Ummetus

Suodata
Tuoteryhmä
Aseta nousevaan järjestykseen
Aseta nousevaan järjestykseen

Ummetus

Onko liikunta jäänyt vähiin arjessa tai unohditko juoda riittävästi vettä kiireisenä viikkona? Toisinaan muun muassa näiden asioiden seurauksena vatsasi saattaa olla kovana ja aiheuttaa tukalaa oloa. Ei hätää, valikoimastamme löydät runsaasti tuotteita ummetuksen helpottamiseen.

Alla opit lisää siitä, mitä ummetus on, kuinka sitä voi ehkäistä ja miten ummetusta hoidetaan. 

Mitä ummetus on?

Ummetus tarkoittaa sitä, että ihminen ulostaa harvemmin kuin kolmesti viikossa tai uloste on niin kovaa, että ulostaminen on haastavaa tai aiheuttaa jopa kipua. Ummetus on yleinen ja epämiellyttävä vaiva, jota esiintyy arviolta jopa neljäsosalla terveistä aikuisista. 

Mistä ummetus johtuu ja miten sitä voi ehkäistä? 

Ummetus on yleensä vaaratonta ja liittyy perinnölliseen taipumukseen saada ummetusta, vähäiseen liikuntaan tai ruokavalioasioihin. Ummetusta voidaan ehkäistä säännöllisen liikunnan, riittävän veden juomisen ja terveellisen, runsaskuituisen ruokavalion avulla. Lisäksi mahdollisuuksien mukaan tulisi välttää ummetusta aiheuttavia ja pahentavia lääkeaineita, kuten voimakkaita opiaattipohjaisia kipulääkkeitä - keskustele kuitenkin aina lääkärisi kanssa ennen muutoksia lääkitykseesi.

Joskus ummetus voi kuitenkin liittyä myös sairauksiin, kuten kilpirauhasen vajaatoimintaan, ja vaatia jatkotutkimuksia. Jos vatsasi toiminta muuttuu äkillisesti, kannattaa uuden muutoksen tausta selvittää lääkärissä ennen itsehoidon aloittamista.  Lisäksi, mikäli ummetukseen liittyy muita oireita, kuten kovaa vatsakipua tai yleisvoinnin heikkenemistä, suosittelemme hakeutumaan lääkäriin tutkimuksiin.

Kuinka ummetusta hoidetaan?

Ummetusta tulisi ensisijaisesti hoitaa korjaamalla ummetusta aiheuttava syy. Toisin sanoen, tyypillisesti paras hoito ummetukseen on pysyvä elintapojen korjaus, jossa ruokavalion kuitupitoisuutta lisätään, varmistetaan riittävä nesteensaanti, liikunta ja säännöllinen ulostusrytmi. Mikäli taustalla on ummetusta aiheuttava lääkehoito, tulee lääkärin kanssa keskustella, onko tätä lääkettä mahdollista vaihtaa tai lopettaa.

Mikäli nämä muutokset eivät korjaa tilannetta, voidaan ummetuksen hoitoon tilapäisesti käyttää itsehoitovalmisteita. Ensisijainen apu ummetusvaivoihin ovat makrogoli-valmisteet, jotka lisäävät paksusuolessa olevan nesteen määrää ja pehmentävät näin ulostetta. Mikäli makrogolivalmiste ei auta tai sovi sinulle, voit kokeilla myös erilaisia kuituvalmisteita ja peräruiskeita. 

Itsehoitovalmisteen valintaan vaikuttavia keskeisiä eroja ovat tuotteen yhteensopivuus muun lääkityksesi kanssa sekä tuotteen annostelu - onko tuote tabletti, jauhe, peräruiske ja jokin muu, onko tuote helppo ja miellyttävä ottaa? Vain sellainen valmiste auttaa, jonka muistat ottaa, näin ollen suosittelemme valitsemaan valmisteen, jonka koet helpoksi ja miellyttäväksi ottaa. 

Mikäli itsehoitovalmisteilla ei noin kuukaudessa tule toivomaasi apua ummetukseen, tilanne vaikeutuu tai olosi menee huonoksi,  suosittelemme ottamaan yhteyttä lääkäriin. Lääkäri voi selvittää ummetuksesi taustaa, ohjeistaa itsehoitotuotteiden käytössä sekä tarvittaessa määrätä sinulle reseptilääkkeitä ummetuksen hoitoon.