Uni ja nukkuminen

Uni ja nukkuminen
Aseta nousevaan järjestykseen
Sivu

1-24 / 102

Tilaamasi tuotteet

 1. NukkuMatti uniapnea- ja kuorsauskisko
  Arvio:
  77%
  29,90 €
 2. Somnofit-S uniapneakisko
  Arvio:
  85%
  119,90 €
 3. Puhdas+ Glysine 100 % 200 g
  Arvio:
  100%
  7,25 €
 4. Melatoniini Orion 1,9 mg 100 tabl suussa hajoava
  Arvio:
  85%
  21,50 €
 5. Puhdistamo Pharma Ilta Magnesium 100 kaps
  Arvio:
  88%
  16,30 €
 6. NukkuMatti kisko bruksismiin ja leukakipuihin
  Arvio:
  80%
  30,50 €
 7. Puhdas+ Unijauhe 90 g
  Arvio:
  87%
  18,60 €
 8. Melatoniini Orion 1,9 mg pitkävaik. 90 tabl
  Arvio:
  100%
  21,50 €
 9. Snoreeze Throat Spray 1 kpl nielusumute
  Arvio:
  68%
  18,70 €
 10. Melatoniini Extra Vahva Ratiopharm 100 tabl 1,9 mg
  Arvio:
  100%
  18,60 €
 11. NovaNight 30 tabl
  Arvio:
  80%
  15,60 €
 12. Mediflow vesityyny
  Arvio:
  95%
  87,90 €
 13. Breathe Right nenäteippi 30 kpl
  Arvio:
  80%
  17,50 €
 14. Puhdas + Beauty Kollageeni & Melatoniini 60 kaps
  Arvio:
  100%
  25,00 €
 15. Hyvän olon melatoniinisuihke 1,9mg 30ml
  Arvio:
  87%
  9,30 €
 16. ClipAir Sleep Sieraintenlaajentajat 3 kpl
  20,20 €
 17. Apteq Melatoniini Comp 1,9 mg 100 tabl
  Arvio:
  93%
  21,80 €
 18. Harmonia niDRA 90 kaps 23 g
  Arvio:
  50%
  22,90 €
 19. Snoreeze Nasal Spray 1 kpl nenäsumute
  Arvio:
  70%
  15,30 €
 20. Melarest Melatoniini Extra Vahva mint 100 tabl 1,9 mg
  21,10 €
 21. Somnolis kuorsauskisko
  Arvio:
  40%
  29,90 € 36,30 €
 22. Melatoniini Orion 1 mg 100 tabl suussa hajoava
  17,30 €
 23. Breathe Right Nenäteippi 10 kpl
  Arvio:
  100%
  6,80 €
 24. Unital Long Night 1,9 mg 60 tabl
  9,36 € 11,70 €
Aseta nousevaan järjestykseen
Sivu

1-24 / 102

Tilaamasi tuotteet

Uni ja nukkuminen ovat tärkeitä terveydelle 

Uni on välttämätöntä hyvän terveyden ylläpitämiseksi ja hyvinvoinnillemme. Olet varmasti huomannut mitä huonosti nukuttu yö, univaje tai vähäiselle jäänyt tai katkonainen uni voi aiheuttaa seuraavana päivänä ja sen jälkeenkin. Vaikka nukkuminen ja uni on monille yksi parhaita asioita elämässä, jonka virkistävää vaikutusta odottaa aina päivän päätteeksi, on myös monia, jotka kärsivät erilaisista unen ja nukkumisen ongelmista.

Jos nukahtaminen on vaikeaa, kärsit unettomuuden mukanaan tuomista vaivoista, univajeesta tai sinulla on jotain muita nukkumiseen liittyviä ongelmia, näihin on onneksi olemassa myös unettomuuden hoidon lääkkeettömiä apukeinoja. Tilapäinen unettomuus ja uniongelmat ovat usein ratkaistavissa.

