Kipugeelit

Aseta nousevaan järjestykseen
Aseta nousevaan järjestykseen

Kipugeelit kivun paikalliseen hoitamiseen

Kipugeeli on tarkoitettu kipukohtien paikallishoitoon. Kipugeeliä levitetään iholle paikallisesti kipukohtaan. 

Ne sopivat parhaiten pintakudosten kiputiloihin, joita ovat esimerkiksi niska-hartiasärky ja nivelten venähdykset. Kipugeelejä käytetään tyypillisesti myös nivelrikkokipujen lievittämiseen ja urheiluvammojen hoitoon. Niitä voidaan käyttää myös rasitusvammojen ja pitkäaikaisten jänne- ja jännetupintulehdusten hoitoon.

Paikallinen hoito esimerkiksi kipugeeleillä on nykyisin olennainen osa kivunhoitoa. Niiden tehosta on selkeä tieteellinen näyttö. Olo-apteekin valikoimassa on kattavasti kipugeeli-itsehoitolääkkeitä kivun hoitoon.

 

Sekä lääkkeettömiä että lääkkeellisiä vaihtoehtoja

Lääkkeelliset kipugeelit ovat verrattavissa tablettina otettaviin tulehduskipulääkkeisiin, sillä vaikuttavat lääkeaineet ovat samoja. Geeleissä lääkeaine on sekoitettu voide- tai geelipohjaan, ja sitä käytetään paikallisesti. 

Lääkkeettömiä kipugeelejä ovat kylmägeeli, lämpögeeli ja näiden yhdistelmät sekä tiikeribalsamin kaltaiset tuotteet.

 

Tulehduskipulääke on kipugeelin vaikuttava aine 

Ilman reseptiä saatavien Voltaren-geelien vaikuttava aine on diklofenaakki. Diklofenaakki vähentää prostaglandiinien, elimistössä kipua ja tulehdusta aiheuttavan aineiden, vaikutusta. Se lievittää kipua ja hillitsee tulehdusta.

Iholle levitettävä Buranagel taas sisältää ibuprofeenia. Myös ibuprofeeni on tulehduskipulääke, joka lievittää kipua ja vähentää tulehdusta. Buranagel on Suomen ainoa ibuprofeenia sisältävä kipugeeli. Katso kaikki Burana-tuotteet.

Osassa kipugeeleistä vaikuttava aine on piroksikaami (esimerkiksi Felden 0,5% ja  Piroxin 0,5%), joka kuuluu niin ikään tulehduskipulääkkeiden ryhmään. Piroksikaami vaikuttaa paikallisesti käytettynä kipuaistimusta lievittävästi ja kudosvauriosta johtuvaa tulehdusta ja turvotusta vähentävästi. 

 

Mikä on paras kipugeeli juuri minulle?

Lääkkeellisten kipugeelien ja -voiteiden erot ovat lähinnä vaikuttavissa aineissa ja vaikutusajoissa.

Vahvimpia tulehduskipulääkegeelejä (esim. Voltaren Forte) levitetään 12 tunnin välein. Jos oireet kuitenkin palaavat 12 tunnin aikana, on parempi vaihtoehto valita miedompi voide ja käyttää sitä useammin 3–4 kertaa vuorokaudessa.

Omat kokemukset kipugeelistä ovat paras tae kipugeelin toimivuudesta. Jos siitä on sinulle apua, se on todennäköisesti tehokkain kipugeeli juuri sinulle.

Kipugeeli on hyvä vaihtoehto myös ös heille, joille nieltävät tulehduskipulääkkeet aiheuttavat mahaärsytystä. 

Vanhuksilla on kohonnut riski munuaisvaivoihin, jolloin kipugeeli on suun kautta nieltävää lääkettä parempi vaihtoehto.

 

Voltaren Emulgel ja Voltaren Forte

  • Voltaren Emulgel 11,6 mg/g sisältää 1,16 % diklofenaakkidietyyliamiinia, (mikä vastaa 1 % diklofenaakkinatriumia) geelimuodossa. Voidaan lyhytaikaisesti käyttää 3–4 kertaa päivässä kivunlievitykseen, enintään kahden viikon ajan. 
  • Voimakkaampi Voltaren Forte 23,2 mg/g sisältää 2,32 % diklofenaakkidietyyliamiinia (2 % diklofenaakkinatriumia). Korkeamman lääkepitoisuuden vuoksi geeliä tarvitsee levittää vain kaksi kertaa päivässä 12 tunnin välein (tarpeen mukaan enintään kahden viikon ajan).

 

Kipugeelit raskaus ja imetys

Lääkeaineet siirtyvät äidin verenkierrosta istukan kautta sikiöön. Kipugeeleistä lääkeaineita imeytyy vähemmän. Niiden harkittu käyttö on sallittua, mutta käyttö tulee rajata vain hoidettavalle alueella ja pitää lyhytaikaisena.

Kaikkea lääkkeiden käyttöä on syytä välttää raskauden aikana. Erityisesti raskauden ensimmäinen ja viimeinen kolmannes ovat erityisen herkkiä sikiön kehityksen kannalta.

Sekä raskaana ollessa että imettäessä on kuitenkin aina hyvä keskustella lääkärin kanssa tulehduskipulääkkeiden käytöstä.

 

Kipugeeliä lapselle vain pakkausselosteen ohjeiden mukaan

Tulehduskipulääkegeelit luokitellaan lääkkeiksi ja niiden käytölle on ikärajat. Ohjeet vaihtelevat tuotteittain ja ne pitää aina tarkastaa tuotteen pakkausselosteesta. Joissain voiteissa ikäraja on 12 vuotta ja toisia suositellaan vain aikuisille ja yli 14-vuotiaille.

 

Lääkkeettömät kylmä- ja lämpögeelit helpottaa kehon jumeja

Rasittuneet lihakset sekä erilaiset lihasperäiset kivut ovat yleinen vaiva, josta kärsivät niin urheilijat kuin istumatyötä tekevät. Olipa kyseessä niskajumi pitkän tietokoneen ääressä vietetyn työpäivän jäljiltä tai lihaskipu kovan treenin jälkeen, lihas- ja kylmägeelit ovat erinomainen tapa helpottaa kehon jumeja ja muita lihaskipuja. Kylmägeeli soveltuu myös hoitamaan turvotusta sekä lievittämään tulehdusoireita lihaksissa ja nivelissä.

Ihoa lämmittävät lämpögeelit auttavat rentouttamaan lihaksia, tehostamaan verenkiertoa ja lievittämään kipua. Kylmä- ja lihasgeelit sisältävät muun muassa mentholia ja eteerisiä öljyjä, joilla on ihoa viilentävä ja verenkiertoa vilkastuttava vaikutus.

 

Muita kipugeelejä kivunhoitoon

 

Kylmä, koho ja kompressio venähdysten ja nyrjähdysten ensi-apu

Klassinen kolmen K:n sääntö toimii edelleen ensiapuna venähdyksiin ja nyrjähdyksiin. Kipua voi ensivaiheessa lievittää ja rauhoittaa kylmällä. Kohoasento ja kompressio ehkäisevät kudosten sisäistä verenvuotoa ja turvotusta vamma-alueella ja nopeuttavat urheiluvamman paranemista. 

Tämän lisäksi kipua voi lievittää kipugeelillä tai särkylääkkeellä.