Ummetus

Aseta nousevaan järjestykseen
Sivu

1-24 / 50

Tilaamasi tuotteet

Aseta nousevaan järjestykseen
Sivu

1-24 / 50

Tilaamasi tuotteet

Ummetus vaatii hoitoa, jos siitä aiheutuu vaivoja

Onko liikunta jäänyt vähiin arjessa tai unohditko juoda riittävästi vettä kiireisenä viikkona? Onko ruokailu ollut yksipuoleista? Toisinaan muun muassa näiden asioiden seurauksena vatsa saattaa olla kovana ja aiheuttaa tukalaa oloa. Ei hätää, meiltä löydät apua ummetuksen helpottamiseen. 

Säännöllinen suolen toiminta on olennainen osa hyvinvointia arjessa, ja suolen toimintaa voi auttaa monin tavoin kotikonstein. 

Alla opit lisää siitä, mitä ummetus on, kuinka sitä voi ehkäistä ja miten ummetusta hoidetaan. 

 

Mitä ummetus on?

Normaalisti ihminen ulostaa 8 - 72 tunnin välein. Ummetus tarkoittaa sitä, että ihminen ulostaa harvemmin kuin kolmesti viikossa, tai uloste on niin kovaa, että ulostaminen on haastavaa tai aiheuttaa jopa kipua. Ummetus on yleinen ja epämiellyttävä vaiva, jota esiintyy arviolta 8 - 26%, siis jopa neljäsosalla terveistä aikuisista. 

Ummetus oireet ovat yleisempää naisilla kuin miehillä. Ummetus yleistyy iän myötä. Enimmäkseen paikallaan olevista vanhuksista jopa 80 % kärsii ummetuksesta. 

Ummetus on yleistä myös pienillä 2 - 4 vuoden ikäisillä lapsilla, mutta harvemmin vauvoilla. 

 

Mistä ummetus johtuu ja miten sitä voi ehkäistä? 

Ummetus on yleensä vaaratonta ja liittyy perinnölliseen taipumukseen saada ummetusta, vähäiseen liikuntaan tai vähäkuituiseen ruokavalioon. Myös ulostuksen pidättäminen toistuvasti saattaa johtaa ummetukseen, kun suoli oppii tyhjenemään vain harvoin. Elintavoista johtuvaa ummetus on nk. toiminnallinen ummetus. 

Ummetusta voi ehkäistä säännöllisen liikunnan, riittävän veden juomisen ja terveellisen, runsaskuituisen ruokavalion avulla. Lisäksi mahdollisuuksien mukaan tulisi välttää ummetusta aiheuttavia ja pahentavia lääkeaineita, kuten voimakkaita opiaattipohjaisia kipulääkkeitä - keskustele kuitenkin aina lääkärisi kanssa ennen muutoksia lääkitykseesi.

Aikuisilla ummetuksen yleisimpiä syitä ovat elämäntavat, kuten 

 • riittämätön ravintokuitujen saanti
 • riittämätön nesteen saanti ja 
 • liikunnan puute.

Myös lääkkeet ja rakenteelliset syyt voivat aiheuttaa ummetusta.

Ummetuksen ensisijainen hoitokeino on aina pysyvä elintapamuutos, johon kuuluvat 

 • kuitupitoinen ruokavalio
 • riittävä nesteensaanti
 • säännöllinen ulostusrytmi ja 
 • riittävä liikunta.

Jos elintapojen muutos ei tuo riittävästi apua, suositellaan itsehoitolääkkeistä ensisijaisesti makrogolia. Ummetuksen hoitoon voi käyttää myös kuituvalmisteita tai laktuloosia. 

Hankalan ummetuksen laukaisemisessa voi auttaa pienoisperäruiske.

Myös lääkkeet voivat aiheuttaa ummetusta, kuten voimakkaat opioidi-kipulääkkeet. Muita ummetukselle altistavia lääkkeitä ovat tietyt sydänlääkkeet, jotkin psyykenlääkkeet, Parkinsonin taudin lääkkeet, sekä rauta- ja kalsiumtuotteet ja nesteenpoistolääkkeet eli diureetit.

Ummetus voi liittyä myös sairauteen, kuten diabetekseen, kilpirauhasen vajaatoimintaan,  MS-tautiin, Parkinsonin tautiin, masennukseen, anoreksiaan tai suoliston syöpään.

 

Kuinka ummetusta hoidetaan? Ummetuksen itsehoito 

Ummetusta tulisi ensisijaisesti hoitaa korjaamalla ummetusta aiheuttava syy. Toisin sanoen, tyypillisesti paras hoito ummetukseen on pysyvä elintapojen korjaus, jossa ruokavalion kuitupitoisuutta lisätään, varmistetaan riittävä nesteensaanti, lisätään arkeen liikuntaa ja huolehditaan säännöllisestä ulostusrytmistä. 