Olo-apteekista saat lukuisia tuotteita, jotka helpottavat nukahtamista, tukevat pitkäkestoista unta ja voivat ehkäistä esimerkiksi kuorsaamista. 

Tutustu Olo-apteekin nukkumisen ja unen tuotteisiin ja varmista virkistävät unet. Verkkoapteekin valikoimistamme löydät hyvän yöunen avuksi muun muassa 

 

Nukahtaminen ja unettomuus: mistä apua? 

Jokainen varmasti kärsii joskus nukahtamisen vaikeuksista, kun uni ei meinaa tulla. Nukahtamisen vaikeutta sekä unesta kesken kaiken heräämistä kutsutaan unettomuudeksi. Unettomuudelle on lukuisia syitä eivätkä kaikki liity fyysisiin sairauksiin tai mielenterveydenhäiriöihin. 

Unettomuuden syitä voivat olla muun muassa epäsäännölliset työajat, alkoholin tai kofeiinin nauttiminen illalla sekä ympäristön ja olosuhteiden vaikutukset. Toisaalta myös sairaudet, lääkitys sekä mielenterveydenhäiriöt, kuten masennus, voivat aiheuttaa unettomuutta, keskellä yötä heräämistä ja nukahtamisen ongelmia.

Yksi tapa ehkäistä unettomuutta on noudattaa säännöllistä unirytmiä ja terveitä elämäntapoja. Tähän kuuluvat muun muassa aktiivinen liikunnan harrastaminen ja monipuolinen ruokavalio. 

Nukahtamisen helpottamiseksi kannattaa myös pyhittää päivän viimeiset hetket rauhoittumiselle ja laittaa sinistä valoa tuottavat laitteet ajoissa pois. Näihin kuuluvat muun muassa puhelimet. Ei siis ole hyvä idea ottaa puhelinta mukaan sänkyyn juuri ennen nukkumaan menemistä.

Mieltä askarruttavat asiat voi kirjata illalla huolipäiväkirjaan. Näin ne tulevat mietityiksi ja listatuiksi jo ennen nukkumaanmenoa, eikä keskeneräisiä työpulmia tai tekemättömiä kotitöitä tarvitse listata mielessä enää unta odotellessa.   

Pidä myös huolta hyvästä unihygieniasta. Nukahtamista helpottaaksesi kannattaa pimentää makuuhuone kunnolla verhoilla, pimennysverhoilla tai kaihtimilla, ja pitää huoli huoneen sopivasta lämpötilasta. 

Usein uni tulee helpommin hieman muuta huoneilmaa viileämmässä makuuhuoneessa. Tarvittaessa voit ottaa käyttöön esimerkiksi unimaskin, joka on helppo vetää silmille, jos ympäristön valot häiritsevät nukkumista. Tarkista myös, että tyynysi on sinulle sopiva. 

Unettomuuden hoito voi vaatia monia itsehoidon toimenpiteitä ja ammattilaisten tukea, mutta kehnosta unestä kärsivän kannattaa etsiä sitkeästi apukeinoja. 

 

Unen aikana aivot puhdistuvat 

Mitä unen aikana sitten tapahtuu? Usein sanotaan unen “puhdistavan” aivoja. Tällä viitataan aivo-selkäydinnesteeseen, joka huuhtelee aivojen soluja unen aikana. 

Tämä unen puhdistava tehtävä on tärkeää muun muassa soluvaurioiden korjaamiseksi, hermosolujen rakentamiseksi sekä hermosolujen välisten kytkentöjen vahvistamiseksi. Toisin sanoen, unessa aivot ikään kuin korjaantuvat. Unen palauttavalla vaikutuksella on todettu olevan yhteys myös muistisairauksiin: pitkäaikaisesta unettmuudesta kärsivällä voi olla suurempi riski sairastua muistisairauteen, kuin hyvin nukkuvalla. 

