Melatoniini

Suodata
Rajaa:
Tuoteryhmä
Suojakerroin
Käyttäjä
Aseta nousevaan järjestykseen
Sivu

1-24 / 53

Tilaamasi tuotteet

 1. Puhdas+ Glysine 100 % 200 g
  Arvio:
  100%
  7,13 €
 2. Melatoniini Orion 1,9 mg 100 tabl suussa hajoava
  Arvio:
  85%
  21,50 €
 3. Puhdas+ Unijauhe 90 g
  Arvio:
  87%
  9,89 €
 4. Melatoniini Orion 1,9 mg pitkävaik. 90 tabl
  Arvio:
  100%
  21,50 €
 5. Melatoniini Extra Vahva Ratiopharm 100 tabl 1,9 mg
  Arvio:
  100%
  18,60 €
 6. NovaNight 30 tabl
  Arvio:
  80%
  15,60 €
 7. Puhdas+ Beauty Kollageeni & Melatoniini 60 kaps
  Arvio:
  100%
  21,59 €
 8. Hyvän olon melatoniinisuihke 1,9mg 30ml
  Arvio:
  87%
  9,30 €
 9. Melarest Melatoniini Extra Vahva mint 100 tabl 1,9 mg
  21,10 €
 10. Melatoniini Orion 1 mg 100 tabl suussa hajoava
  17,30 €
 11. Unital Long Night 1,9 mg 60 tabl
  11,70 €
 12. Melatoniini Orion 1,9 mg nieltävä 100 tabl
  21,50 €
 13. Melatoniini Orion 1,8 mg yrtit kuumajuomajauhe
  Arvio:
  100%
  12,20 €
 14. MELATONIN VITABALANS 5 mg 10 fol tabletti
  4,76 € 5,01 €
 15. Melarest Melatoniini pitkävaikutteinen 90 tabl 1,9 mg
  Arvio:
  100%
  21,10 €
 16. Melarest Tripla 30 tabl 1,9 mg melatoniini
  13,02 € 14,80 €
 17. Melatoniini Ratiopharm 1mg 30 tabl
  Arvio:
  80%
  6,70 €
 18. Melarest Melatoniini Extra Vahva 60 tabl salmiakki-lakritsi 1,9 mg
  Arvio:
  80%
  15,05 € 17,10 €
 19. Melatoniini Orion 1,9 mg pitkävaik. 30 tabl
  Arvio:
  100%
  8,20 €
 20. Melarest Melatoniini Extra Vahva nieltävä 100 tabl 1,9 mg
  21,10 €
 21. Melatoniini Orion 1,8 mg yrtit 30 tabl
  Arvio:
  40%
  14,70 €
 22. Melatoniini Orion 1 mg nieltävä 100 tabl
  17,30 €
 23. Melarest Melatoniini Extra Vahva 60 tabl mansikka 1,9 mg
  15,05 € 17,10 €
 24. Sleepguide Melatoniinisuihke 40 ml
  18,00 €
Aseta nousevaan järjestykseen
Sivu

1-24 / 53

Tilaamasi tuotteet

Melatoniini auttaa nukahtamaan ja aikaerorasituksessa 

Jokaisella meistä on luultavasti ajoittain ongelmia nukkumisen ja nukahtamisen kanssa. Satunnaiset haasteet voivat johtua matkustamisesta, stressistä tai arjen odottamattomista tapahtumista ja mieltä painavista murheista. 

 

Tilapäisessä tilanteessakin läheisten tai terveydenhuollon ammattilaisten tuki, neuvonta ja lohduttaminen huojentavat oloa. Kannattaa myös kiinnittää huomiota unirytmiin ja muuhun unen huoltoon.  

 

Tilapäisen unettomuuden, aikaerorasituksen sekä vuorokausirytmin  haasteisiin on onneksi saatavilla apua. Lääkkeettömät vaihtoehdot ja elintapamuutokset ovat aina ensisijainen keino unen kohentamiseen. Usein apukeinojen pääosassa on yöhormoni eli melatoniini, jota käytetään lyhentämään nukahtamisaikaa ja lievittämään aikaerorasituksen yksilöllisiä oireita. 

