Ummetus

Aseta nousevaan järjestykseen
Sivu

1-24 / 59

Tilaamasi tuotteet

 1. Rikas Sunwic Ibs 220 g
  Rating:
  80%
  16,49 €
 2. Macrogol Ratiopharm 50 kpl annospussi 13,8g
  Rating:
  80%
  26,49 €
 3. Fructolax Vahva Tuplateho tabletti 12 kpl
  10,90 €
 4. Fructolax Helpotus tabl 30 kpl hedelmä ja kuitu
  15,49 €
 5. VI-SIBLIN 610 mg/g 500 g rakeet
  21,41 €
 6. Macrogol Ratiopharm 20 kpl annospussi 13,8g
  Rating:
  90%
  22,99 €
 7. PEGORION 12 g 20x12 g jauhe oraaliliuosta varten, annospussi
  15,85 €
 8. PEGORION 12 g 50x12 g jauhe oraaliliuosta varten, annospussi
  32,08 €
 9. MAKROGOLI ORION 12 g 50x12 g jauhe oraaliliuosta varten, annospussi
  26,21 €
 10. LAXOBERON 2,5 mg 50 kpl kaps, pehmeä
  14,91 €
 11. MICROLAX 12x5 ml peräruiskeliuos
  16,62 €
 12. Fructolax Vahva Tuplateho kuutio 12 kpl
  14,99 €
 13. Macrogol Ratiopharm 10 kpl annospussi 13,8g
  12,99 €
 14. VI-SIBLIN 610 mg/g 250 g rakeet
  15,49 €
 15. Fructolax Helpotus kuutio 12 kpl hedelmä ja kuitu
  17,49 €
 16. MICROLAX 50x5 ml peräruiskeliuos
  44,84 €
 17. LEVOLAC 670 mg/ml 1000 ml oraaliliuos
  14,89 €
 18. MICROLAX 4x5 ml peräruiskeliuos
  7,30 €
 19. LAXOBERON 7,5 mg/ml 30 ml tipat, liuos
  15,16 €
 20. PICORION 5 mg 20 fol tabl
  9,46 €
 21. AGIOCUR 1000 g rakeet
  20,50 €
 22. TOILAX 5 mg 25 kpl enterotabl
  6,46 €
 23. AGIOLAX 1000 g rakeet
  30,82 €
 24. PEGULOS 12 g 50x12 g jauhe oraaliliuosta varten, annospussi
  27,20 €
Aseta nousevaan järjestykseen
Sivu

1-24 / 59

Tilaamasi tuotteet

Ummetus vaatii hoitoa, jos siitä aiheutuu vaivoja

Onko liikunta jäänyt vähiin arjessa tai unohditko juoda riittävästi vettä kiireisenä viikkona? Onko ruokailu ollut yksipuoleista? Toisinaan muun muassa näiden asioiden seurauksena vatsa saattaa olla kovana ja aiheuttaa tukalaa oloa. Ei hätää, meiltä löydät apua ummetuksen helpottamiseen. 

Säännöllinen suolen toiminta on olennainen osa hyvinvointia arjessa, ja suolen toimintaa voi auttaa monin tavoin kotikonstein. 

Alla opit lisää siitä, mitä ummetus on, kuinka sitä voi ehkäistä ja miten ummetusta hoidetaan. 

Mitä ummetus on?

Ummetus tarkoittaa sitä, että ihminen ulostaa harvemmin kuin kolmesti viikossa, tai uloste on niin kovaa, että ulostaminen on haastavaa tai aiheuttaa jopa kipua. Ummetus on yleinen ja epämiellyttävä vaiva, jota esiintyy arviolta 8 - 26%, siis jopa neljäsosalla terveistä aikuisista. 

Ummetus oireet ovat yleisempää naisilla kuin miehillä. Ummetus yleistyy iän myötä. Enimmäkseen paikallaan olevista vanhuksista jopa 80 % kärsii ummetuksesta. 

Ummetus on yleistä myös pienillä 2 - 4 vuoden ikäisillä lapsilla, mutta harvemmin vauvoilla. 

Mistä ummetus johtuu ja miten sitä voi ehkäistä? 

