Aftat ja muut suun haavaumat

Aseta nousevaan järjestykseen
Aseta nousevaan järjestykseen

Aftat ja muut suun haavaumat

Afta on pieni suun haavauma. Suun limakalvo on ihoa hauraampaa, ja siksi myös altis haavaumille. Aftat saattavat johtua sairaudesta tai limakalvon traumasta, kuten hampaaseen osumisesta tai äärilämpötilasta. Aftoja on myös yhdistetty esimerkiksi hormonivaihteluihin, stressiin, tupakointiin, sekä raudan, foolihapon, tai B12-vitamiinin puutteeseen. Aftat eivät tartu, joten niitä ei voi saada toisilta ihmisiltä.

Aftat ovat yleisiä, ja niitä esiintyy noin viidesosalla ihmisistä. Jos aftoja on kerran tullut, ne yleensä uusiutuvat, mutta uusiutumisessa voi kestää jopa vuosia.

Aftan tunnistaminen ja hoito

Suurin osa aftoista on noin viiden millimetrin kokoisia, mutta isompiakin voi esiintyä. Aftat ovat yleensä valkoisia, ja niillä on punainen reunus. Aftoja on kerrallaan yleensä yhdestä kuuteen.

Aftoihin ei ole varsinaista parannuskeinoa, mutta niitä voi hoitaa. Aftojen aiheuttamaa kipua voi lieventää tulehduskipulääkkeillä tai kipusuihkeilla, ja sen lisäksi meillä on laaja valikoima tuotteita, joilla voi luoda suojakalvon aftan päälle. Tämä lieventää kipuja ja suojaa aftaa esimerkiksi ruokailuvälineiltä, syljeltä, ruualta, ja hampailta.

Suojakalvotuotteita on eri muodoissa, joista voit valita itsellesi helppokäyttöisimmän. Vaihtoehtoja on esimerkiksi geelituubi, lääkekynä, tai suihke.