousevaan järjestykseen

Mistä hiivatulehdus johtuu?

Vaivaavatko sinua ikävät hiivatulehduksen oireet, kuten emättimen kutina ja kokkareinen valkovuoto? Nämä voivat olla kiusallisia oireita, mutta onneksesi ne ovat hyvänlaatuisia ja hoidettavissa.

Hiivatulehdus on yleinen vaiva, joka voi aiheuttaa epämukavuutta ja häiritä normaalia elämää. Se on infektio, joka johtuu Candida-suvun hiivasienten liikakasvusta, ja se voi esiintyä missä tahansa kehon osassa, mutta on yleisimmin havaittu sukupuolielimissä.

Hiivatulehdus on yleinen emätinvaiva, jossa hiivasientä kasvaa emättimessä poikkeavan paljon aiheuttaen moninaisia oireita. Hiivatulehdukselle altistavat monet tilanteet tai  lääkitykset,  kuten:

  • Antibioottien käyttö, joka voi häiritä normaalia bakteerikantaa ja antaa hiivasienille mahdollisuuden kasvaa
  • Liiallinen sokerin ja hiivaa sisältävien ruokien nauttiminen
  • Stressi, joka voi heikentää immuunijärjestelmää ja altistaa hiivatulehdukselle
  • Hormonaaliset muutokset, kuten raskaus tai hormonaalisen ehkäisyn käyttö
  • Tietyt sairaudet, kuten diabetes, joka voi muuttaa emättimen pH-tasapainoa ja edistää hiivan kasvua

 

Hiivatulehduksen hoito on tärkeää, sillä hoitamaton hiivatulehdus voi johtaa vakavampiin komplikaatioihin. Olo-apteekin valikoimassa on kattavasti itsehoitolääkkeitä hiivatulehduksen hoitoon.  Fluconazol ja Diflucan ovat yleisimmin käytettyjä hiivatulehduslääkkeitä. Lääkkeiden vaikuttava aine on flukonatsoli. Useimmiten yhden kapselin kerta-annos riittää, mutta lääkärin ohjeiden mukaan annostus voi vaihdella.

Mistä tiedän, onko minulla hiivatulehdus?

Hiivatulehduksen oireet voivat vaihdella henkilöstä toiseen, mutta on olemassa joitakin tyypillisiä merkkejä, jotka voivat viitata tähän vaivaan. Hiivatulehduksen tyypillisiä oireita ovat muun muassa:

  • Voimakas kirvely, kutina tai polttava tunne sukupuolielinten alueella
  • Valkoinen, juustomainen tai pahanhajuinen vuoto
  • Sukupuolielinten punoitus tai turvotus
  • Sukupuolielimissä esiintyvät rakkulat
  • Kipu tai epämukavuus virtsatessa tai yhdynnän aikana

 

Sinulla voi olla osa tai kaikki näistä oireista. Oireiden syytä voidaan selvittää myös niin kotona kuin lääkärilläkin tehtävin testein.

Mikäli olet epävarma oireidesi syystä, olet raskaana tai olet jo kokeillut kotihoitoa tuloksetta, suosittelemme olemaan yhteydessä gynekologiin, joka voi tutkia sinut, varmistaa diagnoosin sekä ohjeistaa vaivasi hoidossa.

On tärkeää muistaa, että vaikka oireet saattavat lievittyä itsestään, on suositeltavaa hakea apua ja hoitoa oireiden lievittämiseksi ja tulehdusten uusiutumisen ehkäisemiseksi. 

Jos sinulla on ollut lääkärin toteama hiivasienitulehdus aiemmin ja tunnistat oireet, voit hakea hoitoa suoraan apteekista. Kuitenkin, jos oireet ovat uusia tai ne eivät lievity hoidon jälkeen, on tärkeää hakeutua lääkäriin.

 

Hoitamaton hiivatulehdus

Hoitamaton hiivatulehdus voi johtaa vakavampiin komplikaatioihin. Hiivatulehdus ei yleensä ole vakava sairaus, mutta jos sitä ei hoideta, se voi aiheuttaa pitkäaikaisia oireita ja vaikuttaa elämänlaatuun.

