Kinesioteipit ja urheiluteipit

Aseta nousevaan järjestykseen
Sivu

1-24 / 28

Tilaamasi tuotteet

Aseta nousevaan järjestykseen
Sivu

1-24 / 28

Tilaamasi tuotteet

Kinesioteipit ja urheiluteipit suorituksen tehostamiseen

Kinesioteipit ja urheiluteipit ovat tärkeitä välineitä urheilijoiden ja liikkujien arsenaalissa. Ne auttavat parantamaan suorituskykyä, ehkäisemään vammoja ja nopeuttamaan paranemista. 

 

Urheiluteippi vai kinesioteippi?

Kinesioteippi ja urheiluteippi ovat molemmat suosittuja apuvälineitä lihasten ja nivelten tukemiseen sekä kivun lievittämiseen. Niiden toimintaperiaatteet ja käyttötarkoitukset ovat kuitenkin erilaisia. 

Kinesioteippi on joustavaa ja ohutta kangasta, joka kiinnitetään iholle hengittävällä liimalla. Sen tarkoituksena on aktivoida kehon oma paranemisprosessi sekä parantaa verenkiertoa ja lymfanestekiertoa. Kinesioteippi ei rajoita liikkuvuutta, vaan antaa lihaksille ja nivelille luonnollisen tuen.

Urheiluteippi sen sijaan on jäykempää ja paksumpaa materiaalia, joka kiinnitetään iholle tai alusvaatteiden päälle. Sen tarkoituksena on estää tai vähentää liikettä vaurioituneessa kohdassa ja suojata sitä lisävammoilta. Urheiluteippi voi myös lievittää kipua mekaanisesti tukemalla kudoksia. Sitä käytetään yleensä akuutissa vaiheessa tai ennaltaehkäisevästi rasitusvammoissa.

Kummallakin teippausmenetelmällä on omat etunsa ja käyttökohteensa, joten oikean teipin valinta riippuu yksilöllisestä tarpeesta. Kinesioteippi sopii erityisesti niille, jotka tarvitsevat kevyempää tukea ja joustavuutta liikkeissään, kun taas urheiluteippi on parempi valinta niille, jotka tarvitsevat jäykempää tukea ja haluavat pyrkiä rajoittamaan tiettyjä liikkeitä.

 

Kinesioteippaus

Kinesioteippi, kehitetty 1970-luvulla japanilaisen kiropraktikon Kenzo Kasen toimesta, on erityisesti suunniteltu tukemaan kehon omaa paranemisprosessia. Se stimuloi tuntoaistia ja edistää verenkiertoa sekä lymfakiertoa, auttaen näin vähentämään turvotusta, kipua ja parantamaan liikkuvuutta. Kinesioteippiä voidaan käyttää monenlaisissa tilanteissa, akuuteista vammoista pitkäkestoisiin ylikuormitustiloihin.

 

Kinesioteippauksen hyödyt

Kinesioteippauksen hyödyt ovat moninaisia, ja se auttaa niin arki- kuin urheilusuorituksissakin. 

Kinesioteippipaikat kohottavat ihon pintaa ja parantavat näin verenkiertoa kudoksissa, mikä auttaa vähentämään kipua ja turvotusta sekä nopeuttaa paranemista. Kinesioteippauksen avulla voidaan myös vaikuttaa lihasten aktivaatioon ja rentoutumiseen, parantaa liikkuvuutta ja vähentää lihaskireyttä.

Kinesioteippauksen avulla voidaan myös vahvistaa heikkoja lihaksia ja tukea ylirasittuneita tai vaurioituneita lihaksia. Erityistä hyötyä se tarjoaa myös urheilijoille, jotka saattavat tarvita lisätukea ja stabiliteettia lihaksilleen intensiivisen harjoittelun tai kilpailun aikana.

 

Ranteen kinesioteippaus

Ranteen kinesioteippaus on tehokas tapa tukea rannetta ja auttaa välttämään haitallisia liikeratoja, jotka voivat aiheuttaa nivelside- tai lihasvammoja. Kinesioteippausta käytetään usein yhdessä fysioterapian ja muiden hoitomuotojen kanssa, mutta se on myös erinomainen täydentävä hoito esimerkiksi tuki- ja liikuntaelinvaivojen yhteydessä.

 

Polven kinesioteippaus

Polven kinesioteippaus on menetelmä, jossa teippausta voidaan käyttää polven tukemiseen ja kivunlievitykseen. Sen avulla voidaan parantaa nivelten tai lihasten toimintaa, estää vammojen syntymistä ja edistää paranemista esimerkiksi lihasten venähdys- ja revähdysvammojen sekä osittaisissa repeämissä tapauksissa. 

Kuitenkin, täydellisissä lihas- tai nivelsiderepeämissä on syytä kääntyä lääkärin puoleen, sillä tällöin vamma on vakava eikä kinesioteippaus yksin riitä hoitamaan sitä.

 

Nilkan kinesioteippaus

Nilkan kinesioteippaus auttaa tukemaan ja vakauttamaan niveltä sekä lievittämään kipua ja turvotusta. Kinesioteippaus nilkka -menetelmä soveltuu esimerkiksi urheilijoiden käyttöön, ja nilkan teippaus kinesioteipillä voi auttaa ehkäisemään vammoja ja nopeuttaa paranemisprosessia.

 

Urheiluteippaus

Urheiluteippaus on menetelmä, jota käytetään ennaltaehkäisemään vammoja, hoitamaan olemassa olevia vammoja ja parantamaan suorituskykyä. Se on yleensä jäykempää ja tukevampaa kuin kinesioteippaus, ja sitä voidaan käyttää antamaan lisätukea tarvittaessa ja rajoittamaan sellaisia liikkeitä ja liikesuuntia, jotka voivat aiheuttaa vammoja. 

Olkapään teippaus urheiluteipillä, ranteen teippaus ja nilkan teippaus ovat yleisiä urheiluteippauksen käyttökohteita. Urheiluteippi saattaa olla joustavaa tai joustamatonta, ja sen tarkoituksena on tarjota lisää tukea tarpeen mukaan, esimerkiksi nivelten kohdalla. 

Tämäntyyppinen teippaus on hyödyllinen esimerkiksi lihasten venähdys- tai revähtymisvammojen, nivelsiteiden venähdysten tai osittaisten repeämien, sekä jänteiden ongelmien hoidossa.

 

Urheiluteipin käyttö

Urheiluteipin asianmukainen käyttö on tärkeää. Jos sitä ei käytetä asiantuntevasti, se voi vahingoittaa ihoa tai aiheuttaa allergisia reaktioita. Teippauksen käyttö ei ole suositeltavaa silloin, kun vamma on vakavan luonteinen. 

Tähän luokkaan kuuluvat esimerkiksi täydelliset lihasvauriot tai nivelsiderepeämät, luunmurtumat tai laajat verenpurkaumat. Teippaus ei myöskään ole sopivaa ihon vaurioituneille alueille tai silloin, kun iholla on allergisia reaktioita.

Yleisesti ottaen kinesioteippi ja urheiluteippi ovat turvallisia käyttää ja niiden materiaalit on suunniteltu sopimaan myös herkälle iholle. Kuitenkin allergiset reaktiot ja ihovauriot voivat joissain tapauksissa estää teippauksen käytön.