Couperosa ihon päivävoiteet

View as Ruudukko Luettelo
View as Ruudukko Luettelo

Couperosa

Ruusufinni eli rosacea on ihosairaus, joka aiheuttaa varsinkin kasvojen punoitusta ja joskus myös märkänäppylöitä. Ruusufinnin aiheuttama punoitus johtuu osittain ihon pienten hiussuonien laajentumisesta ja velttoisuudesta, ja joskus hiussuonet myös katkeavat. Ruusufinnin uskotaan olevan perinnöllinen, ja monet asiat voivat pahentaa sitä, kuten esimerkiksi alkoholi, viima, mausteinen ruoka, urheilu, auringonvalo, vaihdevuodet, tai stressi. Ruusufinni esiintyy useammin naisilla kuin miehillä, ja useimmiten 30-50 vuoden iässä.

Couperosa on kosmetiikassa käytetty termi, jolla tarkoitetaan ruusufinnin lievää astetta. Couperosa voi kehittyä ja pahentua ruusufinniksi, jolloin punoitus lisääntyy ja iholle voi muodostua näppylöitä. Couperosaa esiintyy vain valkoihoisilla ihmisillä, ja se on yleistä ohuella ja herkällä iholla, joka on suomalaistenkin yleisin ihotyyppi.

Couperosaihon hoito

Couperosaa ei voi varsinaisesti parantaa, mutta sen oireita voidaan hoitaa niin, ettei se vaikuta arkielämään lähes lainkaan. Olo-apteekista saat laadukkaita kosmetiikkatuotteita, jotka on suunniteltu juuri couperosaihon hoitoon. Couperosaa sairastavien kannattaa tutustua juuri tälle ihotyypille tarkoitettuihin tuotteisiin, sillä tavalliset kosmetiikkatuotteet voivat pahentaa couperosaa, ja hoitamaton couperosa voi kehittyä ruusufinniksi.

Yksi keskeisimpiä tapoja hoitaa couperosaa on ihon päivävoiteet, ja niiden lisäksi voidaan käyttää esimerkiksi rauhoittavia kasvonaamioita. Tarkoitukseen suunnitellut tuotteet auttavat vahvistamaan ihon hiussuonia ja rauhoittavat punoitusta. Couperosan aiheuttamaa punoitusta voidaan myös peittää meikeillä. Muista kuitenkin varoa, ettet poista meikkiä aineella, joka ärsyttää ihoasi.

Couperosaiho kannattaa puhdistaa tuotteilla, joita ei tarvitse huuhtoa vedellä, ja puhdistuksen jälkeen on usein hyvä käyttää esimerkiksi alkoholitonta kasvovettä.

Ihon hoidossa tärkeintä on säännöllisyys ja sinnikkyys. Couperosa ei parane, mutta säännöllisellä hoidolla sen voi pitää hyvin aisoissa eikä sen tarvitse vaikuttaa arkielämää