Hiivatulehdus

Aseta nousevaan järjestykseen
Aseta nousevaan järjestykseen

Hiivatulehdus

Vaivaavatko sinua ikävät hiivatulehduksen oireet, kuten emättimen kutina ja kokkareinen valkovuoto? Nämä voivat olla kiusallisia oireita, mutta onneksesi ne ovat hyvänlaatuisia ja hoidettavissa. Olo-apteekista löydät testit ja hoitotuotteet emättimen hiivainfektioon.

Alla opit lisää siitä, mitä hiivatulehdukset ja niiden oireet ovat sekä miten hiivatulehdusta hoidetaan. 

Mikä on hiivatulehdus?

Hiivatulehdus on yleinen emätinvaiva, jossa hiivasientä kasvaa emättimessä poikkeavan paljon aiheuttaen moninaisia oireita. Hiivatulehdukselle altistavat monet tilanteet tai  lääkitykset,  muun muassa raskaus, antibioottikuurit, immuunipuutostilat, immuunijärjestelmään vaikuttavat lääkkeet  ja diabetes. Lisäksi ruokavalion runsas sokeripitoisuus, huonosti hengittävät vaatteet ja terveyssiteet sekä vierasesineet voivat altistaa hiivan tavallista runsaammalle kasvulle.

Mistä tiedän, onko minulla hiivatulehdus?

Hiivatulehdusta voit epäillä oireiden perusteella. Hiivatulehduksen oireita ovat emättimen kutina, kirvely, kokkareinen hajuton valkovuoto sekä ulkosynnyttimien ja emättimen limakalvojen punoitus. Sinulla voi olla osa tai kaikki näistä oireista. Oireiden syytä voidaan selvittää myös niin kotona kuin lääkärilläkin tehtävin testein.

Mikäli olet epävarma oireidesi syystä, olet raskaana tai olet jo kokeillut kotihoitoa tuloksetta, suosittelemme olemaan yhteydessä gynekologiin, joka voi tutkia sinut, varmistaa diagnoosin sekä ohjeistaa vaivasi hoidossa.

Miten hiivatulehdusta hoidetaan?

Hiivatulehduksen itsehoidossa ja ehkäisyssä on keskeistä noudattaa hyvää henkilökohtaista hygieniaa välttäen kuitenkin liiallisia pesuja sekä saippuan käyttöä emättimessä. Ongelmaa voivat pahentaa myös runsaasti sokeria sisältävä ruokavalio, terveyssiteiden käyttö, huonosti hengittävät alusvaatteet sekä voimakkaasti hajustetut hygieniatuotteet. Tilannetta pahentavia ja hiivalle altistavia tekijöitä kannattaa välttää.

Varsinaisia hoitotuotteita hiivaan ovat emättimeen iltaisin laitettavat emätinpuikot sekä tarvittaessa ulkosynnyttimiin laitettava voide. Mikäli näistä ei ole riittävää apua, hiivaa voidaan häätää myös suun kautta otettavin tabletein. Mikäli omahoito ei riitä, hiiva uusii usein, olet raskaana tai olet epävarma hiivalääkkeiden yhteensopivuudesta muiden lääkkeidesi kanssa, suosittelemme keskustelemaan lääkärin kanssa tilanteesta.