 

Laadukkaat ja luotettavat melatoniinia sisältävät valmisteet löydät eri vahvuisina itsehoitotuotteita ja itsehoitolääkkeinä Olo-apteekin verkkokaupan monipuolisesta valikoimasta. Tutustu erilaisiin melatoniinivalmisteisiin, melatoniinin vaikutusaikaan ja valitse omaan käyttöösi parhaiten sopiva sekä riittävästi melatoniinia sisältävä tuote. 

Valikoimasta löydät kätevät, juuri sopivan määrän melatoniinia sisältävät melatoniinitabletit, -jauheet ja -suihkeet. Lue lisää melatoniinista ja tilaa kätevästi netistä.

 

Mitä on melatoniini eli yöhormoni?

Melatoniini on elimistön tuottama hormoni, jota syntyy ihmisen käpyrauhasessa ja esiintyy elimistössämme luontaisesti. Ihmisen väliaivojen yläosassa sijaitseva käpyrauhanen säätelee melatoniinin tuotantoa ja eritystä kehoon valon ja vuorokauden ajan perusteella. Melatoniinia erittyy illalla ja yöaikaan, ja päivällä eritys lakkaa. 

 

Päivällä valoisassa ympäristössä melatoniinin määrä on pieni, mutta päivän edetessä ja illalla valon hämärtyessä käpyrauhasen tuottaman melatoniinin määrä kasvaa. Tästä syystä melatoniinia kutsutaan myös pimeähormoniksi. Melatoniinin eritys kiihtyy nukkumaanmenoajan lähestyessä, ja tämän vuoksi ihminen alkaa tuntea itsensä väsyneeksi. 

 

Melatoniinilla on lievästi väsyttävä vaikutus. Melatoniini ei muuta luontaisia univaiheita yön aikana, kuten unien näkemisen REM-unen vaihetta tai syvän unen määrää.

 

Ominaisuutensa vuoksi melatoniinia käytetään myös nukahtamista edistävänä lääkkeenä. Melatoniinivalmisteet onkin hyväksytty sekä lääkeaineeksi että ravintolisäksi.

 

Mikä on oikea melatoniini annostus ja melatoniinin vaikutusaika?  

Ravintolisänä myytävien melatoniinivalmisteiden vahvuus on enintään 1,9 mg.

Nukahtamisajan lyhentämiseksi käytetään 1 - 1,9 mg annostuksia, ja aikaerorasituksen lievittämiseksi 0,5 - 5 mg annostusta muutamien päivien ajan. 

 

Vahvuudeltaan melatoniini 3 mg ja melatoniini 5 mg valmisteet luokitellaan lääkevalmisteiksi. 

 

Melatoniini suositellaan otettavaksi illalla lähellä nukkumaanmenoaikaa, noin tuntia ennen nukkumaan menoa kello 18–23 välisenä aikana, ja aina ennen puolta yötä. Koska melatoniinin tehtävänä on vuorokausirytmin tahdistaminen, suositellaan melatoniinivalmiste otettavaksi iltaisin säännöllisesti samaan kellonaikaan. 

 

Kuinka kauan melatoniinin vaikutusaika kestää? 

Lyhytvaikutteinen melatoniini vaikuttaa elimistössä pari tuntia, ja helpottaa nukahtamisvaihetta.

 

Pitkävaikutteinen melatoniini vapautuu verenkiertoon nopeavaikutteista melatoniinia hitaammin pitkin yötä niin, että sen huippupitoisuus saavutetaan noin 1 - 3 tunnin kuluessa. Pitkävaikutteinen auttaa tyypillisesti ikäihmisiä nukkumaan yhtäjaksoisemmin läpi yön, sillä ikääntyessä uni on usein aamuyöllä katkeilevaa. 

 

Suosittu pitkävaikutteinen melatoniinivalmiste on esimerkiksi Melarest melatoniini pitkävaikutteinen 1,9 mg

 

Mikä voi aiheuttaa ongelmia nukahtamiseen?