Hoitamaton hiivatulehdus voi aiheuttaa kroonista epämukavuutta, kuten voimakasta kirvelyä, kutinaa ja pahanhajuista vuotoa. Lisäksi se voi johtaa toistuviin hiivatulehduksiin, jotka voivat olla vaikeampia hoitaa.

Joissakin tapauksissa hoitamaton hiivatulehdus voi levitä muihin kehon osiin ja aiheuttaa vakavampia infektioita. Se voi myös aiheuttaa komplikaatioita raskauden aikana. Tämän vuoksi on tärkeää hakea apua ja hoitoa hiivatulehdukseen mahdollisimman pian. 

 

Miten hiivatulehdusta hoidetaan?

Hiivatulehduksen itsehoidossa ja ehkäisyssä on keskeistä noudattaa hyvää henkilökohtaista hygieniaa välttäen kuitenkin liiallisia pesuja sekä saippuan käyttöä emättimessä. Ongelmaa voivat pahentaa myös runsaasti sokeria sisältävä ruokavalio, terveyssiteiden käyttö, huonosti hengittävät alusvaatteet sekä voimakkaasti hajustetut hygieniatuotteet. Tilannetta pahentavia ja hiivalle altistavia tekijöitä kannattaa välttää.

Varsinaisia hoitotuotteita hiivaan ovat emättimeen iltaisin laitettavat emätinpuikot sekä tarvittaessa ulkosynnyttimiin laitettava voide. Mikäli näistä ei ole riittävää apua, hiivaa voidaan häätää myös suun kautta otettavin tabletein. Mikäli omahoito ei riitä, hiiva uusii usein, olet raskaana tai olet epävarma hiivalääkkeiden yhteensopivuudesta muiden lääkkeidesi kanssa, suosittelemme keskustelemaan lääkärin kanssa tilanteesta.

 

Hiivatulehduslääkkeet

Olo-apteekista on saatavilla useita erilaisia hiivatulehduslääkkeitä, jotka auttavat torjumaan hiivatulehdusta ja sen oireita. 

Hiivatulehduslääkkeitä käytettäessä on tärkeää ottaa huomioon mahdolliset haittavaikutukset ja varotoimet. Esimerkiksi, jos sinulla on sydämen rytmihäiriöitä, sinun tulee keskustella lääkärin kanssa ennen näiden lääkkeiden käyttöä. Lisäksi, jos oireet eivät lievity lääkityksen jälkeen tai jos sinulla on alavatsakipuja ja/tai kuumetta, on tärkeää hakeutua lääkäriin.

On myös tärkeää muistaa, että vaikka hiivatulehduslääkkeet ovat tehokkaita, ne eivät korvaa hyvää henkilökohtaista hygieniaa ja terveellisiä elämäntapoja hiivatulehduksen ehkäisyssä.

 

Paraneeko hiivatulehdus itsestään

Lievä hiivatulehdus saattaa joskus parantua itsestään, mutta useimmiten hiivan hoitoon tarvitaan lääkitys. Vaikka oireet saattavat joskus lievittyä ilman hoitoa, on suositeltavaa hakea apua ja hoitoa oireiden lievittämiseksi ja tulehdusten uusiutumisen ehkäisemiseksi.

On tärkeää muistaa, että vaikka hiivatulehdus saattaa joskus parantua itsestään, se voi myös uusiutua, erityisesti jos altistavia tekijöitä ei muuteta. Tämän vuoksi on suositeltavaa hakea apua ja hoitoa hiivatulehdukseen, vaikka oireet olisivatkin lieviä tai ne olisivat lievittyneet itsestään.

Jos sinulla on hiivatulehduksen oireita, on tärkeää ottaa yhteyttä lääkäriin tai apteekkiin. He voivat auttaa sinua valitsemaan parhaan hiivatulehduslääkkeen ja antamaan neuvoja hiivatulehduksen ehkäisyyn ja hoitoon.