Ummetus

View as Ruudukko Luettelo
Aseta nousevaan järjestykseen
 1. Symbiosys Alflorex ibs:n hoitoon 30 kaps
  25,90 €
 2. Diplomag IBS Ummetus 20 pss
  16,80 €
 3. Sunwic Ibs 220 g
  20,70 €
 4. Linum Plus 350 g
  12,80 €
 5. Smartlax peräruiske 12x5 ml
  13,80 €
 6. Pegitab purutabletti 3x10 tabl
  13,10 €
 7. Fructolax Vahva Tuplateho kuutio 12 kpl
  12,90 €
 8. Fructolax Vahva Tuplateho tabletti 12 kpl
  12,90 €
 9. Sunwicibs annospussi 14x5 g
  10,50 €
 10. Smartlax peräruiske 4x5 ml
  5,50 €
 11. Linum Plus 350 g
  12,80 €
View as Ruudukko Luettelo
Aseta nousevaan järjestykseen

Ummetus

Terve ihminen ulostaa suunnilleen 8-72 tunnin välein. Ummetuksesta puhutaan silloin, kun ulostus tapahtuu harvemmin kuin kolme kertaa viikossa, tai jos uloste on niin kovaa, että ulostaminen on vaikeaa.

Ummetus on yleistä: sitä esiintyy arviolta jopa neljäsosalla muuten terveistä aikuisista. Syy ummetukseen löytyy usein elämäntavoista. Yleisiä syypäitä ovat vähäkuituinen ruokavalio, vähäinen liikunta, tai vähäinen nesteen saanti. Myös jotkin lääkkeet voivat aiheuttaa kovaa ja harvoin liikkuvaa suolta, kuten myös esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminta.

Ummetus on tavallista yleisempää ikäihmisten keskuudessa, sillä vanhemmiten ihmiset usein liikkuvat vähemmän kuin aiemmin.

Ummetuksen itsehoito

Ummetuksen itsehoito kannattaa aloittaa kiinnittämällä huomiota elämäntapoihin. Elämäntapamuutoksia kokeillessa täytyy olla kärsivällinen, sillä joskus esimerkiksi kuidun lisääminen auttaa vasta muutaman viikon kuluttua. Jos kuidun, nesteen, ja liikunnan lisääminen ei auta, voivat ummetuksen itsehoitovalmisteet helpottaa suolen toimintaa.

Ummetuslääke pehmentää ulostetta ja edistää suolen toimintaa.

Ärtyneen suolen oireyhtymä

Ärtyneen suolen oireyhtymä eli IBS (irritated bowel syndrome) on yleinen vaiva, jota esiintyy noin yhdellä kymmenestä suomalaisesta. IBS-potilaan suolessa ei ole varsinaista diagnosoitavaa vikaa, mutta suolen toiminnassa on kuitenkin häiriöitä. Koska kyseessä on oireyhtymä, voivat koetut oireet vaihdella paljon henkilöstä toiseen. Ummetus on kuitenkin yleinen IBS-oire.

Ärtyneestä suolesta kärsivälle on olemassa bakteerikantavalmisteita, jotka tasoittavat suolen toimintaa ja pitävät oireet hallussa.