Melatoniinin luonnollinen tuotanto voi häiriintyä monista syistä. On myös muita tekijöitä, jotka voivat vaikeuttaa nukahtamista. Näihin kuuluvat: 

 • älylaitteet ja sinistä valoa tuottavat laitteet, kuten tietokoneet ja puhelimet
 • valoisa ympäristö
 • aikaerorasitus eli jet lagin oireet
 • alkoholin käyttö ja muut päihteet
 • runsas kofeiinin nauttiminen aiemmin päivällä ja lähellä nukkumaanmenoa
 • stressi 

 

Melatoniinivalmisteet ja niiden käyttö

Jos sinulla on vaikeuksia nukahtaa, heräilet usein keskellä yötä tai sinun on vaikea nukahtaa uudestaan heräämisen jälkeen, voi yllämainittujen seikkojen korjaaminen ja elintapamuutokset auttaa nukkumaan ja nukahtamaan paremmin.

Aina ei ole kuitenkaan helppoa vaikuttaa nukahtamiseen ja nukkumiseen itse, tai syy unettomuuteen ei ole selvillä. Tällöin voit auttaa unta ja nukahtamista ennen nukkumaanmenoa otettavalla melatoniinia sisältävällä ravintolisällä.

Esimerkiksi Olo-apteekissa myytävät melatoniinituotteet voidaan ottaa suun kautta nautittavana tablettina, jauheena, suihkeena tai iholle levitettävänä voiteena. Ota melatoniini noin tunti ennen nukkumaanmenoa, jolloin melatoniini ehtii vaikuttaa kehossa. 

Oikeaan aikaan nautittu melatoniini helpottaa nukahtamista sekä voi parantaa unen laatua, ja tunnet itsesi virkeämmäksi ja levänneeksi aamulla herätessäsi. 

Melatoniinivalmisteiden vahvuus vaihtelee eri tuotteiden ja merkkien välillä. Melatoniinin käyttö kannattaa aloittaa miedolla tuotteella, esimerkiksi 1 milligrammalla tai jopa pienemmällä annoksella. Jos aloitusannos ei lievitä oireita riittävästi, voi annosta kokeilla nostaa asteittain, pakkauksen käyttöohjeen mukaiseen ylärajaan asti. 

Valitse itsellesi sopiva valmiste esimerkiksi näiden joukosta:  

 

Melatoniini tuo helpotusta ennen nukkumaanmenoa

Jos kaipaat apua nukahtamiseen tai sinulla on edessä matka ja tarvitset apua aikaerorasituksen vaikutusten helpottamiseen, tutustu Olo-apteekin melatoniinivalmisteisiin. Melatoniini on apteekkituotteiden suosituimpia tuoteryhmiä, ja valikoima on laaja. 

 

Jos edessä on reissu useamman aikavyöhykkeen yli, voi olla fiksua varautua lievittämään aikaeron yksilöllisiä vaikutuksia hankkimalla matkakassiin apua.  

 

Tuotemerkeistä löydät mm suositus apteekkituotteet: 

 

Valmisteet sopivat useimmille, eivätkä yleensä aiheuta tilapäisessä käytössä haitallisia oireita kun noudatat pakkauksen annostusohjetta. Yleisesti melatoniinia on turvallista käyttää itsehoitolääkkeenä tilapäisesti unettomuuteen, palauttamaan häiriintynyttä vuorokausirytmiä sekä aikaerorasituksen helpottamiseen. 

Melatoniinia ei tule käyttää yhdessä alkoholin tai joidenkin lääkkeiden, kuten varfariinin kanssa. Pakkauksen annostusohjetta ei myöskään saa ylittää. Muista myös tutustua eri tuotteiden pakkausselosteisiin, tuotetietoihin ja ainesosiin ennen melatoniinin käytön aloittamista. 

Tuotetiedot ja käyttöohjeet löydät myös Olo-apteekin verkkokaupasta tuotteiden omilta sivuilta. Jos unettomuus jatkuu eikä sille löydy syytä, kannattaa olla yhteydessä lääkäriin. 

 

Haluatko tietää lisää hyvää unta edistävistä apuvälineistä ja tarvikkeita?