Aftat ja muut suun haavaumat

Aseta nousevaan järjestykseen
Aseta nousevaan järjestykseen

Aftat suussa

Monet meistä ovat kokeneet aftojen aiheuttaman kivun. Nämä pienet, mutta kiusalliset haavaumat suussa voivat tehdä syömisestä, juomisesta ja jopa puhumisesta epämukavaa. Ne ilmenevät yleensä valkoisena tai kellertävänä haavaumana, jota ympäröi punainen reuna. Vaikka afta on kivulias, se on yleensä vaaraton ja paranee itsestään muutaman viikon kuluessa.

Mikäli aftat aiheuttavat huomattavaa haittaa tai epämukavuutta, on niiden hoitoon olemassa useita lääkkeitä, joita voi ostaa apteekista ilman reseptiä. Näitä ovat esimerkiksi suuvedet, geelit ja suihkeet, jotka sisältävät aineita, jotka lievittävät kipua ja tulehdusta. 

Aftan tarkkaa syytä ei tiedetä, mutta sen uskotaan liittyvän immuunijärjestelmän reaktioon. Aftat voivat puhjeta mm:

 • suun vamman
 • stressin
 • hormonaalisten muutosten
 • tiettyjen ruoka-aineiden, kuten suklaan, sipsien, pähkinöiden, sitrushedelmien, tomaattien
 • tai natriumlauryylisulfaattia sisältävän hammastahnan seurauksena. 

Joillakin ihmisillä aftat saattavat liittyä suolistosairauksiin tai muuhun yleissairauteen, kuten keliakiaan tai crohnin tautiin.

On tärkeää valita tuote, joka sopii parhaiten sinun tarpeisiisi. Esimerkiksi, jos sinulla on useita aftoja tai ne sijaitsevat hankalasti suussasi, suihke saattaa olla paras valinta. Toisaalta, geeli tai voide saattaa olla paras valinta, jos sinulla on yksi tai kaksi aftaa, jotka sijaitsevat helposti tavoitettavissa olevissa paikoissa. Olo-apteekin valikoimassa on kattavasti tuotteita suun ja aftojen hoitoon.

 

Aftan hoito

Aftojen hoitoon kuuluu usein kotihoitoja, kuten suuhygienian parantaminen ja tiettyjen elintarvikkeiden välttäminen, jotka voivat pahentaa oireita. Hyvä suuhygienia on tärkeää aftojen ehkäisemiseksi ja paranemisen nopeuttamiseksi. Tämä tarkoittaa hampaiden harjaamista vähintään kahdesti päivässä, hammaslangan käyttämistä päivittäin ja suun huolellista huuhtomista.

Normaalisti aftat paranevat parin viikon sisällä, mutta suurempien aftojen paranemiseen voi mennä useampia viikkoja. 

 

Mikä auttaa aftaan?

Aftojen hoitoon käytetään usein suunhoitotuotteita, jotka auttavat lievittämään oireita ja nopeuttamaan paranemista. Aftojen aiheuttamaa kipua voi lieventää tulehduskipulääkkeillä tai kipusuihkeilla, ja niiden lisäksi löydät valikoimastamme tuotteita, joilla voit luoda suojakalvon aftan päälle. Esimerkkejä näistä tuotteista ovat Aftex Aloclair geeli ja suuvesi, GUM Afta Clear geeli ja suuvesi, sekä Bepanthenin imeskelytabletit

Lisäksi jotkut ihmiset saattavat hyötyä tiettyjen ruokien, kuten mausteisten tai happamien elintarvikkeiden välttämisestä, jotka voivat ärsyttää aftoja. Toisilla myös tupakoinnin lopettaminen tai natriumlauryylisulfaattia sisältävien hammastahnojen välttäminen voi ehkäistä aftojen ilmaantumista. Esimerkiksi Salutem ja Apteqin hoitava hammastahna ovat molemmat natriumlauryylisulfaattivapaita hammastahnoja, jotka sopivat erityisesti tukemaan aftojen hoitoa. 

 

Jos kotihoidot eivät auta tai jos aftat ovat erityisen kivuliaita tai suuret, lääkärin määräämä lääkehoito saattaa olla tarpeen.