Ummetus on yleensä vaaratonta ja liittyy perinnölliseen taipumukseen saada ummetusta, vähäiseen liikuntaan tai vähäkuituiseen ruokavalioon. Myös ulostuksen pidättäminen toistuvasti saattaa johtaa ummetukseen, kun suoli oppii tyhjenemään vain harvoin. Elintavoista johtuvaa ummetus on nk. toiminnallinen ummetus. 

Ummetusta voi ehkäistä säännöllisen liikunnan, riittävän veden juomisen ja terveellisen, runsaskuituisen ruokavalion avulla. Lisäksi mahdollisuuksien mukaan tulisi välttää ummetusta aiheuttavia ja pahentavia lääkeaineita, kuten voimakkaita opiaattipohjaisia kipulääkkeitä - keskustele kuitenkin aina lääkärisi kanssa ennen muutoksia lääkitykseesi.

Joskus ummetus voi kuitenkin liittyä myös sairauksiin, kuten kilpirauhasen vajaatoimintaan, ja vaatia jatkotutkimuksia. Jos vatsasi toiminta muuttuu äkillisesti, kannattaa uuden muutoksen tausta selvittää lääkärissä ennen itsehoidon aloittamista. 

Mikäli ummetukseen liittyy muita oireita, kuten kovaa vatsakipua tai yleisvoinnin heikkenemistä, tulee hakeutua lääkäriin tutkimuksiin.

Aikuisilla ummetuksen yleisimpiä syitä ovat elämäntavat, kuten 

 • riittämätön ravintokuitujen saanti
 • riittämätön nesteen saanti ja 
 • liikunnan puute.

Myös lääkkeet ja rakenteelliset syyt voivat aiheuttaa ummetusta.

Ummetuksen ensisijainen hoitokeino on aina pysyvä elintapamuutos, johon kuuluvat 

 • kuitupitoinen ruokavalio
 • riittävä nesteensaanti
 • säännöllinen ulostusrytmi ja 
 • riittävä liikunta.

Jos elintapojen muutos ei tuo riittävästi apua, suositellaan itsehoitolääkkeistä ensisijaisesti makrogolia. Ummetuksen hoitoon voi käyttää myös kuituvalmisteita tai laktuloosia. 

Hankalan ummetuksen laukaisemisessa voi auttaa pienoisperäruiske.

Myös lääkkeet voivat aiheuttaa ummetusta, kuten voimakkaat opioidi-kipulääkkeet. Muita ummetukselle altistavia lääkkeitä ovat tietyt sydänlääkkeet, jotkin psyykenlääkkeet, Parkinsonin taudin lääkkeet, sekä rauta- ja kalsiumtuotteet ja nesteenpoistolääkkeet eli diureetit.

Ummetus voi liittyä myös sairauteen, kuten diabeteen, kilpirauhasen vajaatoimintaan,  MS-tautiin, Parkinsonin tautiin, masennukseen, anoreksiaan tai suoliston syöpään.

Kuinka ummetusta hoidetaan? Ummetuksen itsehoito 

Ummetusta tulisi ensisijaisesti hoitaa korjaamalla ummetusta aiheuttava syy. Toisin sanoen, tyypillisesti paras hoito ummetukseen on pysyvä elintapojen korjaus, jossa ruokavalion kuitupitoisuutta lisätään, varmistetaan riittävä nesteensaanti, lisätään arkeen liikuntaa ja huolehditaan säännöllisestä ulostusrytmistä. 

Mikäli taustalla on ummetusta aiheuttava lääkehoito, tulee lääkärin kanssa keskustella, onko lääkettä mahdollista vaihtaa tai lopettaa.

Kuitupitoinen ruokavalio ummetuksen hoitona 

Ravinnon kuidut vähentävät ummetusta. Kuidut lisäävät suolen sisältöä, ja sitovat suolessa vettä pehmentäen ulostetta.

Kaikissa kasvikunnan tuotteissa

 • viljassa
 • kasviksissa
 • hedelmissä ja 
 • marjoissa 

on kuituja. Parhaiten suolen sisältöä lisää viljakuitu mm. täysjyväleivissä ja -puuroissa. 

Suomalaiset saavat ruuasta keskimäärin 20 grammaa kuituja päivässä. Ummetuspotilaan tulisi saada vähintään 30–35 grammaa kuitua päivässä, ja  tarve voi olla tätäkin suurempi.

Normaalin ruuan lisäksi lisää kuitua saa mm. kaura-, vehnä- tai ruisleseistä tai pellavansiemenrouheista. 