Mikäli taustalla on ummetusta aiheuttava lääkehoito, tulee lääkärin kanssa keskustella, onko lääkettä mahdollista vaihtaa tai lopettaa.

 

Kuitupitoinen ruokavalio ummetuksen hoitona 

Ravinnon kuidut vähentävät ummetusta. Kuidut lisäävät suolen sisältöä, ja sitovat suolessa vettä pehmentäen ulostetta.

Kaikissa kasvikunnan tuotteissa

 • viljassa
 • kasviksissa
 • hedelmissä ja 
 • marjoissa 

on kuituja. Parhaiten suolen sisältöä lisää viljakuitu mm. täysjyväleivissä ja -puuroissa. 

Suomalaiset saavat ruuasta keskimäärin 20 grammaa kuituja päivässä. Ummetuspotilaan tulisi saada vähintään 30–35 grammaa kuitua päivässä, ja  tarve voi olla tätäkin suurempi.

Normaalin ruuan lisäksi lisää kuitua saa mm. kaura-, vehnä- tai ruisleseistä tai pellavansiemenrouheista. 

On hyvä huomata, että kuitulisä saattaa aiheuttaa aluksi väliaikaisesti kaasunlisäystä tai vatsavaivoja. Siksi kuitupitoiseen ruokaan siirtyminen tai leseiden käyttö kannattaa aloittaa vähitellen pienillä annoksilla. Leseet voi liuottaa veteen tai sekoittaa muuhun ruokaan.

 

Älä unohda vettä

Riittävä nesteen saanti on erittäin tärkeää suoliston toiminnalle. Veden puute kuitenkin voi joskus aiheuttaa tai pahentaa ummetusta, joten on tärkeää juoda riittävästi päivän aikana.

Suositeltu nestemäärä aikuisille on noin kaksi litraa päivässä, mutta tämä voi vaihdella yksilöllisesti. Muista juoda säännöllisesti ja pieniä määriä päivän mittaan. 

 

Opeta suoli säännölliseksi 

Myös suolen toimintaa  voi opettaa säännölliseksi. Aamulla kannattaa juoda lasi vettä, ja aamupalan jälkeen käydä rauhassa wc:ssä. Harjoittelua kannattaa jatkaa useita viikkoja, vaikka aluksi ulostusta ei tulisikaan.

Hyvä ulostamisasento auttaa suolen tyhjenemistä. Paras asento on, kun WC-pöntöllä istuessa polvet ovat lonkkia korkeammalla. WC-istuin on tähän usein liian korkea. Tällöin voi käyttää  jalkojen alla koroketta.

 

Ota säännöllinen liikunta osaksi arkea

Säännöllinen liikunta voi auttaa ehkäisemään vatsan ummetusta, sillä se stimuloi suoliston liikkeitä ja nopeuttaa ulosteen kulkua suolistossa. Liikunta voi olla esimerkiksi kävelyä, pyöräilyä, uintia tai tanssimista – tärkeintä on valita itselle mieluinen liikuntamuoto ja tehdä siitä osa arkea.

Tavoitteena tulisi olla vähintään puolen tunnin liikunta päivittäin. Voit usein aloittaa pienin askelin, esimerkiksi kävelemällä lyhyitä matkoja tai ottamalla portaat hissin sijaan. Pikkuhiljaa voit lisätä liikunnan määrää ja tehoa, kunnes saavutat sopivan tason.

 

Ummetuslääkkeet 

Mikäli elintapamuutokset eivät yksinään korjaa tilannetta, voi ummetuksen hoitoon tilapäisesti käyttää apteekista ostettavia itsehoitovalmisteita. Ensisijainen apu ummetusvaivoihin ovat makrogoli-valmisteet, jotka lisäävät paksusuolessa olevan nesteen määrää ja pehmentävät näin ulostetta. 

Toinen tehokkaasti ummetukseen vaikuttava aine on natriumpikosulfaatti, mikä muodostaa paksusuolessa ainetta, joka kiihdyttää suoliston liikehdintää. Natriumpikosulfaattia käytetään etenkin vaikean ummetuksen hoitoon.

Mikäli makrogoli- tai natriumpikosulfaattivalmisteet eivät auta tai sovi sinulle, voit kokeilla myös erilaisia kuituvalmisteita ja peräruiskeita. 

Itsehoitovalmisteen valintaan vaikuttavia keskeisiä eroja ovat tuotteen yhteensopivuus mahdollisen muun lääkityksen kanssa sekä tuotteen annostelutapa - onko tuote tabletti, jauhe, peräruiske tai jokin muu, ja onko valmiste helppo ja miellyttävä käyttää? Vain sellainen valmiste auttaa, jonka muistat ottaa.

