Ummetukseen liittyy pääsääntöisesti tukala olo, turvonnut vatsa sekä kiusalliset ilmavaivat. Usein halutaan nopea apu ummetukseen, jotta ummetuksen aiheuttamasta painavasta olosta ja häiritsevistä sivuoireista ei tarvitsisi kärsiä sen pidempään. Ummetuksen hoito onnistuu kotona muun muassa lisäämällä liikuntaa ja tekemällä muutoksia ruokavalioon.

Ummetus on useimmiten tilapäistä, mutta myös krooninen ummetus vaivaa monia suomalaisia. Kun suolisto ei toimi normaalisti, syntyy tukalaa oloa ja ummetusta. Olo-apteekin valikoimassa on kattavasti itsehoitolääkkeitä ummetuksen hoitoon.

Tunnista ummetus

Mistä sitten tietää, onko kyse ummetuksesta vai jostain muusta? Ummetus tarkoittaa suoliston toiminnan häiriötä, jonka vuoksi ulostaminen vaikeutuu tai ulostamiskertojen määrä harvenee huomattavasti esimerkiksi alle kolmeen kertaan viikossa

Mistä ummetus johtuu?

Ummetus on suoliston toiminnan häiriötila, joka voi johtua esimerkiksi liian vähäisestä liikunnasta tai nesteen saannista, vähäkuituisesta ruokavaliosta, tietyistä lääkkeistä tai yksinkertaisesti siitä, että ulostamistarpeen ilmaantuessa vessaan pääsy estyy. 

Ummetuksen syynä voi olla myös jokin perussairaus tai esimerkiksi ärtyneen suolen oireyhtymä eli IBS.

Liian vähäinen liikunta tai nesteiden saanti

Liikunnan määrällä on yhteys siihen, kuinka vatsa toimii. Liian vähäinen liikunta altistaa heikolle suolen toiminnalle ja näin myös ummetuksen syntymiselle. Esimerkiksi istumatyö yhdistettynä liikuntaharrastuksen tai hyötyliikunnan puuttumiseen nostavat ummetuksen riskiä. Ummetusta voi helpottaa lisäämällä liikuntaa – mukavat kävelylenkit ovat oiva apu.

Liian vähäinen nesteiden saanti voi aiheuttaa ummetusta. Pidä huoli siitä, että nautit nesteitä vuorokaudessa keskimäärin 1,5–2 litraa. Esimerkiksi vesi, maito ja vesipitoiset vihannekset, kuten kurkku, sopivat päivittäiseen käyttöön nesteiden saannin lisäämiseksi.

Vähäkuituinen ruokavalio

Vähäkuituinen ruokavalio on usein ummetuksen syynä – joko kokonaan tai osittain taustalla vaikuttavana tekijänä. Kuiduilla on tärkeä merkitys vatsan toiminnassa, sillä ravinnosta saatavat kuidut lisäävät suolen sisältöä ja sitovat suolessa vettä. Kuidut vähentävät ummetusta, joten ummetuksesta kärsivän ruokavaliosta kannattaa tehdä kuitupitoinen.

Kuidun saantisuositus on naisille vähintään 25 g/vrk ja miehille vähintään 35 g/vrk, mutta ummetuksesta kärsivän olisi hyvä saada kuitua yleistä suositusta enemmän.

Mistä kuituja saa? Kuituja saa kasvikunnan tuotteista, täysjyväviljoista, kasviksista, juureksista, pähkinöistä, siemenistä, hedelmistä ja marjoista. Esimerkiksi yhdessä ruisleipäviipaleessa kuitua on 3–4 g, ja yhdessä desilitrassa mansikkaa tai mustikkaa 1–2 g. 

 

 

Ummetusta aiheuttavat lääkkeet

Ummetusta voivat aiheuttaa myös tietyt lääkkeet, kuten opioidit, nesteenpoistolääkkeet ja psykoosi- ja masennuslääkkeet sekä parkinsonin taudin lääkkeet. Myös rauta- ja kalsiumvalmisteet saattavat saada aikaan ummetusta.

Ulosteen pidättäminen ummetuksen syynä

On aivan totta, että suoli oppii sen minkä sille opetamme. Ulosteen toistuva pidättäminen opettaa suolen tyhjenemään harvoin, jolloin lopputuloksena voi olla ikävä ummetus.

Suosittelemme siis menemään vessaan aina tarpeen vaatiessa – vaikka kuinka tekisikin mieli katsoa elokuvan kiinnostava kohtaus loppuun tai tehdä työt valmiiksi, ei kannata turhaan pidätellä. Suolen voi opettaa säännölliseksi tai epäsäännölliseksi.