Uni jaetaan eri vaiheisiin. Näistä monille tuttu on REM-uni, jonka nimi tulee englannin kielen sanoista “rapid eye movement”. Nimensä mukaan REM-unen aikana ihmisen silmät liikkuvat nopeasti, ja REM-vaiheen aikana nähdään unia. Riittävää REM-unta pidetään erittäin tärkeänä ihmisen terveydelle.

 

Useimmiten 7-9 tuntia unta on riittävästi 

Miksi meidän sitten pitäisi nukkua riittävästi, ja mikä on riittävä unen määrä? Aikuiselle unta suositellaan saatavan noin 7-9 tuntia vuorokaudessa, vaikkakin unen määrä on melko yksilöllistä ja tarvittavan unen määrä voi vaihdella paljon eri ihmisten välillä. Itselle ja omalle keholle sekä mielelle riittävä uni lataa ja palauttaa kuluneen päivän haasteista, valmistaen tulevaa päivää varten. 

Riittävä uni on myös äärimmäisen tärkeää vastustuskyvyn ylläpitämiseksi. Myös uusien asioiden oppiminen ja aiemmin tapahtuneiden asioiden muistaminen tehostuvat riittävän unen ansiosta.

Toisin sanoen, riittävät 7-9 tuntia unta vuorokaudessa on tärkeää sekä henkiselle että fyysiselle hyvinvoinnille. Unesta ei siis kannata tinkiä ja nukahtamisen sekä unen ongelmiin on hyvä hakea apua ja helpotusta joko terveydenhuollon asiantuntijalta tai apteekista.

 

Tuotteita uneen ja nukahtamiseen Olo-apteekista

Olo-apteekista löydät monia tuotteita unen parantamiseen sekä nukahtamisen helpottamiseen. Yksi tällainen tuote on melatoniini. Melatoniini on hormoni, jota alkaa erittyä ihmisen käpyrauhasessa illan lähestyessä. 

Melatoniinilla on rauhoittava ja nukahtamista helpottava vaikutus ja sen erittymiseen vaikuttaa muun muassa valon määrä. Siksi esimerkiksi puhelimet ja muut kirkkaat laitteet voivat häiritä melatoniinin luonnollista tuotantoa. 

Melatoniinia on saatavilla myös ravintolisänä tabletteina, suihkeena ja jauheena. Ottamalla melatoniinia lähellä nukkumaanmenoaikaa voit helpottaa nukahtamista ja tukea hyvää unta. Melatoniini on myös hyvä väline helpottamaan aikaeron aiheuttamia vaikutuksia esimerkiksi matkustaessa.

Toinen Olo-apteekin valikoimissa oleva nukahtamista ja unta tukeva tuote on kätevä painopeitto. Toki painopeitto on loistava väline myös muille, jotka eivät kärsi unettomuudesta tai nukahtamisen vaikeudesta. 

Painopeiton paino ja sen luoma tunne voivat auttaa unen laatua, vapauttaen kehon hyvänolon hormoneja ja auttaen rentoutumaan. Käytä painopeittoa kuin tavallista peittoa kun nukut tai rentoudut päivällä. Painopeitto sopii myös stressin ja ahdistuksen lievittämiseen. 

Unettomuuden ja nukahtamisen vaivojen lisäksi moni kärsii kuorsauksesta tai hampaiden narskuttelusta unen aikana. Kuorsaamiseen sekä uniapneaan voi auttaa esimerkiksi purenta- tai kuorsauskisko, joka laitetaan suuhun yöksi. Toinen ratkaisu kuorsaamiseen on nenäteippi, jonka käyttö vähentää kuorsausta. 

Nämä ja monet muut nukahtamista helpottavat ja unettomuuden vaivoja lievittävät tuotteet löydät Olo-apteekista. Tutustu tuotteisiin ja löydä itsellesi sopivat tuotteet nauttiaksesi virkistävästä unesta. Pian voit nukkua läpi yön ja herätä virkeänä uuteen päivään.

 

Apua unen parantamiseen?