Herkkä ihotyyppi on usein kutiseva, punoittava tai kiristää, saa herkästi näppylöitä ja lehahtaa erilaisten ulkoisten tekijöiden ja ärsykkeiden vuoksi. Herkkää ihoa kannattaakin hoitaa erityisen hellävaraisesti, niin iho pysyy rauhallisena eikä kiukuttele kaikista ärsykkeistä.   

Herkkäihoiselle ihonhoitotuotteiden valinta voi aiheuttaa päänvaivaa. Hyvä perussääntö on kokeilla vain yhtä uutta tuotetta kerrallaan, ja valita tuotteita hajusteettomista, herkälle iholle suunnatuista sarjoista. Jos herkkäihoisella on todettu atopia, ovat atooppisen ihon hoitotuotteet varmin valinta. 

Mistä tunnistan onko ihotyyppini herkkä? 

  • iho tuntuu kiristävältä 
  • iholla on punoitusta ja kuumotuksen tunnetta 
  • iho kutisee 
  • iho hilseilee 
  • todettu atooppinen ihottuma
  • iholla voi olla myös rosaceaa tai couperosaa
  • iho reagoi nopeasti ja voimakkaasti erilaisiin ärsykkeisiin 

Mihin herkkä ihotyyppi reagoi? 

Herkkäihoisen ihon oma suojakerros on normaali-ihoiseen verrattuna ohuempi, ja herkkäihoisen iho saattaa oireilla monesta syystä. 

Kosmetiikan ja ihonhoitotuotteiden lisäksi ihoa saattavat ärsyttää erilaiset ulkoiset tekijät kuten esimerkiksi 

  • pyykinpesuaineet
  • kuiva ilma
  • tuuli
  • vesi 
  • pakkanen
  • aurinko ja UV-säteily tai 
  • vaikkapa saunassa käyminen. 

Nopeat lämpötilan vaihtelut saavat erityisesti punoitukseen taipuvaisen couperosaihon reagoimaan. 

Mikä tahansa ihotyyppi voi olla herkkä, jolloin iho voi olla samalla myös kuiva, rasvoittuva tai sekaiho.  Iän myötä ihon herkistyminen yleensä yleistyy. Iho saattaa näyttää normaalilta, mutta tuntemuksena herkän ihon oireet häiritsevät, tai kaipaavat ainakin erityistä huomiota. 

Ulkoilmalle ja säänvaihteluille ei mahda mitään, mutta ihon reagointia voi vähentää mm. suojaamalla ihoa vaattein, välttämällä liian kuumia suihkuja, sekä säätämällä talvella lämmityksen hiukan pienemmälle, tai kesällä vastaavasti ilmastoinnin pienemmälle. 

Voit vahvistaa ihon omaa suojamuuria ulkoisia tekijöitä vastaan käyttämällä vahvistavia ainesosia sisältävää rauhoittavaa ihonhoitotuotetta.

Ulkoisten tekijöiden lisäksi myös sisäiset tekijät voivat ärsyttää herkkää ihoa, saaden sen lehahtelemaan, kutisemaan tai hilseilemään. Sisäisesti ihon reagointiin vaikuttavia tekijöitä voivat olla mm. 

  • mausteisen ruuan sisältämä kapsaisiini
  • verisuonia laajentava alkoholi
  • keliakia
  • hormonaaliset muutokset ja 
  • stressi tai muut voimakkaat tunnereaktiot. 

Parhaat tuotteet herkälle iholle 

Ihonhoidossa kannattaa välttää kaikkein voimakkaimpia ihonhoitotuotteita, ja valita tuotteet hellävaraisista tuotesarjoista. 

Herkälle iholle sopivia tuotteita löytyy monista luonnonkosmetiikan sarjoista, sillä tuotteet sisältävät vain luonnollisia ainesosia. Esimerkiksi Novexpert Magnesium-linja on kehitetty nimenomaan herkän ihon tarpeisiin. 