Säännöllisyyttä ulostamiseen saa esimerkiksi siten, että ottaa tavaksi mennä vessaan joka aamu vaikkapa kahvikupillisen tai aamupalan jälkeen.

Kilpirauhasen vajaatoiminta, diabetes, IBS ja muut sairaudet

Ummetuksen taustalla voi olla myös muita terveydellisiä syitä, kuten kilpirauhasen vajaatoiminta tai diabetes. Perussairauksien lisäksi esimerkiksi monille suomalaisillekin tuttu ärtyneen suolen oireyhtymä eli IBS saattaa oireilla ummetuksena.

Ummetus – oireet ja hoito

Tuntuuko siltä, ettei suoli tyhjene kunnolla? Eikö uloste tule ulos, vaikka kuinka pinnistäisi? Ummetus aiheuttaa monenlaisia oireita. Ummetuksesta kärsivä voi kohdata kaikki yleisimmät oireet tai vain osan niistä.

Ummetuksen oireet:

  • tukala olo
  • turvonnut vatsa
  • kova uloste
  • ilmavaivat
  • vatsakivut

Ummetuksen oireet usein vaikuttavat myös mielialaan. Turvonnut vatsa ja ilmavaivat saattavat aiheuttaa epävarmuuksia, eikä jatkuvan tukalan olon kanssa välttämättä jaksa pysyä positiivisena. Me Olo-apteekin asiantuntijat tahdomme auttaa löytämään ratkaisun.

Ummetuksen hoito:

  • Lisää liikuntaa, suosi kuitupitoisia ruokia, nauti riittävästi nesteitä ja opeta suoli säännölliseksi esimerkiksi menemällä vessaan joka aamu samaan aikaan.
  • Vähennä stressiä, sillä vagushermo yltää suolistoon asti. 
  • Kokeile kuituvalmistetta tai apteekista saatavaa itsehoitolääkettä.
  • Hakeudu lääkäriin, jos ummetuksen oireet jatkuvat, uusia oireita ilmestyy tai oireet pahenevat kotihoidosta huolimatta.

Elämäntapa- ja ruokavaliomuutos on aina tarpeen

Ensiaskel ummetuksen hoidossa on tehdä muutos elämäntapoihin ja ruokavalioon. 

Ummetus ei kokonaan katoa yhdessä yössä, joten anna keholle aikaa tottua uuteen elämäntapaan. Lisää liikuntaa, suosi kuitupitoisia ruokia sekä nauti riittävästi nesteitä. Huomiota kannattaa kiinnittää myös ulostusrytmiin ja -asentoon. 

Voiko stressi aiheuttaa ummetusta? Kyllä voi, ainakin osittain. Pyri välttämään stressiä, sillä stressaaminen saattaa pahentaa ummetuksen oireita tai jopa aiheuttaa stressivatsan. Pitkä aivohermo yltää suolistoon asti, jonka vuoksi vatsa usein reagoi murheisiin ja huoliin.

Ispagulansiemenkuori, pellavansiemenet ja chia-siemenet ummetuksen hoidossa

Mikäli elämäntapa- ja ruokavaliomuutoksesta huolimatta vatsa on edelleen kovana, kannattaa kokeilla apteekista saatavaa kuituvalmistetta tai esimerkiksi pellavansiemeniä. Kuituvalmisteilla on helppo lisätä päivittäistä kuidun saantia.

Psylliumkuitu eli ispagulansiemenkuori sitoo itseensä vettä, jolloin suolen sisällön tilavuus kasvaa, suolen toiminta normalisoituu ja ulosteen koostumus muuttuu pehmeämmäksi.

Pellavansiemenet ja chia-siemenet muodostavat veden kanssa helposti juotavan geelin. Pellavan- ja chia-siemenet edistävät suolen normaalia toimintaa auttaen ummetukseen.

Laktuloosi- ja makrogolivalmisteet auttavat ummetukseen

Ummetuksen hoito on helppoa myös erilaisilla itsehoitolääkkeillä. Makrogoli eli polyetyleeniglykoli lisää ulostuskertoja, kun taas laktuloosi pehmentää suolen sisältöä.  

Laktuloosin ja makrogolin lisäksi vaihtoehtona on myös suoliston liikehdintää kiihdyttävä natriumpikosulfaatti, joka toimii apuna etenkin vaikean ummetuksen hoidossa.