On hyvä huomata, että kuitulisä saattaa aiheuttaa aluksi väliaikaisesti kaasunlisäystä tai vatsavaivoja. Siksi kuitupitoiseen ruokaan siirtyminen tai leseiden käyttö kannattaa aloittaa vähitellen pienillä annoksilla. Leseet voi liuottaa veteen tai sekoittaa muuhun ruokaan.

Opeta suoli säännölliseksi 

Myös suolen toimintaa  voi opettaa säännölliseksi. Aamulla kannattaa juoda lasi vettä, ja aamupalan jälkeen käydä rauhassa wc:ssä. Harjoittelua kannattaa jatkaa useita viikkoja, vaikka aluksi ulostusta ei tulisikaan.

Hyvä ulostamisasento auttaa suolen tyhjenemistä. Paras asento on, kun wc-pöntöllä istuessa polvet ovat lonkkia korkeammalla. WC-istuin on tähän usein liian korkea. Tällöin voi käyttää  jalkojen alla koroketta.

Ummetuslääkkeet 

Mikäli elintapamuutokset eivät yksinään korjaa tilannetta, voi ummetuksen hoitoon tilapäisesti käyttää itsehoitovalmisteita. Ensisijainen apu ummetusvaivoihin ovat makrogoli-valmisteet, jotka lisäävät paksusuolessa olevan nesteen määrää ja pehmentävät näin ulostetta. 

Mikäli makrogolivalmiste ei auta tai sovi sinulle, voi kokeilla myös erilaisia kuituvalmisteita ja peräruiskeita. 

Itsehoitovalmisteen valintaan vaikuttavia keskeisiä eroja ovat tuotteen yhteensopivuus mahdollisen muun lääkityksen kanssa sekä tuotteen annostelutapa - onko tuote tabletti, jauhe, peräruiske tai jokin muu, ja onko valmiste helppo ja miellyttävä käyttää? Vain sellainen valmiste auttaa, jonka muistat ottaa.

Mikäli itsehoitovalmisteilla ei noin kuukaudessa tule apua ummetukseen, tilanne vaikeutuu tai vointi menee huonoksi, tulee ottaa yhteyttä lääkäriin. Lääkäri voi selvittää ummetuksen taustaa, ohjeistaa itsehoitotuotteiden käytössä sekä tarvittaessa määrätä reseptilääkkeitä ummetuksen hoitoon.  

Ummetuslääke on nopea apu ummetukseen  

Ummetuksen hoitoon tarkoitettuja Itsehoitovalmisteita ovat mm. 

MIkäli ummetukseen liittyy myös peräpukamat, voi peräpukamia hoitaa elintapamuutosten lisäksi itsehoitovalmisteilla. 

Vauvan ja lapsen ummetus

Lapsilla ummetus on yleisintä 2–4-vuotiailla. Vauvoilla ummetus on harvinaista. Vaikka vauvan ulostusväli voi venyä pitkäksi, ei kyseessä yleensä ole ummetus, eikä asiasta tarvitse huolestua jos vauva on hyvävointinen.

Jos ulostaminen tapahtuu syntymästä lähtien harvoin, vain kerran tai kaksi viikossa, on asia kuitenkin hyvä ottaa puheeksi neuvolakäynnillä. 

Lapsen ummetuksen syynä  voi olla esimerkiksi protesti pottaharjoittelua vastaan. Vaikuttavia asioita voivat olla myös kipu tai kiire ulostaessa, ulostamisesta kieltäytyminen, vaipoista vieroitus tai muu lapselle merkittävä muutos.

Jos lapsi on kärsii toistuvasti ummetuksesta, kannattaa ruokavalioon lisätä ulostemassaa ja sen kosteuspitoisuutta lisääviä ruokia, kuten raasteita. Vanhemmille lapsille kuitupitoiset, täysjyväpuurot ja -leipä ovat hyviä vaihtoehtoja. Vihannesten ja hedelmien määrää kannattaa myö lisätä. Ummetuksen aikana juomana kannattaa suosia vettä ja laimeaa mehua.

Hoidon tavoitteena on, että uloste olisi pehmeää, ja sitä tulisi vähintään joka toinen päivä. Jos ummetus ei helpotu kotikonstein, on hyvä keskustella asiasta lääkärin kanssa, joka auttaa sekä lääkkeen valinnassa että sen annostuksessa.