Herkkä ihotyyppi on usein kutiseva, punoittava tai kiristää, saa herkästi näppylöitä ja lehahtaa erilaisten ärsykkeiden vuoksi. Herkkää ihoa kannattaakin hoitaa erityisen hellävaraisesti. Herkkäihoiselle ihonhoitotuotteiden valinta voi aiheuttaa päänvaivaa. Hyvä perussääntö on kokeilla yhtä uutta tuotetta kerrallaan, ja valita tuotteita hajusteettomista, herkälle iholle suunnatuista sarjoista. Jos herkkäihoisella on todettu atopia, ovat atooppisen ihon hoitotuotteet varmin valinta. 

Mihin herkkä iho reagoi? 

Herkkäihoisen iho saattaa oireilla monesta syystä. Kosmetiikan ja ihonhoitotuotteiden lisäksi ihoa saattavat ärsyttää esimerkiksi pyykinpesuaineet, kuiva ilma, tuuli, pakkanen, aurinko tai vaikkapa saunassa käyminen. Nopeat lämpötilan vaihtelut saavat erityisesti punoitukseen taipuvaisen couperosaihon reagoimaan. Mikä tahansa ihotyyppi voi olla herkkä. Herkkä iho voi olla kuiva, rasvoittuva tai sekaiho, ja iän myötä herkkäihoisuus yleistyy.

Parhaat tuotteet herkälle iholle 

Herkkäihoisen kannattaa välttää kaikkein voimakkaimpia ihonhoitotuotteita, ja valita tuotteet hellävaraisista tuotesarjoista. 

Herkkäihoinen löytää usein sopivia tuotteita monista luonnonkosmetiikan sarjoista, sillä tuotteet sisältävät vain luonnollisia ainesosia. Esimerkiksi Novexpert Magnesium-linja on kehitetty nimenomaan herkän ihon tarpeisiin. 

Allergia- ja Astmaliiton myöntämää Allergiatunnusta kantavat Favora, Avène Tolerance, La Roche Posay Toleriane ja La Roche Posay Rosaliac -tuotesarjat ovat myös turvallinen valinta, sillä tuotteet eivät sisällä hajusteita tai herkistäviä ainesosia. 

Herkän ihon hoitoon sopivat usein myös tuotteet, joiden ainesosana on ihoa rauhoittavaa kauraa: kaurauutetta ja kauraöljyä sisältävät Atopik Sensitive sekä kolmoiskaurayhdistettä sisältävät Aveeno-tuotteet sopivat herkän ihon hoitoon, ja Aveenon tuotteista löydät tuotteita myös vartalon ihon kosteuttamiseen ja puhdistukseen.   

Suosituimpiin apteekkikosmetiikan sarjoihin kuuluvan ACOn valikoimista löytyy useita herkän ihon hoitotuotteita kuorintatuotteista voiteisiin, seerumeihin ja aurinkorasvoihin. 

Herkkäihoisen aurinkosuojatuotteet kannattaa valita esimerkiksi ACO ja Avène -sarjojen laajasta tuotevalikoimasta. 

Miten herkkää ihoa kannattaa hoitaa?

Herkkä iho kaipaa hellää puhdistusta ja kosteutusta. Yksinkertaisuus on herkän ihon hoidossa avainsana, sillä mitä enemmän erilaisia tuotteita on käytössä, sitä suurempi on riski, että jokin niistä saa ihon reagoimaan.

Tärkeimmät herkän ihon hoitotuotteet ovat puhdistusaine ja kosteusvoide. Jos iho on samalla hyvin kuiva tai atooppinen, pesu kerran päivässä riittää. Kun olet löytänyt ihollesi sopivat perustuotteet, voi ihonhoitoa täydentää yö- ja silmänympärysvoiteella ja seerumilla. Ihon kuorintaa ja naamioita herkkäihoisen kannattaa harrastaa normaali-ihoista harvemmin, ja valita nämäkin tuotteet mahdollisimman hellävaraisista sarjoista.  

Herkän ihon hoitovinkit

  • Kokeile uusia ihonhoitotuotteita yksi kerrallaan. Jos tuote saa ihon reagoimaan, tiedät varmemmin mikä tuote reaktion aiheuttaa. 
  • Pidä ihonhoitorutiinit simppeleinä. Yksinkertaisimmillaan puhdistustuote, kosteusvoide ja aurinkosuoja riittävät.
  • Älä pese ihoa liikaa. Puhdista kasvojen iho hellävaraisesti kerran, enintään kahdesti päivässä. 
  • Kuori herkkää vain ihoa harkiten, ja vältä voimakkaita, rakeisia kuorinta-aineita.
  • Käytä hellävaraisia hoitotuotteita myös vartalon iholle. Saippuapesun sijaan voit kokeilla suihkussa voidepesua, jolloin ihon puhdistaminen ja kosteutus hoituvat kerralla.   

Herkän ihon luottotuotteita