Rosacea-ruusufinni

Aseta nousevaan järjestykseen
Aseta nousevaan järjestykseen

Rosacea (ruusufinni) on punoittava kasvojen ihottuma

Ruusufinni eli rosacea on ihotauti joka aiheuttaa kasvojen ihottumaa, varsinkin punoitusta ja finnimäisiä näppyjä. Rosacea on yleinen tauti, ja koskettaa joka kymmenettä suomalaista aikuista, yleensä 30-50 vuotiaita naisia. Olo-apteekin valikoimassa on kattavasti hoitrovoiteita ja itsehoitolääkkeitä ihon ja iho-ongelmien hoitoon.

Taudin ensioire on yleensä kasvojen punoitus, joka näkyy tyypillisesti poskilla, nenässä, leuassa ja otsalla. Muut oireet ovat yleensä näppylät ja märkärakkulat, ja monella esiintyy ruusufinni myös silmässä. Silmäoireet sisältävät kuivasilmäisyyttä sekä tulehdusta. Vaiva on krooninen, mutta ruusufinnin oireita voivat lievittää itsehoidolla tai lääkärin avulla, niin että oireet pysyvät hyvin hallinnassa.

 

Mista ruusufinni johtuu?

Ruusufinnin alkuperäistä syytä ei tiedetä ja se on osin tuntematon, mutta taudin uskotaan olevan perinnöllinen. Ruusufinnipotilaan immuunipuolustuksessa ja ihon sekä pintaverisuonten tulehduksen säätelyssä on poikkeavuutta. Tekijät jotka vaikuttavat ruusufinnin ilmenemiseen ovat:

 • Voimakas auringonvalo: UV-säteilyllä on merkitystä sekä taudin synnyssä että sen pahenemisvaiheissa
 • Lämpötilan vaihtelut
 • Kylmä viima ja pakkanen

 

Ruusufinnin oireet ovat pahimmillaan keväällä ja kesällä, kun auringonvalo on voimakasta ja päivät ovat pidempiä. Kuumien juomien ja alkoholin käyttö sekä saunominen saattavat myös pahentaa ihon punoitusta. Poskien punoitus ilmenee myös hikoillessa sekä sosiaalisesti jännittävissä tai ahdistavissa tilanteissa.

 

Ruusufinnin oireet

Ruusufinnin tai rosacean oireet yleensä esiintyvät tyypillisesti yli 30 vuotiailla naisilla. Yleisiä oireita ovat

 • Kasvojen punoitus
    • Yleensä punoitus ilmestyy kasvojen keskiosiin kuten poskille, nenään, leukaan ja otsaan
  • Johtuu hiusverisuonten laajenemisesta (couperosa)
  • Kasvojen punoituksessa kestää kauemmin kun tavallinen punastuminen
 • Näppylät ja märkärakkulat (papulopustulaarinen ruusufinni)
 • Nenän alueen talirauhasten liikakasvu (rinofyyma)
 • Silmän ruusufinni
  •  
  • Puolella ruusufinnipotilaista on silmäoireita. Näistä yleisimmät oireet ovat kuivuus ja kirvely. Tämä voi johtaa silmän luomireunan ja sidekalvon tulehdukseen. Silmäoireet voivat esiintyä ilman iho-oireita.

Vaikka rosaceassa ihoon saattaa ilmaantua punaisia näppylöitä, ei rosacea ei ole sama kuin akne, jossa ihoon voi ilmaantua mustapäitä tai valkopäitä.

 

Ruusufinnin hoito kotikonstein

Rosacea-iho on krooninen, sillä oireita ei pysty kokonaan estämään, mutta niitä voi lievittää itsehoidolla. Ruusufinnin hoito edellyttää, että välttää niitä tekijöitä, jotka itsellä pahentavat tautia. 

Auringon UV-säteily voi aiheuttaa sekä pahentaa ruusufinnin oireita, joten on tärkeää suojata ihoa auringolta. Olo-apteekin verkkokaupasta löydät laajan valikoiman aurinkosuojavoiteita jotka sopivat kasvoille ja erilaisille ihotyypeille. Valikoimasta löydät tunnetuimmat brändit, kuten ACO, Avene ja La Roche Posay. Aurinkosuoja (suojakerroin 30-50) on tärkein keino ehkäistä ja hoitaa ruusufinni-ihoa.