Huomaathan, että ulostuslääkkeitä ei pidä käyttää yhtäjaksoisesti päivittäin tai pitkiä ajanjaksoja ilman, että ummetuksen syy on selvitetty

Mikäli itsehoitovalmisteilla ei noin kuukaudessa tule apua ummetukseen, tilanne vaikeutuu tai vointi menee huonoksi, tulee ottaa yhteyttä lääkäriin. Lääkäri voi selvittää ummetuksen taustaa, ohjeistaa itsehoitotuotteiden käytössä sekä tarvittaessa määrätä reseptilääkkeitä ummetuksen hoitoon.  

 

Ummetuslääke on nopea apu ummetukseen  

Ummetuksen hoitoon tarkoitettuja Itsehoitovalmisteita ovat mm. 

Pegorion

Laxoberon 

Vi-Siblin 

Microlax

 

MIkäli ummetukseen liittyy myös peräpukamat, voi peräpukamia hoitaa elintapamuutosten lisäksi itsehoitovalmisteilla. 

 

Ummetuslääkkeiden haittavaikutukset

Ummetuslääkkeet ovat yleensä hyvin siedettyjä, kun niitä käytetään oikein ja ohjeiden mukaan. Kuitenkin, kuten kaikkien lääkkeiden kohdalla, myös ummetuslääkkeillä voi olla joitain mahdollisia haittavaikutuksia. Näitä ovat muun muassa ruuansulatuskanavaan liittyvät oireet, kuten alavatsan turvotus, ilmavaivat, lisääntyneet suolistoäänet ja pahoinvointi.

Hoidon alussa saattaa esiintyä myös ripulia, etenkin jos lääkkeen maksimi vuorokausiannos ylitetään.

 

Lapsen ja vauvan ummetus

Lapsilla ummetus on yleisintä 2–4-vuotiailla. Vauvoilla ummetus on harvinaista. Vaikka vauvan ulostusväli voi venyä pitkäksi, ei kyseessä yleensä ole ummetus, eikä asiasta tarvitse huolestua jos vauva on hyvävointinen.

Jos ulostaminen tapahtuu syntymästä lähtien harvoin, vain kerran tai kaksi viikossa, on asia kuitenkin hyvä ottaa puheeksi neuvolakäynnillä. 

Lapsen ummetuksen syynä  voi olla esimerkiksi protesti pottaharjoittelua vastaan. Vaikuttavia asioita voivat olla myös kipu tai kiire ulostaessa, ulostamisesta kieltäytyminen, vaipoista vieroitus tai muu lapselle merkittävä muutos.

Jos lapsen tapauksessa kyseessä on ummetus, hoito kannattaa aloittaa lisäämällä ruokavalioon ulostemassaa ja sen kosteuspitoisuutta lisääviä ruokia, kuten raasteita. Vanhemmille lapsille kuitupitoiset, täysjyväpuurot ja -leipä ovat hyviä vaihtoehtoja. Vihannesten ja hedelmien määrää kannattaa myö lisätä. Ummetuksen aikana juomana kannattaa suosia vettä ja laimeaa mehua.

Hoidon tavoitteena on, että uloste olisi pehmeää, ja sitä tulisi vähintään joka toinen päivä. Jos ummetus ei helpotu kotikonstein, on hyvä keskustella asiasta lääkärin kanssa, joka auttaa sekä lääkkeen valinnassa että sen annostuksessa.

 

Milloin lääkäriin?

Jos ummetus jatkuu häiritsevänä osana arkielämääsi itsehoitokeinoista, kuten kuitujen saannin lisäämisestä, nesteytyksen lisäämisestä tai säännöllisestä liikkumisesta huolimatta, on viisasta hakeutua lääkärin tutkittavaksi. Lääkäri voi selvittää, onko taustalla jokin sairaus tai tarvitsetko reseptilääkkeitä ummetuksen hoitoon.

Mikäli koet pahenevia vatsakipuja tai ulostamiseen liittyvää kipua, se voi viitata vakavampaan ongelmaan, joka vaatii lääkärin tarkastusta. Kivut voivat olla merkkejä esimerkiksi tulehduksesta tai suoliston toiminnan häiriöistä.

Ummetuksen lisäksi esiintyvät muut oireet, kuten veriset ulosteet, musta uloste, jatkuva uupumus, laihtuminen tai epätavalliset vatsakivut voivat olla merkkejä taustalla olevasta sairaudesta, joka vaatii tarkempaa tutkimusta ja hoitoa.

Jos suolistosi normaali toiminta muuttuu vuosien jälkeen yllättävän nopeasti (esimerkiksi muutamassa viikossa) ummetukseksi, se voi olla merkki terveysongelmasta, joka vaatii lääkärin huomiota. Lääkäri voi tehdä tarvittavat tutkimukset ja määrittää sopivan hoidon tällaisissa tilanteissa.