Allergia- ja Astmaliiton myöntämää Allergiatunnusta kantavat Favora, Avène Tolerance, La Roche Posay Toleriane ja La Roche Posay Rosaliac -tuotesarjat ovat turvallinen valinta erittäin herkälle iholle, sillä tuotteet eivät sisällä hajusteita tai herkistäviä ainesosia, ja raaka-aineet ovat mahdollisimman vähän allergisia reaktioita, tai muuta ärsytystä aiheuttavia.  

Herkistyneen ja kuivan ihon ihon hoitoon sopivat usein myös tuotteet, joiden ainesosana on kauraa: kaurauutetta ja kauraöljyä sisältävät Atopik Sensitive sekä kolmoiskaurayhdistettä sisältävät prebioottiset Aveeno-tuotteet. Aveenon tuotteista löydät tuotteita myös vartalon ihon kosteuttamiseen ja ihon puhdistamiseen.   

Suosituimpiin apteekkikosmetiikan sarjoihin kuuluvan ACOn valikoimista löytyy useita herkän ihon hoitotuotteita kuorintatuotteista voiteisiin, seerumeihin ja aurinkorasvoihin. 

Herkkäihoisen aurinkosuojatuotteet kannattaa valita esimerkiksi ACO ja Avène -sarjojen laajasta tuotevalikoimista. Hajusteyliherkän valinta on aina tuoksuton tuote. 

Miten herkkää ihoa kannattaa hoitaa?

Herkkä iho kaipaa hellää puhdistusta ja kosteutusta. Yksinkertaisuus on herkän ihon hoidossa avainsana, sillä mitä enemmän erilaisia tuotteita on käytössä, sitä suurempi on riski, että jokin niistä saa ihon reagoimaan. Älä pese tai jynssää ihoa liiaksi, vaan keskity olennaiseen ja välttämättömään.  

Tärkeimmät herkän ihon hoitorutiinit ovat ihon puhdistus ja kosteuttaminen, jolloin hoitotuotteet ovat yksinkertaisimmillaan puhdistusaine ja kosteusvoide. Jos iho on samalla hyvin kuiva tai atooppinen, pesu kerran päivässä riittää, ettet tule jynssänneeksi ihon omaa suojakerrosta pois.  

Kun olet löytänyt ihollesi sopivat perustuotteet, voi ihonhoitoa täydentää ihotyyppisi mukaisella yö- ja silmänympärysvoiteella ja seerumilla. Ihon kuorintaa ja naamioita herkkäihoisen kannattaa harrastaa normaali-ihoista harvemmin, tai välttää kuorimista kokonaan, ja valita myös nämä tuotteet mahdollisimman hellävaraisista sarjoista.  

Herkän ihon hoitovinkit

  1. Kokeile uusia ihonhoitotuotteita yksi kerrallaan. Jos tuote saa ihon reagoimaan, tiedät varmemmin mikä tuote reaktion aiheuttaa. 
  2. Pidä ihonhoitorutiinit simppeleinä. Yksinkertaisimmillaan puhdistustuote, kosteusvoide ja aurinkosuoja riittävät.
  3. Älä pese ihoa liikaa, herkkä iho reagoi siihenkin.  Puhdista kasvojen iho hellävaraisesti kerran, enintään kahdesti päivässä. 
  4. Kuori herkkää vain ihoa harkiten, ja vältä voimakkaita, rakeisia kuorinta-aineita.
  5. Käytä hellävaraisia hoitotuotteita myös vartalon iholle. Saippuapesun sijaan voit kokeilla suihkussa voidepesua, jolloin ihon puhdistaminen ja kosteutus hoituvat kerralla. Älä peseydy liian kuumalla vedellä.   
  6. Koska herkkä iho ei ole ihotyyppi, varmista että ihonhoitotuotteesi sopivat myös tarpeesi mukaan ihon kuivumisen ehkäisemiseen, tai esimerkiksi epäpuhtaan ihon tarpeisiin. 
  7. Ihon herkistyminen lisääntyy iän myötä. Varmista, että myös anti-age ihonhoitotuotteesi sopii herkälle iholle.