Kannattaa välttää myös voimakkaan mausteisia ja kuumia ruokia sekä alkoholia ja kuumia juomia. Nämä lisäävät punoitusta kasvoihin laajentamalla ihon pintaverisuonia. On myös syytä välttää kortisonivoiteita, kuten hydrokortisonia, sillä kortisonivoiteiden käyttö voi pahentaa ruusufinniä.

Apteekista löytyy iho-oireisiin metronidatsoli-emulsiovoiteita sekä kosteuttavia silmätippoja silmäoireisiin. On tärkeää käyttää itsehoitotuotteita pakkausohjeiden mukaan, sillä rosacea-iho on yleensä herkkä ja ärtyy helposti. Kannattaa valita puhdistustuotteita, jotka ovat tarkoitettu herkälle iholle, ja valita riittävän peittäviä meikkejä. Pigmentoidut meikkituotteet peittävät punoitusta.

 

Paras ruusufinni voide

Ruusufinni-iholle sopivat voiteet löydät Olo-apteekin verkkokaupasta. 

 • ACO Rosacea voide
  • ACO Rosacea hoitovoide on tehokas hoito lieviin ja keskivaikeisiin rosacean & couperosan oireisiin. Voide hoitaa ja vähentää rosacean oireita, kuten punoitusta, näkyviä pintaverisuonia ja ihon kuivuutta. Tuote rauhoittaa ja suojaa ihoa ulkoisilta ärsykkeiltä.
  • ACO Rosacea hoitovoide sisältää UV-suojan, joka suojaa auringolta ja vihreitä väripigmenttejä, jotka vähentävät punoitusta. Voidetta voi käyttää päivittäin, ja se soveltuu pitkäaikaiseen käyttöön.

 

 • Atopik Balance Rosacea Hoitovoide
  • Atopik Balance Rosacea Hoitovoide on kevyt geelivoide paikallishoitoon ruusufinnialueelle. Hoitovoide rauhoittaa ihoa ja vähentää sen punoitusta. Voide puhdistaa, edesauttaa ihon tervettä uusiutumista ja hillitsee ärsyyntynyttä ruusufinnialuetta.

 

 

 • Blephacura Liposomiliuos Silmätipat
  liposomiliuosta, jota käytetään luomenreunojen päivittäiseen hoitoon ja puhdistamiseen sekä silmäluomenreunan tulehduksen (blefariitti) lievittämiseen. Auttaa ruusufinnin aiheuttamaa tulehdusta silmän alueella.

 

Milloin lääkäriin?

Rosacean hoito kaipaa lääkärin mielipidettä silloin, kun itsehoito ei auta ja rosacea-oireet ovat ongelmallisia. Jos ruusufinni-iho ei parane kotikonstein parin viikon sisällä, kannattaa ottaa yhteyttä ihotautilääkäriin. Lääkäri määrää sopivimman hoidon:

 • Reseptivapaata metronidatsolivoidetta
 • Paikallishoito: lääkäri voi määrätä atselaiinihappoageeliä tai ivermektiinivoidetta. Paikallishoidon vaikutus etenee hitaasti, ja se kestää noin 1-3 kuukautta.
 • Antibiootti - mikäli paikallishoito ei toimi, lääkäri määrää sopivimman antibioottikuurin (tetrasykliini tai tarvittaessa makrolidiryhmän antibiootit.) Hoito kestää noin 6-12 viikkoa.
 • Aknen hoidossa käytettävää isotretinoiini saattaa olla vaihtoehto, jos antibiootit eivät sovi.
 • Laserhoito häivyttää laajentuneita hiussuonia ja sopii pitkäkestoiseksi hoidoksi, aiheuttamatta häiriötä ihon pinnalle.
 • Silmän ruusufinnin hoitoon kannattaa käydä silmälääkärissä. Lääkäri voi suositella hoidoksi kosteuttavia silmätippoja tai -voiteita, sekä antibioottia.

 

Ruusufinni-ihoa voi yleensä hoitaa kotikonstein käyttämällä reseptivapaita apteekkituotteita. Tarvittaessa lääkäri suosittelee ruusufinni-ihotaudin hoitoon tarvittavat tuotteet ja hoitokeinot, jos oireet eivät itsehoidolla lievity.