 

Afta nielussa

Aftat ovat yleisimmin suun limakalvoilla, mutta niiden ilmaantuminen nieluun ei ole harvinaista. Nielussa esiintyvä afta voi tehdä nielemisestä tuskallista ja aiheuttaa epämukavuutta.

Nielussa oleva afta voi tehdä ruoan ja juoman nauttimisesta vaikeaa ja jopa sietämätöntä, erityisesti jos ruoka tai juoma on kuuma, mausteinen tai hapan. Tämä johtuu siitä, että nämä aineet voivat ärsyttää haavaumaa, mikä pahentaa oireita.

Tässä tapauksessa on suositeltavaa käyttää suuvettä tai -suihketta, joka voi lievittää kipua ja edistää paranemista. On myös tärkeää juoda paljon nesteitä ja välttää mausteisia tai happamia ruokia, jotka voivat pahentaa oireita. 

 

Afta huulessa

Huulissa olevat aftat saattavat olla herkempiä ärsytykselle kuin muualla suussa sijaitsevat, koska huulet ovat usein liikkeessä, kun puhumme, syömme tai juomme. Tämä jatkuva liike ja kontakti voi aiheuttaa hankausta ja ärsytystä, pahentaen oireita.

Huulissa olevien aftojen hoidossa parhaat tuotteet ovat usein täsmätuotteet, kuten suuvesi tai aftan päälle levitettävä geeli. Huulille kannattaa valita sellaiset tuotteet, jotka muodostavat aftan päälle suojaavan kalvon, joka suojaa aftaa lisävaurioilta ja estää hampaiden tai huulien hankauksesta syntyvää ärsytystä. Tämä ei ainoastaan auta lievittämään kipua, mutta se voi myös auttaa estämään aftan kasvamista suuremmaksi ja nopeuttaa paranemista.

 

Afta kielessä

Aftat voivat ilmestyä kieleen esimerkiksi mausteisten tai tulisten ruokien syönnin jälkeen. Myös vahinkopuraisut kieleen voivat aiheuttaa aftoja. Kielessä sijaitsevat aftat aiheuttaa kipua erityisesti syödessä tai niiden osuessa hampaisiin. 

Kipeitä aftoja voi kokeilla hoitaa kotikonstein esimerkiksi suuvedellä, imeskelytableteilla tai geelillä. Jos aftat sijaitsevat kielen alapuolella, voi suihkutettava tuote olla helppokäyttöinen ratkaisu. 

Jos aftan aiheuttama haavauma ei parane itsehoidolla, kannattaa hakeutua lääkärin tai hammaslääkärin hoitoon. Lääkäri voi määrätä puuduttavaa lääkettä, jolla voidaan helpottaa esimerkiksi syömistä. Tällöin on kuitenkin kiinnitettävä erityisen paljon huomiota pureskeluun, ettei vahingossa puraise kieltään tai aftaa. 

 

Milloin lääkäriin?

Useimmiten aftoja ei tarvitse hoitaa lääkärissä, mutta joskus ne voivat olla merkki jostain vakavammasta.

Lääkäriin kannattaa hakeutua aftojen takia jos:

 • Aftat ovat hyvin suuria, syviä tai lukuisia
 • Aftat eivät parane kolmessa viikossa
 • Aftat uusiutuvat usein
 • Aftoihin liittyy kuumetta, turvonneita imusolmukkeita tai muita oireita
 • Aftat aiheuttavat vaikeuksia syömisessä tai puhumisessa
 • Aftojen syy on epäselvä tai epätavallinen

 

Lääkäri voi tutkia aftojen syyn ja määrätä tarvittaessa lääkitystä tai muita hoitoja. Jos aftat johtuvat esimerkiksi allergiasta, tulehduksesta tai autoimmuunisairaudesta, niiden hoitaminen voi vähentää aftojen esiintymistä. Lääkärissä kannattaa myös kertoa, jos käyttää jotain lääkkeitä tai ravintolisiä, sillä ne voivat joskus aiheuttaa aftoja.