Geenit, elämäntavat ja ympäristö vaikuttavat ihon ikääntymiseen, varsinkin jos ei huolehdi riittävästi ihonhoidon rutiineista. Hyvin hoidettu aikuinen iho voi kuitenkin olla sekä säteilevä että kiinteä ja säilyä elinvoimaisempana kuin iho, joka ei saa tarvitsemaansa hoitoa.

Aktiiviset ainesosat

Hyvä kasvojen puhdistustuote sekä kosteusvoide ovat ihonhoidon kulmakivet. Ihon ikääntyessä kannattaa ihonhoitorutiiniin ottaa mukaan myös muita tuotteita, kuten erilaisia aktiivisia ainesosia sisältäviä kasvovoiteita ja seerumeita. Monet tehokkaat tuotteet auttavat ikääntymisen merkkeihin, tuoden pitkäkestoisen anti-age -vaikutuksen. Aktiiviset ainesosat toimivat ihossa antioksidantteina, kiinteyttämällä ihoa tai stimuloimalla solujen uusiutumista. Anti-aging -voiteet, seerumit ja naamiot, jotka sisältävät aktiivisia ainesosia, kuten kollageenia, hyaluronihappoa tai vitamiineja, hidastavat ihon ikääntymisprosessia ja tekevät aikuisesta ihosta kiinteämmän. 

Puhdistus

Yksi tärkeimmistä vaiheista ihonhoidossa on puhdistus. Puhdista ihosi aamuin illoin, jotta se pysyy puhtaana ja raikkaana. Hyvä kasvojenpuhdistustuote poistaa meikin, ylimääräisen talin ja lian. Ilman puhdistusta muut ihonhoitotuotteet eivät pääse imeytymään riittävän syvälle ihoon, koska ihohuokoset ovat tukossa. Aamulla riittää yleensä kevyempi kasvojen puhdistus esimerkiksi vedellä ja puhdistusgeelillä tai pelkällä kasvovedellä. Illalla on erityisen tärkeää puhdistaa kasvot päivän aikana kertyneestä ylimääräisestä rasvasta, hiestä ja muista epäpuhtauksista. 

Kuorinta

Kuorinta on tärkeää kaikenikäisille ja kaikille ihotyypeille, mutta mitä vanhemmaksi iho tulee, sitä tärkeämpää se on, sillä ihon solujen uusiutuminen hidastuu iän myötä. Siksi iho tarvitsee apua kuolleiden ihosolujen poistamiseksi ja uusien solujen tuotannon stimuloimiseksi. Kuori ihoasi säännöllisesti, noin 1-3 kertaa viikossa, riippuen ihotyypistäsi, ihon kunnosta ja käyttämästäsi kuorintatuotteesta.

Kasvonaamiot

Kasvonaamioista tehoaineet pääsevät imeytymään ihoon rauhassa. Valittavana on naamioita erilaisiin tarpeisiin: tehokosteuttavia naamioita kuivalle iholle, puhdistavia savinaamioita, kuorivia naamioita ja naamioita, joilla on ihoa virkistävä, uudistava tai anti-age-vaikutus. Valitse omalle ihotyypillesi sopivin kasvonaamio ja käytä sitä 1-2 kertaa viikossa tai tarpeen mukaan. Levitä naamio tasaisesti koko kasvoille, mutta jätä herkkä silmien ja suun alue puhtaaksi.

Seerumi

Seerumi on tuote, jossa on erityisen paljon aktiivisia ainesosia ja joka antaa ihonhoitorutiiniin lisäpotkua. Levitä seerumia puhdistuksen jälkeen ja ennen päivä- tai yövoidetta, jotta tehokkaat ainesosat pääsevät imeytymään mahdollisimman syvälle ihoon. On olemassa erilaisia anti-aging-seerumeita, joilla on ihoa kiinteyttäviä ja uudistavia vaikutuksia. Käytä seerumia päivittäin saavuttaaksesi parhaat tulokset.

Silmänympärysvoide

Silmänympärysvoiteet hoitavat herkkää ja ohutta silmänympärysihoa. Ensimmäiset ikääntymisen merkit näkyvät silmänyrärysiholla hienoina naurujuonteina. Päivävoiteet ovat yleensä liian raskaita silmänympärysiholle. Silmänympärysvoiteet on kehitetty herkälle silmänympärysiholle ja ehkäisevät ensimmäisiä juonteita, silmäpusseja ja tummia silmänalusia  kosteuttaen samalla aluetta, joka voi kuivua iän myötä.

Päivä- ja yövoiteet

Kosteusvoide on vähintään yhtä tärkeä kuin ihon puhdistus, ja sen tulisi kuulua päivittäiseen aamu- ja iltarutiiniin. Mitä vanhemmaksi tulemme, sitä vähemmän iho tuottaa lipidejä, minkä vuoksi monien iho kuivuu ikääntyessä. Anti-aging-päivävoiteet ovat kasvovoiteita, jotka kosteutuksen lisäksi myös aktiivisesti hoitavat ikääntymisen merkkejä. Anti-ageing-päivävoiteet lisäävät ihon tervettä hehkua sekä kiinteyttävät ja tasoittavat ihon juonteita ja sävyä. 

Yövoiteet ovat usein koostumukseltaan täyteläisempiä, ja samalla kun ne kosteuttavat ihoa, ne tarjoavat ravinteita ja aktiivisia ainesosia nukkuessasi. Anti-aging-yövoiteet on erityisesti kehitetty hidastamaan ihon ikääntymisprosessia juuri silloin, kun ihon vastaanottavaisimmillaan. 

Aurinkosuoja

Muista ihon aurinkosuoja

Aurinko on hyväksi keholle ja mielelle, mutta se edistää myös ihon ikääntymistä. Ihon vanheneminen johtuu suurelta osin auringonsäteistä, joten aurinkovoiteen päivittäinen käyttö on suositeltavaa, jotta iho pysyy terveenä ja kiinteänä. Aurinkovoidetta, jonka suojakerroin on vähintään 30, kannattaa käyttää ympäri vuoden. Talvikuukausina tai silloin, kun altistut auringolle vähemmän, riittävät päivävoiteet, joissa on aurinkosuojakerroin. Kesällä ja pidempiä aikoja auringossa oleskeltaessa on kuitenkin suositeltavaa käyttää aurinkorasvaa päivävoiteen levittämisen jälkeen riittävän suojan varmistamiseksi ja ihon ikääntymisen estämiseksi. Tiettyjen ihohoitojen jälkeen on kannattaa pysytellä kokonaan poissa auringosta, koska iho on silloin erityisen herkkä.

Kevyt päivetys on mahdollista saada myös ilman auringon haittoja käyttämällä asteittain päivettävää päivävoidetta.

Kiinnitä huomiota myös ihonhoitotuotteiden parasta ennen -päivään. Avatut tuotteet säilyvät yleensä käyttökelpoisina noin 6 kuukautta avaamisesta. Jos käytät vanhentunutta tuotetta, iho voi ärtyä tai ainesosat voivat menettää vaikutuksensa. Erityisen tarkkana kannattaa olla aurinkovoiteen päiväyksen kanssa, ja aurinkovoidetta tulisi yleensä käyttää enintään vuoden ajan.